Свържете се с нас

България

Синоптикът Янков: Истинската зима започна точно в този час! Ще продължи дълго и ще е опасна!

От днес ще усетим истинската зима. След продължителен топъл период от време започват снеговалежите.

„Започва продължителен период, в който зимата се завръща. Започват снеговалежи, днес интензивни се очакват в западните и южните райони.

В София се очакват снеговалеж след 13 часа. В южните и централните райони на страната количествата ще са 30-35 литра на квадратен метър. Снежната покривка ще се увеличава и в населените места.

В събота и неделя снежна покривка ще натрупа и в северната част на страната, в Добруджа ще е около 10 см, което ще опази посевите от предстоящото застудяване“, това каза синоптикът Петър Янков пред България он Ер.

Той посочи и състоянието в зимните ни курорти. Най-много сняг има в Пампорово – в момента естествената снежна покривка там е 20, очакванията са до уикенда да мине 50-60 см. В Банско тя ще достигне 40-50 см, по-малко е в Боровец – по Маркуджиците е 30-40 см. Най-неподходяща за зимни спортове е Витоша – естественият сняг е 15-20 см.

Янков уточни, че снежна покривка няма да има по Черноморието.

„В почивните дни валежите ще създават условия за поледици в Източна България, те са по-опасни от снежната покривка. Минимални температури следващата седмица ще достигнат до минус 6 градуса.

От вторник започват нови снеговалежи, ще премине нова снежна вълна, в края на месеца отново ще има. А интензивни снеговалежи очакваме в периода 2-4 февруари, когато ще натрупа сериозна снежна покривка и в населените места“, прогнозира синоптикът.

И предупреди да се готвим за студ през първите 10 дни на февруари.

---

България

Откакто открих рецептата за Бъркан козунак, вкъщи не поглеждаме друг: меси се с лъжица, става и сладък, и пухкав, и конци си има

Козунакът, който ще ви представим днес, с право може да носи титлата „най-лесен“
– за него не ви трябва потене над тестото и мускули на културист, за да го удряте,
натискате и дърпате по 100 пъти. Всичко става много просто и се бърка с най-обикновена
лъжица.

Ето го най-вкусният и
лесен бъркан козунак :

За тестото:

500 гр. брашно

300 мл прясно мляко

100 гр. масло

100 гр.захар

7 гр.суха мая или 20 гр.прясна

3 жълтъка

1 ванилия

1/2 чаена лъжичка сол

настъргана лимонова кора

За плънката:

200 гр.натрошени ядки (орехи, лешници, бадеми)

20 гр.какао

80 гр.пудра захар

100 гр.захаросани плодове, сушени плодове

Приготвяне:

Може да приготвите тестото от сутринта, а на другия ден направо да оформите и
печете.

Разтопете маслото и оставете да се охлади. За плънката смесете орехите, какаото
и пудрата захар в купа. Нарежете сушените или захаросани плодове.

Разтворете маята в хладкото мляко, добавете захарта и ванилията, разбъркайте. След това добавете леко разбитите жълтъци,
разбъркайте добре, добавете разтопеното масло, разбъркайте, добавете брашното,
солта и настърганата лимонова кора. Разбъркайте много добре с лъжица. Ще получите
рядко тесто. Покрийте добре съда с прозрачно фолио или затворете с капак. Поставете
в хладилника до сутринта. Тестото може да стои в хладилника и 24 часа.

На другия ден извадете тестото от хладилника и го оставете да се затопли и отпусне
на стайна температура. Изсипете го върху набрашнен плот и разделете на две части. Плънката също разделете на 2. Разточете всяка половинка тесто на
правоъгълник, не много тънко. Поръсете всяка кора с натрошени ядки, отгоре – нарязани
сушени плодове, навийте на руло и след това внимателно прехвърлете двете получени рула едно през друго
(усучете ги). Прехвърлете козунака в намазнена и покрита с хартия за печене тава, покрийте и оставете да втасва поне 2 часа. Намажете с разбит жълтък, поръсете отгоре с ванилия и сложете да се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса за 10 минути, след това намалете
на 180 градуса и печете още 15 минути, отново понижете температурата до 170 градуса
и допечете козунака за 20-25 минути. Ако се зачервява много бързо, покрийте с
алуминиево фолио.

Забележка – Въпреки че тестото е много меко при приговянето, щом втаса, е удобно
за работа. Вместо с жълтък, може да намажете повърхността с разбит белтък и да
поръсите с едра захар – така няма да прегори толкова бързо коричката.

---

България

Помните ли Маргарита Михнева? Ето къде е и как живее тя днес!

Устатата журналистка Маргарита Михнева живее с 226 лв пенсия, дъщеря й я издържа

Маргарита Михнева отказа предложение на де върне на екран със свое предаване. Неотдавна на популярната журналистка предложили да поднови разследващата си рубрика в ефира на голяма телевизия.

Без дори да се замисли обаче, хапливата в миналото дама отхвърлила офертата. А заплатата си струвала – 3000 лева месечно, но си дала сметка, че вече нямала сили пък и желание да върши това.

„Години наред съм бъхтала честно и почтено, разкрила съм куп далавери и афери. Сдобих се с редица съдебни дела, които печеля, но ми костват страшно усилия, нерви, време, пък и пари. Уви, смисъл няма – мошениците продължават да просперират, хич не им пука, че са разобличени. А мен ме уволняваха 11 пъти от работа – и по времето на Тодор Живков, и при управлението на Бойко Борисов“ – прави си тъжната равносметка тв звездата.

В момента Маргарита Михнева е с пенсия от 226 лева след „щедрото“ увеличение. Признава, че се издържа благодарение на дъщеря си, която от години работи в Швейцария и всеки месец й праща пари. Поканили я да участва и във „ВИП Брадър“, но въпреки атрактивния хонорар отказала.
„Мисля, че не ми е там мястото – винаги съм страняла от жълтите истории. Не мога да продавам себе си за какъвто и да е хонорар“ – споделя 65-годишната дама.

---

България

Собственици от Брестник: Изкупуват ни черешите по 8 лв., продават ги в Пловдив за 30

Клиенти подминават по-евтините и се хвърлят на скъпите. Избирайте – агнешко или череши за Великден. Така пловдивчани, обикаляйки днес сергиите по Четвъртък пазар, коментираха цената на подранилите червени плодчета. Миналата седмица ги продаваха за 45 лева килограма, днес най-скъпите са 30. Толкова върви и агнешкото.

„С него поне можеш да се наядеш, докато с черешите – и с тях, и без тях“, отсече пенсионерка, подминавайки касетките. Собственици на масиви от пловдивското село Брестник твърдят, че им ги изкупуват по 8 лева килограма, а най-скъпите – по 10 лева.

„Какво е това 30 лева? Тройна надценка“, коментира пред „24 часа“ производител, който вече бере ранни череши. Тази година заради подранилите горещини ранните сортове узряха с месец по-рано. Друг път са готови за 24 май. По думите му имало масиви, отрупани с плод, както и такива, по които тук-там се виждат черешки.

„Тези, които бяха по 45 лева, вероятно са гръцки. Но това е неоправдано висока цена“, смята брестничанинът Венци.

На Четвъртък пазара касетките с череши днес са на две места. Продават ги мъже, които твърдят, че са български.

На едната сергия са по 30 лева. А на другата са наредени две касетки, като в едната стоката се предлага за 15 лева килограма, а на другата – 10. Продава ги възрастен мъж, който твърди, че е от Брестник.

На друга сергия черешите се предлагат по 10 и 15 лева килограма. Снимка: Никола Михайлов

„Много странно поведение от страна на купувачите наблюдавам. Подминават моите, които са значително по-евтини и отиват да вземат от онези по 30 лева. Българинът така е устроен, че по-евтиното му се вижда съмнително и се хвърля на скъпото“, заключава продавачът.

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com