Свържете се с нас

България

Рязко скочи възрастта за пенсия на мъжете и жените в България

Нова изненада с пенсиите. Възрастта рязко се вдига. Ново проучване на AgeCalculator.com разкрива, че в България се наблюдава най-високото увеличение на възрастта за пенсиониране през последните 25 години.

Проучването анализира данните на ОИСР относно възрастта за пенсиониране във всички налични страни от 2000 г. до 2020 г., за да открие в кои страни има най-голямо увеличение, предава финансовият портал pariteni.bg.

България е на първо място с 13,26% увеличение на средната възраст за пенсиониране в страната между 2000 г. и 2020 г. Това се дължи на факта, че средната възраст за пенсиониране сред мъжете и жените през 2000 г. е 56 години, а през 2020 г. тя се покачва до 63.

На второ място е Естония с ръст от 11,93%, а нейната съседка Латвия е на трето място с ръст от 10,57%. Съответно тези страни са имали възраст за пенсиониране 58 и 59 години през 2000 г. и 65 години през 2020 г.

По-надолу в списъка, Нова Зеландия, единствената неевропейска страна в топ 10, е на четвърто място с 9,84% увеличение. Страната е и с най-високата възраст за пенсиониране в списъка, тъй като тя се повишава от 61 до колосалните 67 години през 2020 г.

Унгария затваря челната петица с ръст от 8,56%. Още две източноевропейски държави следват: Румъния е шеста с ръст от 8,42%, а Словения е седма с ръст от 8,35%.

Португалия, Холандия и Литва допълват топ 10.

„Тенденцията за увеличаване на възрастта за пенсиониране в много нации отразява сложно взаимодействие на различни фактори. Някои от тях включват удължаване на продължителността на живота на хората, която се е увеличила благодарение на напредъка в медицината, икономическия натиск, който води до невъзможност на хората да се пенсионират поради нарастващите разходи за живот, и променящи се демографски характеристики, като намаляване на раждаемостта и застаряване на населението.

Интересно е да се види как данните показват, че европейските страни са сред тези със стабилно нарастваща възраст за пенсиониране, особено източноевропейските. Първата западноевропейска страна е Португалия, следвана от Холандия на осмо място и трябва да погледнем още по-надолу, на 15-то място, за да намерим друга западна страна, Италия“, коментират авторите на изследването.

Даниел Каменов е с богато портфолио от статии, интервюта и анализи, той се утвърди като достоверен източник на информация и задълбочен коментатор на актуалните събития. Даниел работи неуморно, за да предоставя на читателите си най-актуалната и надеждна информация.

---

България

Синоптиците – бягайте от този град другата седмица!

Сериозно предупреждение за времето през другата седмица за голям наш град.

Не се вижда краят на горещото време. Това показва справка на Plovdiv24.bg в специализираните сайтове за синоптични прогнози.

Днес, утре и в петък очакваната максимална температура например в Пловдив е 38 градуса.

Събота, неделя, понеделник и вторник (13 – 16 юли) живакът ще достигне 39 градуса. След това – на 17, 18 и 19 юли градът под тепетата ще се пърже на 40 градуса. Ще е почти тихо или със слаб североизточен вятър.

---

България

Извънредно: Пловдив се размина с огромна трагедия

Дърво рухна върху пешеходна пътека в Пловдив, пише glasnews.bg, позовавайки се на съобщения на очевидци във Facebook.

Инцидентът е станал този следобед на кръстовището между улиците „Богомил“ и „Ралица“.

1720614129 sistemen bufer 2

„Няма вятър, буря или дъжд. Добре че няма пострадали!“, коментира Татяна Анчева.

Пътят е блокиран, като стъблото на дървото е върху цялата „зебра“.

---

България

Почина голям наш предприемач

Почина голям бизнесмен, носител на титлата „Бизнесмен на България“- 2004 година.

На 11.07.2024 г., на 82 години почина почетният гражданин на гр. Дупница, носител на множество държавни отличия и награди, Александър Иванов Кашукеев, съобщава БТА.

Александър Иванов Кашукеев е роден на 10 ноември 1941 г. в София. Завършва основно и средно образование в гр. Дупница в семейство на изтъкнати дупнишки учители.

Майката е заслужил учител в Базовото училище „Акад. Тодор Самодумов“ гр. Дупница и носител на орден „Кирил и Методий“.
Александър Кашукеев е почетен гражданин на Дупница от 2011 година. Награден е с орден „Червено знаме на труда“ 1988 г., „Златен орден на труда“ – 1982 г., почетния знак на Президента на Република България 2005 г. и е обявен за „Бизнесмен на България“- 2004 г.

През 2011 година, за изключително големите му заслуги за развитието, насърчаването и подпомагането на българската икономика и предприемачество, е награден с орден „Стара планина“- първа степен.

Александър Кашукеев присъства и сред избраните личности в книгите „Именити дупничани на ХХ век “ и „Кой кой е в България“.
Общинското ръководство поднася съболезнования към семейството и близките на Александър Кашукеев.

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com