Свържете се с нас

Любопитно

Как действа чашата на Питагор, която не позволява да препиете

Питагор, древногръцкият философ, известен с едноименната си теорема, имал много по-широк кръг от интереси и занимания от математиката: той бил преди всичко нумеролог, а не математик. Въпреки репутацията си на сериозен философ, Питагор имал доста пакостлив характер. Освен идиосинкратичните си теории за бобчетата, музикалните звезди и планетите, той обичал и майтапите.

Една такава шега е създаването на чашата на Питагор, легендарен предмет, който според историята е проектиран от самия Питагор, пише IFLScience. Целта на този бокал била да даде кармичен урок на онези, които алчно се наливали с прекомерни количества вино.

Въпреки че няма убедителни доказателства, приписващи изобретението директно на Питагор, най-ранните примери за купи датират от четвърти век сл.н.е., около хилядолетие след смъртта на философа.

Тази чаша обаче се свързва с него благодарение на масовото въображение, което твърди, че е създадена, за да напомня на последователите му за важността на умереността в пиенето на алкохол.

На пръв поглед купата на Питагор изглежда като обикновен съд за пиене, но с особен централен ръб, който наподобява по-малка версия на форма за торта. Всъщност, стига да не я препълните, купата функционира като всяка друга, макар и с уникален вид, уточнява Glasnews.bg.

Истинската характеристика на чашата на Питагор се разкрива, когато се опитате да налеете прекалено много течност в нея. Веднага щом течността надхвърли определено ниво, тя започва да тече през дръжката на чашата, потенциално оцветявайки дрехите на пиещия с вино.

цял екран

Веднага щом течността надхвърли определено ниво, тя започва да тече през дръжката на чашата, потенциално оцветявайки дрехите на пиещия с вино. Снимка: IFLScience

Тайната се крие в особен туберкул в средата, който служи като скрит сифон, свързан с отворен канал, позволяващ течността да тече през стъблото. Въпреки това чашата на Питагор е измамно сложна, задейства се само когато в нея се налее прекалено много течност.

Но как работи?

Този принцип може да бъде интуитивно разбран с прост пример: представете си два контейнера, свързани с тръба; когато водата се излива в един от тях, тя в крайна сметка преминава през конектора в другия. Веднага щом трансфузията спре, нивото на течността в двата контейнера се изравнява.

цял екран

Въпреки че е изобретен преди хилядолетия, принципът зад тази древна шега е изненадващо сложен. Снимка: IFLScience

На същия принцип работи чашата на Питагор. Когато основната кухина е запълнена, началната част на канала вътре в крака се запълва до същото ниво като течността, излята до този момент. Ако обаче излятата течност надвиши това ниво, излишната течност прелива в стеблото. Това преливане създава връзка с „втория съд“. Следователно виното или медовината продължават да текат, докато чашата се изпразни напълно.

Съвременните версии на чашата на Питагор или подобни устройства, базирани на същата концепция, обикновено се използват не като шеги, а като забавни научни експерименти за изясняване на ежедневни концепции.

Ако предпочитате по-лек вариант, можете да намерите купа на Питагор в собствената си баня: същите принципи, които предотвратяват преливането на тоалетната, важат и в тази купа.

Освен това креативността на учените и инженерите е надхвърлила такива ежедневни чудеса като канализацията. Многобройни гениални версии на чашата на Питагор са проектирани, вероятно само за да й се насладите.

Даниел Каменов е с богато портфолио от статии, интервюта и анализи, той се утвърди като достоверен източник на информация и задълбочен коментатор на актуалните събития. Даниел работи неуморно, за да предоставя на читателите си най-актуалната и надеждна информация.

---

България

На 100 км от София: Ще настръхнете от „Мъртвата сватба“ и как майка играе на гроба

Нашите географски ширини са известни с голямото разнообразие от обичаи, много от които, за щастие, вече не практикуват. Но не може да се отрече, че е интересно да се говори за тях.

Без значение дали тези обичаи се предават от поколение на поколение, някои неща все пак заслужават да останат в миналото. Един от тях определено изпъква.

Той е „Мъртва сватба“.

Най-страшният обичай сред ужасните и най-странният сред странните. Практикувал се е в източните части на Сърбия, само на стотина километра от София. Някъде се нарича и „Черна сватба“.

Правилата са ясни – ако млад мъж умре неженен, годеницата му или друга девойка от селото – да се омъжи за покойника! Този вид брак е валиден една година, а майката на починалия младеж трябва да изиграе коло на гроба на сина си.

Някога се е смятало, че неженените не могат да преминат от другата страна и да завършат живота си. Повечето християнски нации вече не практикуват някои от тези странни обичаи, така че те несъмнено имат своите корени в езичеството или суеверието.

Въпреки че някои обичаи ни карат да настръхваме, има твърдение, че те все още се практикуват и днес. Така както на помена се носи храна и напитки на гробището за покойника, семейството се облича в черно за покойника, а също така покойниците се погребват в церемониални дрехи, много често с ценни предмети.

В Сърбия също имало обичай неомъжените момичета да се погребват в булчински рокли или в бели ковчези.

---

България

Майка продава креватчето на мъртвия син, купувачът се връща седмица по-късно и казва

Когато Валари Уотс роди мъртвородения си син през юли, тя беше с разбито сърце. Все още скърбяща, тя реши да се раздели с повечето от вещите, които беше купила в очакване да върне Ноа у дома.

Тя обаче не искаше да се откаже от бялото креватче и реши да го изключи от гаражната разпродажба, която проведе миналия месец. Въпреки това, когато пенсионерът Джералд Кумпула го видя, поиска да го купи.

28-годишната Уотс се поколеба, но накрая отстъпи, когато чу, че 75-годишният Джералд е майстор, който прави пейки от употребявани дъски и табли.

„Бях малко по-спокойна  с това, защото той щеше да направи нещо хубаво“, каза Уотс. Тя се раздели с него срещу 2 долара.

Уотс разговаря с Лорен, съпругата на Джералд, и тя сподели сърцераздирателната си история, след като Лорен видя дрехите за новородени на разпродажбата и попита Уотс на колко години е синът й.

На път за вкъщи Лорен сподели историята на Уотс с Джералд. Кумпулите, които имат 15 деца и десетки внуци, знаеха, че креватчето принадлежи на Уотс. Седмица по-късно двойката достави пейка на Уотс, направена от яслите.

Говорейки пред TODAY.com, Уотс каза: „Красиво е. Помислих си: „Все още има любезни хора.“

Тя постави пейката в хола си, където може да си спомни Ноа.

„Изпълнена съм с радост, че не просто стои някъде неизползвана“, каза тя. „Сега мога да седя в нея, да държа мечето му, да мисля за него.“

Уотс беше почувствала по-слабо движение на плода в последните дни от доносената си бременност и Ноа беше роден на 22 юли чрез цезарово сечение, само след часове,  Уотс и годеникът Джими Хамблин научиха, че няма сърдечен ритъм. Според лекарите пъпната връв се е притиснала, лишавайки Ноа от кислород.

Снимка: FOX 9 Минеаполис-Св. Пол

Снимка:  FOX 9 Минеаполис-Св. Пол

Кумпулите, чиято първа внучка беше мъртвородена, разбираха болката на Уотс по-добре от повечето.

„Неизползваното креватче е тъжно напомняне“, каза Джералд. „Пейката е по-скоро паметник. Това е част от това тъжно събитие, но не е напомняне, както би било едно креватче, празно креватче.

Уотс предложи да му плати, но Джералд отказа.

„Просто е хубаво да можеш да направиш нещо за някого. Хубаво е да помагаш на хората“, каза той.

Уотс има 7-годишна дъщеря Nevaeh и ще се омъжи за Hamblin тази есен. Тя заяви, че пейката – която стои близо до ъглова библиотека, която съдържа снимките на Ноа, неговите отпечатъци от ръце, стъпки и пепел – й помага да се справи със скръбта.

„В известен смисъл, когато седя в него, се чувствам утешена от присъствието му, въпреки че той не е тук“, каза Уотс, . „Това е като усещане за мир, всичко е наред. Когато се почувствам потисната, мога да седна на пейката и се чувствам добре, всичко ще бъде наред.”

---

България

Хотелиер зове гостите си: Изхвърляме храна, взимайте всичко, което ви се яде, но изяждайте всичко, което вземете

Табелата в този ѝ вид подбуди пламенна дискусия „за” и „против”

Вземете всичко, което можете да изядете, но изяще всичко, което сте взели. Този нетипичен призив отправиха от ръководството на елитния хотел „Дюни Роял Ризорт” към своите гости на английски и български език. Той е поставен по формата на табела пред ресторанта в хотела и касае олинклузив частта от обслужването.

„Вчерашната изхвърлена храна беше 40 килограма, с която могат да бъдат нахранени 120 човека!”, гласи още призива в табелата.

Любопитно е, че на самия знак има поставено празно място за количеството изхвърлена храна и за това колко човека могат да бъдат нахранени с нея. Това води до заключение, че тези празни места се попълват всеки ден с новите числа на разхищението.

Причината за отправеното към гостите послание е повече от ясна – този, както и много други луксозни хотели, работят често с all inclusive оферти. При тях са характерни т.нар. „блок маси”, на които се поставя огромно количество храна, а туристите имат пълното право да си изберат от нея всичко, което им хареса в неограничени количества. Това обикновено води до препълнени чинии и маси, които остават недоядени, защото количеството е прекалено голямо. Това, че гостите на хотела се надценяват или са лакоми е ясно. Проблемът обаче е в това, че останалта храна не се запазва за следващия ден и не се дояжда от персонала, а се изхвърля директно в кофата за боклук.

Призивът на „Дюни Роял Ризорт” предизвика вълна от хора „за” и „против”.

„Да караш клиентите да се чувстват виновни, докато са на почивка и си гледат кефа, че и са си платили за това… Туризмът в  България е епичен“, негодува в социалните мрежи потребителка.

„Сигурна съм, че зад посланието не се крие желание за вменяване на вина, а за прекратяване на разхищението и лакомията, които наблюдаваме от години“, контрира друг потребител.

Флагман.бг

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com