Connect with us

Made in BG

За какво ще изхарчат парите българите, ако държавата им даде по 1400 лева

Published

on

Ако всеки пълнолетен българин получи по 1400 лв. от държавната хазна като помощ в кризата, 28% от хората ще използват средствата за ремонт на дома, 28% ще платят стари задължения за битови сметки, а 27% ще купят с тях храна.

Това показва проучване, направено от социологическа агенция “Тренд” по поръчка на Съвета по икономически и публични политики (СИПП), като хората са давали по повече от един отговор на въпроса за какво ще използват парите, пише flashnews.bg.

Изследването е направено, тъй като мерките на американския президент Джо Байдън за възстановяване на икономиката на САЩ предвиждат предоставянето по 1400 долара на 85% от американците – на всички, които имат доходи под определен праг.

Предоставянето на безвъзмездна държавна помощ на всеки гражданин над 18 г. у нас, без проучване и анализ, ще навреди сериозно на икономиката ни, а положителният ефект ще е краткотраен и незадоволителен.

„Показваме, че с разходването на едни подобни средства, които на пръв поглед звучат страхотно, в крайна сметка тежко ще влошат фискалната стабилност, през призмата на дефицита и през призмата на дълговата позиция на България. От друга страна ефективността е много ниска.

Ефектите, които се целят и по линия на инвестиции и икономически растеж, биха били доста ниски. За голямо съжаление, българските политици изобщо не си правят труда да направят подобно проучване, анализ и да направят подобна оценка.

Въпреки това виждаме щедри обещания от почти всяка политическа формация, че ще се раздават страшно много средства, че ще има изключително мащабни социални политики.

Лично аз мога да определя като зловреден популизъм. Особено сега в наближаващата предизборна кампания очаквам този популизъм да се увеличи“, обясни икономистът Владимир Сиркаров и подчерта, че натрупването на дефицита не се дължи основно на изплащането на помощи по линия на антиковид мерки.

Made in BG

Гордост! Българче е новото дете-чудо – изуми всички. Цял свят говори за него

Published

on

9-годишният Лъчезар от Враца е спечелил олимпиада по математика в Дубай, предаде BulNews.

В надпреварата са участвали деца от цял свят. Лъчезар е решил 160 задачи само за 10 минути и така категорично е спечелил първото място.

Новината за победата бързо се разпространи в социалните мрежи, където хиляди българи нарекоха 9-годишния врачанин дете-чудо и го поздравиха за усърдния труд, който е положил, за да постигне големия успех.

Още подобни новини:

Навършват се 35 години от едно историческо за България и за глобалния спорт събитие – поставянето на непокътнатия и до днес световен рекорд 209 см на Стефка Костадинова в скока на височина. На 30 август 1987 г., по време на II Световно първенство зрителите по трибуните на Олимпийския стадион в Рим и милиарди пред тв екраните стават свидетели на феноменално постижение, което и до днес е недостижимо за никой друг на планетата.

Тези 209 см в италианската столица са част от удивителната кариера на българката, призната за абсолютен хегемон в дисциплината за всички времена и за една от най-великите в световната спортна история.

Тогава, едва 22-годишна, Стефка бързо си е осигурила неоспоримо превъзходство в скока на височина и побеждава навсякъде. Голямото шоу обаче предстои. Всичко е подбрано като в приказките: мястото – Вечния град, времето – точно на Световното първенство, пред камерите и погледите на милиарди зрители по целия свят. Всичко за магията е готово…

Сякаш за да се засили ефектът от предстоящото уникално постижение, атракцията на Стефка се предхожда един турболентен световен рекорд в бягането на 100 м. Канадецът Бен Джонсън взривява трибуните, но публиката тепърва предстои до види след минути нещо също толкова гениално, но много по-трайно. Нещо, което ще остане да блести десетилетия наред. Световният рекорд на Стефка Костадинова от 209 см.

Стефка Костадинова световен рекорд

Стефка стига до рекорда в Рим с 9 успешни скока

След като преодолява без проблеми квалификациите със 191 см, във финала Стефка прави общо 13 опита, от тях 9 са успешни:

185 – от 1 опит

189 – от 1 опит

193 – от 1 опит

196 – от 1 опит

199 – от 1 опит

202 – от 1 опит (тук отпада Сузане Байер и остава с бронз със 199 см)

204 – от 3 опит

206 – от 2 опит

208 – пропуска (тук се предава и Тамара Бикова, като остава със сребро с 204 см)

209 – от 2 опит, който и до днес е световен рекорд на скок височина за жени

Стефка Костадинова световен рекорд

По повод годишнината от рекорда Стефка Костадинова направи интересен коментар.

„Тези 209 см станаха през годините нещо като мой запазен знак, нещо като емблема, която стои като доказателство за човешките възможности. Но световният рекорд не е само мой. Той е на България. Този рекорд, а и всичките ми други рекорди и успехи станаха факт благодарение на хората край мен, на моя екип, на треньори, доктори, на ръководители и на държавата, инвестирала в спорта. Благодаря на Ники Петров, с когото още сме световен тандем. Той ме възпита като спортист, жена и човек. Благодаря на клуб „Тракия”, на спортното училище в Пловдив и на атлетическата ни федерация. И нещо много важно – това постижение е и благодарение на останалите много силни българки в дисциплината. Българската школа роди такава конкуренция, която помиташе рекордите.

Тогава, на Олимпийския стадион в Рим не съм мислила за това колко време ще удържат тези 209 см… Емоцията беше толкова силна… Много атлетки след това опитваха да подобрят рекорда – някои бяха много близо, аз самата също опитвах десетки пъти… И сега, когато отново отбелязваме годишнината, пожелавам на всеки да намери своя личен път към върха,“ каза Костадинова.

Световният рекорд на Стефка Костадинова удържа във времето не само на многобройните атаки от стотици елитни състезателки в сектора на скок височина. Този знаменит маркер в историята на спорта удържа и на многото желания и посегателства на знайни и незнайни „специалисти“ да отнемат нещо, което принадлежи като богатство не само на България и на самата Стефка Костадинова, а на цялото човечество в стремежа му за доказване на необятните хоризонти на своите възможности.

Continue Reading

Made in BG

Кръстова Гора: там, където се сбъдват мечтите

Published

on

Независимо дали вярвате в чудеса или не, ние всички имаме нужда от такива в някоя фаза от живота ни. Дали защото се молим за по-добра работа, за дете, за изцеление от болест или пък дори и просто за по-добър свят всеки от нас се обръща към по-висша сила.

Не те познавам и не знам дали си християнин, евреин, мюсюлманин или пък се кланяш пред спагетеното чудовище, но каквато и да е религията ти, искам да ти разкажа за това невероятно място в България, на което молитвите ти ще бъдат чути.

Или поне така казват. Кой знае – може да попаднеш на най-страхотните спагети с кюфтенца в живота ти, след като го посетиш.

Имахме щастието да се потопим в това духовно изживяване по време на скорошното ни пътуване с едни от най-добрите травъл блогъри в България. Ето и всичко, което научихме:

Стигане до Кръстова Гора

Ако никога не сте ходили до Кръстова Гора, не пропускайте тази част. Винаги съм казвала, че обичам да шофирам но този път, дори на мен успя да ми писне. Дотам се стига, след като се отклоните от основния път Пловдив-Пампорово, посока село Лъки. Трябва да следвате този знак:

Малкият проблем е, че можете да видите табелата само ако идвате откъм Пампорово, така че горещо препоръчвам ползването на навигация. Този маршрут е вероятно и първия път, в който виждам Гугъл да греши така брутално.

По пътя, който според тях ще отнеме 49 минути, ще ви се наложи да отбиете, за да пропуснете други коли както и да намалите заради влошени пътни условия толкова много пъти, че е по-вероятно да стигнете за около час и 10-20 минути. Това обаче в никой случай не трябва да ви обезкуражава.

За Кръстова Гора

Много малко вероятно е да живеете в България и да не сте чували за Кръстова Гора и църквата Света Троица. Вероятно знаете и за Кръстовден – вечерта на 14-ти септември когато много вярващи се събират там, за да прекарат една нощ под открито небе.

Вярва се, че тогава Господ лекува в съня. За съжаление не ми се струва много възможно на някой да му израстне изгубен крак или ръка (а как ми се иска да можеше!), но пък знам със сигурност, че красотата на това място може да излекува поне разбито сърце.

Това обаче съвсем не е единственото време, по което да посетите Кръстова Гора и далеч не е единствената причина да отидете там.

Continue Reading

Made in BG

Цялата полиция побеля от страх. Мъртъвци възкръсват в родопско село

Published

on

Древно пролетно изцеление се е практикувало на каменните „операционни легла“, намиращи се в Ягнево – махала на родопското село Бенковски.

Притеснени граждани многократно съобщавали за паранормални явления и духове. Полицията не може да реагира. Няма закон и обяансние за случващото се.

Там има десетки скални образувания, дело на човешка ръка, с неизвестна ритуална функция. Хора с паранормални способности от Германия, посещавали района през 2012 година.

Те споделили фантастични истории за предназначението на мегалитите, дело на напреднала цивилизация. На едно място са изсечени две легла, в които човек ляга като в калъп. Според описанието, което медиумите дали, на едното преди 12 хил. години слагали болен човек, а на другото – здрав.

Със специални уреди и ритуали се преливала енергия от 12 други човека, държащи кристални черепи. Така много често дори смъртници възкръсвали, разказвали хора с духовно зрение отвъд времето и пространството.

Скално – култовият комплекс край с. Бенковски – известен и като Каменния град – включващ и скалният феномен Гъбите, е голям праисторически светилищен комплекс с издълбани в скалите ниши и улеи, който се намира на 12 км от Златоград по пътя за Кърджали.

Изграден е върху естествени вулканични скали, където се наблюдават и зооморфни фигури сред множеството скални вкопавания, изсичания и пещери.

Предполага се, че мястото е използвано активно за свещенодействия и от населяващите региона тракийски племена през Желязната епоха.

Continue Reading

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com