Свържете се с нас

България

Левовете в евро: Ето как ще плащаме и какво ресто ще получаваме!

За да бъдат защитени икономическите интереси на потребителите, ще има период на двойно обозначаване на цените на стоките и услугите – в лева и в евро. То ще започне един месец след влизането в сила на Решението за приемането на единната европейска валута в Република България и ще продължи 12 месеца след нейното въвеждане.

Това каза пред „Фокус“ основателят на онлайн платформата „Ние, потребителите“ Габриела Руменова във връзка с предвидените мерки за защита на потребителите в публикувания законопроект за въвеждане на еврото у нас.

Габриела Руменова

Цените в лева и в евро ще се поставят в непосредствена близост, ясно и четливо изписани, недвусмислено и лесно разбираемо. Те трябва да са с еднакъв размер на шрифта и по начин, който не въвежда в заблуждение потребителите.

Експертът коментира, че вменяването на това задължение на търговците, както и изрично посочените правила за превалутирането и закръгляването ще дадат възможност на хората да проследят дали правилно се изчислява цената за плащане в евро, да защитят правата си и да сезират отговорните институции при нарушения.

Предвидените в Закона за еврото санкции достигат до 5000 лв., като за нелоялни практики по Закона за защита на потребителите са до 70 000 лв.

Руменова обясни, че разпоредбите на Закона за еврото целят да предпазят потребителите в този преходен период, но хората трябва да са бдителни, тъй като не е изключено недобросъвестни търговци да опитат да използват ситуацията, за да прилагат нелоялни практики.

Например, при обозначаването на цените в кампании за намаления.

Потребителското законодателство в тези случаи към момента задължава търговците да посочват старата и новата цена в лева, а в периода на двойното обозначаване на цените търговците ще са задължени да обозначават само крайните цени в лева и в евро. Така потребителите могат да се затруднят да проследят коректността и размера на намалението.

Подобен риск има и при промяната, която ще засегне случаите, в които сега търговците са длъжни да посочват цената в лева за единица мярка и продажната цена за количеството в потребителската опаковка или разфасовка. Търговците вече ще са длъжни да посочват цената в евро само на крайната цена.

От датата на въвеждане на еврото всички левови сметки в банките ще се превалутират в евро в съответствие с правилата за превалутиране и за закръгляване, без такси и комисионни за потребителите и при запазване на условията по съответните договори, валидни преди превалутирането.

Хората ще могат да обменят в БНБ левове в евро без никакви ограничения, докато при кредитните институции ще има специфични правила. При теглене на пари в брой пък, ще се разпространяват само евробанкноти.

В периода на двойното обръщение дори при плащане в брой в левове, търговецът ще връща рестото в евро, освен при определени изключения. Няма да се приемат повече от 50 броя монети в левове, включително стотинки, при една трансакция.

---

България

Натали Трифонова предизвика сърцебиене с тези СНИМКИ от Италия

Натали Трифонова е на почивка в Италия.

Чаровната водеща на прогнозата на времето и предаването CoolT по bTV сподели моменти от отпуската си в Инстаграм.

Кадрите са от Соренто.

Крайбрежен град в южната част на Италия, намиращ се малко под Неапол.

„Животът няма инструкция за използване, но има дървета, залези, усмивки и смях, така че взимайте най-доброто от него„, пише тя под тази снимка.

---

България

Съседка на Ицо Бозавия разкри защо се стигна до фаталното меле с Кирил Петков!

Техническа експертиза ще доказва с каква скорост се е движел автомобилът на НСО, който катастрофира в Аксаково. Припомняме, че в колата пътуваха съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков и още трима души.

При сблъсъка загина шофьорът на другата кола, чийто прякор е Ицо Бозавия. Животът на пострадалата 58-годишна жена вече е извън опасност.

Въпреки това обаче състоянието ѝ остава сериозно. Лекарите в болница „Св. Анна“ са извършили няколко тежки операции през изминалата нощ и се надяват състоянието ѝ да продължи да се подобрява през следващите дни.

Съседите на семейството в Аксаково са в шок от случилото се.

„От малък го познавам. Момчето порасна пред очите ми. Трудолюбиви родители, трудолюбиви деца, възпитани. Нямам думи“, споделя през сълзи съседката на семейството Дора Николова пред NOVA.

Местните само предполагат защо се е стигнало до катастрофата.

„Не знам. Момчето не пие, не кусва алкохол. Според мен е станало от невнимание, няма друга причина“, допълва Николова.

---

България

Страшна трагедия с младеж на АМ „Тракия“! СНИМКА

Тежка катастрофа на магистрала „Тракия“. Кола излетя от аутобана и се обърна в полето, научи БЛИЦ.  

Инцидентът е станал около 9:30 часа тази сутрин на 74-ия км в платното в посока Бургас.

Загинал е водачът на автомобила „Фолксваген“ – млад мъж. Той е бил сам във возилото.

Мъжът вероятно е изгубил контрол над него, то е преминало през мантинелата, през оградата, отстрани на магистралата и се преобърнало.

Наложило се е аварийно-спасителния екип на пожарната да използва режещи инструменти, за да извади тялото на мъжа от силно деформирания автомобил.

На мястото се извършва оглед от дежурна група на РПУ – Септември. Има и екип на Пътна полиция, който регулира движението. Магистралата е отворена за движение.

 

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com