Свържете се с нас

Любопитно

Хороскопът на Павел Глоба за седмицата от 11 до 17 септември 2023 г.-Овен Паричната енергия ще бъде доминираща

Овен

Паричната енергия ще бъде доминираща сега. Овните трябва да насочат енергията си към подобряване на финансовото си състояние. Може би трябва да помислите за търсене на ново жилище, за намиране на нови партньори, приятели и допълнителни източници на доходи. В края на седмицата при необходимост ще можете да отидете в командировки. Сега има бяла ивица в любовните отношения. Овенът има всички шансове да намери нова любов и да укрепи отношенията.

Телец

Няма нужда да концентрирате вниманието си твърде много върху едно нещо. Сега за Телеца е важно да обръща внимание на всичко и малко по малко. Пътят към успеха за Телците може да е трънлив, но това е добре, защото проблемите ще ги научат на нещо ново. Сега си струва да се покажете на другите само от най-добрата страна. Това ще бъде седмица на избор – ще трябва да решите в каква посока да продължите.

Близнаци

Близнаците ще имат нужда от късмет, но не толкова, колкото обикновено. Сега всичките им проблеми могат да бъдат решени чрез подобряване на енергетиката у дома и укрепване на собственото им биополе. Можете да почистите, да пренаредите мебелите, да купите нещо ново, за да създадете комфорт. Астролозите съветват да следвате принципите си. Сериозни промени могат да дойдат в любовта. Сега няма нужда да изисквате твърде много от Вселената.

Рак

Красотата и здравето са най-важни за Раците сега. Тяхната сила е харизмата, привлекателността и лидерските способности. Всичко това ще им е необходимо най-вече в периода от 11 до 17 септември. Най-вероятно Раците ще станат най-популярните хора във всеки екип. Противоположният пол ще е луд по тях, но с това ще дойдат нови отговорности, нови проблеми.

Лъв

Лъвовете по-често да мислят как да се развеселят и да не изгорят в работата и в любовта. Може да преразгледате някои свои принципи и да разрешите проблемите в работата, у дома, в любовта. Лекият флирт ще ви помогне да отклоните мислите си от проблемите и да повишите самочувствието си. Началото на седмицата ще бъде най-успешно. Инициативата на Лъва ще им помогне да преодолеят всякакви неуспехи.

Дева

Девите е по-добре да се концентрират върху решаването само на проблемите си. Може да бъдете малко егоисти по финансови въпроси и в работата. В любовта ще имат нужда от хитрост и предвидливост. Смелите Деви ще могат да станат много по-щастливи. По-добре е да започнете тази трудна седмица с планиране. Освен това от 11-17-ти Девите могат да си направят непланиран подарък, като похарчат малко пари за любимите си хора.

Везни

Везните не трябва да показват на никого истинските си мисли. Недоброжелателите могат значително да навредят на успеха. Астролозите препоръчват да се грижите за себе си и тялото си през тези седем дни. Не трябва да претоварвате тялото си с физически тренировки и да оставате до късно на работа. По-добре е да се отпуснете колкото е възможно повече и да го прекарате с любимите хора. Чистотата и редът около Везните ще създадат вътрешен ред.

Скорпион

Скорпионите нямат нужда да се насилват да противоречат на собствените си принципи. В областта на любовта трябва да отворите сърцето си. Вселената ще даде на Скорпионите много сила и търпение.
Способността за учене на тези хора също ще бъде отлична. Тази седмица можете да вземете изпити и да започнете да учите. Промяната на обстановката също може да бъде от полза сега. Можете да отидете на почивка или в командировка за няколко дни.

Стрелец

Стрелците могат да бъдат себе си. Не е нужно да седите мирно. Важно е да търсите нови възможности и да променяте картината около вас. Работата ще бъде много ефективна, интелектуалната и физическата активност ще бъдат еднакво полезни. Астролозите препоръчват на Стрелците да не бягат от съветите на по-старите поколения. Трябва да мислите за бъдещето, но да живеете в настоящето.

Козирог

Козирозите може да се отегчат тази седмица и да изпитат пристъп на тъга, което ще се отрази много зле на любовната и бизнес сферата на живота. Семейният живот през тази седмица може да бъде изключително нестабилен и проблематичен. Всичко ще зависи от общите дела. Козирозите не трябва да омаловажават важността на семейните проекти. Физическото и психическото благосъстояние може да се подобри значително с наближаването на уикенда.

Водолей

Водолеите вероятно ще почувстват известна лекота. Понякога това ще им попречи да оценят правилно ситуацията и да вземат решения. Експертите съветват Водолеите да помогнат на близките си и на себе си. Не трябва да искате нищо в замяна, когато предоставяте помощ. Можете да облекчите стреса, като се разхождате. =Това е време на любов и приятелство, взаимопомощ и вдъхновение.

Риби

От 11 до 17-ти Рибите ще преживеят победи, късмет и много нови емоции. Астролозите съветват да се опитате бързо да завършите всички неща, които ви теглят към дъното. Спрете да отлагате важни проекти за бъдещето. Рибите трябва да покажат на всички около себе си, че не са провал и че на тях може да се разчита. Не можете да нарушите обещанията, дадени по-рано. Това е златното правило на септември и като цяло важно житейско правило.

Даниел Каменов е с богато портфолио от статии, интервюта и анализи, той се утвърди като достоверен източник на информация и задълбочен коментатор на актуалните събития. Даниел работи неуморно, за да предоставя на читателите си най-актуалната и надеждна информация.

---

България

На 100 км от София: Ще настръхнете от „Мъртвата сватба“ и как майка играе на гроба

Нашите географски ширини са известни с голямото разнообразие от обичаи, много от които, за щастие, вече не практикуват. Но не може да се отрече, че е интересно да се говори за тях.

Без значение дали тези обичаи се предават от поколение на поколение, някои неща все пак заслужават да останат в миналото. Един от тях определено изпъква.

Той е „Мъртва сватба“.

Най-страшният обичай сред ужасните и най-странният сред странните. Практикувал се е в източните части на Сърбия, само на стотина километра от София. Някъде се нарича и „Черна сватба“.

Правилата са ясни – ако млад мъж умре неженен, годеницата му или друга девойка от селото – да се омъжи за покойника! Този вид брак е валиден една година, а майката на починалия младеж трябва да изиграе коло на гроба на сина си.

Някога се е смятало, че неженените не могат да преминат от другата страна и да завършат живота си. Повечето християнски нации вече не практикуват някои от тези странни обичаи, така че те несъмнено имат своите корени в езичеството или суеверието.

Въпреки че някои обичаи ни карат да настръхваме, има твърдение, че те все още се практикуват и днес. Така както на помена се носи храна и напитки на гробището за покойника, семейството се облича в черно за покойника, а също така покойниците се погребват в церемониални дрехи, много често с ценни предмети.

В Сърбия също имало обичай неомъжените момичета да се погребват в булчински рокли или в бели ковчези.

---

България

Майка продава креватчето на мъртвия син, купувачът се връща седмица по-късно и казва

Когато Валари Уотс роди мъртвородения си син през юли, тя беше с разбито сърце. Все още скърбяща, тя реши да се раздели с повечето от вещите, които беше купила в очакване да върне Ноа у дома.

Тя обаче не искаше да се откаже от бялото креватче и реши да го изключи от гаражната разпродажба, която проведе миналия месец. Въпреки това, когато пенсионерът Джералд Кумпула го видя, поиска да го купи.

28-годишната Уотс се поколеба, но накрая отстъпи, когато чу, че 75-годишният Джералд е майстор, който прави пейки от употребявани дъски и табли.

„Бях малко по-спокойна  с това, защото той щеше да направи нещо хубаво“, каза Уотс. Тя се раздели с него срещу 2 долара.

Уотс разговаря с Лорен, съпругата на Джералд, и тя сподели сърцераздирателната си история, след като Лорен видя дрехите за новородени на разпродажбата и попита Уотс на колко години е синът й.

На път за вкъщи Лорен сподели историята на Уотс с Джералд. Кумпулите, които имат 15 деца и десетки внуци, знаеха, че креватчето принадлежи на Уотс. Седмица по-късно двойката достави пейка на Уотс, направена от яслите.

Говорейки пред TODAY.com, Уотс каза: „Красиво е. Помислих си: „Все още има любезни хора.“

Тя постави пейката в хола си, където може да си спомни Ноа.

„Изпълнена съм с радост, че не просто стои някъде неизползвана“, каза тя. „Сега мога да седя в нея, да държа мечето му, да мисля за него.“

Уотс беше почувствала по-слабо движение на плода в последните дни от доносената си бременност и Ноа беше роден на 22 юли чрез цезарово сечение, само след часове,  Уотс и годеникът Джими Хамблин научиха, че няма сърдечен ритъм. Според лекарите пъпната връв се е притиснала, лишавайки Ноа от кислород.

Снимка: FOX 9 Минеаполис-Св. Пол

Снимка:  FOX 9 Минеаполис-Св. Пол

Кумпулите, чиято първа внучка беше мъртвородена, разбираха болката на Уотс по-добре от повечето.

„Неизползваното креватче е тъжно напомняне“, каза Джералд. „Пейката е по-скоро паметник. Това е част от това тъжно събитие, но не е напомняне, както би било едно креватче, празно креватче.

Уотс предложи да му плати, но Джералд отказа.

„Просто е хубаво да можеш да направиш нещо за някого. Хубаво е да помагаш на хората“, каза той.

Уотс има 7-годишна дъщеря Nevaeh и ще се омъжи за Hamblin тази есен. Тя заяви, че пейката – която стои близо до ъглова библиотека, която съдържа снимките на Ноа, неговите отпечатъци от ръце, стъпки и пепел – й помага да се справи със скръбта.

„В известен смисъл, когато седя в него, се чувствам утешена от присъствието му, въпреки че той не е тук“, каза Уотс, . „Това е като усещане за мир, всичко е наред. Когато се почувствам потисната, мога да седна на пейката и се чувствам добре, всичко ще бъде наред.”

---

България

Хотелиер зове гостите си: Изхвърляме храна, взимайте всичко, което ви се яде, но изяждайте всичко, което вземете

Табелата в този ѝ вид подбуди пламенна дискусия „за” и „против”

Вземете всичко, което можете да изядете, но изяще всичко, което сте взели. Този нетипичен призив отправиха от ръководството на елитния хотел „Дюни Роял Ризорт” към своите гости на английски и български език. Той е поставен по формата на табела пред ресторанта в хотела и касае олинклузив частта от обслужването.

„Вчерашната изхвърлена храна беше 40 килограма, с която могат да бъдат нахранени 120 човека!”, гласи още призива в табелата.

Любопитно е, че на самия знак има поставено празно място за количеството изхвърлена храна и за това колко човека могат да бъдат нахранени с нея. Това води до заключение, че тези празни места се попълват всеки ден с новите числа на разхищението.

Причината за отправеното към гостите послание е повече от ясна – този, както и много други луксозни хотели, работят често с all inclusive оферти. При тях са характерни т.нар. „блок маси”, на които се поставя огромно количество храна, а туристите имат пълното право да си изберат от нея всичко, което им хареса в неограничени количества. Това обикновено води до препълнени чинии и маси, които остават недоядени, защото количеството е прекалено голямо. Това, че гостите на хотела се надценяват или са лакоми е ясно. Проблемът обаче е в това, че останалта храна не се запазва за следващия ден и не се дояжда от персонала, а се изхвърля директно в кофата за боклук.

Призивът на „Дюни Роял Ризорт” предизвика вълна от хора „за” и „против”.

„Да караш клиентите да се чувстват виновни, докато са на почивка и си гледат кефа, че и са си платили за това… Туризмът в  България е епичен“, негодува в социалните мрежи потребителка.

„Сигурна съм, че зад посланието не се крие желание за вменяване на вина, а за прекратяване на разхищението и лакомията, които наблюдаваме от години“, контрира друг потребител.

Флагман.бг

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com