Свържете се с нас

Made in BG

Германски села ви дават безплатно земя, жилище и работа – трябва само да отговаряте на 1 условие!

Заради застаряващото си население, много малки населени места в Германия, сред които и Отенщайн в северната част на страната са стигнали дотам да затварят училищата, пише „Файненшъл таймс“.

Заради това управниците на споменатото село канят млади двойки с деца от цял свят да се заселят в иначе идиличното място, където им е гарантиран спокойния и приятен живот. Според последна информация на ООН броят на населението в Германия през 2016 г. е паднал на 74,5 милиона.

Село Отенщайн
Поканата към семейства с деца за пръв път бе публикувана на сайта на германското посолство в Сараево.

Уточнява се, че семействата ще могат в рамките на три години да получат безплатни общински парцели и да си построят къщи. Казва се също така, че проблеми с парите няма да имат, тъй като има и много свободни работни места. Все пак владеенето на немски е предимство.

---

Made in BG

Кой е актьорът, изиграл брилянтно дядо Станко във Вина?

Димитър Селенски е роден 19 октомври 1954 г. в Русе. От малък искал да стане артист.

Не го одобряват във Театралната академия и записва Вишия институт за селскостопански машини в родния си град.

Двете години там обаче били достатъчни да се убеди, че от него инженер няма да стане. Назначават го стажант-актьор в театъра в град Толбухин /днес Добрич/.

Първата му роля е на журналиста в пиесата „Десет дни, които раздрусаха света“.

Тя е по мотиви от 77-годишнината от Октомврийската гражданска война.

По-късно се мести в Силистра, където сполучливо играе Капитана в „Бащата“ на Стримберг. Междувременно завършва ВИТИЗ в класа на професор Анастас Михайлов. Двадесет години след началото още веднъж се връща в Русе и минава на свободна практика.

Играл е във филмите: „Воевода“; „Чувство за нетърпимост“ – за Георги Марков; „България в четири сезона“.

Има 4 моноспектакъла. Последният „Щурчето“ – по книгата на Неда Антонова „Неговата обичана“ имаше премиера неотдавна. В сериала „Вина“ той се превъплъщава в образа на дядо Станко – благороден старец, криещ мрачни тайни.

---

Made in BG

Това е най-мощната молитва за бързо оздравяване! Всеки вярващ трябва да я знае!

Вярата на хората им помага да се справят с всички трудности в живота, знае

Често пъти вярата е именно това, което ни кара да продължим напред и да преодолеем проблемите си, колкото и непреодолими да ни изглеждат те. Св. Пантелеймон е светец, който е бил известен лечител още приживе. След като е канонизиран след смъртта си, той продължава да помага на хората да бъдат здрави и да оздравяват.

Редица вярващи, на които не им е останала друга надежда, се обръщат към него и той им помага.

Разбира се, за да се случи чудото, човек трябва да е истински вярващ. Ако в семейството има болен, то молитвата, отправена към този светец, определено може да помогне.

Ето и молитвата, която трябва да произнасяме на Св. Пантелеймон, за да оздравеем и да продължим да бъдем здрави.

“ О, Светивеликомъчениче
и целителю Пантелеймоне,
Богомилостиви угодниче,
Приеми нашите благодарности

и се смили над нас грешните,
които от сърце ти се молим.
Изпроси от Господа Бога
милост за рабите негови (имената) –
да ни дарува

здраве телесно и душевно,
чрез молитвите твои,
Чудотворна икона на Свети Пантелеймон от едноименния манастир на Атон
в името на Отца, и Сина, и на Светия Дух
Амин!

Свети Великомъчениче и целителю Пантелеймоне!
Моли Бога за нас и не допускай да останат в нас болестите, от които боледуваме с душа и тяло!
Изцели ни от тези язви и струпеи, които са ни причинени от нашите страсти.
Боледуваме от леност и разслабеност – изцели ни.
Боледуваме от влечение и привързаност към земните предмети – изцели ни.
Боледуваме, о Свети Пантелеймоне!

Боледуваме от забрава: за делото на спасението, за нашите грехове и немощи, за нашите задължения – изцели ни.
Боледуваме от злопаметство, гневливост, ненавист – изцели ни, о целителю Свето-Атонски и Вселенски.
Боледуваме от завист, гордост, надменност, превъзнасяне, при цялата ни оскъдица и непотребност – изцели ни.

Боледуваме от много и различни пристъп на плътоугодие: чревоугодие, невъздържаност, сластолюбие – изцели ни.
Боледуваме от сънливост, многословие, празнословие, осъдителност – изцели ни, о Свети Пантелеймоне!

Болят ни очите от греховни взирания, болят ни ушите от слушане на пустословия, злоречия, клевети – изцели ни.
Болят ни ръцете неразположени да се издигат за молитва и да подават милостиня – изцели ни.
Болят ни краката от нежелание бързо да отиват в храма Господен – изцели ни.
Боли ни, твърде ни боли нашият език, нашите уста: от пустословие, празнословие, злоречие, отвращавайки се от молитвословие и славословие, или произнасяйки ги небрежно, разсеяно, без внимание, без разбиране – изцели ни, о Милостиве!

Боледуваме от главата до петите: боледува в нас разума с несхватливост, неразумност и безумие; боледува в нас волята, отвращаваща се от свети занимания и стремяща се към дела вредни и богопротивни;
боледува в нас паметта, забравяща нашите прегрешения и задържаща в себе си съгрешенията и оскърбленията на ближните ни;
боледува в нас въображението, не умеейки и не желаейки живо да ни представи нашата смърт, вечната мъка на грешните, благата на Царството Небесно, Божия гняв, кръстните страдания Христови, Неговото разпятие – изцели ни, о, Свети Пантелеймоне!

Всичко в нас боледува.

Изнемогва и нашата душа с всичките и сили и способности.
Изнемогва и тялото ни с всички негови части…
Изцели ни, о Свети Пантелеймоне, Целителю безвъзмездни и любвеобилни Лечителю, слуга на Пресвета Богородица, и не оставяй нашето окаянство в недъзи и немощи: та изцелявайки се с твоята благодат,
да прославяме Пресветата Троица, Отца, и Сина, и Светия Дух.

Амин!“

---

Made in BG

Йордан Йовчев: Срещнах голямата любов, никога не сме се карали с жена ми

“Срещнах голямата любов и с Боряна никога не сме имали проблеми. Никога и не сме се карали. Това е човекът за мен, убедил съм се в това”.

Така Йордан Йовчев – първият ни гимнастик, участвал в шест олимпийски игри в историята на спорта и единственият българин взел участие в шест олимпиади, говори за спътницата си в живота – съпругата му Боби.

Той бе основен в гост в предаването “Животът по действителен случай” по Би Ти Ви.

“С жена ми се срещнахме, докато бях контузен и се придвижвах с патерици. Запознахме се в кафето до нас в Пловдив. Аз нямах много опции за движение и всеки ден си говорихме, пиехме кафе, намирахме общ език и много се харесахме. Направи ми впечатление, че много си пасваме. И после като махнах гипса, почнахме да излизаме по заведения. И така тръгнаха нещата. Тя много ме разбира, компромиси също прави, защото приемаше моите отсъствия от града. Когато почнаха и успехите ми, много ме поддържаше. Малко са хората, които могат да направят това, което тя направи за мен”, благодарен е Данчо.

Шампионът ни по спортна гимнастика си спомня като днес и моментът, когато и присъствал на раждането на сина си. “Странно усещане беше. Гледаш едно малко нещо, което не прилича на нищо, като всички деца – неоформени, грозни. Едни черва се вадиха, едни неща, не ми стана лошо. Гушнах го, аз гледах много да не сбъркам като рязах пътната връв на бебето. Джордан днес е на 23 години. Той се занимаваше дълги години с тенис на корт, преподаваше и сега учи трета година в Хюстън и друга работа работи. Много съм горд с него”, споделя Йовчев.В личния си живот той никога не е имал проблеми със съпругата и сина си, но в професионалния разочарования не липсвали.

“Едно от най-големите ми беше в Атина през 2004-а. Отидох на тези игри в пика на формата си и оправдах очакванията си като представяне. Изпълних най-добре съчетанието и трябваше да бъда олимпийски шампион. Това е признато след състезанието от всички. Онзи ден остава ключов за мен, защото не спечелих титлата, но получих една съпричастност на световно ниво и огромна симпатия и подкрепа в България. Реално тогава станах Данчо Йовчев в смисъла на уважение, на разпознаване и на това, че хората видяха какво мога. Това ограбване, защото точно това си беше, ми донесе любовта на хората по един странен начин. И, да – днес не седя в историята на спорта като олимпийски шампион, но спечелих друго, не по-малко важно нещо. Не тая лоши чувства към гръцкия състезател, защото в нашия спорт имаме кодекс на взаимно уважение. Тогава Юри Кеки ми вдигна ръката и това е предостатъчно за мен, а и хората знаеха кой заслужава да е шампион. Това е пиковият момент”, сподели Данчо.

От декември 2008 г. той е председател на българската федерация по спортна гимнастика.

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com