Свържете се с нас

България

Съболезнования и поклон до земята. България изгуби още едно голямо име

На 4 юли 2024 г. почина големия психиатър и учен проф. д-р Асен Жабленски (р.1940 г.), съобщават от Медицинския университет – София.

Неговата професионална кариера е тясно свързана с МУ – София и Катедрата по психиатрия към университета.

Проф. Жабленски e бил начело на Медицинска академия в периода 1988-1990 г., има почетно членство в Кралския колеж по психиатрия и е най-известният и цитиран български психиатър. Световно признат учен, той е изследовател на шизофренията, допринесъл изключително много за съвременното разбиране на тази група от ендогенни психични болести. Проф. Жабленски е ръководил крос-културалните епидемиологични проучвания на Световната здравна организация и разработването на диагностичните критерии за психичните разстройства в МКБ-10.

Учител на няколко поколения лекари – психиатри у нас и в чужбина, дългогодишен служител на Секцията по психично здраве към СЗО, в различни периоди той е заемал постове като директор на Центъра за клинични изследвания в невропсихиатрията към Университета на Западна Австралия, съпредседател на Комитета по заболявания на нервната система в развиващите се страни към Националната академия на науките на СAЩ, член на Комитета по мозъчни и психични разстройства при австралийското правителство, началник на Диспансерното отделение към Клиниката по психиатрия на УМБАЛ „Александровска“. Той бе и доайен на редакционния съвет на „Българско списание за психиатрия“.

Проф. Жабленски остави ярка следа в световната психиатрична наука и в спомените на хората, които имаха привилегията да работят и да се учат от него, отбелязват от университета.

Поклон пред паметта му!

Даниел Каменов е с богато портфолио от статии, интервюта и анализи, той се утвърди като достоверен източник на информация и задълбочен коментатор на актуалните събития. Даниел работи неуморно, за да предоставя на читателите си най-актуалната и надеждна информация.

---

България

Синоптиците – бягайте от този град другата седмица!

Сериозно предупреждение за времето през другата седмица за голям наш град.

Не се вижда краят на горещото време. Това показва справка на Plovdiv24.bg в специализираните сайтове за синоптични прогнози.

Днес, утре и в петък очакваната максимална температура например в Пловдив е 38 градуса.

Събота, неделя, понеделник и вторник (13 – 16 юли) живакът ще достигне 39 градуса. След това – на 17, 18 и 19 юли градът под тепетата ще се пърже на 40 градуса. Ще е почти тихо или със слаб североизточен вятър.

---

България

Извънредно: Пловдив се размина с огромна трагедия

Дърво рухна върху пешеходна пътека в Пловдив, пише glasnews.bg, позовавайки се на съобщения на очевидци във Facebook.

Инцидентът е станал този следобед на кръстовището между улиците „Богомил“ и „Ралица“.

1720614129 sistemen bufer 2

„Няма вятър, буря или дъжд. Добре че няма пострадали!“, коментира Татяна Анчева.

Пътят е блокиран, като стъблото на дървото е върху цялата „зебра“.

---

България

Почина голям наш предприемач

Почина голям бизнесмен, носител на титлата „Бизнесмен на България“- 2004 година.

На 11.07.2024 г., на 82 години почина почетният гражданин на гр. Дупница, носител на множество държавни отличия и награди, Александър Иванов Кашукеев, съобщава БТА.

Александър Иванов Кашукеев е роден на 10 ноември 1941 г. в София. Завършва основно и средно образование в гр. Дупница в семейство на изтъкнати дупнишки учители.

Майката е заслужил учител в Базовото училище „Акад. Тодор Самодумов“ гр. Дупница и носител на орден „Кирил и Методий“.
Александър Кашукеев е почетен гражданин на Дупница от 2011 година. Награден е с орден „Червено знаме на труда“ 1988 г., „Златен орден на труда“ – 1982 г., почетния знак на Президента на Република България 2005 г. и е обявен за „Бизнесмен на България“- 2004 г.

През 2011 година, за изключително големите му заслуги за развитието, насърчаването и подпомагането на българската икономика и предприемачество, е награден с орден „Стара планина“- първа степен.

Александър Кашукеев присъства и сред избраните личности в книгите „Именити дупничани на ХХ век “ и „Кой кой е в България“.
Общинското ръководство поднася съболезнования към семейството и близките на Александър Кашукеев.

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com