Connect with us

България

Певецът Миро: Вярата излекува баща ми от рак, а майка оздравя след инсулт!

Published

on

Мирослав Костадинов, по-известен като Миро от популярния български дует “КариZма”, е роден в Добрич на 10 март 1976 г. За родния си град казва, че е изключително красив, особено през лятото. Всичко това, заедно със семейството – сплотено и многобройно, Миро отъждествява днес с представата за щастливо детство.

И сега се придържа към философията на фамилията – работа, работа и пак работа. Като малък посещава школа за талантливи деца и участва в мюзикли на големия български композитор Парашкев Хаджиев. Всички в семейството твърдят, че винаги е пеел. “Майка ми разказва, че когато съм бил тъжен, съм запявал песничката от “Лека нощ, деца!” и сълзите капели по лицето ми. А съм бил само 2-3-годишен”, казва днес Миро. Друга семейна легенда пък твърди, че започва да свири на пиано в мига, в който сяда пред музикалния инструмент.

На 13-годишна възраст нашумелият изпълнител започнал да се замисля и да си задава екзистенциални въпроси от типа какъв е смисълът на живота, защо се е родил и защо точно в България, а не например в Америка. Така “се запалил по Христос”. Постепенно повлякъл във вярата си и цялото семейство – сестра си, баща си и майка си. И не съжалява за това. Миро е убеден, че Бог помага на него и цялото му семейство.

– Здравейте, Миро, как се чувствате?
– Добре съм, благодаря, и физически, и психически. Пролетта дойде, всичко в природата оживя, и моите планове също се възродиха. Записах акустичен концерт в църква, доволен съм от работата си по него. Събраха се колеги, които харесват музиката ми.

– Великден е…
– Това е един от най-смислените ни християнски празници, да кажа Христос возкресе на вашите читатели. Да са здрави и оптимисти за бъдещето си. Да се обичат, да се трудят не само за хляба, но и за душата си, защото на нас, българите, духовната храна ни е малко. Не казвам, че другата ни е достатъчна, има много бедни хора у нас, но с вяра и много работа се надявам, че ще се справим с проблемите. И аз се старая да не правя грешки в живота си, но се убедих, че неочевидните грешки са далеч по-страшни – те разболяват човека отвътре. Това са омразата, завистта – като червеи ябълка “изяждат” тялото ни отвътре.

– Споменахте, че записът сте нарекли “Месия – Възкресение”… На кого е посветен обаче албумът?
– Албумът “Месия” е посветен на Бог – винаги съм мечтал да създам продукт, който да е насочен към общността, към хора, вярващи в живото слово на Бог. Живеем в много странен свят – твърдим, че сме православна държава, но когато си пусна която и да е телевизия, отвсякъде ме бомбардират врачки, астролози, баячки. И това на хората им се вижда нормално, естествено. А когато започнеш да пееш за Бог, те смятат за мръднал… Вярата е духовен закон, който е точно толкова неумолим, колкото и гравитацията. Но разликата, когато си християнин, е, че на мен не ми се иска да тропам с крака, да съм тъп и упорит в желанията си.

– На вас по природа ви е дадено много, какво да кажат другите…
– Ще споделя нещо от семейството. Със сестра ми сме много близки, по време на “Евровизия” аз вече знаех как ще протече, кой ще премине във втори кръг, кой ще спечели – всичко се знаеше. Тогава се обадих на сестра ми и й казах, че ако премина нататък, ще е не заради това, че съм си изпял страхотно песента, а по истинско чудо.

“Евровизия” според мен е чудесна форма на дипломация –

там се състезава държавата, а не човекът. И й казах, че много искам, в името на България, да премина напред. Библията казва, че когато за нещо двама се съгласят в името на Бог, непременно ще им се случи. А сестра ми отговори, че в деня на конкурса е починал много близък нам човек – огромна е разликата между живото тяло и това, което оставаме след себе си. И че тя изобщо не мисли дали ще мина, или не, че единственото, за което се моли, е да бъда жив, здрав, нищо да не ми тежи на сърцето – останалото не я интересува. Ние, като християни, трябва да знаем най-известната молитва – “Отче наш”. Нашето семейство живеем живот във вяра.

– Родителите ви са преодолели страшни диагнози…
– Да, преди години откриха на баща ми рак в много напреднал стадий. Имаше 2-3 кг буца в стомаха… Това означаваше да бъдат отстранени всички тъкани, трябваше да му се направи изключително бърза операция, от която изходът въобще не се очакваше да е положителен. От хората, които бяха с него в болницата, само той оцеля, а беше обречен… Баща ми Димо е жив и здрав и до ден-днешен. Знам, че хирургът беше прекрасен, свърши си ювелирно работата – на практика той изгради от околните тъкани нова стомашна кухина. Но съм сигурен, че има божия намеса – никой не знаеше, че болестта няма да се върне отново със страшна сила – ракът е коварна болест. Баща ми в онзи момент, когато нямаше никакъв избор, стисна здраво вярата,

повярва в изцелението си и оживя

Това е един от случаите в живота ни, когато вярата ни е крепяла. Другата жестока драма в семейството ни е, че майка ми Ана получи тежък инсулт, но се възстанови след това с вяра и упоритост.

– Вие също сте имали сериозен здравословен проблем…
– Да, така е. Известен съм с увлечението си по бирата, не се сърдя на приятелите ми, които се шегуват с това. На около три години съм бил, намирам едно шишенце под масата с течност, която изгаря вътрешностите ми – буквално съм бил на прага на смъртта.

Дори баба ми изобщо не е вярвала, че ще оживея – тотално съм бил отписан. Години наред ме гледа баба Мария, ето, жив и здрав съм, даже пея. Лекарите са предписали повече чист въздух и си спомням за прекрасното време при баба на село. Там от скука по цял ден слушах радио, научих всички песни на естрадните ни звезди наизуст.

– Наистина ли сте започнали да свирите на пиано още щом сте го докоснали?
– Не е съвсем така, за това помогнаха и семейни приятели. Наистина семейната легенда разказва, че очевидната ми музикална дарба е забелязана от близки на родителите ми и по техен съвет те ме записват, 7-годишен тогава, в музикална школа. А иначе заслугата е на учителките от детската градина, които съветват родителите ми да взимам уроци по пиано. След години аз обаче реших, че от мен няма да стане новият Моцарт и се записах в самодейна школа по пеене.

Люба МОМЧИЛОВА

Continue Reading

България

Петков се оплака пред NYT, че има пъклен план за смяна на властта у нас

Published

on

Традиционно Русия има голямо влияние в България, но ние бяхме голяма изненада за тях и те не разбират какво става. Това обяви българският премиер Кирил Петков пред Ню Йорк Таймс.

Премиерът говори в голям материал на изданието, отбелязва dnes.bg. Той разглежда как България, страна считана за много близка до Русия, показа изненадващо решителни позиции през последните седмици.

“Щом страната с най-нисък БВП в ЕС и която е много зависима от Русия може да си позволи да се противопостави на Путин, то всеки би трябвало да го направи. Ние сме подложени на редица кибератаки, като това е опит да се дискреидитира нашето управление”, заяви Петков.

Българският премиер обяснява, че руското правителство се опитва да даде пример с неговата страна. Той смята, че се прави опит за скок на цените на енергията, което да доведе до смяна на правителството.

“За нас “Газпром” е в миналото. Мисля, че това беше проигран руски опит, защото така подтикнаха балкански държави, които нормално има много противоречия, да започнат съвместни действия за противодействие на подобни решения. Това ми дава надежда, че това решение ще има обратен ефект.

Ние сме на път да си гарантираме алтернативни доставки от Азербайджан, както и доставки през терминали в Гърция”, заяви българският вицепремиер Асен Василев.

Изданието се позовава и на поведението на руския посланик в страната Елеонора Митрофанова, която излезе с редица противоречиви изказвания, припомняйки традиционното партньорство между двете държави. Експертът Даниела Колева признава, че българите изпитват голяма признателност към Русия и че в продължение на десетилетия страната е успяла да изгради невероятен имидж пред тях, но че сега се наблюдава промяна в нагласите на голяма част от жителите на страната.

Continue Reading

България

Кирил Петков с пост от последните минути за паниката за цените на горивата!

Published

on

Без никаква причина в момента се всява паника за горивата! Това написа във Фейсбук малко преди полунощ  премиерът Кирил Петков.

Един танкер разтовари днес, чакат се още два танкера за разтоварване в Лукойл. Гориво има и няма никакъв шанс да спре или да свърши!

Утре ще призова КЗК да извърши проверка кой и как спекулира с цените!

Другата хибридна лъжа е, че сме щели да изпратим войници в Украйна. Поредната фалшива новина!

Колкото и хибридни лъжи да се разпространят, проблемът им е, че остават лъжи, а на лъжата краката са къси!

Continue Reading

България

Честит 3 март! Отбелязваме 144 г. от Освобождението на България

Published

on

Честит трети март! Днес отбелязваме 144 години от Освобождението на България, а връх Шипка е мястото за почит към загиналите за свободата на родината.

3 март е денят и който поставя началото на третата българска държава с подписването на Санстефанският мирен договор. За първи път празникът се отбелязва на тази дата през 1917 г.

Първото празнуване на Освобождението е още на следващата година след него. На 19 февруари 1879 г. във Велико Търново е отслужен молебен за загиналите български и руски воини, както и в прослава на цар Освободител. Това е и единственият път, в който честванията са в старата столица Велико Търново.

В продължение на 38 години празничната дата е на 19 февруари. Първоначално празнуваме възшествието на престола на руския император Александър II и подписването на Санстефанския договор, а не свободата си. Едва през 1988 г. 3 март се превръща в официален празник. През 1990-а г. става и национален.

30-метрови знамена ще бъдат развети в чест на Освобождението. Първото бе спуснато от камбанарията до монумента „Света Богородица“ в Хасково. Община Димитровград разпъна огромния трибагреник на сградата на общинската администрация. За 10-а поредна година гражданите, ползващи административни услуги от общината, получават българско знаме като подарък. Трибагрениците се раздават в Общинския център за услуги и информация на гражданите, съобщават от общината. Патриотичната инициатива от кампанията “Обичам България” на кмета на община Димитровград Иво Димов през годините обхвана училища, детски градини, читалища и пенсионерски клубове. Така във всяка класна стая в училищата в община Димитровград и детските градини има българското знаме.

Алпинисти монтираха 32-метров трикольор на мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“. Честванията в празничния ден щe зaпoчнат в 9,30 чaca c молебен за България в кaтeдpaлния xpaм „Cв. Hиĸoлaй Мирликлийски Чудотворец“. В 10,30 часа пpeд cгpaдaтa нa Oбщина Стара Загора щe ce cъcтoи pитyaлът зa издигaнe нa нaциoнaлнoтo знaмe нa Peпyблиĸa Бългapия. В 10,45 часа едновременно ще бъдат положени вeнци и цвeтя пpeд пaмeтницитe, пocвeтeни нa Ocвoбoждeниeтo нa Cтapa Зaгopa – Паметник „Защитниците на Стара Загора”, Мавзолей– костница „9 юлий 1877”, Паметник на Трета опълченска дружина и подп. Калитин, Паметник на загиналите воини в Джуранлийския бой, Паметник на загиналите във войните старозагорци, Паметник на Старозагорското въстание. Община Стара Загора и тази година ще осигури безплатен транспорт за желаещите да вземат участие в тържествения ритуал по поднасяне на венци и цветя пред Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора“. След приключване на церемонията, автобусът ще се върне обратно и ще обслужва спирките по направление кв. „Самара“ – кв. „Железник“.

144 липови и яворови фиданки ще бъдат засадени на 3 март в местността Габера от жителите на град Шипка, бъдещият парк ще носи името Горичка на обединението, съобщи каращата втори мандат кметица Василка Панайотова. Фиданките са дарени от държавното горско стопанство – Казанлък, за засаждането са поканени всички местни жители. Панайотова припомня, че на същото място преди няколко години стихиен пожар е унищожил съществуващите насаждания. Преди залесителната акция по улиците на планинското градче ще премине шествие, което ще пренесе от храм-паметника „Рождество Христово“ до центъра 30-метров национален флаг. Участниците в шествието и залесяването по-късно ще се включат в надиграване под наслов „Мегданът“, на чийто финал гостите ще получат бучка шипченска земя, осветена от местния свещеник отец Иван. Организатор на тази проява е „Обединение 29“. Докато любителите на фолклора се надиграват, на площада в залата на читалището ще бъдат наградени победителите в първия национален конкурс „С България в сърцето ми“ за стихотворение, песен и танц“. В него са взели участие на над 200 индивидуални изпълнители и групи от детски градини и школи към читалища на възраст от 8 до 13 години. Проявата е съвместна със старозагорското НУМСИ „Христина Морфова“.

Заря

На 3 март, четвъртък, от 11,00 часа президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще участват в церемонията по издигане на националното знаме на България пред Паметника на Незнайния воин в София, където ще отдадат почит пред паметта на загиналите за свободата на България. От 18,30 часа на площад „Народно събрание“ ще се проведе тържествената заря-проверка по повод Националния празник на България. Президентът Румен Радев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия. В 18,40 часа държавният глава ще произнесе слово. В церемонията ще участва и вицепрезидентът Илияна Йотова. Премиерът Кирил Петков и председателят на Народното събрание Никола Минчев ще участват в тържественото честване на връх Шипка.

Continue Reading

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com