Свържете се с нас

Made in BG

Чудо! Мощен бизнесмен от Израел строи малък град край Варна

Бизнесмен от Израел влиза във Варненско и ще строи малко градче с еднофамилни къщи.

Комплекс от десетки еднофамилни жилищни сгради предстои да бъдат изградени в с. Бенковски, Община Аврен, Област Варна. Инвестиционното предложение е на компания на гражданин на Израел и е входирано в РИОСВ-Варна, видя Economic.bg.

Компанията, която иска да изгради комплекса, е регистрирана през 2010 г. във Варна. Едноличен собственик на капитала и управител на компанията е Шай Гениш от Израел, според Търговския регистър.

Уведомлението за инвестиционно предложение подлежи на обществено обсъждане в срок от 14 дни, считано от 9 април 2024 г., става ясно от информация на сайта на Регионалната инспекция по околна среда и водите – Варна.

Предстои да бъде направена и екологична оценка на инвестиционния проект.

Бъдещият комплекс ще бъде с размер 19000 кв. м, а селото, където ще бъде изграден комплекса, се намира на около 3 км от главния път Бургас – Варна.

Шай Гениш участва в управлението на още няколко фирми, занимаващи се с недвижими имоти. Той е бил съдружник във варненска компания, която е учредена през 2011 г. и се занимава с покупка, строеж и обзавеждане на недвижими имоти. През 2014 г. обаче Гениш е заличен като съдружник и управител и компанията се поема от Йосеф Бахар, който става едноличен собственик на дружеството.

Шай Гениш участва като съдружник с дял от 1200 лв. и в друга фирма която също се занимава с покупка, строеж и обзавеждане на недвижими имоти.

---

Made in BG

Всички знаят за Ванга и Дънов, но ТОВА е най-силната българска ясновидка – отива си забравена в мизерия

България познава не един и двама ясновидци. Сред най-известните на първо място познаваме името на Ванга, но не по-малко известен от нея е Дядо Влайчо, например.

Дали обаче знаете, коя е най-силната българска ясновидка? Днес ще ви разкажем за феномена  Константина Стефанова–Кортеза, която често наричат Сливенската Ванга. Кортеза е българската ясновидка №1 за всички времена. Наскоро се навършиха век и половина от нейното рождение. Детството й е не само бедно, но и тягостно, тъй като е белязано от тежък инцидент, досущ като участта на Ванга. След него момичето дълго боледува, но успява да се възстанови.

Кортеза ясновидка

На младини Кортеза отказвала да се омъжи, защото предвиждала, че бракът й нямало да просъществува. В крайна сметка се сгодила, но младоженецът починал пред олтара от сърдечен удар. Животът на Кортеза поел в нова посока след срещата й с изтъкнатия възрожденец д-р Георги Миркович. Той е известен като първия лекар в България, който прилага методите на хомеопатията.

Освен това е сред първите трима ученици на Петър Дънов. Д-р Миркович наема младото полуграмотно момиче като прислужница в дома си. Той създава спиритически кръжоци в Сливен и Бургас. Свръхсетивните дарби на Константина Стефанова се проявяват именно на тези спиритически сбирки в Сливен. Там тя започва да показва дарбата си на ясновидка – чува гласове и получава пророчески видения. И тогава участниците в сеансите на клуба, които се провеждали в представителния дом на Миркович, забелязали, че всичко казано от слугинята Кортеза се сбъдвало.

Славата й стига своя връх през 1908 г., когато бива удостоена с почетната титла „Светата пророчица Кортеза”.

Из цяла България се носят легенди за точността на предсказанията й, а почитта към нея е вероятно първата проява на звездомания по нашите географски ширини – нейни снимки се продавали като топъл хляб подобно на тези на холивудските кинозвезди и рокгрупите няколко десетилетия по-късно.

За разлика от повечето ясновидци, Кортеза не била в конфликт с църквата. Нещо повече – тя е била уважавана от много свещеници. Преданието твърди, че по това време е била по-известна и почитана от самия цар Фердинанд. Самата тя била убедена, че говори с ангели, със Света Богородица, със самия Христос и с всички светии. Този дар ясновидката използвала, за да открива лечебни извори, да напътства живите и да контактува с мъртвите.

Кортеза често пътувала из цяла България. Допускали я да проповядва даже и в дворовете на църквите, където събирала стотици вярващи. Имало случаи, в които на нейните проповеди са се събирали до 12 000 души.

Къщата й в Сливен била превърната в нещо като светилище. Прозорците били със спуснати пердета денонощно. Вътре пред иконите постоянно горели свещи и мирисът на тамян омайвал посетителите. А в преддверието на дома имало делва, в която тя събирала пари и помагала с тях на бедните.

За съдбата й след 1914 г. няма много сведения. Твърди се, че Кортеза живяла дълго, но нейните ясновидски способности постепенно отслабнали. Животът й завършил като самотна старица, която издъхнала в мизерия, изоставена и забравена от всички, пише За жената.

---

Made in BG

Нощта на Лазаровден срещу Цветница е вълшебна! Ето как да събудите мощната й енергия:

В неделя, 28 април, отбелязваме Цветница – може би най-красивия и позитивен пролетен празник. По традиция датата му е подвижна и се празнува точно седмица преди християнския Великден.

Само ден преди Цветница пък Православната църква отбелязва  Лазаровден, който е ден богат на много обреди, поверия и обичаи, а нощта на този празничен ден е заредена с голяма енергия, от която трябва да се възползваме.Поверията гласят, че нощта на Лазаровден срещу Цветница е магична и трябва да имаме само хубави помисли, за да бъде позитивна и цялата ни година. Особено неомъжените девойки трябва да намислят своите най-съкровени желания тази нощ.

Цветница върбови клонки

На Цветница има и още няколко поверия, в които хората вярват и смятат, че и до ден днешен се сбъдват.

Казано е, че в никакъв случай не трябва да сваляте старите върбови клонки от иконата или къщата, където сте ги сложили за здраве от миналата година. Това носи голямо нещастие на цялата къща.

Поверието гласи, първо да донесете новите върбови клонки от църквата за здраве и след това да изхвърлите старите в течаща вода с всичката негативна енергия, която се е събрала и ви е предпазвала от болести и неприятности.

Ако печете питка на Цветница, но тя не се изпича и отвътре остава сурова, това предвещава скорошна раздяла с близък за вас човек.

Не забучвайте никога нож в хляб, това предвещава бедни години не само за вас, но и за всички членове на семейството ви.

Цветница венци

Докато печете питка, никога не чистете в къщата, защото ще прогоните своя късмет. Ако в началото и в края на хранене хапнете по едно малко парченце хляб, поръсено със сол, това предвещава щастие в семейството. Ако и останалите на масата направят същото, късметът винаги ще е с тях.

---

Made in BG

Дядо Атанас спи на пейка, търси подслон

Днес се срещнахме случайно с един много мил възрастен човек. Казва се Атанас Атанасов и е роден през 1955 г. в село Овча Могила, Свищов. Преди години е живял във Варна.

Срещнахме го пред магазин за дрехи втора употреба. Много възпитано ни спря и накратко обясни ситуацията си. Сподели ни, че е останал на улицата, защото къщата му се е разрушила, а сестра му го е изгонила, като зет ѝ го е пребил.

Помоли ни да му купим яке, тъй като спи на улицата, главно на пейки, и вечер му става много студено.

Атанас има дъщеря, родена през 1999-а, но не се е виждал с нея от 3 години. През есента я е открил в социалните мрежи, но тя не е отговорила на съобщението.

По това, което той знае, последно тя е живяла в Англия.

Преди години е събрал няколко пенсии, за да я изпрати навън, но за жалост вече няма никакъв контакт с нея. Няма телефон, тъй като са му го откраднали.

Дядо Атанас получава пенсия около 560 лева на месец, много е жизнен и спретнат. Молбата му е просто да има къде да отседне, като иска да си плаща за стая. Спи на пейките около Адвокатската градинка зад кукления театър във Варна.

Има само дрехите на гърба си и торбичка с няколко бутилки вода. Има и документи – лична карта.

Нека, който може, да му съдействаме с подслон и/или работа. Дядо Атанас е един добър човек, но съдбата не е била благосклонна към него.

Т. Минева, Варна

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com