Свържете се с нас

Made in BG

Победителят от „Хелс Китчън“ Станислав вдига сватба на морето

Победителят от „Хелс Китчън“ Станислав Иванов от Перник от събота вече ще е женен мъж. Тогава Станислав ще вдигне сватба със своята дългогодишна половинка Божидара на морето сред гости и приятели.

Станислав не разкрива много около събитието, но споделя, че сватбената церемония и партито ще бъдат в град Обзор.

На него са поканени близки приятели и роднини, съобщава struma.bg.

Самият Станислав, въпреки, че от години живее и работи в Перник, е родом от град Ямбол, който е съвсем близо до морето.

Въпреки, че хубавия сладкар пази в тайна гостите си, предполага се, че на нея ще присъстват известни личности и колеги на Станислав от предаването.

Станислав и Божидара се сгодиха миналото лято в Италия.

Освен да сключи брак със своето момиче, още една мечта на перничанина се сбъдна. Той вече се появява редовно на малкия екран в новия сезон на предаването на Гала „На кафе“ и стана част от кулинарните ѝ спецове.

---

Made in BG

Роден е в бедно пловдивско село, работи като общ работник, но става един от най-известните ни писатели

Николай Хайтов е сред най-популярните съвременни писатели, автор на разнообразни по жанр и тематика художествени и публицистични творби. Свързваме го с родопския край и родопчаните, на които посвещава едни от най-емблематичните си творби. И това не е случайно.

Знаете ли къде е роден Николай Хайтов? В село Яврово, Пловдивско.

Николай Хайтов е роден на 15 септември 1919 г. в бедно семейство. Завършва прогимназия в родното си село, но вместо да продължи гимназиалното си образование, работи като чирак в магазин за брашно, келнер в кръчма, камериер и общ работник в железопътните кариери край пловдивското село Крумово. През 1938 г. завършва гимназия в Асеновград, а по-късно – Лесотехнически институт в София.

От 1951 г. работи като инженер-лесовъд в Радуилския участък на стопанство “Боровец“, Самоковско. Разрешава на местното население да използва падналите дървета в гората, с което нарушава партийните догми. Осъден е на 8 години строг тъмничен затвор и дисциплинарно е уволнен от Министерството на горите. По-късно присъдата е отменена, но остава безработен. Принуждава се да пише очерци, където бързо впечатлява с литературния си талант. Първият му очерк е публикуван през 1954 г. в списание “Септември“. Пише и за други издания.

Става главен редактор на сп. “Родопи“. Две години е секретар на Съюза на българските писатели, а от 1993 до 1999 г. – негов председател. . По негов сценарий е създаден един от най-популярните и успешни български сериали “Капитан Петко Войвода“. Сред най-известните му книги са “Шумки от габър“, “Диви разкази“, “Бодливата роза“, “Гробът на Левски“. Умира през 2002 г.

Село Яврово

Село Яврово се намира в Родопите, община Куклен, област Пловдив, на 11 км от Асеновград. От 1966 до 1979 г. носи името Яворово. Селото е разположено амфитеатрално и при ясно време от него се открива гледка към Тракийската низина, Средна гора и Стара планина. Вижда се и връх Ботев. Според последното преброяване днес населението на селото наброява 67 души.

Селото съществува още по времето на византийското владичество. За първи път се споменава като местност в Устава на Бачковския манастир от 1083 г. под името “Аврово“. Според местните името произлиза от древноримската богиня на зората Аврора, а впоследствие се променя в Яврово. Селото е център на съзаклятие за свалянето на Стефан Стамболов.

В съзаклятието участва дори дядото на Хайтов – Петко. Родът на големия български писател води началото си някъде около 1719 г., когато е живял неговият родоначалник – Чилику. Той е бил лозар, а по-късно става мухтар – т.е. кмет. Днес къщата на Николай Хайтов е запазена почти в автентичния си вид. В село Яврово е роден и големият български карикатурист Борис Димовски.

„Раждането го не зная как е, ала жененето беше мъчно.“ (Сватба)

“Крила имат само тия, дето сърце им иска да лети“.

“Левски е еманация на българщината в най-висшата й форма“.

“Българинът има нещо общо с лисицата: точно когато я мислиш за умряла, тя хукне. Много пъти това ни е спасявало, дано и този път да ни спаси от нашите и чуждите гробари, които са се хванали вече за лопатите. Нацията ни сега е в безпътица, но не е безпътна.“ (интервю от 1993 г.)

“В женското още от дете жената си я има. Дали е под миглите, или под ноктите, ала си я има, докато с мъжете не е същото. Един мъж, дето си няма брада, за да прежули една женска буза – не е никакъв мъж“. (Дервишово семе)

“В такова време ти се ще да имаш две сърца — едно за чест, друго за мерак, — а то, опустялото — едно: разсечи го, разкъсай го — пак едно!“

“Eдно е да ти се иска, друго е да можеш, а пък трето и четвърто — да го направиш“. (Мъжки времена), цитира actualno.com.

---

Made in BG

Баба Ванга ни казваше: измийте краката си преди сън или си вземете душ, водата измива лошите мисли от деня

Баба Ванга ни съвeтва да спазвамe опрeдeлeни правила, за да смe здрави. Знамeнитата пророчица, прeз цeлия си дълъг живот e спазвала стриктно свои правила, съблюдавайки опрeдeлeн рeжим. Като своя мисия пeтричката лeчитeлка избира да помага на хората, като ги цeри от различни болeсти и нeдъзи, чeсто опирайки до богатството на народната мeдицина.

Въпросът как да побeдим остаряванeто и да доживeeм до дълбока старост вълнува човeчeството eдва ли нe от сътворяванeто на свeта. Учeнитe нeпрeкъснато прeдлагат свои рeцeпти за вeчна младост и търсят „гeна на дълголeтиeто“. Същeствуват много способи, за да извоювамe понe частична побeда с надпрeварата с врeмeто. Това са йогата, физичeската активност, здравословното хранeнe, закаляванeто, парнитe бани, прeчистванeто на организма.

Ванга дава приживe своитe съвeти за дълголeтиe прeд журналиститe на тeлeвизионния канал „Домашний“, а тe записват цeннитe й прeпоръки:

1. Прeди всичко – нe прeяждайтe. На пазара и бeз това сe прeдлагат повeчe продукти, отколкото имамe нужда. Прeяжданeто води до сeриозни заболявания, от които страдат всички органи.

2. Прeз лятото обeзатeлно ходeтe боси! Така няма да прeкъсватe връзката си със зeмята.

3. Научeтe сe правилно да почиватe. Дeнят e създадeн за работа, а нощта – за сън. За да смe здрави и работоспособни, трябва да си лягамe нe по-късно от 10 часа вeчeрта, а сутрин да сe събуждамe към 5-6 часа.

4. Нeпрeкъснато пийтe чай от горски плодовe или билки. В отварата има чистота и източник на здравe.

5. Понe вeднъж в сeдмицата яжтe накиснато в чиста вода жито. По този начин постоянно щe очистватe организма си и щe иматe нeпрeкъснат източник на сила.

6. Хората трябва да ядат ръжeн хляб, за да оцeлeят и съхранят здравeто си. В нашe врeмe ръжта има всe по-голямо значeниe.

7. Намалeтe до минимум мазнитe храни.

8. Тeзи, които искат да са здрави, трябва постeпeнно да намалят дeла на мeснитe блюда в хранeнeто си и постeпeнно да сe откажат от мeсото.

9. Нe пушeтe! Цигаритe са сигурeн убиeц. Той e подъл и постeпeнно ни унищожава.

10. Движeтe сe повeчe и много работeтe! Губeнeто на врeмe и бeздeйствиeто са болeст, която погубва нe само тялото, но и душата.

11. Нe сe мийтe с много горeща вода. По-чeсто използвайтe домашeн сапун и природни срeдства, които нe дразнят тялото.

12. Вeчeр, прeди ляганe, обeзатeлно измивайтe краката си, ако можe, взeмeтe цялостeн душ. Водата нe само измива мръсотията, натрупана прeз дeня, но и ни чисти от лошитe мисли и лоши eнeргии, които могат да нарушат спокойния ни сън.

13. Прeкалeната употрeба на лeкарства врeди на здравeто. Изкуствeнитe илачи затварят вратата, прeз която посрeдством билкитe влизат природнитe сили, възстановяващи нарушeния баланс в болния организъм.
тe дeцата да играят на воля, на каквото си искат: да сe мокрят във водата, да тичат, да скитат в гората. Прeз зимата това щe e от полза за здравeто им и щe ги пази от болeсти.

15. Обичайтe сe eдин друг, стрeмeтe сe към добри дeла. Мислeтe позитивно и това щe e най-доброто лeкарство за всeки от нас.

---

Made in BG

Как се режат розите на пролет – пълно ръководство! Направете им „пролетна прическа“ и през лятото ще ги раздавате на съседите:

Пролетта е времето, когато природата започва да се събужда и сезонът на градинарството също започва.

Градинарите и производителите на цветя усещат това време най-интензивно, защото ги чака много работа. Лехите се копаят, почвата се подготвя за отглеждане на културите, а също така е време за пролетната резитба на някои растения, включително розите.

Днес от Ко4 ще ви научим (или просто ще ви припомним) как да ги отрежете правилно през пролетта.

Благодарение на пролетната „прическа“, те ще цъфтят обилно.

цъфтящ розов храст

Ще ви кажем как да го направите правилно.

Първо, подрязването стимулира цъфтежа, но земните студове могат да повредят храстите по това време.

Затова не трябва да бързате с отрязването и започнете едва когато пъпките набъбнат и са с размери приблизително 0,5-0,8 cm.

След отрязването храстите се наторяват и отсечените места се третират с дезинфекциращ разтвор.

подрязване рози напролет

Те също трябва да се напръскат с 1% разтвор на меден сулфат.

Как да режем рози през пролетта?

розови пъпки

Пролетното изрязване на розите служи, наред с други неща, за оформяне на храста, ако е пораснал много.

Можете също така да отрежете по-малки издънки, за да постигнете дълги стъбла с отделни пъпки.

красиви цветове роза

Ако ви харесва, когато храстът е отрупан с много цветове, дори и малки, тогава подрязването се извършва минимално.

Подрязването на розите служи и като превенция срещу стареенето на храста и се извършва чрез премахване на стари клони.

Кога да режем розите?

Планирайте тази процедура до периода, когато преминат сутрешните студове.  Препоръчително е да направите това преди пъпките да набъбнат и да цъфтят.

цъфтящ розов храст

Първо се извършва предварителна проверка.

Не забравяйте да отрежете клоните, които растат вътре в храста – това подобрява циркулацията на въздуха.

Замръзналите клони също се отрязват до живо дърво.

измръзнали рози

Не се увличайте и не режете храстите твърде много.

Растението не трябва да губи по-голямата част от зелената си маса, но корените трябва да имат достатъчно сила и храна, за да осигурят напълно надземната част.

Източник: За жената

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com