Свържете се с нас

България

Само на 49 години почина Георги Костадинов от Мъжкото хоро в Калофер

“Всички много се вълнуват за утрешния ден! Но един човек, който беше първи в ледените води на река Тунджа, този път ще гледа от горе и ще бие тъпана си за всички Калоферци! Ще за свири Залюбила е Василка… Поклон за бай Гошо”, пише Милена Киркова във Фейсбук.

Георги Костадинов е починал само на 49 години.

Той е известен на цяла България от кадрите от телевизиите от Мъжкото хоро в Калофер, където предвожда с тъпана си четата в ледените води.

На 6 януари отбелязваме Йордановден. Това е денят, в който Йоан Кръстител кръщава в река Йордан Исус Христос. След тайнството на Богоявление хората видели с очите си християнското триединство на Отец (гласа), Дух (гълъба, кацнал на рамото на Христос) и Син (земния човек) и започнали да вярват, затова денят се нарича още – Богоявление.

В Калофер вече тече трескава подготовка за празника.

Заети са всички хотели и къщи за гости не само в града, но и в околните населени места.

„Няма да се изисква зелен сертификат за участващите в хорото. Всички сме на открито и ще се опитаме максимално да спазим мерките”, каза кметът на града Румен Стоянов.

Традицията на Богоявление е мъжкото ледено хоро, когато във водата влизат само мъже, облечени в народни носии.

---

България

Роден фермер разкри огромна далавера с млякото у нас!

От правителството и депутатите зависи докога ще продължава този нерегламентиран внос на сухо мляко най-вече от страни, които не са членки на ЕС. Това заяви пред БНР Димитър Шопов, председател на Асоциацията за развъждане на черношарена порода в България. Асоциацията обединява фермери, които произвеждат над 60% от млякото в страната.

Той обясни, че Украйна е страна, която ползва препарати за производство на зърно и зърнени култури, които са забранени в България. Тези препарати са вредни, категоричен бе фермерът и уточни:

„С това зърно, което се произвежда с тези препарати, се отглеждат всички животни, птици, абсолютно всичко и това идва на нашия пазар“.

По думите му сухото мляко, което се внася от Украйна, е на много по-ниски цени от това, което се внася от ЕС.

Защо сухото мляко става все по-търсено от българските млекопреработватели?

В предаването „Преди всички“ Шопов отрече твърдението, че има недостиг от 30% на производство на мляко в България:

„Миналата година на много от фермите в продължение на няколко месеца бе отказано да се изкупува млякото. След като има недостиг, как може да не се изкупува млякото?“.

Предпоставката е за по-голям внос от Украйна на по-евтино сухо мляко, което е некачествено, изказа мнението си той.

Фермерите продават произведеното мляко на мандрите. Това се случва със сключен договор, но и двете страни могат да се откажат от договора с едномесечно предизвестие, обясни Димитър Шопов. По думите му до миналата година това не се е случвало. Миналата година обаче е имало период, в който фермерите не е имало къде да си дадат млякото, подчерта той и добави, че по този начин цените се свалят драстично.

Фермерът посочи и друг проблем – според него цените в магазините не са реални:

„Не може млякото да ми го изкупуват на 80-90 ст., а в следващия момент сиренето и другите млечни продукти да са с такива надути цени в магазините. Трябва да има някакъв контрол“.

Според него трябва да има контрол по митниците, нерегламентираният внос на палмови мазнини и други продукти, които се вкарват в млечните продукти, да бъде забранен, а мандрите, където са намерени нарушения, да бъдат обявени публично.

---

България

Голяма изненада в евролистата на ГЕРБ

Росен Желязков застава начело на листата на ГЕРБ за евроизборите. Името му бе една от най-строго пазените тайни преди регистрацията на листата в ЦИК, крайният срок за което е 7 май.

Желязков бе председател на 49-ото народно събрание до предпоследния му ден, когато бе свален с гласовете на ПП-ДБ, БСП, “Възраждане” и ИТН. Сега той ще се изправи срещу предшественика си, също свален предсрочно от шефския пост в парламента – Никола Минчев. Той е водачът на евролистата на “Промяната” и ДБ.

Освен за Брюксел, Желязков ще е начело на листата на ГЕРБ в Благоевград за 50-ото народно събрание – така, както я водеше и за 49-ото. Начело на него юристът изкара 372 турбулентни дни, в които търсеше баланс между една шумна (не)коалиция и още по-шумна опозиция. Често му се налагаше да проявява хладнокръвие, за да предотврати бой и обиди в залата. Помагаше това, че Желязков задаваше дневния ред с типичното си чувство за хумор и диалогичност.

Минал е по стълбичката на администрацията – общинска и държавна, опитен е в дебрите на управлението, което бе много ценно за председателя на институция като Народното събрание. А като юрист бе наясно с всички тънкости, за да не остави опозицията да му върти номера.

С достойнство прие и събарянето му от поста преди седмица, когато и опонентите обявиха – ходът е не срещу личността на Желязков, а срещу председателя от ГЕРБ. Затова не е неочаквано, че Бойко Борисов му гласува доверие да е начело на евролистата на партията, пише „24 часа“.

Изненадващо обаче в нея ще липсват Мария Габриел и Илиана Иванова. Първата бе еврокомисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта в комисията “Фон дер Лайен”, преди да стане вицепремиер в (не)коалицията с ПП-ДБ. Втората е насотящият еврокомисар на България, преди това бе шеф в Европейската сметна палата.

Според достоверни източници и двете са пожелали да не влизат в битката за ЕП. Вероятно Мария Габриел, която не успя да оглави правителството след ротацията, но има сериозни позиции навсякъде в света, ще видим в края на годината в нова международна роля. Истината обаче е, че нито Габриел, нито Европейската народна партия, нито ГЕРБ дават детайли за пътя, по който ще поеме едно от най-силните им европейски лица, напуснала поста в ЕК, за да влезе в българската политика.

Илиана Иванова пък е сочена в Брюксел като един от най-ефективните еврокомисари. Тя също има завидна кариера там, преди да заеме овакантения от Габриел комисарски пост. Мандатът на комисията “Фон дер Лайен” изтича заедно с този на Европарламента. Следващ председател на ЕК трябва да се избере до месец след клетвата на новите евродепутати, а до 6 месеца след изборите трябва да има и нов състав на комисията.

И докато в ГЕРБ все още пазят в тайна евролистата си, БСП регистрира своята в ЦИК в последния ден преди празниците начело с Кристиан Вигенин. 

---

България

Ужас! 12-г. Даниел загина пред погледа на баща си

12-годишно дете загина при автомобилна катастрофа, а ужасът се допълва от факта, че това е станало пред очите на баща му, с който е управлявал автомобила при фаталния инцидент.

Жертвата е Даниел Джалич. Той е отивал на тренировка на футболния отбор Текстилац (Дервента). Дори е бил готов директно да се включи в заниманието на босненския тим, тъй като е бил облечен с екипа на отбора си.

Автомобилът с младия футболист и баща му се е блъснал в камион. При инцидента детето починало на място, а баща му е получил сериозни наранявания и е настанен в болница.

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com