Свържете се с нас

България

Сеизмолозите в цял свят в паника от мистериозен нискочестотен тътен в земните недра

Учените по цял свят са объркани заради засечен в продължение на 20 минути тътен и мистериозни сеизмични вълни. Това е станало сутринта на 11 ноември близо до архипелага Майот – група от френски острови в Индийския океан между Мадагаскар и Мозамбик.

До момента никой не знае дали сеизмичните вълни са предизвикани от вулканична дейност или удар от метеорит. Но сеизмолозите по света – от Нова Зеландия до Канада, дори и в Хавай са ги засекли.

Горан Екстром, сеизмолог в университета в Колумбия заявява: „Не мисля, че съм виждал досега нещо такова. Причината е твърде екзотична”. И признава, че тези сеизмични вълни са твърде необичайни.

През последните дни геолозите обсъждат изненадващите вълни с много ниска честота в Туитър. Първият, който забелязва случилото се, е основателят на Бюлетина на земетресенията във Великобритания.

Скоро към него се присъединяват и други сеизмолози, които преk#1076;полагат, че епицентърът е източно от архипелага Майот. Но въпреки че точната локация е идентифицирана, причината остава мистерия.

Обсъждат се няколко възможности, подкрепени от факта, че въпреки че сеизмичните станции засичат вълните, няма земетресение тази сутрин. Ниската честота на вълните е изключително интересна за сеизмолозите.

Обикновено резултат от земетресенията са мощни, компресирани вълни, известни като „първични“ или P-вълни. Те са последвани от вторични, или S-вълни, които не са толкова компресирани и се движат. Но и двата типа имат висока честота.

Нискочестотните, повърхностни вълни, подобни на тези, засечени от Майот, са последни. Заради ниската си честота те могат да прекосят планетата няколко пъти.

Но мистериозният нискочестотен тътен на 11 ноември не е предшестван нито от Р-вълни, нито от S-вълни, категорични са сеизмолозите.

Те продължават да изследват причината за него. До момента най-достоверното предположение сред експертите е т.нар. „сеизмичен рояк“ – събитие, което включва много земетресения, ставащи едно след друго. Но трусовете, засечени в Майот през последните 18 месеца, са твърде слаби и отслабват все повече през последните месеци.

---

България

Ансамбълът позлати България навръх Великден

Снимка ФБ

Пореден голям успех на страхотните ни грации.

Ансамбълът на България спечели златен медал на три ленти и две топки и бронзов на пет обръча на финалите на отделните уреди на Европейската купа по художествена гимнастика в Баку (Азербайджан), която се провежда за първи път в историята на този спорт.

Магдалина Миневска, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Маргарита Василева изиграха изключително композицията си с ленти и топки и станаха шампионки с оценка 33.900 точки, информира БТА.

Сребърният медал взе Италия с 33.700, а на трето място са представителките на Азербайджан с 29.950 точки.

На пет обръча българките бяха оценени с 37.750 точки (трудност 21.6, изпълнение 7.750, артистичност 8.400). Така възпитаничките на Весела Димитрова и Ясена Стойнева, които се наредиха четвърти в многобоя, завоюваха бронза на този финал.

Шампион стана отборът на Израел с 38.950 точки, а на второ място е Италия с 38.050.

До момента националките имат осем отличия (пет златни, два сребърни, един бронзов) от турнира, след като вчера Стилияна Николова стана шампионка при жените, а отборно при девойките България взе сребро. На финалите днес Калейн има злато на топка и на лента, сребро на обръч, а Николова е първа на бухалки.

От 14:50 до 18:00 часа днес са финалите при девойките с участието на Дара Малинова и Магдалена Вълкова.

---

България

Ароматни и хрупкави войнишки курабии

Обикновени или войнишки курабии са много вкусни и се приготвят бързо и лесно. Рецептата е хубава, защото курабиите са много сполучливи и трайни. Може да ги съхранявате дълго време в кутия и те ще останат все така вкусни и меки. Продуктите, които се използват са лесни и евтини. Не отнемат много време за приготвяне и изпичане. Идеален десерт за всички в къщи!

Ванилията и захарта придават неустоим аромат и хрупкава коричка.

Необходими продукти

Необходими продукти:

брашно – 1 кг.

яйца – 4 бр

захар – 1 и половина чаена чаша

свинска мас – 1 ч.ч. разтопена

кисело мляко – 1 ч.ч.

сода бикарбонат – 1 с.л.

оцет – 1 с.л.

амонячна сода – ½ с.л.

ванилия – 2 бр.

кората на 1 лимон

Начин на приготвяне

Ето как да приготвите ароматни и хрупкави войнишки курабии:

Начин на приготвяне:

Разбийте яйцата и захарта до еднородна смес.

Ароматни войнишки курабии

Към яйцата добавете маста и киселото мляко с предварително разтворените в него два вида соди и оцета, лимонова кора.

Ароматни и хрупкави войнишки курабии
Ароматни войнишки курабии

Пресейте брашното с ванилията и омесете средно твърдо тесто. Оставете го да почине около 10-15 минути.

Ароматни и хрупкави войнишки курабии
Ароматни курабии

След това оформете от тестото топчета с размера на орех и ги оваляйте в кристална захар. Може да ги поръсите отгоре със захарта. Преди захарта, може да ги намажете с жълтък за блясък.

Ароматни и хрупкави войнишки курабии
Ароматни курабии

Подредете топчетата в предварително намазана с мазнина тава на разстояние едно от друго.

Ароматни и хрупкави войнишки курабии
Ароматни курабии

Печете в предварително загрята фурна на 180 C, около 15-20 мин. до порозовяване. Курабиите са готови!

Ароматни и хрупкави войнишки курабии
Ароматни курабии

Курабийиите стават меки отвътре и хрупкави отвън!

Ароматни и хрупкави войнишки курабии
Ароматни курабии

Добър апетит!

---

България

Правнучката на Ванга вдига сватба (Снимки)

Правнучката на Ванга скоро ще мине за втори път под венчилото. Красавицата Кристина е в трескава подготовка на сватбеното тържество с новия мъж до себе си. Тя вече има един провален брак зад гърба си, но разводът не я е отчаял и пак копнеела да се види в бяло като булка.

С настоящия ѝ избраник връзката им се развила като в приказките, но първо станали родители на дъщеричка Алис, а чак сега последвали годеж и планиране на сватбата на мечтите им.

„Срещнах любовта и като поотрасна дъщеря ни, искам да свържем живота си с него в брак“, казва наследничката на пророчицата от Рупите. Кристина и любимият ѝ открито афишират отношенията си и от самото начало живеят заедно, но тя упорито крие името му в абсолютна тайна. Запознати издават, че бил от заможно семейство и им подсигурил прекрасен дом в София.

Влюбените често пътували и на романтични екскурзии в чужбина. Кристина е трудолюбива от малка и преди да роди, е имала свой салон за красота. С днешна дата тя е записала да учи маркетинг и искала да се развива професионално в сферата на рекламата.

Правнучката на Ванга има горчив опит с венчилото. През 2018 г. наследничката на голямата пророчица вдигна сватба с полицая Владислав Пашалиев от Петрич.

Церемонията се състоя в Благоевград, а пищното тържество за гостите се проведе извън града в красивия местен парк „Бачиново“. Двамата млади тогава получиха благословия лично от дъщерята на Ванга – Венета.

За венчавката си Кристина получи от нея ценен подарък – златна монета, която се предава като реликва в рода на пророчицата. Ясновидката някога я дала на своята дъщеря и заръчала да остане у жените в семейството през поколенията напред.

Няма и 5 години след сватбата, която се превърна в медийна сензация, бракът на Кристина и Владислав е в миналото. Наследничката на пророчицата не споделя какви са причините с бившия ѝ вече съпруг да стигнат до развод, но скоро след като узаконили раздялата си в съда, тя преодоляла драмата и се влюбила в настоящия си мъж. Двамата с Владислав нямат общи деца, а след разлъката не успели да съхранят добрите чувства помежду си.

Кристина рядко говори за своята прабаба Ванга. Дъщерята на пророчицата – Венета, също избягва да дава интервюта. Тя е била осиновена от ясновидката и нейния съпруг Димитър, когато била само на 2 години и половина. Днес Венета продължава да живее скромно в Петрич и да се радва на многолюдното си семейство.

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com