Свържете се с нас

България

Тялото ви има гореща нужда от витамин B12, ако усещате следното

От това може да са всичките ви проблеми

Въпреки, че недостигът на микроелементи се случва по-често от недостигът на витамини, най-малкото един на всеки четирима възрастни страда от недостиг на витамин В12 . Затова решихме да ви кажем за симптомите и причините за това явление, както и начините за справяне с него.

Какво е Витамин В12 ?

Въпреки рекламното бърборене, че Витамин В12 е вълшебен източник на енергия, той не съдържа енергия като такава.

Въпреки това, ако сте болни от анемия която предизвиква постоянно чувство на слабост и умора, рязкото увеличение на витамин В12 наистина ще ви помогне с прилив на енергия! Това се дължи на факта, че витамин В12 играе ключова роля в производството на червените кръвни телца, които пренасят кислорода в организма.

Не е изненадващо, че насищането на кръвта с кислород ни дава енергия и жизненост.Защо имаме нужда от B12 ?

Витамин В12 поддържа най-различни функции на тялото ви, в това число:
► Производството на хормони от надбъбречната жлеза;
► Нормалното кръвообращение;
► Образуването на еритроцити;
► Нормалното функциониране на нервната система;
► Доброто храносмилане;
► Усвояването на желязото;
► Метаболизмът на мазнините и въглехидратите;
► Растежът и формирането на нервите;
► Репродуктивното здраве на жените.
Рискът от недостига на Витамин B12

Недостигът на витамин В12 е най-вероятен при следните групи:
♦ хора на възраст над 60 години, при които е намалено производството на стомашния сок;
♦ пациенти с автоимунни заболявания (като Целиакия (глутенова непоносимост) или грануломатозен ентерит);
♦ вегани и вегетарианци, които не консумират животински продукти;
♦ диабетици, които приемат метформин, което инхибира абсорбцията на В12.

Симптомите на недостиг на B12

► Ако сте постоянно сънливи, може да имате недостиг на кислород в кръвта.
► Ако усещате схващане или изтръпване на крайниците, бъдете внимателни! Това са типични признаци на увреждане на нервите поради липса на В12.
► Загубата на памет е чест признак на липса на В12, особено при по-младите, когато не може да бъде подозирана старческа деменция.
► Слабост и замайване – друг симптом на липса на кислород в кръвта.
► Пожълтяване на кожата може да бъде симптом че кръвни клетки се разпадат, което води до развитието на жълта пигментация. Недостигът на B12 пречи на организма да създаде клетки с плътни стени.

► Гладкият език говори за загубата на папили (неравностите по повърхността на езика). Ако храната ви изглежда безвкусна, това може да се дължи на загуба на вкусови рецептори, причинени от ниски нива на В12.
► Ако усетите необичайна тревожност, или сълзливо настроение, те може да са причинени от дефицит на В12, който участва в изработването на “ хормоните на щастието“ серотонин и допамин.
► Увреждането на зрителния нерв може да доведе до раздвояване и замъгляване на зрението. Ако забележите необичаяни сенки в зрителното побе, прегледайте се: това също може да е симптом на недостиг на витамин В12.
Причини за възникване на дефицит на B12

Има много различни причини за недостиг на витамин В12, сред които се открояват следните:
♦ Приемът на антиациди пречи на абсорбцията на Витамин В12. Оказва се, че за нея е необходим стомашния сок!
♦ Азотният оксид (райски газ) има „веселата“ способност да унищожи резервите на В12 в организма.
♦ Бактериите Helicobacter pylori могат да унищожат стомашните клетки, необходими за производството на протеинът, известен като „вътрешен фактор“ . Без него, тялото просто не може да абсорбира B12.
♦ Стомашният байпас за сваляне на тегло физически пренарежда храносмилателния път, което може да попречи на усвояването на B12.
♦ Любителите на кафе, които пият най-малко 4 чаши на ден, имат 15% по-малко витамини от група В в организма, отколкото всички останали. Причината за това е все още неясна.

Хранителни източници на B12

Растенията нямат нужда от витамин В12 и затова не го произвеждат. Затова B12 може да получи само от животински продукти или обогатени храни. Ето няколко добри източници на витамин В12:
Морски продукти: сардина, сьомга, риба тон, треска, скариди и миди.
Месо: говеждо, свинско, пилешко, агнешко, козе и пуешко.
Млечни: краве мляко, твърди и меки сирена, извара и кисело мляко.
Яйца: всички витамини и минерали ги има в жълтъка.
За вегетарианците: хранителни дрожди, обогатени с витамини кокосово мляко и темпе.

---

България

Куката си татуира името на гимнастичката Цвети Стоянова

Лошото момче на българското кино Мариан Вълев няма почти нищо общо с образите, които играе на екран. Там е груб, безпардонен. Такъв го гледаме като шефа на търновската полиция Явор Тороманов в хитовия сериал „Есента на дявола“. Макар по специалност да е куклен артист, няма спор, че драматичните роли издават великански талант, пише Галерия.

Куката признава, че е доста влюбчив, а на колекцията му от красавици може да завиди и Лео Ди Каприо. Тази година Мариан чукна 55, но момчешкият му чар още привлича дамите като магнит. Жените в живота му не са една и две. Сред най-известните му гаджета са актрисите Елена Петрова, Снежана Макавеева, певицата Белослава, красавицата от столичния хайлайф Александра Тюркмен. Но под венчилото минава само със съгражданката си от Варна – София Николова. От любовта им се ражда единственият му наследник – сина Мариан Вълев – младши. Когато Вълев и София се запознават, тя е обикновена продавачка, а той – звезда от „Граница“.

От няколко години Куката обаче се е кротнал и е в обятията на бившата гимнастичка Цвети Стоянова. 

Тя е с 26 години по-млада от него. Мариан въздишал по красивата спортистка цели 4 години, преди да я спечели. Цвети била впечатлена от магнетизма и интелекта му, от чувствителната му душа и галантните обноски. Прочутият артист е лудо влюбен, глези половинката си с подаръци, прави й сандвичи. Когато имат време, пътуват из красивите кътчета на родината или в чужбина.

Двамата били доста различни, но идеално се допълвали. Мариан, който е фен на татусите, дори увековечил името на любимата си върху тялото си. Миналата година той даде на Цвети една от главните роли във филма „Чалга“. В една от сцените Стоянова скача от покрива на десетия етаж. Болезнен момент, защото има връзка с реалния живот. През 2016 г. заради тежка депресия тя се хвърля от шестия етаж на панелката, в която живее. Но явно Бог пази красивото момиче, опитът за самоубийство е неуспешен.

Перипетиите в личния й живот вдъхновили Куката да напише сценария на филма „Лошо момиче“. Вълев издирил телефона на Цвети, предлага й главна роля. Тя отказва, но продължава да си говорят, и постепенно се сближават.

---

България

Кобрата иска още две деца от Розали, възможно най-скоро

Боксьорът Кубрат Пулев става на 43 години на 4 май, точно в деня преди Великден. Подобаващо той ще го посрещне като баща на две деца -момче и момиче. Заедно с брат си Тервел двамата ще покажат какви родители са. Спортистът и майката на децата му Розали Петрова, която е брокерка на недвижими имоти, ще превърнат празничните дни още по-щастливи за фамилия Пулеви.

Кубрат и Розали имат дъщеря на име Христина (кръстена е на майка му), родена през 2022 г., както и син Спартак, появил се на бял свят на 2 февруари 2023 г. Приятели на двойката издават, че знаменитият боксьор искал поне още две деца и се надява това да се случи скоро.

Животът на спортиста е белязан от много изпитания. Син е на известния боксьор в тежка категория и шампион от 50-те и 60-те години на миналия век Венко Пулев, който почина преди няколко години. Именно бащата е човекът, който изиграва основна роля за бъдещето на Кубрат. Баща му прави доста добра кариера на ринга, но затова пък в живота не му върви много, най-вече в любовта. Често сменя партньорките. Една, втора, трета… От първата си съпруга Венко има дъщеря. Втората му ражда общо четири деца — две дъщери и двама сина. Така от двата си брака той има петима наследници. Запален  историк е и много обича България. Съветва синовете си никога да не изоставят родината си, да я обичат и да бъдат патриоти. Затова им дава и имена на двама ханове – Кубрат и Тервел.

Майка им Христина умира много млада – двамата братя са още в прогимназията.

Останали без майчина опора, те много се бранят и поддържат. Баща им ги записва и в боксовата школа, където нямат време за. наркотици или други младежки „екстри“. Те дават всичките си сили, за да научат, тайните на бокса. И затова се хвърлят в боя, без да се страхуват. Тогава лепват на Кубрат прякора Кобрата.

Всъщност първата зала на бъдещите шампиони се намира в столичния квартал „Младост 2“ – в мазето на блока им. Оборудвана от баща им с подръчни материали, но и до днес си остава незабравима за Малката и Голямата Кобра.

Може би най-тъжната година за Кубрат е 2007-а, когато внезапно умира баща му. По това време той е на силния турнир „Златен пояс“ в Румъния и точно в деня преди финалния двубой, където е фаворит, той  трябва да се върне спешно в България, защото татко му е много зле. Връща се, но го заварва мъртъв. Не успява да го види жив и да чуе последните му думи.

През годините за медиите и феновете на Кубрат най-интересна бе историята на любовта му с фолкдивата Андреа. Двамата бяха двойка десет години. Оказа се, че през всичките тези години за прехраната им се е грижела майката на певицата -Михаела. Причината за това е тривиална. Фолкаджийката не може да готви нищо друго освен яйца. Кобрата надали е стоял гладен, защото има две заведения с брат си— единият ресторант е арабски в съдружие със Самер Отхман, а другият е за здравословна кухня. С Тервел са навлезли и в друг бизнес – строителството, където движещ мотор е Тервел. Първите сгради са тяхна собственост и се намират в столичния квартал „Малинова долина. И типично за Пулеви носят имена от българската история — Плиска“ и „Преслав“, пише „Галерия“.

---

България

Жената, която разведе Борис Дали го дари с трети син

В пълна тайна: Жената, която разведе Борис Дали го дари с трети син

Фолк певецът Борис Дали е станал баща за трети път, като упорито крие щастливата новина от публичното пространство.

На 10 април той е гушнал трети син, но рожбата не е от дългогодишната му спътница в живота Лили Станчева, а от друга жена, която той не е показвал и за която не се знае нищо. Именно това е причината изпълнителят на „Пиян“ да не споделя благата вест, че е станал мъжки татко за трети път. Наследникът е кръстен с името Калоян.

Пред репортер на „Галерия“ певецът  нито потвърди новината, нито а я отрече.

„Не искам да говоря за личния ми живот“, лаконично отвърна той, а единственото, което сподели за себе си, че е ангажиран с много работа и концертните си изяви. Преди две години той разкри, че е започнал да прави мебели и трактори.

„Така съм устроен, че не мога да седя по цял ден, без нищо да работя“, каза той.

„Изработвам всичко от дърво, без дърворезба. Сам си изработих кошерите за 8-те пчелни семейства, които отглеждам , казва още музикантът преди време.

За сътресенията в личния живот на Борис се говори от години. Още през 2020-а медиите писаха, че той се е разделил със съпругата си, с която са заедно от 20 години и имат двама сина. По-малкият е на 11 години, а баткото тази година би трябвало да е абитуриент. Въпреки опитите им да закрепят семейството си, Борис и Лили

са се разделили окончателно преди повече от година. Причината била започналата паралелна връзка от страна на певеца. Именно тя е с настоящата му половинка, която го дари с трето момче в началото на април.

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com