Connect with us

Made in BG

Гордост! Българче е новото дете-чудо – изуми всички. Цял свят говори за него

Published

on

9-годишният Лъчезар от Враца е спечелил олимпиада по математика в Дубай, предаде BulNews.

В надпреварата са участвали деца от цял свят. Лъчезар е решил 160 задачи само за 10 минути и така категорично е спечелил първото място.

Новината за победата бързо се разпространи в социалните мрежи, където хиляди българи нарекоха 9-годишния врачанин дете-чудо и го поздравиха за усърдния труд, който е положил, за да постигне големия успех.

Още подобни новини:

Навършват се 35 години от едно историческо за България и за глобалния спорт събитие – поставянето на непокътнатия и до днес световен рекорд 209 см на Стефка Костадинова в скока на височина. На 30 август 1987 г., по време на II Световно първенство зрителите по трибуните на Олимпийския стадион в Рим и милиарди пред тв екраните стават свидетели на феноменално постижение, което и до днес е недостижимо за никой друг на планетата.

Тези 209 см в италианската столица са част от удивителната кариера на българката, призната за абсолютен хегемон в дисциплината за всички времена и за една от най-великите в световната спортна история.

Тогава, едва 22-годишна, Стефка бързо си е осигурила неоспоримо превъзходство в скока на височина и побеждава навсякъде. Голямото шоу обаче предстои. Всичко е подбрано като в приказките: мястото – Вечния град, времето – точно на Световното първенство, пред камерите и погледите на милиарди зрители по целия свят. Всичко за магията е готово…

Сякаш за да се засили ефектът от предстоящото уникално постижение, атракцията на Стефка се предхожда един турболентен световен рекорд в бягането на 100 м. Канадецът Бен Джонсън взривява трибуните, но публиката тепърва предстои до види след минути нещо също толкова гениално, но много по-трайно. Нещо, което ще остане да блести десетилетия наред. Световният рекорд на Стефка Костадинова от 209 см.

Стефка Костадинова световен рекорд

Стефка стига до рекорда в Рим с 9 успешни скока

След като преодолява без проблеми квалификациите със 191 см, във финала Стефка прави общо 13 опита, от тях 9 са успешни:

185 – от 1 опит

189 – от 1 опит

193 – от 1 опит

196 – от 1 опит

199 – от 1 опит

202 – от 1 опит (тук отпада Сузане Байер и остава с бронз със 199 см)

204 – от 3 опит

206 – от 2 опит

208 – пропуска (тук се предава и Тамара Бикова, като остава със сребро с 204 см)

209 – от 2 опит, който и до днес е световен рекорд на скок височина за жени

Стефка Костадинова световен рекорд

По повод годишнината от рекорда Стефка Костадинова направи интересен коментар.

„Тези 209 см станаха през годините нещо като мой запазен знак, нещо като емблема, която стои като доказателство за човешките възможности. Но световният рекорд не е само мой. Той е на България. Този рекорд, а и всичките ми други рекорди и успехи станаха факт благодарение на хората край мен, на моя екип, на треньори, доктори, на ръководители и на държавата, инвестирала в спорта. Благодаря на Ники Петров, с когото още сме световен тандем. Той ме възпита като спортист, жена и човек. Благодаря на клуб „Тракия”, на спортното училище в Пловдив и на атлетическата ни федерация. И нещо много важно – това постижение е и благодарение на останалите много силни българки в дисциплината. Българската школа роди такава конкуренция, която помиташе рекордите.

Тогава, на Олимпийския стадион в Рим не съм мислила за това колко време ще удържат тези 209 см… Емоцията беше толкова силна… Много атлетки след това опитваха да подобрят рекорда – някои бяха много близо, аз самата също опитвах десетки пъти… И сега, когато отново отбелязваме годишнината, пожелавам на всеки да намери своя личен път към върха,“ каза Костадинова.

Световният рекорд на Стефка Костадинова удържа във времето не само на многобройните атаки от стотици елитни състезателки в сектора на скок височина. Този знаменит маркер в историята на спорта удържа и на многото желания и посегателства на знайни и незнайни „специалисти“ да отнемат нещо, което принадлежи като богатство не само на България и на самата Стефка Костадинова, а на цялото човечество в стремежа му за доказване на необятните хоризонти на своите възможности.

Continue Reading

Made in BG

Кръстова Гора: там, където се сбъдват мечтите

Published

on

Независимо дали вярвате в чудеса или не, ние всички имаме нужда от такива в някоя фаза от живота ни. Дали защото се молим за по-добра работа, за дете, за изцеление от болест или пък дори и просто за по-добър свят всеки от нас се обръща към по-висша сила.

Не те познавам и не знам дали си християнин, евреин, мюсюлманин или пък се кланяш пред спагетеното чудовище, но каквато и да е религията ти, искам да ти разкажа за това невероятно място в България, на което молитвите ти ще бъдат чути.

Или поне така казват. Кой знае – може да попаднеш на най-страхотните спагети с кюфтенца в живота ти, след като го посетиш.

Имахме щастието да се потопим в това духовно изживяване по време на скорошното ни пътуване с едни от най-добрите травъл блогъри в България. Ето и всичко, което научихме:

Стигане до Кръстова Гора

Ако никога не сте ходили до Кръстова Гора, не пропускайте тази част. Винаги съм казвала, че обичам да шофирам но този път, дори на мен успя да ми писне. Дотам се стига, след като се отклоните от основния път Пловдив-Пампорово, посока село Лъки. Трябва да следвате този знак:

Малкият проблем е, че можете да видите табелата само ако идвате откъм Пампорово, така че горещо препоръчвам ползването на навигация. Този маршрут е вероятно и първия път, в който виждам Гугъл да греши така брутално.

По пътя, който според тях ще отнеме 49 минути, ще ви се наложи да отбиете, за да пропуснете други коли както и да намалите заради влошени пътни условия толкова много пъти, че е по-вероятно да стигнете за около час и 10-20 минути. Това обаче в никой случай не трябва да ви обезкуражава.

За Кръстова Гора

Много малко вероятно е да живеете в България и да не сте чували за Кръстова Гора и църквата Света Троица. Вероятно знаете и за Кръстовден – вечерта на 14-ти септември когато много вярващи се събират там, за да прекарат една нощ под открито небе.

Вярва се, че тогава Господ лекува в съня. За съжаление не ми се струва много възможно на някой да му израстне изгубен крак или ръка (а как ми се иска да можеше!), но пък знам със сигурност, че красотата на това място може да излекува поне разбито сърце.

Това обаче съвсем не е единственото време, по което да посетите Кръстова Гора и далеч не е единствената причина да отидете там.

Continue Reading

Made in BG

Цялата полиция побеля от страх. Мъртъвци възкръсват в родопско село

Published

on

Древно пролетно изцеление се е практикувало на каменните „операционни легла“, намиращи се в Ягнево – махала на родопското село Бенковски.

Притеснени граждани многократно съобщавали за паранормални явления и духове. Полицията не може да реагира. Няма закон и обяансние за случващото се.

Там има десетки скални образувания, дело на човешка ръка, с неизвестна ритуална функция. Хора с паранормални способности от Германия, посещавали района през 2012 година.

Те споделили фантастични истории за предназначението на мегалитите, дело на напреднала цивилизация. На едно място са изсечени две легла, в които човек ляга като в калъп. Според описанието, което медиумите дали, на едното преди 12 хил. години слагали болен човек, а на другото – здрав.

Със специални уреди и ритуали се преливала енергия от 12 други човека, държащи кристални черепи. Така много често дори смъртници възкръсвали, разказвали хора с духовно зрение отвъд времето и пространството.

Скално – култовият комплекс край с. Бенковски – известен и като Каменния град – включващ и скалният феномен Гъбите, е голям праисторически светилищен комплекс с издълбани в скалите ниши и улеи, който се намира на 12 км от Златоград по пътя за Кърджали.

Изграден е върху естествени вулканични скали, където се наблюдават и зооморфни фигури сред множеството скални вкопавания, изсичания и пещери.

Предполага се, че мястото е използвано активно за свещенодействия и от населяващите региона тракийски племена през Желязната епоха.

Continue Reading

Made in BG

На Крисия ѝ писна, изля си душата: каза истината за Слави Трифонов

Published

on

Днес ви поднасяме от най-култовите интервюта, които откритието на Слави Трифонов – Крисия Тодорова е давала някога.

С удоволствие разказва за училището, „Евровизия“ и целите, които ще следва в бъдеще.

– Крисия, ти си ученичка в девети клас, на музикалната гимназия в София. Учиш поп и джаз. Помогна ли ти известността при влизането в училището?

– Не. Държах изпит по пеене и солфеж като всички останали. Напълно нормално. Известността не ме прави по-превилигирована от другите в училището. Вярно, че понякога се държат различно с мен, но това нищо не променя.

– Как върви учението?

– Супер.Справям се.

– Извън музикалните, кои предмети ти харесват?

– Обичам да рисувам. Химията, там имам пет и физиката уча, защото е нужно. Но се оправям.

– А музикалните предмети?

– Уча солфеж, история на музиката, елементарна теория, пиано. Успехът ми е добър.

Ти ли си най-добрата в класа?

– Там сме 27 души – учим класика, инструменти, поп джаз, въобще музика. Никога не съм си мислила, че аз съм най-добрата. Всеки от нас пее по собствен начин и дава всичко от себе си.

– Преди шест години стана известна за миг. Мечтала ли си за това?

– Не, стана случайно, никога не съм го мислила. Приятелки на мама и сестра ми видяха, че „Шоуто на Слави“ търси партньор на господин Андреев, те знаеха, че пея и решиха да ме пуснат на шега.

Бях напълно спокойна, защото нямах амбиции, просто трябваше да удовлетворя желанието на другите и после да се прибера вкъщи. Не смятах, че това е важно. Но когато изведнаж станах популярна, наистина се притесних . И все още е така, въпреки че свиквам .

– Известността помага ли или пречи в училището и извън него?

– И двете. Тя си има и плюсове и минуси.

– Кои са повече?

– Минусите, но един минус винаги може да стане плюс.

– Има ли завист?

– Има. Понякога се държат с мен по-различно.

– Къде се изявяваш сега?

– Имам свой репертоар, с който излизам на различните сцени, главно с благотворителни концерти за болни деца .

Пея кавъри на световните поп звезди, които харесвам. Имам и песни, писани специално за мен, главно от екипа на 7/8. А една песен композирах сама. Казва се „Витамини“. Аранжиментът е на Светлин Кръстев, а текста на Еванджелин. Това е първата, но няма да бъде последната ми авторова песен.

– Ти вече не си в екипа на Слави Трифанов. Защо?

– Защото прецених , че е време да се развивам сама. Да работя за себе си и да си направя собствен екип.

– Как се разделихте?

– Запазихме отличните си отношения.

– Искаш да продължиш сама, това е похвално. Но знаеш ли накъде?

– Надявам се до 1-2 години да не съм в България . Ще се занимавам с поп и джаз. Целта ми е да си създам собствен стил , който да е микс на това, което се слуша и това, което ми доставя удоволствие.

Знам какво искам и ще продължа в Англия и Америка. Там е най-доброто място за бъдещето ми развитие. Това съм решила, следвам пътя си, но със сигурност няма да забравя родината и ще продължавам да правя български песни.

– Какво си спомняш от участиего си в „Евровизия“ в Малта. Тогава беше само на 10 и се класира на второ място?

– Бях много болна, на антибиотици. Това много ме притесняваше. Исках да дам всичко от себе си, но се чувствах много зле. В 8 сутринта, когато трябваше да тръгна за летището, температурата ми бе 39 градуса. Извикахме лекар и се наложи той да тръгне с нас за Малта.

– Какво се случи там? Как успя да се възстановиш?

– Другите участници даваха интрвюта, а аз не можех да говоря, не можех и да репетирам. Мълчах, за да съхраня гласа си. Накрая взех лекарства и излязох. Пях с огромно желание.

– Идеята за песента „Детска планета“ е твоя?

– Да. Исках тя да носи духа на детството. Най-красивото време в живота на човека.

– Но твоето детство още не е минало?

– Ами, мина. На моменти се чувствам дете, друг път на повече от 15, но в крайна сметка ще ми се да си остана дете.

– Имаше ли вероятност да се разминеш с музиката?

– Възможно беше, защото аз от 3-годишна танцувах. Мислех да продължа с класически балет, в същото време пеех. Нещата бяха на везна. Трябваше да решавам и избрах пеенето. Сега комбинирам и двете. Музиката и балета са единствените неща, с които съм мислила да се занимавам.

Интервю на Исак ГОЗЕС

Continue Reading

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com