Свържете се с нас

България

Това е селото на богаташите в Еленския балкан СНИМКИ

Published

on

Мерданя има славата на селото на заможните хора в Еленския балкан. Китно сгушено в полите му, то е населявано от около 500 жители, пише в.“Борба“.

Тук престъпността е минимална благодарение на видеонаблюдението, което изгражда кметът с помощта на местни дарители и спонсори.

Голяма гордост е и канализацията. Докато повечето от селата са още със септични ями, тук 90% от къщите са забравили за този голям проблем. Наблюдава се тенденция все повече млади семейства да избират Мерданя за свое постоянно място за живеене.

„Едно от предимствата ни е спокойствието и липсата на роми. Локацията ни също е привлекателна за младите, само на 12 км от Горна Оряховица и 15 км от Велико Търново“, споделя пред в. „Борба“ кметът Марин Люцканов.

Работа има за всички, затова и социално слаби почти няма. Голяма част от местните работят във военните заводи „Аркус“ и „Армако“.

Дори самото село има цех – „Вебер етикетен България“, който се занимава с производство и продажба на самозалепващи се етикети, основно за маркировка и проследяване на продукти. Освен, че осигурява 20 работни места, е и един от основните спонсори на местните инициативи.

Според местния управник има и сериозен ръст в търсенето на къщи, 

което е сигурен белег за развитие.

„Преди години имотите се предлагаха на средна цена 10-15 хил. лв., а сега най-евтините започват от 50 хил. лв. Имаме и къщи за гости, много хора избират спокойствието на района за почивката си. Много от къщите носят белега на лукса, обзаведени с всички екстри: джакузита, басейни, камини и каквото си помислите.

Само дето в селото няма аптека и банкомат, но така е в почти всички малки населени места в България. Училището и детската градина също са затворени, а малчуганите посещават тези в Лясковец.

Една от най-старите забележителности в района е Мерданският манастир „Св. 40 мъченици“, който се намира в края на селото. Основан е през 13-и век и според легендите е на мястото, където търновският патриарх Йоаникий II посреща тържествено цар Иван Асен II след победата му при Клокотница. Според преданието, още по времето на царуването си

Иван Асен скрил в манастира голяма част от своите съкровища

След един век, когато турците са пред вратите на Царевец, цар Иван Шишман също скрил в този манастир богатствата на рода си. След разрушаването на обителта съкровищата останали затрупани под земята.

По-възрастните жители на Мерданя са убедени, че богатството е прокълнато и носи нещастие. Въпреки това и до днес иманяри от цялата страна правят усилия да се доберат до скритите съкровища.

В китното селце има централен парк със зони за отдих, беседки и алеи. Той бе обновен през 2016 г. със средства от община Лясковец. Пак с финансиране от общината и проекти за финансиране на селските райони има изграден стадион, спортна площадка с волейболно и футболно игрище, както и сцена.

Културния живот се подържа от женския хор „Авлига“, който с огромно желание и ентусиазъм подвига духа на местните и отбелязва всички традиционни празници и обичаи.

Кметът е човекът, който отговаря за всичко и когото търсят местните за решаване на всякакви проблеми.

Марин Люцканов кара втория си мандат. През 2011 г. за пръв път сяда на кметския стол, а през 2015 г. не се кандидатира на местните избори поради здравословни проблеми.

На последните отново е номиниран и получава подкрепата на местните. Интересна подробност е, че неговият баща също е бил кмет на Мерданя от 1962 до 1970 г.

„Всяка история на местните хора за мен е лична. Аз не съм просто служител от 9 до 5. Тази длъжност е мое призвание и съм на разположение 24 часа в денонощието, каквото и да става“, споделя той.

Една от историите, която оставя трайна следа в душата му, е за момиче, което намира на гробищния парк, след като е било изнасилено от брат си. Полага всички усилия да помогне на младата жена и съвместно с община Лясковец успяват да я настанят в санаториум, далеч от Велико Търново. До ден днешен той следи какво се случва с момичето.

Местните го харесват, поздравяват го и спират, за да си поговорят. Знаят, че това е човекът, който ще продължава да живее с техните проблеми и да им помага дори и след края на кметския си мандат.

Продължете с четенето

България

Още по-страшен: Ковид-19 вече е с нови симптоми (кои са те)

Published

on

Ръководителят на Синдиката на парамедиците и фелдшерите в Русия Дмитрий Беляков заяви, че тази есен коронавирусът е променил симптомите си. Сега, отначало, заболяването е много лесно да се обърка с обикновената настинка или грип. Поради това хората не отиват на лекар навреме, цитира думите му ”Московский комсомолец”.

„Нов симптом на коронавирусна инфекция е тежката хрема, което не беше така преди“, каза Беляков в интервю за портала OSN TV.

В същото време той добави, че тази промяна не трябва да се свързва с отслабването на коронавируса, тъй като това не е така.

Той също така отбеляза, че сега инфекцията става все по-бърза. Според него, ако по-рано пневмонията се е развивала при пациенти на седмия ден, сега това се случва още на третия ден. Освен това подчертано цели и по-млади хора и най-уязвимите сега са между 25 и 50-годишните.

На свой ред лекарят Александър Едигер предупреди, че от първите дни пациентите с коронавирус вече имат симптоми, подобни на острия грип. Това е възпалено гърло и болки в гърлото, висока температура. Някои пациенти се оплакват от загуба на слуха със замаяност, а не само от загуба на обоняние. Това предполага, че вирусът засяга централната нервна система. В допълнение, пациентите имат продължителна кашлица с голямо количество храчки.

Едигер добави, че от предишните симптоми храносмилателните нарушения са останали, но сега те са по-изразени. В допълнение към диария са възможни гадене и повръщане, докато кръвните изследвания показват изразено повишаване на чернодробните ензими, което преди това не е наблюдавано.

Източник: https://vijti.com/

Продължете с четенето

България

Убиец излезе от затвора, отиде при жена в София и стана страшно

Published

on

Прокурор при Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност обвиняемия Т.Т., на 32 години, за закана за убийство – престъпление по чл. 144, ал.3., пр.1, вр. ал.1 от НК.

На 02.10.2021г. между 05,00 и 06,00 часа в апартамент на ул. „Иван Вазов“, която се намира в центъра на София, Т.Т. се заканил с убийство на М.П., като насочил срещу нея пистолет и й казал: „По-добре ще ми е без теб, по-добре да умреш“.

След това 32-годишният мъж издърпал телефон от ръката на жената, извадил малък нож от джоба си и й казал: „Млъквай или аз ще те накарам да млъкнеш“.

Заканването възбудило основателен страх за осъществяването му у М.П.

Престъплението, за което Т.Т. е привлечен към наказателна отговорност, е наказуемо с „лишаване от свобода“ до 6 години.

Обвиняемият е осъждан за убийство и в началото на 2021 г. е излязъл от затвора. Той няма лични документи.

Предвид високата обществена опасност на деянието и извършителя, дежурен прокурор при Софийска районна прокуратура е постановил задържане на обвиняемия Т.Т. за срок до 72 часа.

Предстои да бъде внесено искане в Софийски районен съд за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.

Продължете с четенето

България

Вицето с рекордни постижения на Герджиков насълзи НДК: Да спрем омразата да осакатява родината и децата ни

Published

on

„Гордея се, че съм отгледала децата си в България, радвам се на три прекрасни деца и на един смел и любящ съпруг. Така се разви животът ми, че още от дете спортът ме научи на дисциплина и себеотдаване, с които постигнах национални рекорди, които навършиха 33 години само преди три дни“, заяви в началото на своето слово кандидатката за вицепрезидент Невяна Митева.

„Повече от 3 десетилетия службата ми за родината осмисля живота ми, даде ми самочувствие. Работата ми обаче в неправителствения сектор по различни каузи и оказване на помощ на деца с различни нужди и семейства, ми донесе удоволествореност“, допълни още Митева.

Тя сподели, че е взела решението си да се включи в тази надпревара, защото е време за обединение. „Не трябва омразата да осакатява живота ни. Благодаря на всеки един от вас, че застанахте до нас с имената си, историята си, постиженията си и достойнството си“.

Митева благодари на проф. Анастас Герджиков за отправената покана, като заяви, че за нея това е огромна чест и отговорност.

„Знам колко е ценно доверието и ще дам всичко от себе си и добротворчеството ще бъде първостепенна кауза за мен. Вие всички ме накарахте да повярва, че можем да дадем смисъл на думите – наистина обединени“, каза още Невяна Митева.

Продължете с четенето
Реклама

Интересни

България2 месеца ago

Още по-страшен: Ковид-19 вече е с нови симптоми (кои са те)

Ръководителят на Синдиката на парамедиците и фелдшерите в Русия Дмитрий Беляков заяви, че тази есен коронавирусът е променил симптомите си....

България2 месеца ago

Убиец излезе от затвора, отиде при жена в София и стана страшно

Прокурор при Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност обвиняемия Т.Т., на 32 години, за закана за убийство – престъпление...

България2 месеца ago

Вицето с рекордни постижения на Герджиков насълзи НДК: Да спрем омразата да осакатява родината и децата ни

„Гордея се, че съм отгледала децата си в България, радвам се на три прекрасни деца и на един смел и...

България2 месеца ago

България лудна по професор Герджиков! Народни любимци звънят да се включат в издигането му

Актьорът Христо Шопов също влиза в инициативния комитет, който ще издигне ректора на СУ проф. Анастас Герджиков за президент. Шопов...

България2 месеца ago

Българският Индиана Джоунс: Българи, ние сме във война! Да я спрем с проф. Герджиков!

„Очертава се една нелоша президентска кампания с достойни кандидати“, заяви проф. Николай Овчаров, който е заместник-председател на Инициативнят комитет издигащ...

България2 месеца ago

Думите на Радев издават нервност, заяждане на дребно, безпомощност пред човека на духа

Фиксацията на Румен Радев върху Бойко Борисов, за съжаление, вече добива комични размери и кара настоящият държавен глава да прави...

България2 месеца ago

Полковникът от ВВС и олимпийка Невена Митева ще бъде вицето на проф. Анастас Герджиков

Полковник от ВВС Невена Митева ще бъде вицето на проф. Анастас Герджиков, твърди Епицентър.бг от свои достоверни източници. Тя е...

България2 месеца ago

Митева нахока Дончева за лъжата срещу проф. Герджиков: Трябва да се срамува, няма място в политиката

Не знам Татяна Дончева къде е видяла дългата ръка на ДПС в ИТН. И Христо Иванов с тази декларация в...

България2 месеца ago

Истината излезе! Конституцията е нарушена! Кирил Петков има документ, че не е канадец от 20 август.

Кирил Петков ще представи в Конституционния съд в указания срок – 9 октомври 2021 г., документа, удостоверяващ, че вече не...

България2 месеца ago

Честит ви октомври от служебното правителство: Колбасите 10% нагоре, хлябът с 25%, олиото с нови 15%

Основни храни сериозно поскъпват през октомври. От Асоциацията на месопреработвателите в България вече предупредиха за ръст на цените на колбасите...

България2 месеца ago

Сняг иде към България! Сателитни СНИМКИ

Интересна прогноза се появи от глобалния модел – GFS. Това съобщават синоптиците от Meteo Balkans („Метео Балканс“). „Ако прогнозата се...

България2 месеца ago

Проф. Анастас Герджиков наследник на прочути български родове, историята им е вълнуваща, имат връзка и с Левски

Приех да бъда издигнат за кандидат за президент на България от инициативен комитет, защото смятам, че в този тежък момент...

България2 месеца ago

Зловещи новини за Радев! Освен ГЕРБ, още Симеон II и част от БСП застават зад Герджиков

Днес се появи нова политическа бомба, свързана с името на евентуалния кандидат на ГЕРБ за президент. БЛИЦ припомня, че според най-новата...

България2 месеца ago

Трагедия в Пловдив! Бременна в осми месец с близнаци почина и бебетата загинаха

Тъжна вест от Пловдив. Бременна в осмия месец на 29 години и без придружаващи заболявания е починала от вируса в...

България2 месеца ago

Любо Нейков осинови дъщерята на починалия си брат! Приюти я, направи й собствен банков влог и пое и образованието й

Любо Нейков от няколко години се грижи изцяло за дъщерята на починалия си през 2013 година брат. Комикът дори официализира...

България2 месеца ago

Това е селото на богаташите в Еленския балкан СНИМКИ

Мерданя има славата на селото на заможните хора в Еленския балкан. Китно сгушено в полите му, то е населявано от...

България2 месеца ago

Мрежата прегря след кандидатурата на проф. Герджиков за президент

Професор срещу летец. Учен срещу невежа. Ерудит срещу бияч. Ум срещу юмрук. Познание срещу изчисление. Социалната мрежа прегря от коментари...

България2 месеца ago

КНСБ: От 1 януари минималната заплата трябва да стане 760 лева

Синдикатите предлагат от 1 януари минималната работна заплата да скочи със 120 лв. до 760, и това да доведе до...

България2 месеца ago

Жестока трагедия: Откриха осем трупа на девойки и младежи в Къща за гости

Осем тийнейджъри са починали от отравяне с въглероден оксид в Босна и Херцеговина, съобщиха местни медии, позовавайки се на официално...

България2 месеца ago

Извънредно! Ректорът на СУ проговори дали ще се кандидатира за президент, имаме голяма новина!

„Приех да бъда издигнат за кандидат за президент на България от инициативен комитет, защото смятам, че в този тежък момент...

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com