Свържете се с нас

България

Най-добрите чайове при безсъние и проблеми със съня

Качественият сън е един от ключовете към отличното здраве и стабилна имунна система, а включването на определени чайове в рутинната ви програма преди лягане може да допринесе за спокоен и качествен сън.

Тук ще ви запознаем с петте най-добрите чая, известни с успокояващите си свойства и способността си да насърчават дълбокия сън:

Чай от лайка
Чаят от лайка е популярен избор за насърчаване на релаксацията и облекчаване на тревожността, което го прави отличен избор преди лягане. Чаят съдържа апигенин – антиоксидант, който се свързва със специфични рецептори в мозъка, намалява безсънието и предизвиква чувство на спокойствие, пише actualno.com. Неговият лек, цветен аромат го прави успокояващ избор за приключване на деня след дълъг престой.

Чай от корени на валериана
Коренът от валериана се използва от векове като естествено средство за лечение на нарушения на съня. Чаят от корен на валериана действа, като повишава нивата на гама-аминомаслената киселина (GABA) в мозъка – невротрансмитер, който помага за регулирането на нервните импулси. Това насърчава успокояващия ефект и може да спомогне за постигането на по-дълбок и спокоен сън. Важно е обаче да се отбележи, че вкусът на чая от корен на валериана може да бъде силен, така че подслаждането му с мед или добавянето на други билкови чайове може да подобри вкусовите му качества.

Чай от лавандула
Лавандулата е известна със своите успокояващи и ароматни свойства, а лавандуловият чай не е изключение. Чаят се приготвя от изсушените пъпки на лавандулата и е известен със способността си да намалява стреса и тревожността. Пиенето на лавандулов чай преди лягане може да помогне за отпускане на ума и тялото, създавайки оптимална среда за дълбок и възстановяващ сън. Нежният му флорален аромат добавя възхитително докосване към рутината преди лягане.

Чай от мента
Макар че ментовият чай често се свързва с ободряващите си свойства, той може да помогне и за насърчаване на съня. Чаят от мента помага за отпускане на мускулите, като облекчава напрежението и стреса. Освен това способността му да успокоява храносмилателната система може да предотврати дискомфорт, който може да наруши съня. Освежаващият и ментов вкус на чая от мента може да се ползва като алтернатива без кофеин вечер, като допринася за по-спокоен сън.

Чай от маточина
Чай от маточина, член на семейството на ментата, придружен от резенче лимон, традиционно се използва за намаляване на тревожността и подобряване на съня. Чаят от маточина съдържа съединения, които се свързват с GABA рецепторите в мозъка, като предизвикват успокояващ ефект. Лекият лимонов вкус го прави приятен избор за тези, които искат да се отпуснат преди лягане. Включването на чая от маточина в нощната ви рутина може да спомогне за насърчаване на релаксацията и поддържане на по-дълбок сън.

Включете тези пет чая в навиците си преди лягане, за да се радвате на спокоен нощен сън. Изброените билки действат успокояващо на организма, но въпреки това индивидуалните реакции към чайовете могат да варират и е препоръчително да се консултирате с медицински специалист, особено ако имате здравословни проблеми или приемате лекарства, които могат да взаимодействат с билковите чайове.

---

България

Военен уби красивата Десислава Стоянова и набута трупа ѝ в ракла, дадоха му 16 години

Преди 6 години едно убийството потресе армията. Бивш рейнджър, специалист по ръкопашен бой, умъртви колежка, като й счупи врата и се опита да избяга и прикрие зверството. Военни твърдят, че стресът от тежки мисии зад граница са повредили психиката му, но съдът го призна за вменяем.

На 30 ноември 2018 г. Десислава Стоянова – военнослужеща от 61-ва Механизирана стрямска бригада, не се явява в поделението, в което служи. Няма вест от нея и през следващите дни и Военна прокуратура образува досъдебно производство за отклоняване от военна служба, пише в. „Труд“.

Започва издирването на 40-годишната жена. Колегите и командирите ѝ проверяват жилището ѝ Карлово. Всички електроуреди са включени, лампите светят, но от Десислава няма и следа. На 5 декември тя е обявена за общонационално издирване. Никой не може и да предположи, че тялото ѝ е заковано в ракла на диван в края на град Сопот.

Полицията, която прави оглед на място в дома й, установява, че жената е имала чести контакти с бившия командос Светослав Каменов. Той обаче също е неоткриваем. Неговото издирване дава резултат – мъжът се укрива в района на врачанското село Зверино. Там живее бившата му жена, чийто брат е полицай. Именно на него Каменов съобщава, че е убил Десислава Стоянова.

Светослав е арестуван и признава пред разследващите стореното, но дори видели много зверства полицаи не са готови за гледката, която им се открива. Жената е намерена в Сопот и извадена от раклата със счупен врат и с множество наранявания по лицето. Дълго криминалистите не могат да открият мотива за зверството, защото Светослав и Деси не са били любовници, а само приятели.

През фаталната 2018 г. Десислава и Светослав се свързали в социалните мрежи и подновили контактите си. Командосът помагал на Стоянова, която учела задочно в сержантски колеж. Жената разчитала за всичко на бившия рейнджър и когато автомобилът ѝ „Фиат“ се повредил, му го дала да го поправи. Оказало се обаче, че проблемът е в двигателя и ремонтът щял да струва по-скъпо от самото возило. Затова Светослав го предал за старо желязо, но не посмял да съобщи на Деси. След време в съда той ще обясни, че искал да ѝ купи нова кола и да я изненада. Седмица по-късно командосът се свързал със Стоянова и ѝ заявил, че автомобилът „Фиат“ е ремонтиран и ще може да си го вземе от дома му в Сопот.

Когато двамата се срещнали обаче, признал какво е направил. Възникнал огромен скандал. Напрежението ескалирало дотам, че командосът вече не контролирал действията си и нанесъл удар право в лицето на Десислава. След като я зашеметил, започнал да я души с ръце и да я притиска в областта на гръдния кош. Бившият командос решил да скрие тялото в раклата на ъгловия диван в стаята. Напъхал го вътре, след което затворил седалката и завил с отвертка болтовете към нея, за да не може да се отвори.

Когато е изправен пред съда, Каменов признава пред магистратите за зверството, като същевременно изразява огромно съжаление.

„Аз съм извършителят на този варварски акт. Не исках да я убивам, не исках да се случи така. Тук се ширят версии, че аз съм убил Десислава Стоянова за кола, която струва 300 лв. Това не е така. И за 3 млрд. лв. не трябва да се убива човек“, заявява той в съдебната зала.

Командосът обяснява, че наврял трупа на Десислава в раклата на дивана си не за да го укрива, а за да запази тялото, тъй като в къщата му имало плъхове. По думите му, скандалът и убийството възникнали не заради автомобила, а заради това, че Десислава му споделила, че много се ядосва на строгото му и лошо отношение и казала, че ще му удари шамар. Това провокирало агресията на Каменов и той започнал да я души. Твърдял пред магистратите, че не се обадил веднага на телефон 112, за да не стане по-лошо.

„Бях силно афектиран и исках да си събера мислите. Преподавал съм специализиран ръкопашен бой. Ако ми бяха изпратили двама 20-годишни полицаи, които не знаят дори как да си сложат униформите, сигурно щях да ги вържа и да им взема оръжието. Това щеше да афектира силно обществото. Затова реших да се махна. Веднага след като се успокоих, се предадох на полицията и сега съм тук. Смятам, че ситуацията се разви по най-добрия начин за всички“, заявява Каменов пред съда.

Според психиатричната експертиза, по време на военните мисии в чужбина командосът преживявал стрес, но не се отказал да пътува в чужбина. Заключението на вещите лица е, че той не страда от посттравматично стресово разстройство стрес, иначе нямаше да продължи с военната си кариера. Каменов обаче твърди, че експертите нямат понятие от военна психология и смятат, че командосите са на почивка, а не на война. Той се извини за стореното на близките на Десислава, на армията и на цялото общество, като подчерта, че не го е направил умишлено, а е било нелепа случайност. Съдът го прати за 16 г. зад решетките при първоначално строг режим. Бившият командос трябва да плати и 120 хил. лева кръвнина на майката на Стоянова – Йонка Нитова.

---

България

Арестуваха в софийски мол в София издирван за изнасилване

Чех, издирван в родината си за педофилия, е задържан в София, съобщават от МВР.

Арестът на мъжа е осъществен в рамките на специализирана полицейска операция на служители от сектор „Издирване“ в ГД „Национална полиция“, реализирана през вчерашния ден.

Чуждият гражданин бил локализиран и задържан на територията на голям търговски обект в София.

Той е издирван от чешките власти във връзка с провеждане на наказателно производство за изнасилване и блудствени действия срещу деца, извършени на територията област Раковник в Чехия.

61-годишният мъж е обявен за международно издирване и за задържането му е издадена европейска заповед за арест от Окръжния съд в град Раковник .

По случая са уведомени ДМОС-МВР и компетентната прокуратура за предприемане на последващи действия във връзка с наложената на мъжа европейска заповед за арест.

---

България

Една от най-красивите жени на света се оказа 23-годишна пловдивчанка

Весела Тенева е новата носителка на титлата „Мис България – Пловдив“ 2024. Сред 14-те претендентки за титлата приза грабна именвно 23-годишната пловдивчанка, която е студентка в Пловдивски университет.

Vesela Teneva

Само преди месеци тя спечели и титлата „Мис Родопи 2023 Кралица на киселото мляко“.

Красавицата е четвърти курс в специалността „Детска педагогика“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Владее перфектно английски и иска да се реализира в модата.

На второ място се класира Василена Младенова, а на трето е Ванеса Бочева.

Vesela Teneva

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com