Connect with us

Made in BG

Над 1000 лева заплата, работно облекло, социални придобивки и пак няма работници

Published

on

Това се оплакаха работодатели при срещата им с безработните на първата за годината трудова борса, която се проведе във Велико Търново. В европейския ден на работодателя 12 април близо 50 фирми се събраха, за да търсят кадри. Те обявиха 442 свободни работни места. Стотици безработни се явиха, за да кандидатстват за тях. Работодатели и работници отново се срещнаха трудно и очакванията ми в много отношения се разминаха.

Ава Яшарова е на 58 години от Балван. Неграмотна е, има четири деца и си търси работа като метачка. “Миналата година бях по временната заетост озеленителка. Копаехме градинките, метяхме листата. Работихме до обяд, заплатата беше 40 лева. Излязох отпуска и после ми казаха да отида в Търново, спряха ме от работа. Това е подигравка, какви са тези 40 лева, кое да платя с тях? Искам да работя, 8-9 месеца съм безработна, не се издържа. Това мога, да съм метачка. Не съм грамотна много, ама озеленяването мога да го работя. Не се срамувам.
Всички сме равни пред хляба. Работа трябва да има и за нас, не само за инженерите.
Не съм се отказала да си търся работа”, споделя Ава, чакайки да се срещне с работодателите.
Възрастта не е пречка, стига да искаш да работиш и да се развиваш. Доказва го Велка Валачева. Тя е от Горна Оряховица и е личен асистент на възрастна жена. “В момента по европрограмите няма пари за личните асистенти. Гледам си старата жена, за която работя. С шефката сме доволни една от друга. Харесвам си работата. Решила съм да ходя в Германия и там да гледам възрастни хора. Даже усилено уча немски език. Синът ми плати курса, защото без език не може да отидеш в чужбина. Искам да работя като болногледачка в някой старчески дом. Оферти за това има”, разказва 53-годишната Велка. Тя е поетеса и за гурбета в Германия се запалила от своя приятелка. “Тя е 51 набор и е болногледачка в Германия. Много е доволна и аз твърдо съм решена да последвам нейния пример. Мотивирана съм и затова уча немския. Сигурна съм в успеха си”, казва горнооряховката.

Хората в предпенсионна възраст и младежите до 29 години са в рисковите групи безработни, сочат данните на Бюрото по труда във Велико Търново. 50-годишният Петър Петров е типичен представител на тази група. Мъжът е с 30 години трудов стаж и от юли миналата година е безработен след закриването на ламелния завод във Велико Търново.
“От тогава до сега съм подал 85 CV-та и бях
извикан само на едно събеседване.

Като ми видят ЕГН-то, работодателите бягат като дявол от тамян. Има много хляб в мене. Имам опит в различни сфери и мога да бъда полезен”, казва Петър. Работил е в американските заводи за битова санитария в Севлиево. Там бил ръководител на участък. Във Велико Търново е бил управител на дискотека. Дълги години е ръководил вече несъществуващия развлекателен комплекс “Сателит”. Последното му работно място е било в “Дървообработване ВТ”, дружеството вече не съществува.

5 % е официалната безработица във Велико Търново и тя е два пъти по-ниска от средната за страната. “В момента на пазара на труда има глад за всякакви кадри – от нискоквалифицираните до мениджърски позиции. Активни в момента са работните места в хотелиерството и ресторантьорството за летния сезон, търсят се шивачки, кадри за преработващата промишленост, в машиностроенето, в строителството, в хранително-вкусовата. На работодателите и търсещите работа все още им е трудно да срещнат очакванията си, но има напредък. Полагаме усилия в това направление. Активно работим и с рисковите безработни и продължително безработните, които повече от година търсят работа. В момента регистрираните при нас продължително безработни са 840, от тях 280 са във Велико Търново, а останалите са от общините Елена и Златарица. Част от продължително безработните успяваме да ги адаптираме към пазара на труда. Другите ги насочваме към Ателие за търсене на работа, където им се обръща по-специално внимание”, посочи Обрешко Нечев, директор на Бюрото по труда във Велико Търново и организатор на трудовата борса.

“Липсват техникумите, които създаваха
специализирания среден персонал,

и това днес ни създава много проблеми с кадрите. Когато на работа при нас дойдат хора, в които видим дори и малък потенциал за развитие, си ги поемаме, обучаваме, защото няма друг начин да си набавим хора. Заплати от 700 до 1000 лева са добри, но качеството на кадрите рязко падна, споделя Димитър Захариев, административен директор на “Мегапорт”.
Повече от 20 години вече не се създават машинисти на валяци, багери, челни товарачи. “Тези кадри днес са ни много нужни и те са дефицитни. Принудени сме да наемаме възрастни хора, имаме дори пенсионери, защото няма младежи с тези професии. Заплатата е средно 1000 лева, но кадри няма. Сами си ги формираме и обучаваме, квалифицираме и предлагаме възможност да растат на място във фирмата”, коментира Александър Попов, ръководител на отдел “Човешки ресурси” в “Пътни строежи – Велико Търново”. Работодателят търси и професионално шофьори за тежките камиони, както и пътни работници.
Засилен интерес към работата в чужбина за нискоквалифициран персонал отчитат от европейската мрежа за трудова заетост. В момента са актуални оферти за работа в хотелиерството и ресторантьорството в Германия – готвачи, сервитьори, работници в обслужването, в кетъринга, камериерки. Има оферти и за електротехници, механици, инженер-конструктори, дърводелци, лакировачи за дървообработващата промишленост, заварчици, механици, специалисти по ВиК, системни инженери и стюарди. За Италия се търсят берачки на ягоди, като условието е да са жени от 18 до 50-годишна възраст, посочи Диана Гешева, ЮРЕС-асистент и главен експерт в Бюрото по труда във Велико Търново. В Испания има свободни места за сервитьори и пицари. За Словения се търсят заварчици. В Холандия има недостиг на селскостопански работници. В Чехия има места за складови работници, за оператори на автоматични преси, за шивачи. В Швеция се търси майстор в производството на изделия от сусам и нуга, като условието е кандидатите да имат поне 5-годишен опит. Изискванията задължително включват познания по езика на съответната държава и опит по професията.

Здравка МАСЛЯНКОВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ www.dnesbg.com

Continue Reading

Made in BG

БЕЗЦЕННО! С ТОЗИ ЛЕСЕН ТЕСТ МОЖЕТЕ ДА РАЗБЕРЕТЕ ДАЛИ ДОМАШНАТА РАКИЯ Е КАЧЕСТВЕНА

Published

on

Ракията е напитка с високо съдържание на алкохол (60-70%) и се произвежда чрез процеса на дестилация на младо вино, произведено от различни видове плодове.

У нас най-често се произвежда от грозде, а най-добре е ракията да се пие сутрин преди ядене, защото подобрява храносмилането.

Ако редовно купувате ракия от един и същ производител, а не сте сигурни дали е 100% истинска, има лесен и бърз начин за проверка

Напълнете 1 чашка ракия и в нея добавете 1 супена лъжица прах за пране на дрехи. Оставете чашката с ракия да престои  10 – 15 минути и вижте резултата.

– Ако ракията е сменила цвета си и е започнала да получава някакъв червеникав оттенък, който все повече потъмнява, тогава ракията е изкуствена. Тоест, в нея има добавки като спирт и вода.

– Ако цветът на ракията е същият и изобщо не е променен, тогава можете да бъдете сигурни, че тя е 100% качествена без никакви добавки.

Continue Reading

Made in BG

ЕКСКЛУЗИВНО! Ето го абитуриента Бойко Борисов – отишъл на бала с „Москвич“ (СНИМКИ)

Published

on

Какви абитуриенти са били днешните първи мъже и жени във властта и очаквали ли са на бала си, че някой ден ще определят съдбините на България? Премиерът Бойко Борисов вероятно да, защото се дипломира с отличие през май 1977 година.

Лидерът на ГЕРБ още тогава е сред най-елегантните във випуска си и е облечен със стилен дори за днешната мода черен костюм, купен от ЦУМ, става ясно от фотоси на ПИК и „Ретро“.

Младият Бойко Борисов е един от най-атрактивните абитуриенти на 78-о СОУ в Банкя, което е завършил като топ отличник. Абитуриентската вечер на випуска е била в парк-хотел „Москва“. На бала си бъдещият премиер отишъл с „Москвич“-а на баща си, а негова дама била съученичката му Елена Ранкова. Вижте снимки на абитуриента Бойко Борисов:

Continue Reading

Made in BG

Справедливо ли е според вас-1260 лева заплата за касиерка в България

Published

on

Eдна проста обява, която предложи брутно стартово възнаграждение на касиери в голяма верига магазини в размер на 1260 лв., провокира редица въпроси.
Различни професии и експерти започнаха да разсъждават дали е справедлив пазарът на труда и много или малко е подобно възнаграждение за служител на такова място.

„Това е средна работна заплата. Можем да твърдим, че е нормална при положение, че става въпрос за 8-часов работен ден с два почивни дни и не се налага да се осъвместяват пет длъжности едновременно“, коментира Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“ в студиото на „България сутрин“.

Това, че на определени места има средни заплати съвсем не е достатъчно обаче, за да твърдим, че ситуацията в България е задоволителна, посочи още тя.

Пред Bulgaria ON AIR икономистът Славчо Маринов обясни, че въпреки, че това не е квалифицирана работа, трябва да се обърне внимание на факта, че става въпрос за работа на крак, което означава и физическо натоварване.

„Необходимо е да имаш и емоционалната интелигентност да се справиш с клиента, да го насочиш накъдето трябва.

Умение, което не всеки притежава“, категоричен бе той.

Финансовият експерт Кольо Парамов пък уточни, че в случая става въпрос за длъжност, в която има взаимозаменяемост на работното място.

„Касиерът, който трябва да получава 1260 лв. работна заплата работи под доста динамично темпо в продължение на 8 часа“, подчерта той.

Източник: За Жената

Continue Reading
Advertisement

Интересни

България10 months ago

Разбра се кой е първият заразен с COVID-19 в Бургас и какво е станало с пияния пациент, избягал от “Пирогов”

Ген. Венцислав Мутафчийски даде повече информация за случая с 40-годишния мъж, поставен под карантина в София, който избяга и след...

България10 months ago

Бойко Борисов: Това е бактериологична война, нитo eднa държaвa нe e прилoжилa нитo eднa мяркa пoвeчe oт нac

“Тoвa e бaктeриoлoгичнa вoйнa. В нaчaлoтo вcички гo пoдцeнявaхa. Вчeрaшният дeн бeшe кaтo бoмбa – c изявлeния нa вcички лидeри...

България10 months ago

Тревога в семейството на Тити, COVID-19 порази един от най-близките му

Треньорът на баскетболния Левски Лукойл Тити Папазов се разплака пред цяла България и призна, че племенникът му е заразен с...

България10 months ago

Болни от COVID-19 разказват: Болките са адски! Сякаш те режат с нож! Не може да се опише!

За първи път пациенти, заразени с новия коронавирус, разказват за борбата с болестта по време на лечението си от болница...

България10 months ago

Китай изгони американски журналисти

Китай изгони журналисти от три американски вестника като отмъщение за ограниченията, наложени на негови медии в САЩ, съобщават световните осведомителни...

България10 months ago

Най-после! Китай обяви, че има лекарство срещу коронавирус

Препаратът против грип „Фавипиравир” (известен и като „Авиган”) е показал клиническата си ефективност при лечение на заболяване, предизвикано от новия...

България10 months ago

Ген. Мутафчийски огласи изненадващи данни за заразените с коронавирус у нас ВИДЕО

“Доказаните случаи на коронавирус в страната остават 81”.  Това заяви на редовен брифинг във ВМА началникът на Националния оперативен щаб...

България10 months ago

Д-р Гергана Николова: Единственото работещо срещу COVID-19 e…

На 13 март правителството и Националният оперативен щаб предприеха мерки за ограничаване на коронавируса у нас.  “Мерките са адекватни. Като лекари...

България10 months ago

Ето как “спазват” изолацията в японски завод у нас

Всички препоръки на Националния оперативен щаб за борба с COVID-19 се оказаха думи на вятъра в едно от големите предприятия...

България10 months ago

Какво ни чака? От тези думи на ген. Мутафчийски се разбра, че огънят на епидемията още не се е разгорял с пълна сила

„Трябва да сме готови с решения по въпроса за доставката на храна, лекарства и стоки от първа необходимост“. Това заяви...

България10 months ago

Германия с неочаквани новини за ваксина срещу COVID-19

Германският външен министър заяви днес, че правата за изследвания на ваксина срещу коронавируса не са за продан. Това стана на...

България10 months ago

Руски учен посочи кога ще завърши пандемията от коронавирус

Разпространението на коронавируса в света може да спре до средата на лятото. Такива срокове бяха назовани от ръководителя на отдела...

България10 months ago

Настъпи ли обрат? Много важна новина за карантината и болните в Италия

Само 15 дни карантина доведоха до нулево увеличение на заразените с корона вирус в първите засегнати общини на Северна Италия....

България10 months ago

СЗО с драматично лоша новина за разпространението на COVID-19

Изправени пред „най-голямата световна здравна криза на нашето време“, Световната здравна организация (СЗО) призовава да се извършват тестове при всички...

България10 months ago

Полицията спря сватба с 350 гости

Сватба с 350 души гости е била спряна от полицията в град Вълчедръм, съобщиха от Областната дирекция на МВР в...

България10 months ago

Българи масово се връщат от чужбина заради бизнес, с който за час изкарват повече от гурбетчийската си заплата –

Напоследък гурбетчии, които работят в Европа, масово се завръщат по родните си села, за да берат гъби и билки, които...

България10 months ago

Жена, която се излекува от коронавирус сподели какво първо е почувствала когато е разбрала, че е болна –

Американката Елизабет Шнайдер, която е на 37 годинии и е от Сиатъл, оздравя след като беше заразена с коронавирус и...

България10 months ago

Българка алармира от Италия: Коронавирусът ви убива в самота, покосява все повече млади и деца (СНИМКА)

От коронавируса се умира. Умирате сам. Има наложени мерки, но заради конспиратори като вас, болните и умиращите се множат. С...

България10 months ago

Министър Маринов: 400 души са под карантина! Арестувахме мъж, лъгал, че…

“400 души са под карантина в цялата страна”, това обяви вътрешният министър Младен Маринов. Той припомни, че вече са влезли...

България10 months ago

Шефът на ВМА извънредно: Дете на 9 години е болно от коронавирус заради върховна безотговорност

Дете на 9 години е положително за коронавирус. Това стана ясно на традиционния брифинг на Националния оперативен щаб, създаден заради...

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com