Свържете се с нас

България

Росен Калпачки: Първите признаци на инсулт не се забелязват от пациента

Действително ли късната вечеря увеличава риска от инсулт, защо този риск расте допълнително зимно време, има ли как изкуственият интелект да повиши шансовете ни за оцеляване след неврологичен проблем и как лекарите гледат на идеята за чип в мозъка.

Сърдечносъдовите заболявания се проявяват по-често при хора, които ядат много късно. Добре е да има по-голям интервал между последното хранен и съня, поне два-три часа. Това коментира в студиото на „Събуди се” доцент доктор Росен Калпачки –  началник на Клиниката по неврология в УМБАЛ „Св. Анна“ в София.

По думите му зимата е рисков фактор за инсулт, защото студеното време, особено смяната на топло и студено време увеличава риска от нарушения на кръвообръщението на мозъка.

Той уточни, че първите признаци на инсулт обикновено не се забелязват от пациента. „Почти никой инсулт не води до болка, а тя е основното нещо, което ни алармира. Първите симптоми са леки. В началото нищо не се усеща, а това е най-благоприятното време за лечение. Всички стремежи на обществата са за добро образование на околните, на по-младите хора, които биха разпознали инсулт при свой близък. Веднага трябва да се потърси помощ в специализирано заведение”, добави Росен Калпачки.

Според него част от първоначалните симптоми са внезапно изкривяване на лицето, внезапна слабост в едната или другата ръка и внезапна промяна в говора.

„Тези три признака почти сигурно водят до диагнозата инсулт”, подчерта той.

Росен Калпачки каза, че три четвърти от всеки инсулт се проявяват при хора под 70- години. „Инсултът не е изключение за хора под 50-години”,  допълни още той.

Калпачки каза, че  изкуственият интелект в работата на медиците става все по-добър и спомага дейността на лекарите.

По отношение на случая на имплантиран чип в мозъка на човек той добави, че всички революция в медицината са благодарение на откритията на инженерите.

---

България

Страшен скандал в ефира на bTV между две известни жени

Оперната певица Мила Михова надскочи ролята си на коментатор на любовното риалити „Ергенът” и буквално се скара на една от отпадналите участнички. Това беше Криси Горджъс, която в последните епизоди беше особено заядлива, най-вече към една от останалите „ергенки” – Екатерина.Михова реши да използва студиото на bTV, за да каже в лицето на Криси какво мисли за нея.

С уговорката, че не иска да се заяжда, тя направи на пух и прах отпадналата „ергенка”, че е нападнала Екатерина, използвайки нейна ранна травма.

Криси се опита да се защити, като каза, че на лицето си има два белега, които са и от куче, което я е нападнало като дете. Според нея след като тя е живяла с тях, така и Екатерина трябва да надживее своята травма.

Това още повече издразни Мила Михова, която в крайна сметка директно каза на Криси, че поведението ѝ в „Ергенът” е било елементарно.

Преди „изригването” на оперната певица, Пам Велидис също имаше своя момент на откровение, с което обиди на практика всички участнички в предаването. Миналогодишната „ергенка“ каза, участничките изглеждат в предаванто много по-зле, отколкото на живо. Тя допълни, че се чуди как кандидатките за Алек не разбират това

Нещо странно се случва с Алек в „Ергенът“. Това забелязаха две от момичетата по време на вчерашния коктейл.

„Сякаш беше различен днес“, коментира Йоана.

Дамите бяха без грим и по пижами – трябваше да привлекат Ергенът с естествения си вид. Това беше основно правило за вечерта в 20 епизод на романтичното риалити.

Той обаче не целуна Мария.

„Ти си малка маймунка, знаеш ли?“, каза му тя. „Очаквах да ме целуне, обикновено прави така.“

„Голяма маймуна съм!“, отговори той и я целуна по бузите.

„Това не е достатъчно“, отговори тя. След нея на мястото й застана Йоана.

„Последният път беше много по-интимно. Сега просто седяхме и си говорихме като приятели“, бе разочарована тя.

В крайна сметка стюардесата го целуна първа. „Ако не го бях сторила аз, той нямаше и да се сети.“

Йоана предположи, че може би причината е срещите на Алек с други момичета, които го вълнуват повече.

---

България

Боядисвала съм яйцата как ли не, но със сода стават неповторими! Всичко избухва в цвят:

Предлагаме ви да опитате да боядисате яйцата по малко по-различен начин тази година – за да станат наистина неповторими и шарени, ще ви трябва един необичаен за целта продукт – сода за хляб!

С нейна помощ ще получите т.нар. яйца-вулкан, чието приготвяне е хем ефектно, хем лесно.

Ето какви материали трябва да приготвите, за да ги боядисате по този неповторим начин:

Боядисване на яйца със сода

Ще ви трябват:

10 яйца

3-4 с.л. сода за хряб за всеки цвят боя

вода с температура 70-90 градуса – по 3-4 с.л. на цвят

бои за яйца (течни или прахообразни)

оцет 9%

олио за полиране

Приготвяне:

Сварете яйцата в подсолена вода и ги оставете да се поохладят във водата. Вземете толкова купички, колкото цвята са боите. Във всяка купичка сипете по 4 с.л. сода за хляб. Залейте ги с 3-4 лъжици вряла вода и разбъркайте, за да се получи каша.

каша със сода

Изсипете цялото количество цвят във всяка от купичките и разбъркайте, докато кашата се оцвети равномерно.

След това вземете яйцата, подсушете ги и ги сложете в гнездата на форма за мъфини.

яйца във форма за мъфини

Върху всяко яйце сложете по 1-2 ч.л. от цвят, така че хубаво да се нашарят.

шарене яйца

След това сипете по 1 с.л. оцет върху всяко от яйцата. Ще видите, как цветовете буквално „изригват“, досущ като вулкан!

боядисване яйца със сода

Щом свърши реакцията, избършете хубаво яйцата с хартиена кърпа и накрая полирайте с памуче, напоено с олио.

яйца със сода и оцет

яйца вулкан

---

България

Цена на агнешкото над 28 лева не е нормална, от производител излиза 10 лева

Великденската ни трапеза тази година ще струва малко над 100 лева

Продължават да падат цените на зеленчуците и плодовете, най-сериозно при краставиците. Те ще и продължат да поевтиняват. Това каза за Радио Стара Загора председателят на ДКСБТ Владимир Иванов.

Потребителската кошница тази седмица е точно толкова, колкото и миналата – 108 лв.

Великденската ни трапеза тази година ще струва колкото през 2023 г. цена на агнешко месо над 28 лв. за килограм не е нормална, уточни той. От производител агнешкото излиза 10-12 лв.

Олиото, захарта и брашното са на цени по-ниски от миналата година. Българското и немското масло задържат цената си и се намират за около 5 лв.

Стабилитет при цените на пазара на трите основни суровини – пшеница, царевица и слънчоглед отчитат вече над 9 месеца от ДКСБТ.

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com