Свържете се с нас

Здраве

Ябълките и къпините могат да намалят риска от немощ

Растителните храни с флавоноли могат да допринесат за намален риск от немощ, съобщи в. „Индипендънт“, позовавайки се на американски учени.

Флавоноидът кверцептин, който се съдържа в ябълките и къпините, е с най-силно подобно действие.

С всеки допълнителни 10 мг флавоноли дневно, колкото осигурява средно голяма ябълка, рискът от немощ намалява с 20 процента.

Това състояние най-често се характеризира с мускулна слабост и обща умора, пояснява БТА. Около 10 процента от хората над 65 години са засегнати от него. При хората над 85 години броят им се увеличава между 25 и 50 процента.

Сегашните препоръки за предотвратяване на мускулната слабост акцентират на приема на протеини. Според учените от Медицинския факултет към Харвардския университет полезни са и много други храни.

---

България

Клиент разкри жалката истина зад „немското“ масло, което купуваме в магазина:

Всички сме привлечени от промоциите в магазинната мрежа на немското масло , което се счита за фаворит по качество. Дали обаче това наистина е така и какво купуваме всъщност? Потребител на социалната мрежа Фейсбук предупреди за некачествено масло , което се разпространява у нас.

Ето какво съобщава човекът:

„Немско, ама друг път! Пакетирано и претопено от небезизвестната хасковска фирма, вече със столичен адрес! Най-големият вносител на палмови мазнини в България. Нетипичен цвят, мирис и състав, доказан с лабораторен анализ. Сезирани са компетентните органи. Дано този път след многократните им злоупотреби вземат мерки!“.

немско масло

Припомняме, че през 2021 година Комисията за защита на конкуренцията наложи имуществена санкция на „Мил** Груп Био“ ЕАД в размер на 1 694 560 лв. по чл. 29 от ЗЗК (нарушение на общата забрана за нелоялна конкуренция).

Подателят на искането „Ростар БГ“ ООД и „Мил** Груп Био“ ЕАД са дистрибутори на германско краве масло с марка за качество Deutche Markenbutter на територията на страната.

немско масло опаковка

В хода на проучването се установи, че през 2021 г. дружеството закупува краве масло на блок, като самостоятелно го опакова с опаковки, които имат обичайния изглед и обозначаване на продукта като Deutche Markenbutter, Mildgesauerte Butter, от 250 гр. (Дойче Маркенбутер, леко подкиселено), но в действителност опакованото масло е различно.

Същевременно цената, на която дружеството е закупило вложеното масло, е по-ниска в сравнение с цената на продукта, когато се доставя в опаковки от 250 грама. „Мил** Груп Био“ ЕАД самостоятелно изработва и опаковките, в които разпространява продукта и на които е обозначен като дистрибутор (което обичайно е услуга, която се заплаща на производителя).

некачествено масло

Опаковайки самостоятелно в собственото си предприятие краве масло с означение Deutche Markenbutter, леко подкиселено – различен продукт, който е по-евтин и в опаковка, за която не заплаща на производителя, „Милки Груп Био“ ЕАД придобива нелоялно конкурентно предимство пред прекия си конкурент „Ростар БГ“ ООД, както и пред останалите конкуренти (които спазват посочените нормативните изисквания и обичайните търговски практики), посочват от КЗК.

Ответното дружество спестява в дейността си разходи и поддържа пазарната си позиция по нелоялен начин в ущърб на конкурентите, получава икономическа изгода, като улеснява собствената си търговска дейност по неправомерен начин, пише в съобщението.

---

България

Най-добрите чайове при безсъние и проблеми със съня

Качественият сън е един от ключовете към отличното здраве и стабилна имунна система, а включването на определени чайове в рутинната ви програма преди лягане може да допринесе за спокоен и качествен сън.

Тук ще ви запознаем с петте най-добрите чая, известни с успокояващите си свойства и способността си да насърчават дълбокия сън:

Чай от лайка
Чаят от лайка е популярен избор за насърчаване на релаксацията и облекчаване на тревожността, което го прави отличен избор преди лягане. Чаят съдържа апигенин – антиоксидант, който се свързва със специфични рецептори в мозъка, намалява безсънието и предизвиква чувство на спокойствие, пише actualno.com. Неговият лек, цветен аромат го прави успокояващ избор за приключване на деня след дълъг престой.

Чай от корени на валериана
Коренът от валериана се използва от векове като естествено средство за лечение на нарушения на съня. Чаят от корен на валериана действа, като повишава нивата на гама-аминомаслената киселина (GABA) в мозъка – невротрансмитер, който помага за регулирането на нервните импулси. Това насърчава успокояващия ефект и може да спомогне за постигането на по-дълбок и спокоен сън. Важно е обаче да се отбележи, че вкусът на чая от корен на валериана може да бъде силен, така че подслаждането му с мед или добавянето на други билкови чайове може да подобри вкусовите му качества.

Чай от лавандула
Лавандулата е известна със своите успокояващи и ароматни свойства, а лавандуловият чай не е изключение. Чаят се приготвя от изсушените пъпки на лавандулата и е известен със способността си да намалява стреса и тревожността. Пиенето на лавандулов чай преди лягане може да помогне за отпускане на ума и тялото, създавайки оптимална среда за дълбок и възстановяващ сън. Нежният му флорален аромат добавя възхитително докосване към рутината преди лягане.

Чай от мента
Макар че ментовият чай често се свързва с ободряващите си свойства, той може да помогне и за насърчаване на съня. Чаят от мента помага за отпускане на мускулите, като облекчава напрежението и стреса. Освен това способността му да успокоява храносмилателната система може да предотврати дискомфорт, който може да наруши съня. Освежаващият и ментов вкус на чая от мента може да се ползва като алтернатива без кофеин вечер, като допринася за по-спокоен сън.

Чай от маточина
Чай от маточина, член на семейството на ментата, придружен от резенче лимон, традиционно се използва за намаляване на тревожността и подобряване на съня. Чаят от маточина съдържа съединения, които се свързват с GABA рецепторите в мозъка, като предизвикват успокояващ ефект. Лекият лимонов вкус го прави приятен избор за тези, които искат да се отпуснат преди лягане. Включването на чая от маточина в нощната ви рутина може да спомогне за насърчаване на релаксацията и поддържане на по-дълбок сън.

Включете тези пет чая в навиците си преди лягане, за да се радвате на спокоен нощен сън. Изброените билки действат успокояващо на организма, но въпреки това индивидуалните реакции към чайовете могат да варират и е препоръчително да се консултирате с медицински специалист, особено ако имате здравословни проблеми или приемате лекарства, които могат да взаимодействат с билковите чайове.

---

България

Масло не купувам – вътре има Бог знае какво! От години си правя домашно – от 1 литър стават 700 гр. чисто масло

Ако не сте доволни от качеството на закупеното в магазина масло , можете лесно да го направите у дома, като използвате за целта само 1 продукт – заквасена сметана ! Домашното масло се приготвя бързо и лесно, а освен това може да сте сигурни на 100%, че е натурално, а не пълно с консерванти като купешкото.

За да направите масло у дома , най-добре е да използвате заквасена сметана от сигурен източник, която да е домашна. За да се получи вкусно масло е много важно не само качеството на оригиналния продукт, но и неговият вкус.

Заквасената сметана не трябва да е гранясала, но е разрешена киселостта. От заквасена сметана получаваме леко кисело масло, идеално както за сандвичи, така и за печива и готвене.

Ето една лесна рецепта за 100% домашно масло от сметана :

Домашно масло от сметана
Продукти:

1 кг домашна заквасена сметана

щипка сол

Процедура стъпка по стъпка:

Заквасената сметана трябва да е със стайна температура. За да разбиете маслото, ви е необходим кухненски робот с приставка за тесто или миксер с купа. Изсипете заквасената сметана в купата на кухненския робот. Облечете купата със заквасена сметана със стреч фолио, защото по време на приготвянето на маслото ще се отдели течност, която ще ви опръска.

Започнете да разбивате заквасената сметана на ниска скорост и постепенно увеличавайте до максимум. Отначало заквасената сметана ще стане пухкава, а след около 15 минути на повърхността й ще започнат да се появяват жълти зърна.

Продължете да разбивате, докато цялата течност, т.нар. суроватка, се отдели напълно от маслото. След това изключете кухненския робот и отцедете суроватката. Не я изхвърляйте! С нея можете да изпечете чудесен домашен хляб или палачинки.

Полученото масло прехвърлете в сито, покрито с марля. Изцедете леко маслото с тензуха.

След това маслото трябва да се изплакне. За целта го прехвърлете в дълбока купа и я напълнете със студена преварена вода.

Използвайте лъжица, за да бъркате маслото. Изцедете водата и повторете процедурата още два пъти.

След това, събирайки маслото с лъжица на бучка, изстисквайки го, отстранете останалата вода. Отцедете отделената вода.

Подправете със сол на вкус и разбъркайте. Солта ще помогне да запазите маслото по-дълго.

Съществува и друг, по-лесен метод да отделите течността от маслото след изплакване. Разделете го на части, колкото смятате да са големи калъпите, които ще използвате, и сложете една топка масло в голям буркан, предварително добре изстуден в хладилника. Покрийте гърлото на буркана и започнете интензивно да „друсате“ буркана във всички посоки, докато цялата течност се отдели от маслото и стане гладко.

Прехвърлете готовото масло в подходящ съд и го съхранявайте в хладилника за не повече от три дни.

Приятен апетит!

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com