Connect with us

Любопитно

Няма да спрете да се смеете: Този виц за мутра в ресторант обра всички точки

Мутра отива с приятел в ресторант и поръчва:

– Искам мариновани слонски вежди и за гарнитура краставички.

Келнерът невъзмутимо пита:

– А слонът африкански или индийски да бъде?

– В Африка вече сме били, нека бъде индийски.

 

Келнерът с каменна физиономия записва поръчката и се запътва към кухнята. След малко се връща.

– За съжаление не може да изпълним поръчката ви…

– Защо?

– Нямаме краставички…

Continue Reading

Любопитно

Урок по география: У нас има само 2 града с буквата „Ц“, но знаете ли кои са

В нашата страна има повече от 70 населени места започващи с буквата “Ц”. Но има само 2 града. Знаете ли кои са те? Днес ще разгледаме повече за тяхната история, пише Poznanieto.bg.

Кои са 2-та града с буквата “Ц” в България?

1. Царево

Градът носи много разнообразни имена през годините. Най-дълъг период е кръстен Василико или Василикос. Има 2 основни версии за произхода на това име:

Село Босилково – Това е име на унищожено село от Айтоския балкан, жителите на които се преселват в Царево. Те носят със себе си името на родните си място, но биват погърчени и по този начин се променя името на Василико.

Василевс – Втората хипотеза е свързана с думата василевс от гръцки, тъй като турският пътешественик Муса Челеби посочва, че завладяната наблизо крепост е била построена от един от внуците на Константин Велики – Васил. Тоест била кръстена на неговото име.

Градът се запазва като важен пристанищен център на Черноморието. Негативен ефект върху него играе Руско-турската война от 1828-1829 година и последвалият демографски срив. Освободителната война не променя факта, че селището заема все по-периферна роля в империята.

През 1882 година избухва голям пожар, който почти изцяло разрушава старото селище. Голяма част от жителите се местят на северния полуостров, наречен Лимнос, но малка част решават да останат на старото си място и да възстановят доколкото могат селото.

Царево бива освободен по време на Балканската война – голяма част от гръцкото население се връща в родината си, а на негово място се заселват български бежанци от Източна Тракия. Като част от България, Царево се развива възходящо и постепенно се завзема от неблагоприятния период. Тогава има нуждата да се построи ново пристанище, което да поеме увеличения търговски обмен.

Строежът започва през 1927 година и е завършен 10 години по-късно – през 1937 година. Открит е лично от цар Борис III. Това е и причината да бъде прекръстено селището на Царево. Това си име запазва до 1950 година, когато името му отново бива сменено. Този път на Мичурин – по името на съветския учен Иван Мичурин – един от най-известните учени във сферата на ботаниката. След промените от 1989, през 1991 година е върнато името Царево.

2. Цар Калоян 

Това е и другият град започващ с буквата “Ц”. Кръстен по името на легендарния български владетел, той се намира в североизточна България – на около 35 км от град Русе. В самия му район са намерени следи от различни култури, като най-вече има тракийски надгробни могили.

По-късно са намерени останки от прабългарските селища в рамките на Първата българска държава.Районът става известен и с издълбаните скални манастири в региона.

Колко български градове са разположени на река Арда

В рамките на Османската империя, селището е познато под името Торлак – така е написано в османските данъчни регистри. Интересно е там да се види и, че населението е изцяло от български произход, като хората са се занимавали със скотовъдство в региона.

Селището продължава да носи името Торлак и след Освобождението чак до 1934 година, когато попада в категорията на преименуваните селища и приема името цар Калоян. То не се запазва особено дълго, като през 1951 година пак е променено – този път на Хлебарово, а през 1981 година става й град.

Дори и името Хлебарово не се запазва прекалено дълго, тъй като след промяната на политическата обстановка, е върнато старото име на града – Цар Калоян.

Continue Reading

Любопитно

Сензация! Пороят в Царево разкри безценна находка – старата Митница на Василико

Възстановяването и експонирането на тези зидове ще е много сериозно доказателство за историята на богатото в древността Василико

Природното бедствие, което сполетя Царево на 5 септември 2023 г. и нанесе поражения на инфраструктурата, бизнеса и обикновените хора за десетки милиони левове и отне 4 човешки живота, ще остане в историята и с разкриването на уникална археологическа находка.

Репортер на Флагман.бг бе повикан от местни жители, които забелязали стари каменни зидове под оголения хълм над скандално известния това лято бутиков плаж „Василико” в старата част.

Това, което заснехме, бе веднага показано на директора на Регионалния исторически музей доц. Д-р Милен Николов. Неговият научен екип от археолози работи в този район от 2012 г., когато за първи път в историята на южния черноморски град започва реализация на мащабния проект Виапонтика.

Това е мястото, заснето на 23 юли 2023 г.:

Именно под ръководството на доц. Николов е изследван районът в непосредствена близост до мономенталната базилика „Успение Богородично”, изградена през 1810 г. – представляваща най-големия православен храм на Южното Черноморие от периода на Османското владичество като безпристрастен белег за богатството на стария град Василико.

Същото място на плаж „Василико”, заснето на 9 септември  2023 г.

Доц. Николов заяви пред Флагман.бг току-що следното:

Заснетото днес от репортерския ви екип под самата църква в посока плажа и към старата ветрена мелница заслужава сериозно внимание и още утре аз ще отида на място. Това, което съм виждал през последните 10 години там, са все съдове и основи на къщи от 16, 17, 18 и 19 век, които са били напълно унищожени при големия пожар през 1883 г. Всички те обаче са от камъни на калова спойка. Във вашите кадри аз виждам градеж от камък и бял хоросан, което е от ранния османски период. Уверено мога да кажа, с много голяма вероятност, че са се разкрили части от голяма административна сграда – Митницата. Смятам, че незабавно мястото трябва да се маркира, зидовете да се почистят, да се подредят и да се експонират с подходяща указателна табела, защото това е сериозно доказателство за старата история на Царево. Не можем да възстановим автентичната сграда, защото нямаме никакво доказателство как е изглеждала. В профила на хълма досега бях виждал останки от Средновековието, но сега пороят напълно е отнесъл пръстта в морето и е разкрил основите на Митницата”, каза доц. Николов и допълни, че веднага ще сформира своя екип за утре.

Плажът „Василико” е до нос Кастро, върху който се извисява църквата „Успение Богородично”. Години наред чакълестата ивица с малко пясък и дължина не повече от 130 метра, привличаше гостите в старата част на града със своите кокетни заведения, водни колела и лодки. Това лято обаче, концесионерът Иван Вълчев го превърна в бунище и даже пусна багери в средата на август, опитвайки се все пак да го пусне в експлоатация, но така и не успя, заради неспазването на редица изисквания по закон.

Continue Reading

Любопитно

Хороскопът на Павел Глоба за седмицата от 11 до 17 септември 2023 г.-Овен Паричната енергия ще бъде доминираща

Овен

Паричната енергия ще бъде доминираща сега. Овните трябва да насочат енергията си към подобряване на финансовото си състояние. Може би трябва да помислите за търсене на ново жилище, за намиране на нови партньори, приятели и допълнителни източници на доходи. В края на седмицата при необходимост ще можете да отидете в командировки. Сега има бяла ивица в любовните отношения. Овенът има всички шансове да намери нова любов и да укрепи отношенията.

Телец

Няма нужда да концентрирате вниманието си твърде много върху едно нещо. Сега за Телеца е важно да обръща внимание на всичко и малко по малко. Пътят към успеха за Телците може да е трънлив, но това е добре, защото проблемите ще ги научат на нещо ново. Сега си струва да се покажете на другите само от най-добрата страна. Това ще бъде седмица на избор – ще трябва да решите в каква посока да продължите.

Близнаци

Близнаците ще имат нужда от късмет, но не толкова, колкото обикновено. Сега всичките им проблеми могат да бъдат решени чрез подобряване на енергетиката у дома и укрепване на собственото им биополе. Можете да почистите, да пренаредите мебелите, да купите нещо ново, за да създадете комфорт. Астролозите съветват да следвате принципите си. Сериозни промени могат да дойдат в любовта. Сега няма нужда да изисквате твърде много от Вселената.

Рак

Красотата и здравето са най-важни за Раците сега. Тяхната сила е харизмата, привлекателността и лидерските способности. Всичко това ще им е необходимо най-вече в периода от 11 до 17 септември. Най-вероятно Раците ще станат най-популярните хора във всеки екип. Противоположният пол ще е луд по тях, но с това ще дойдат нови отговорности, нови проблеми.

Лъв

Лъвовете по-често да мислят как да се развеселят и да не изгорят в работата и в любовта. Може да преразгледате някои свои принципи и да разрешите проблемите в работата, у дома, в любовта. Лекият флирт ще ви помогне да отклоните мислите си от проблемите и да повишите самочувствието си. Началото на седмицата ще бъде най-успешно. Инициативата на Лъва ще им помогне да преодолеят всякакви неуспехи.

Дева

Девите е по-добре да се концентрират върху решаването само на проблемите си. Може да бъдете малко егоисти по финансови въпроси и в работата. В любовта ще имат нужда от хитрост и предвидливост. Смелите Деви ще могат да станат много по-щастливи. По-добре е да започнете тази трудна седмица с планиране. Освен това от 11-17-ти Девите могат да си направят непланиран подарък, като похарчат малко пари за любимите си хора.

Везни

Везните не трябва да показват на никого истинските си мисли. Недоброжелателите могат значително да навредят на успеха. Астролозите препоръчват да се грижите за себе си и тялото си през тези седем дни. Не трябва да претоварвате тялото си с физически тренировки и да оставате до късно на работа. По-добре е да се отпуснете колкото е възможно повече и да го прекарате с любимите хора. Чистотата и редът около Везните ще създадат вътрешен ред.

Скорпион

Скорпионите нямат нужда да се насилват да противоречат на собствените си принципи. В областта на любовта трябва да отворите сърцето си. Вселената ще даде на Скорпионите много сила и търпение.
Способността за учене на тези хора също ще бъде отлична. Тази седмица можете да вземете изпити и да започнете да учите. Промяната на обстановката също може да бъде от полза сега. Можете да отидете на почивка или в командировка за няколко дни.

Стрелец

Стрелците могат да бъдат себе си. Не е нужно да седите мирно. Важно е да търсите нови възможности и да променяте картината около вас. Работата ще бъде много ефективна, интелектуалната и физическата активност ще бъдат еднакво полезни. Астролозите препоръчват на Стрелците да не бягат от съветите на по-старите поколения. Трябва да мислите за бъдещето, но да живеете в настоящето.

Козирог

Козирозите може да се отегчат тази седмица и да изпитат пристъп на тъга, което ще се отрази много зле на любовната и бизнес сферата на живота. Семейният живот през тази седмица може да бъде изключително нестабилен и проблематичен. Всичко ще зависи от общите дела. Козирозите не трябва да омаловажават важността на семейните проекти. Физическото и психическото благосъстояние може да се подобри значително с наближаването на уикенда.

Водолей

Водолеите вероятно ще почувстват известна лекота. Понякога това ще им попречи да оценят правилно ситуацията и да вземат решения. Експертите съветват Водолеите да помогнат на близките си и на себе си. Не трябва да искате нищо в замяна, когато предоставяте помощ. Можете да облекчите стреса, като се разхождате. =Това е време на любов и приятелство, взаимопомощ и вдъхновение.

Риби

От 11 до 17-ти Рибите ще преживеят победи, късмет и много нови емоции. Астролозите съветват да се опитате бързо да завършите всички неща, които ви теглят към дъното. Спрете да отлагате важни проекти за бъдещето. Рибите трябва да покажат на всички около себе си, че не са провал и че на тях може да се разчита. Не можете да нарушите обещанията, дадени по-рано. Това е златното правило на септември и като цяло важно житейско правило.

Continue Reading

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com