Свържете се с нас

България

Картечен изстрел оглуши булевард „България“! В София, посред бял ден е убит най-богатия българин!

Картечен изстрел оглуши булевард „България“! В София, посред бял ден е убит най-богатия българин!

Преди 14 години 48-годишният собственик на ДЗИ банк Емил Кюлев беше застрелян. МВР направи фоторобот на убиеца, заподозря Килърите, но нищо не се доказа.

Така и това убийство остава неразкрито.

Приживе завършилият Международни икономически отношения в УНСС и школата на МВР Емил Кюлев беше определен от списание „Впрост“ като втори по богатство в България.

Освен един от най-влиятелните банкери, той беше собственик на ваканционен клуб „Ривиера“ на Златни пясъци, на „Интерхотел-Сандански“ и още много фирми.

Беше и основен инвеститор в инициативния комитет за „Супер Боровец“, чийто председател бе Симеон Сакскобургготски, припомня дир.бг.
Емил Кюлев бе избран за икономист на 2002 г. в конкурса „Мистър Икономика“. За известно време той беше и икономически съветник на президента Георги Първанов.

Убийството

На 26 октомври 2005 година, около 9 часа сутринта, по столичния бул. „България“ се движи сребристият джип БМВ Х5 на Емил Кюлев. Малко преди кръстовището с „Димитър Несторов“ шофьорът намалява скоростта заради колона коли. В този момент от крайпътните храсти вдясно изскача нисък мъж с нахлупена плетена шапка, който стреля 12 пъти с автоматичен пистолет срещу в четящия вестник банкер. Докато килърът изчезва, шофьорът губи управление и се удря леко в аудито пред него. Кюлев обаче вече е мъртъв – покосен на място от 7 куршума, 3 от които в главата.

Минути след покушението, тогавашният вътрешен министър Румен Петков научава новината на пресконференция с правосъдния министър за напредъка на България в борбата с организираната престъпност. Той заявява, че убийството е политическо, с цел да злепостави България пред Европейския съюз, който в този момент пуска поредния критичен доклад.

В съобщение от пресслужбата на президента Георги Първанов, който отменя свое посещение в провинцията по случай Димитровден, също се казва, че става дума за „показно убийство, което търси политически ефект. Според държавния глава изборът на момента е „целенасочена провокация и посегателство не само срещу обществения ред в страната, но и срещу усилията за постигане на европейското членство на България“.

Доказателства за тази версия обаче така и не са открити.

След показното убийство МВР разпространява фоторобот на стрелеца. Иззети са камерите на близък до местопрестъплението магазин. Във видеото са записани всички, минавали оттам в последните дни. Един от тях очевидно има връзка с убийството – оглежда обстойно района, дори наднича в търговския обект. Мъжът обаче не може да бъде разпознат.

Чак до 2010 година, когато е арестувана бандата на Петър Стоянов-Сумиста – Килърите. Антимафиотите разплитат две нейни убийства, свързани с милиони левове обезщетение от фалиралата „Тракиябанк“. Тогава изплува версията, че същата група може да е организирала убийството на собственика на ДЗИ. Това съмнение се подкрепя от факта, че мъжът от записа е разпознат като един от стрелците на Килърите – Георги Петков-Дачи.

Като поръчител пък е заподозрян един от лидерите на групата – великотърновският бизнесмен Георги Вълев, свързан с „Тракиябанк“. Смята се, че Кюлев е убит, за да може след това съпругата му да бъде притисната и по-лесно да се вземат обезщетения от ДЗИ.

Банковата връзка

Още през 1989 г. Емил Кюлев основава „Туристбанк“, която се преименува на „Туристспортбанк“, а по-късно на „Търговска и спестовна банка“. През 1995 г. напуска ТСБанк, която по-късно фалира, и учредява Българо-руската инвестиционна банка (БРИБ), после трансформирана в СИБАНК. През 1997 г. Кюлев излиза като акционер от БРИБ, купува пловдивската „Тракиябанк“ и тя става „Росексимбанк“. Това се случва с помощта на скандалния руски бизнесмен Майкъл Чорни, а в надзорния съвет са Тодор Батков и Владимир Грашнов.

През 2002 г. ДЗИ АД е продадено на притежаваната от Кюлев „Контракт София“ ООД за 21,5 млн. евро. „Росексимбанк“ се преименува на ДЗИ Банк и възниква Българска финансова група ДЗИ.

Разследващите се връщат назад и намират връзка – малко преди разстрела Кюлев планира продажбата на „ДЗИ банк“ на гръцки трезор. След смъртта му част от 120-те акционери на затворената „Тракиябанк“ решават да се намесят в предстоящата продажба. Един от основателите на „Тракиябанк“ – Таньо Вълев, брат му Георги Вълев и двама адвокати – Пламен Луков и Петър Лупов (вторият по-късно беше убит, а с доживотни присъди за това и още две убийства в затвора са Георги Вълев, Сумиста и Васил Костов – Кеца – б.р.), предявяват претенции за 54 на сто от дяловете. Става дума за 57,4 млн. лв.

В крайна сметка гръцката “Юробанк И Еф Джи” купува „ДЗИ Банк“ за 158 млн. евро, а през 2007 г. застрахователят ДЗИ става собственост на белгийската „Кей Би Си“ за рекордната сума от 185 млн. евро.

В края на 2010 г. вътрешният министър Цветан Цветанов заявява:

„Вървим усилено по разкриване на убийството на банкера Емил Кюлев, има още много работа, но и възможности то да бъде разкрито. Ако имахме задълбочен анализ за убийствата (извършени от Килърите – б.р.) и всичко, което се е случило през 1996-1997 година с фалирането на банките, защото всичко, което е свързано с тези убийства, е водено за разпределяне на пари, които Кюлев е имал като задължение към собственици на бивши банки“.

Братът на банкера – Юри Кюлев, пък е призован като свидетел по делото срещу Килърите, където описва цялата банкова сага.

Разследващите обаче така и не намират достатъчно доказателства и убийството на банкера остава поредното „студено досие“.

US посланик подозира властите, че са прикрили случая

Два доклада на американското посолство от ноември и декември 2005 години, разпространени от Укилийкс, обаче хвърлят сянка на съмнение върху това дали разследването е водено както трябва. В секретните документи посланикът на САЩ в София по това време – Джон Байърли, пише:

„Дали по предварителен план или поради некадърност, полицията изглежда провали началната фаза на разследването на убийството на Кюлев. Например, снимки, широко разпространени в интернет, показват как голяма група полицаи тъпчат по мястото на престъплението без никаква очевидна и ясна цел. Както каза с печал един от нашите български контакти: „Това не е сериалът „От местопрестъплението“.

По-късно дипломатът подчертава, че 6 седмици, след като банкерът е застрелян, МВР не е иззело ключови улики като компютъра му, телефонни разпечатки и банкови сметки. Нещо повече, отхвърлена е американската оферта за тяхно проучване.

Полицията не е извършила и основната виктимологична работа по разследването на убийството, включваща установяването на мотивите на престъплението на базата на контактите на жертвата, допълва Байърли.

По думите му човекът на ФБР към посолството е бил уверен от МВР, че банковите сметки на Кюлев в България ще бъдат запорирани „още на следващия ден“, но това не се е случило. Официално МВР прехвърля вината на прокуратурата, която не е издала необходимите ордери за обиск. Посланикът уточнява, че в други случаи, които нямат такава политическа окраска, съвместни разследвания на ФБР и МВР лесно са преодолявали подобни пречки.

„Фактът, че властите срещат препятствия в разследването е подозрителен и това е удобно на високопоставени политици, имащи връзки с убития банкер“, пише още Байърли.

И изказва подозрения, че правителството не желае да стигне до края на разследването от страх, че разкрития за тъмното минало на банкера могат да притеснят високопоставени политици, включително президента Първанов. Твърди се, че именно Кюлев е финансирал предизборна му кампания през 2011 година, отбелязва дипломатът.

Веднага след убийството той дори пише до Вашингтон:

“В София е убит български перач на пари”…

Даниел Каменов е с богато портфолио от статии, интервюта и анализи, той се утвърди като достоверен източник на информация и задълбочен коментатор на актуалните събития. Даниел работи неуморно, за да предоставя на читателите си най-актуалната и надеждна информация.

---

България

Отварят ЩАСТЛИВА ГЛАВА от живота си след 21 октомври 2024 г. – ето кои са ТРИТЕ зодии: –

Скорпиони, няма защо да се страхувате от промяната, дори тя да ви плаши много.

Излизайте по-често от зоната си на комфорт.

Разгледайте нови възможности за себе си и вашите близки.

Бъдете смели и решителни.

Ще можете да преразгледате плановете за бъдещето и да вземете важни решения.

Променете подхода си към ситуацията.

Може би трябва да оставите старите проекти зад гърба си.

Пред вас са отворени нови врати и нови възможности.

Вашето енергийно ниво е доста високо.

Оформете бъдещето си.

Постепенно ще стигнете до прогрес.

Везни, не действайте импулсивно.

Вашите емоции влияят на вашата реалност

Бъдете уверени и решителни.

Реагирайте спокойно на случващото се.

Можете да реализирате мечтите и желанията си.

Не изпускайте от поглед най-важното.

Прегледайте плановете си за бъдещето.

Не оказвайте натиск върху другите.

Опитайте се да управлявате правилно енергията си.

Скоро ще разберете, че сте на прав път.

Водолеи, целите стават важни за вас сега.

Уверено вървете към духовно и личностно израстване.

Обърнете внимание на нуждите си.

Възможно е да имате нови отговорности.

Поставете правилно приоритетите си.

Отделете време, за да възстановите енергията си.

Трябва правилно да разберете желанията си.

Поставете правилни граници, когато общувате с другите.

---

България

Не може да бъде! Евгени Генчев замени Валерия с Ивка Бейбе, тя му се обясни в любов

Скандалната репортерка Ива Иванова или Ивка Бейбе пусна истинска бомба в социалните мрежи. Репортерката за първи път показва мъжа до себе си и това е не кой да е, а Евгени Генчев.
Не може да бъде! Евгени Генчев замени Валерия с Ивка Бейбе тя му се обясни в любов

Ивка направи шокиращото признание с пост в социалните мрежи навръх рождения си ден. Силиконката навършва 25 години в обятията на Ергена. В поста тя пише:

„И слънце, и мъгла, и проливен дъжд, и дъга дори. Това е животът. Бъркоч от емоции. Како ще си сложиш? Ти избери. Подправките са в твоите ръце. Ти си изкуство, Твори любов. Бъди любов. Обичам рождените си дни. Особено, когато ги прекарвам с любими хора, Блaгoдаря ти, Евгени“.

Не може да бъде! Евгени Генчев замени Валерия с Ивка Бейбе тя му се обясни в любов

---

България

Ивана проговори за 15-минутния ужас в Кресна: Удряше ме в главата, разкъса ми дрехите и накрая ме…

19-годишна млада жена в Кресна бе отвлечена и смазана от бой. Тя е била пребита от бившия си приятел, който по нейния разказ, първоначално я отвлякъл, а след това ѝ нанесъл множество удари в главата. 

21-годишният Богдан Димитров е с чисто съдебно минало, бил е задържан за 24 часа.

Впоследствие му е наложена мярка подписка.

Ивана и Йоана са братовчедки, прибрали се от чужбина, където учат, за да видят баба си. Докато трите са заедно в къщата, влиза бившият приятел на Ивана, успява да вземе телефона ѝ с насилие.

„След което влезе в къщата, беше агресивен и нападна мен, баба ми и братовчедка ми. Обиждаше ни.

1729486095 capture 20241016 141519

По думите ѝ целта на 21-годишният мъж е тя да не живее в Кресна и да няма друг приятел.

„Каза, че ще направи всичко възможно, за да предотврати това нещо“, допълва тя.

Мъжът взима телефона на Ивана, момичетата тръгват след него. В последствие той я качва в колата му, на седалката до шофьорската.

Половината ми крака бяха навън и се влачеха. Вратата беше отворена, притискайки ми краката през цялото време.

Той тръгна, баба ми ме дърпаше отстрани, братовчедка ми застана пред колата. Той беше брутален, щеше да я сгази и нея“, обяснява младата жена.

21-годишният я отвежда на пусто място, където, по думите ѝ, нанася тежък побой.

Побоят започна с два изключително силни шамара. Аз паднах на земята и ми причерня за момент. Постоянно идваше към мен.

Най-много удари понесох в главата с ръце, юмруци и с телефона. Казваше, че ще умра в този момент.

Това продължи 15-тина минути. Аз се добрах до телефона си, защото моите приятели ме търсеха.

По време на побоя му звънна телефона и се държеше все едно нищо не прави, нищо не е станало.

После запали колата, аз бях на земята и тръгна към мен с цел да ме бутне. Аз видях едни храсти и скочих в тях, за да се спася. После обърна колата, върна се, издърпа ме от храстите, разпокъса ми дрехите, удари ме в носа, като ми го спука и кървеше. В устата също.

Влачи ме, скуба ме, душеше ме, опита се да ме вдигне за шията и накрая с цялата си наглост ме наплю“, допълни Ивана.

Братовчедката на жертвата разказва, че я намерили в тежко състояние.

„Беше цялата в кръв, разрошена, раздърпана, подута и едвам вървеше. Нечовешко състояние“, добавя Йоана.

Ивана твърди, че най-тежките удари са в главата. Тя не може да спи в легнало положение и й се налага да стои права дори през нощта, защото когато сложи главата си на възглавницата, започва да я боли.

1729486150 44c0f830533654421bf2af8995399dd3 gettyimages 1561898437

Момичето заяви, че най-важното в момента е да си изкара ограничителна заповед, за да не може 21-годишният Богдан да й посегне отново. Тя показа и снимка на бияча си.

1729486847 44c0f830533654421bf2af8995399dd3 gettyimages 1561898437

Родителите на момчето са посетили къщата на Ивана, настоявайки тя да оттегли жалбата в полицията, но тя няма такива намерения.

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com