Свържете се с нас

България

1700 лева е стартовата заплата за учител. 190 лева беше преди 20 години

Булфото

Все повече млади хора избират да бъдат учители. Причината за това са повишените през последните години възнаграждения в сферата на образованието. Какво мотивира учителите да останат в професията.

Преди 20 години Ганка Топалова завършва шуменския университет и веднага започва работа като учител по български език и литература. Разказва, че първите години в професията не са били лесни.

„Започнах работа с 197 лева заплата. Работих като учител благодарение на това, че съпругът ми ме подкрепеше и всъщност той издържаше семейството“, заяви Ганка Tопалова, учител по български език и литература в VII СОУ „Найден Геров“ – Варна.

Преди години учителските специалности в университетите били сред най-нежеланите от кандидат-студентите, съобщават от БНТ.  Младите хора, които все пак избирали тази професията, рядко стигали до класните стаи заради ниското заплащане.

„Изключително предизвикателство беше в едни много трудни години, в които имаше проблем и с поведението на учениците, и с отношението от друга страна на родителите.

Но мисля, че първите години на работа ме калиха изключително много да изграждам връзка между себе си и учениците“, допълни Ганка Tопалова.

Когато в една професия няма пари, нито престиж, те водят само ентусиазмът и личната мотивация, казва Ганка Топалова. А тя има достатъчно и от двете – затова продължава смело напред в учителската професия.

„Един човек, който е учител, той не работи за заплата. Това, което може да мотивира учителя и всъщност, което на мен ми дава огромно удоволствие за работа, са децата и постигнатите успехи с тях. С течение на времето, нещата се промениха в училище. Заплащането се подобри“, коментира Ганка Tопалова.

Това е и причината интересът към учителската професия през последните години все повече да се засилва.

„Мотивацията е много различна. Учителската заплата е 125% от средната. Един млад учител в момента стартира с 1700 лева. В интерес на истината идват нови колеги в училище, прави впечатление обаче, че обикновено това са хора, които се сменят специалността на една прозряла възраст, инженери много често си сменят специалността и стават начални учители. Хубавото е, че вече се появяват обаче и млади колеги. И една част от тях са мотивирани изключително много за работа. В нашето училище имаме такива колеги и е истинско удоволствие да работиш с тях“, каза още Ганка Tопалова.

Освен по-доброто заплащане и желанието на все повече млади хора да станат учители, Ганка Топалова отчита още една положителна промяна – с всяка изминала година учениците стават все по-мотивирани и уверени в собствените си сили и възможности. А постигнатите от тях успехи са най-голямото удовлетворение за положените усилия от техните учители, допълва Топалова.

---

България

2 зодии до дни да проверят банковите си карти: Ще открият много, много пари, които не са очаквали!

Ето кои са двете зодии, които внезапно ще забогатея:

Лъв
Тези дни ще видите това, което преди е било скрито от вас. Можете да станете собственик на „ничии“ пари, вещи или имоти.

Все пак не забравяйте да се грижете за здравето си – то е по-важно от всяко богатство!

Не се преуморявайте в работата, почивайте повече. „Знайте, че дори да не влагате много усилия в офиса, то парите пак ще потекат по един или друг начин към вас.

Ще имате късмета да получите неочаквани оферти, отстъпки, бонуси, подаръци, добри материални благинки“ пояснява астроложката Наталия Коляда.

Водолей
Скоро проверете портфейла и картите си – те може да съдържат пари, за които не сте знаели и/или очаквали.

Дори и да не вярвате на баланса, то знайте че има и още – сякаш с магическа пръчица предишните ви задължения ще изчезнат.

Редом с това ценни неща ще ви бъдат предоставени безвъзмездно, а разни услугите ще ви бъдат предлагани безплатно.

И не само това – като в приказка към вас ще потекат потоци от пари. „Не си блъскайте главата да се чудите как джобовете ви ще се напълнят с пари – всичко ще се случи изведнъж и неочаквано“, казва астроложката Наталия Коляда.

---

България

Измама с „Капките“ обяви Рафи по Нова тв

Кадър Нова тв

В България няма нещо, с което някой не реши да мами и да печели от наивността на хората.

Това се случва и покрай билетите за „Като две капки вода“.

Който тепърва е решил да си купува билети за финала на сезона на „Като две капки вода” в Арена София, вероятно ще бъде разочарован, а може би и измамен. За това предупреди Рафи Бохосян, който е режисьор на предаването. Певецът и победител в няколко музикални формата каза в сутрешния блок на Нова телевизия в събота, че билетите за финалния концерт са свършили.

„Публиката да внимава, в момента има доста фалшиви билети в мрежата. Много хора злоупотребяват.

Не си купувайте билети от хора, които не познавате”, обясни Рафи пред Марина Цекова.

Тя пък сподели, че познати постоянно я питат може ли да им намери покани или билети за „Капките”. Естествено, Рафи като режисьор на предаването, е подложен на същия тормоз, но не само той.

---

България

Времето полудя в България и синоптиците не познаха: Проливен дъжд се изсипва в София

Кадър Уеб камера в София на Орлов мост

Абсолютна изненада за синоптиците.

Никой не прогнозира дъжд в София за днес.

А точно това се случва в момента.

На места в столицата дъждът е проливен.

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com