Connect with us

България

Настъпи ли обрат? Много важна новина за карантината и болните в Италия

Published

on

Само 15 дни карантина доведоха до нулево увеличение на заразените с корона вирус в първите засегнати общини на Северна Италия. Това каза в eефира на Дарик радио Теодор Наумов, портфолио мениджър във финансовата компания „Pramerica“ в Италия.

По думите му в началото на епидемията италианците не са спазвали наложените мерки, като много хора, например, са отишли на ски.   Финансовите пазари вече започнаха да залагат на рецесия, а какъв ще е мащабът й зависи от продължителността на извънредните мерки, отбеляза Теодор Наумов.

В Италия вече се предприемат действия за намаляване на икономическите щети, добави той и подчерта, че за решението на проблема в глобален план трябва да се приложат комбинирани мерки – както чрез паричната политика на централните банки, така и чрез фискална политика, която да подпомогне пострадалия бизнес. Данни от 15 март.

Continue Reading

България

Емил Попов се завърна от оня свят и ето какво разказа за генерал Мутафчийски

Published

on

Мъжът сподели как генералът му спасил живота, когато непознати го нападнали и намушкали с нож.

Пациент на ген. Веселин Мутафчийски написа разтърсваща изповед във Фейсбук. Той разказва как е бил спасен от него и споделя колко много му е благодарен.  Преди години той е бил нападнат и намушкан с нож. Буквално е бил на косъм от смъртта.

Ето и историята на Емил Попов от профила му във Фейсбук:

Веднъж ме намушкаха тежко с нож, пребиха ме и ме захвърлиха! Нямам представа защо. Най-вероятно ме объркаха с някого, защото и пари, и злато, и часовник ги оставиха у мен! Беше сред нощ, лежах без да мога да мръдна. Бях в съзнание. Нищо не ме болеше, но усещах, че умирам. Бях по гръб. От стомаха ми нещо излизаше, а върху едното ми око плискаше кръв и не можех да мигам с него. Единият от ударите с ножа беше попаднал над ухото ми, разрязал артерия фациалис и от там пулсираше кръв нагоре. Бях върху камъни и малко ми беше студено. Това беше единственото неудобство, което изпитвах, както и лека тъга, че умирам, и… колкото и странно да звучи – съжалявах, че не мога да запаля цигара!

Нямаше трагедии, страх от смъртта или болка! Просто лека тъга, необясним покой и хлад. Тогава чух сирените! Някой от балконите на близкия блок ме видял и извикал полиция. Помня разтревожени униформени, които говореха по станция, но ги чувах глухо, отдалечено и не разбирах думите им. Сякаш говореха на някакъв друг, неразбираем език. В линейката лекарката ме молеше да дишам.  Молеше ме… Трепераща ме молеше да дишам. Само кървави ръкавици и истеричен, но добър и загрижен глас. Говореше ми на ТИ и повтаряше: „Моля те, дишай! Преглътни и дишай. Аз те пазя! Дишай, момче! Чуваш ли ме! Моля те! Хайде двамата! Ето така! Дишай, моля те!“

После дрезгав глас в „Пирогов“ отсече: „Тук ще умре! Карайте го в спешна неврохирургия на военномедицинска! Аз ще им звънна да подготвят екип!“ Последното, което си спомням е хладния допир на метал по тялото ми /режеха дрехите ми с ножица/ и думите: „На три го местим! Хайде! Едно, две….“ – и съм загубил съзнание! Събудих се в легло с разтворена книга на шкафчето до мен. Помня книгата. Кримка на Чейс. Някаква сестра ме будеше с леко побутване. Лекар неврохирург с името Добрев, показваше на колцина студенти, как е обработена трепанираната слепоочна кост, а преди това спешно е зашита артерия фациалис. Основната артерия снабдяваща мозъка с кръв. Говореше им за удачните действия на колегата си от Спешна помощ, която с пръсти събирала разкъсаните краища и по този начин запазвала притока на кръв в мозъка , което съхранило пациента жив!

Млад лекар се включи също и обясни как като ръководител на приемащия ме екип, наредил на доктор Добрев първо да обработи артерия фациалис, с цел да осигури мозъчна дейност. Едва тогава разпоредил, анестезия и се заел с обработка на коремните рани и изваждане на счупеното от ножа острие. Беше много блед и наистина младолик, симпатичен и смътно познат! Аз бях на 35, а той изглеждаше по-малък от мене! Когато приключи визитация, мина сам. Прегледа всичките ми рани. Обясни ми за болките в главата, мътното зрение. Каза също, че вечерта ще ме заболи много корема! После тръгна към врата, обърна се, намигна ми и каза: „След 10 дни ще тичаш! Обещавам ти!“.

Нататък е ясно! Мама, приятели, визитации и така 10 дена! Изписаха ме здрав и с белези като кърпена топка по главата, но жив. Изписа ме доктор Добрев – неврохирургът! Исках да благодаря и на онзи младият лекар, дето всеки ден идваше. Същият дето ръководил екипа. Този, който наредил на Добрев да започне от артерия фациалис. Беше в операция. Не го видях. Спасяваше някой друг! Това беше доктор Венцислав Мутафчийски! Тогава млад хирург! Благодаря Ви, докторе! Лекарката дето ме доведе до него никога не видях. По-късно разбрах, че се оженила и напуснала страната ни. Работи в САЩ! Дали ме помни?! Благодаря на един лекар, мой приятел. Всъщност най-дългогодишният ми и истински приятел. Той също е хирург във ВМА. Той ме върна към този случай и ми припомни неща, които исках да забравя! Чете ме и си знае кой е. Ако желае може да се обозначи. В момента е из Африка! Заради карантината не може да се прибере при семейството си. Лекува ги там. Сигурно и него го плюят местни журналисти. И той с мисии в Афганистан, Ирак и Босна. Синът му – също е лекар. Първа година. Младо и много красиво, високо момче – пак във ВМА.“

Continue Reading

България

Тaзи прocтa зaдaчa cкaрa cтудeнтитe-Кoй e вeрният oтгoвoр?

Published

on

Тaзи прocтa зaдaчa cкaрa cтудeнти. Зaдaчaтa e прeднaзнaчeнa зa учeници oт нaчaлнoтo училищe.

Съc cигурнocт звучи cтрaхoтнo, кoгaтo cтудeнти cпoрят зa прocтa зaдaчa.

Илюзиятa ce cривa cлeд първия пoглeд към зaдaчaтa. Имaшe мнoгo oт тeзи, кoитo ceриoзнo нaпиcaхa нaпълнo грeшни oтгoвoри.

Кaквo e иcтинcкoтo рeшeниe зa тaзи зaдaчa?

Continue Reading

България

Ракът на дебелото черво изпраща сигнали 2 години по-рано!

Published

on

Д-Р КОСТАДИН ЗАРКОВ,
началник на Първа хирургия в столичната
Пета градска многопрофилна болница

Здравето на всеки човек е изцяло в неговите ръце. Ако ние не се грижим за себе си, за заобикалящите ни близки и роднини, а приемаме, че това трябва да правят лекарите, няма да сме здрави.

Ако мислим за себе си, трябва да изберем такъв начин на живот и поведение, че да се чувстваме добре, а при проблем веднага да потърсим специалист.
Ако някой бъде застигнат от хирургическо заболяване, лесно намира доктор, пациентът бива насочван, избира и попада в лечебно заведение.

Въпросът е какво да правим, когато все още няма проблем или той не се е развил в пълна сила.

Съществуват т.нар. малки симптоми

за предстоящ опасен процес в организма. Ако им се обърне внимание още в самото начало, тогава и лечението ще бъде по-успешно. Страшната болест рак започва точно по този начин – с малки симптоми. Има и нещастни случаи, когато той се появява бързо и изведнъж, но те са по-скоро изключение. А ако човек, на когото му е бил открит карцином, се замисли какво му се е случвало година-година и половина до две по-рано, ще открие, че е имал специфични признаци. На които не е обърнал внимание. На това ще се спрем и ние при рака на дебелото черво, който всяка година застига все повече българи.

Промени във физиологичните изхождания на човека като по-чести позиви да се отиде до тоалетна, неудовлетворителност, по-осезателно газообразуване, без да е променен начинът на хранене, са симптомите месеци преди да се развие болестта. Друг сигнал е отпадналостта или лесна уморяемост, които не са били характерни за общото състояние на пациента. А щом се стигне до патологични изхождания като тези с наличие на кръв и слуз, до подуване на корема или невъзможност да се изхвърли преработената храна от организма, е сигурно, че човекът се нуждае от лекарска помощ, но заболяването е в напреднал стадий.

За съжаление за българите с рак на дебелото черво е характерно, че не обръщат внимание точно на описаните малки симптоми. Когато се срещаме и водим разговор, те разказват как всъщност оплакванията са започнали преди година-година и половина, но заради динамиката на живота не са им отдали внимание. Само че цената, която впоследствие плащат, е много висока. Подобно поведение не е оправдано при активното население (защото има много възрастни и самотни хора, които просто няма кой да заведе до болницата). А по-младите претендират, че са запознати с опасностите на заболяванията, че имат достъп до информация, още повече ако живеят и в райони с добре изградена медицинска помощ. Тези българи сами трябва да търсят лекаря а не да чакат фамилният доктор да установи заболяването и да казват: „Ама аз бях при джипито, той не ми даде талон“. Става дума за вашето здраве, талонът е хартия. Толкова много лечебни заведения има в големите градове, така са струпани на по няколко метра, че който и да влезе в болниците, на никого няма да му бъде отказан профилактичен преглед. И без талон. Въпросът е само да се отиде до кабинетите.

Златният стандарт в Европа и САЩ за скринингово изследване на рака на дебелото черво предвижда извършване на фиброколоноскопия. При хората над 50-годишна възраст тя трябва да се прави един път на 5 г. Това важи и за пациентите, които нямат никакви оплаквания. Различните асоциации на гастроентеролозите и хирурзите по света отчитат спад на смъртността от рак на дебелото черво, ако фиброколоноскопията се извършва над 50 г. Да, заболеваемостта не намалява, но пък когато болестта се открие рано, то лечението е успешно.

Човек, който в семейството си има болен с рак на дебелото черво, той пък задължително трябва да се подложи на изследването, като стигне въпросната възраст. Често хората ме питат трябва ли и на 30-40 г. също да се изследват, ако нямат никакви симптоми. Отговорът е – не. За да се извърши изследването, първо трябва да отидете при личния лекар. Той вече ще ви препрати към хирург или специалист, който ще направи фиброколоноскопията. Дори и без талон, защото болниците зависят от притока на пациенти…

Много важно е хората най-сетне да разберат, че веднага трябва да отидат на лекар, ако имат кървене при изхождане или заради развила се хемороидална болест. Тогава трябва да се намери време и начин за фиброколоноскопията. Така ще се открие какво е причинило съпътстващата патология и как да бъде отговорено с лечение.
Кои са „прицелните“ групи за рака на дебелото черво? В последните 10-20 г. честотата на заболяването значително се повиши. То еднакво

поваля мъжете и жените

най-засегнати са хората над 60-70 г. За съжаление обаче се забелязват болни и под 50 г. Причините са едни и същи открай време: наследствена предразположеност, стрес, заседнал начин на живот, наличие на рискови съставки в хранителните продукти, на радиационни излъчвания в околната среда. Лечението на тумора на дебелото черво основно е оперативно. Когато той е в началните фази, е напълно преодолим. А в по-напредналите, пак е лечим чрез хирургия, химио- и лъчетерапия и може да се гарантира подобряване на живота. Най-важното е пациентът рано да дойде при нас, хирурзите, което обаче куца в системата. Все още оперираме напреднали тумори. От една страна, заради немарливост на пациента, но и заради пропуски в сектора като ненавременно обхващане на уязвимите групи. А причината за това е, че нещо във веригата лекар – пациент се е скъсало. Друго обяснение е, ако колега ненавреме е пратил болния на изследване или диагнозата не е поставена правилно, заради погрешно интерпретиране на някои симптоми.

Избягайте тлъсто и люто

Богатите на мазнини и тлъстини храни, шарените меса, пикантните ястия и тези, които причиняват запек или трудно изхождане, са опасни за дебелото черво. А благоприятно въздействие му оказват всички продукти, които водят до нормално функциониране на стомашно-чревния тракт като плодовете, зеленчуците и киселото мляко, казаха специалисти. Рисков фактор за рак на дебелото черво е алкохолът, затлъстяването, диабетът, жлъчно-каменната болест (тя често се съчетава с тумора на дебелото черво). Хемороидите не са причина за този вид карцином, те са отделна болест.

Continue Reading
Advertisement

Интересни

България3 mins ago

Емил Попов се завърна от оня свят и ето какво разказа за генерал Мутафчийски

Мъжът сподели как генералът му спасил живота, когато непознати го нападнали и намушкали с нож. Пациент на ген. Веселин Мутафчийски...

България9 mins ago

Тaзи прocтa зaдaчa cкaрa cтудeнтитe-Кoй e вeрният oтгoвoр?

Тaзи прocтa зaдaчa cкaрa cтудeнти. Зaдaчaтa e прeднaзнaчeнa зa учeници oт нaчaлнoтo училищe. Съc cигурнocт звучи cтрaхoтнo, кoгaтo cтудeнти cпoрят...

България15 mins ago

Ракът на дебелото черво изпраща сигнали 2 години по-рано!

Д-Р КОСТАДИН ЗАРКОВ, началник на Първа хирургия в столичната Пета градска многопрофилна болница Здравето на всеки човек е изцяло в...

България19 mins ago

Как някога в училище класният ни пердашеше възпитателно

Говориш – шамар за врата , без домашна – я прав в ъгъла цял час с вдигнати ръце . Показалката...

България29 mins ago

Актьорът Георги Мамалев със странични ефекти след вaксината (Вдигнал температура, имал треска)

Леко неразположение изпитва актьорът Георги Мамалев след ваксинацията си. Звездата от „Оркестър без име“ се имунизира преди седмица във ВМА...

България40 mins ago

Полудяла жена отряза члена на мъжа си с ножица

Мъж, чиято съпруга се опита да отреже пениса му с чифт ножици, претърпя операция и сега може да прави живее...

България51 mins ago

Атанас Клечаров от „България търси талант“ е починал само на 18 години

Кадър „България Търси Талант“ БТВ БТВ излъчи снощи последният на 18-годишния Атанас Клечаров и разплака зрителите. В първия епизод на...

България1 hour ago

Едва един процент от хората могат да открият животното в картинката –

Тази конкретна картина също е илюзия, която се появи вирусно в социалните медии преди няколко месеца. Хората, които са го репозитирали...

България1 hour ago

Без капчица срам: Сузанита издържа само 18 дни, съблече се, опозори родителите си (Снимки)

Скандалната певица и дъщеря на Орхан Мурад – Сузанита отново успя да провокира. 17-годишната девойка за пореден път се съблече...

България1 day ago

Помните ли Корнелия от „Биг Брадър“? Вижте я как изглежда днес (снимки)

Помните ли Корнелия Трифонова от семейния Биг Брадър?!- вижте как се трансформира блондинката. Kopнeлия Tpифoнoвa пpoдължaвa c тpaнcфopмaциитe, фeнoвeтe я...

България1 day ago

Каква е твоята Мева? Намери в таблицата своята година на раждане и виж какво ти е приготвила съдбата –

В Тибет се приема, че душата може да се въплъти в човешкото тяло до 9 пъти, а Мева определя вашата...

България1 day ago

Успеете ли да намерите двете котки на картинката, значи сте СУПЕР наблюдателни

На тази рисунка е изобразена семейна идилия от края на 19-ти век: майка, татко и малката им дъщеричка прекарват уютна...

България1 day ago

Това бебе трогна целия свят. Вижте само с какъв белег се роди (снимки)

Запознайте се с едно много специално бебе. То е родено с белег на челото, но не какъв да е, а...

България1 day ago

Разсекретиха зловещият завет на Ванга за К-19 и цял свят

Пророчицата предрекла, че на Щатите ще им бъде размахан пръст и нещо ще им се случи в края на 2020...

България1 day ago

Ще бъдат ли отнемани книжките на възрастните шофьори? Шведите и датчаните са въвели такава практика

На този въпрос се опита да даде отговор председателят на Държавната агенция за безопасност на движението по пътищата Малина Крумова....

България1 day ago

Изкараха криен до сега запис: последните думи на Милен Цветков

Свидетели на катастрофата с Милен Цветков: Кристиан Николов не му оказа помощ Друг обаче твърди, че младежът помагал, дори си...

България1 day ago

Една българка на 32: Казвам се Стела. Имам съпруг, деца, голяма къща и скъпа кола. Преди всичко това бях

Казвам се Светла, на 32 години, имам съпруг, деца, голяма къща и скъпа кола. Днес мога да си позволя да...

България1 day ago

Момичето получи първото си месечно неразположение в автобуса: Тогава момчето прошепна 3 думи, от които момичето замръзна –

Сексуалността може да бъде вълнуваща и неудобна за тийнейджърите. Дори, когато са любопитни да научат всичко, което трябва да знаят...

България1 day ago

Селско момче се влюбило в най-красивата селянка

Селско момче се влюбило в най-красивата селянка. Не знаело как да процедира, затова попитало най-стария плейбой в селото: – Немаш...

България1 day ago

14-годишно момче предсказа с пълна точност коронавируса и какво следва –

На 22 август 2019 г. в своя канал в YouTube 14-годишният Абигия Ананд предсказа с удивителна точност и епидемията от...

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com