Connect with us

България

Какво ни чака? От тези думи на ген. Мутафчийски се разбра, че огънят на епидемията още не се е разгорял с пълна сила

Published

on

„Трябва да сме готови с решения по въпроса за доставката на храна, лекарства и стоки от първа необходимост“. Това заяви тази сутрин на традиционния брифинг на оперативния щаб проф. Венцислав Мутафчийски. “ВМА работи на дву-и три екипен принцип. На една седмица се сменя екипа, при поява на зараза се карантинира целият екип. Има забрана за планов прием, женски консултации и детски консултации”, каза той.

“Ние трябва да пазим медицинския персонал да се включи, когато се разгори огънят с пълна сила”, допълни генералът. Той допълни, че лекарите, които не са на дежурство, са задължени да седят по домовете си. “Щабът се свърза с редица фирми, които приготвят готова храна.

Повечето от фирмите разполагат с технологии за приготвянето на истинска храна, която без консерванти се приготвя с вакуум и може да изкара до три месеца. Препоръчахме тези фирми да се свързват с фирми за онлайн доставки на храна”, препоръча генерал Мутафчийски. „Икономиката е изключително отворена и се нуждае от приток на различни компоненти, за да функционира.

Има разбиране в ЕС, но не е достатъчно добре аргументирано, знаете, че много държави затвориха своите сухоземни граници, но пътуването на ТИР-ве в повечето е отворено”, поде той. “Възниква въпросът един водач на ТИР, пристигайки от рискова дестинация, дали попада под карантина.”

„Ние предлагаме няколко варианта – пристига водач на ТИР, българин, който разтоварва стоката и не се предвижда ново пътуване. Той остава под карантина“, каза Мутафчийски. “Втори вариант – пристига тук.

Повечето фирми са на принципа, че като дойде водачът, още през следващите 12 часа пътува на друг курс. Ще искаме тогава този водач да бъде тотално изолиран през този период, но при положение, че няма признаци на болест”, заяви генералът.

“Той допусна и трети вариант, ако пристигне чужд гражданин, водач на ТИР. Тогава той максимално бързо трябва да остави стоката си и да напусне страната ни”, каза Мутафчийски. “Италия има 3233 случая, починалите са 349. Иран – 14 000. Испания – близо 10 000. Южна Корея – 84 нови случая, в Китай – 21 нови случая.

В Германия има 1359 нови случая, 7200 са общия брой. САЩ имат 940 нови случая, 4725 общо. Швейцария – 2353. Великобритания – 1543. Нидерландия – 1400 случая. Почти няма пощадена страна не само в Европа, а и в света. 182 723 е общият брой на заразените по целия свят. Смъртните случаи са с 510 повече отколкото вчера. Близо 80 000 са възстановени от заболяването”, каза генералът.

Continue Reading

България

Средната заплата става 1000 евро, 1600 лв ще взима продавачка!

Published

on

За никого не е тайна, че трудовите възнаграждения в България са най-ниски в целия Европейски съюз.

Точно на 9 май, когато отбелязваме Деня на Европа, синдикалистите от КНСБ обявиха какви трябва да станат доходите у нас в рамките на следващите 3 години.

Доходите трябва да бъдат увеличени номинално с 12-15% през всяка от следващите три години. До 2022 година средната работна заплата трябва да достигне 1000 евро и 450 евро минимална работна заплата. Това за нас е абсолютно възможно и изпълнимо, стига да има адекватни действия на правителствата и на частния бизнес.

Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров на пресконференция, на която беше представен Годишният доклад по колективно договаряне на заплатите за 2018 година и очакванията за ръста им през 2019 година, съобщава Novini.bg. Силното потребление през изминалата година доведе до допълнително търсене на работна сила. Имаме горещ пазар на труда, който допълнително се нагорещи, особено в индустрията. Вече около 35% от предприятията в индустрията заявяват, че има недостиг на работна сила. Това доведе до нарастване и на доходите. Общо увеличението е около 9,4%. Явно заради по-високата инфлация реалният ръст на средната работна заплата е около 6,4%, заяви Димитров.

Увеличението, което си поставихме като цел миналата година, беше средно 12%, така че в някаква степен се приближаваме през настоящата година. 12-15% е нашата препоръка към синдикатите по места да поискат през настоящата година. Нашата кампания, която водим от преди няколко години, смятаме за сравнително изпълнена. Не сме изпълнили целта си, но сме доста близо. В последните седем години заявявахме, че заплатите трябва да се вдигнат чрез преразпределение на добавената стойност между капитала и труда.

От 2012 година досега тази тенденция в произведеното като цяло се измества в полза на труда, макар и по-бавно отколкото ни се иска. Показателят в това е отношение е компенсация на наемния труд в брутния продукт, който мина 100 млрд. лева през 2018 година. През 2012 година този показател е 36,9%, а през 2018 година отношението е 43,1%. Повече от 7 млрд. лева са преминали от капитала през труда. Това е съвкупният резултат. Това не стига, едно реално съотношение, каквото е в Германия, е 50-55%. Това трябва да се гони като пропорции между труда и капитала от общо произведения продукт, посочи синдикалистът.

Покритието с колективно трудово договаряне е около 30%. Договорените заплати, които ние договаряме, се отнасят за почти 700 000 души. Най-общо тези числа се разпределят между реалния и бюджетния сектор повече към бюджетния, по-малко към частния, за голямо съжаление. С това покритие, по данни на Националния статистически институт, наетите получават средна брутна заплата с 12% по-висока в сравнение с тези в съпоставими отрасли, където няма синдикати и колективни трудови договори. Целта е да удвоим покритието, което имаме в момента.

Това е единственият начин без стачка и бой по улиците да се разпредели справедливо добавената стойност между труда и капитала. Ние сме дали преди два месеца конкретни предложения при министъра. Това за нас е изключително важно, това е пътят, чрез който хората могат да постигнат справедливост на работното си място,това е индустриалната демокрация, да имаш право на глас на работното си място. Час по-скоро през правната рамка да подобрим механизмите и да осигурим по-добро покритие във всички сектори на икономиката, подчерта президентът на КНСБ.

Трябва да се разработят модели на договаряне на заплата за издръжка. Вече няма време или поле за отлагане, ние ще предложим нашето виждане още през тази година. Има такива модели. Според нас тези модели трябва да станат водещи при договарянето на какви заплати хората трябва да получат, за да живеят сравнително достойно в България. В София някои предлагат заплати за продавачки от 1300-1500 лева, но според нас трябва да е 1600 лева, каза още Пламен Димитров.

Continue Reading

България

Деца с Ауди се размазаха на пътя. Едното загина, режат ламарините на колата

Published

on

Тежка катастрофа със загинал стана в района на ЖП гарата в Панагюрище, съобщават от ОД на МВР. Друг младеж е тежко ранен.

Сигнал за случилото се бил подаден рано тази сутрин около 05:00 часа в дежурната на РУ-Панагюрище. Незабавно към мястото са насочени екипи на пътна полиция, аварийно-спасителен автомобил на пожарната и линейка на „Спешна помощ“.

Пристигайки полицаите установили, че в района на жп-гарата в Панагюрище е самокатастрофирал лек автомобил „Ауди“. По първоначалните данни водачът е бил 17-годишен младеж от Панагюрище, който движейки се с несъобразена скорост е загубил управлението над колата. Тя е напуснала пътното платно и се преобърнала встрани от пътя по таван. В резултат на това е починал возещият се до водача негов 17-годишен съгражданин.

Шофьорът е транспортиран от екип на „Спешна помощ“ в МБАЛ „Унихоспитал“-Панагюрище, където е настанен в много тежко състояние. На мястото е извършен оглед от дежурна група на полицейското управление в средногорския град. Установено е, че леката кола е собственост на 20-годишен мъж от панагюрското село Оборище. Изясняват се причините довели до тежката катастрофа. Тялото на починалото момче е транспортирано за аутопсия в отделение по съдебна медицина в МБАЛ-Пазарджик.

По случая е образувано досъдебно производство.

Източник: https://informiraise.us/2021/02/novini/3375-%d0%b4%d0%b5%d1%86%d0%b0-%d1%81-%d0%b0%d1%83%d0%b4%d0%b8-%d1%81%d0%b5-%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bc%d0%b0%d0%b7%d0%b0%d1%85%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%8a%d1%82%d1%8f-%d0%b5%d0%b4%d0%bd%d0%be%d1%82%d0%be/?fbclid=IwAR1viqeFkFq0O1apGASksH5D6s4dZf4JGpQtGr_tr1WbpRgY1q-kaz6w1A4

Continue Reading

България

7 момчета и момиче замесени в изнасилването на 14-годишна девойка

Published

on

Полицията в Палма де Майорка обяви, че е задържала осми заподозрян в изнасилването на 14-годишно момиче на Бъдни вечер. Заподозряното лице, задържано през днешния ден, се оказва 13-годишно момиче.

Така обвиняемите по случая вече са общо 8 – шест момчета на възраст между 14 и 17 г., един младеж на 19 г. и малолетно момиче на 13 г.

Също като останалите шест момчета, 13-годишното момиче бе предадено на специализирания наказателен съд за непълнолетни, който вече постанови влизането ѝ в поправителен дом. По информация на източници, близко до разследването, 13-годишната задържана се е оказала свръзката между жертвата и останалите момчета, тъй като именно тя е организирала срещата на Бъдни вечер между жертвата и насилниците с идеята да консумират алкохолни напитки.

Един от задържаните е заявил пред съда, че извършеният сексуален акт “не е насилствен, а доброволен“, защото разполагал с видеозапис, на който жертвата дава своето съгласие. От разследващия екип поясниха пред испанските медии, че въпросният запис все още не е разгледан и не могат да вземат отношение по казаното от заподозрения, но това ще бъде направено в най-кратки срокове.

Continue Reading
Advertisement

Интересни

България7 hours ago

Средната заплата става 1000 евро, 1600 лв ще взима продавачка!

За никого не е тайна, че трудовите възнаграждения в България са най-ниски в целия Европейски съюз. Точно на 9 май,...

България7 hours ago

Деца с Ауди се размазаха на пътя. Едното загина, режат ламарините на колата

Тежка катастрофа със загинал стана в района на ЖП гарата в Панагюрище, съобщават от ОД на МВР. Друг младеж е...

България7 hours ago

7 момчета и момиче замесени в изнасилването на 14-годишна девойка

Полицията в Палма де Майорка обяви, че е задържала осми заподозрян в изнасилването на 14-годишно момиче на Бъдни вечер. Заподозряното...

България7 hours ago

Цени и марки цигари в“Кореком“ през 80-те

 

България7 hours ago

Извънземни ще евакуират 91% от хората на далечна планета, за да ни спасят

Духовните човешки същества ще останат, за да възстановят изцяло енергетиката на Земята, казва Ценко Симеонов Изселниците ще се събудят голи...

България7 hours ago

Мъж се прибира от работа и пита жена си: -Жена, какво си наготвила?

Мъж се прибира от работа и пита жена си: -Жена, какво си наготвила? -Ами днес бях на фризьор, после на...

България7 hours ago

4 сигурни признаци, че сте прекарали коронавирус без да разберете и сте преносител на заразата

Учени от цял сват са категорични, че това са 4 сигурни симптоми, че сте изкарали вируса без да разберете. Учени...

България7 hours ago

Преди 27 години: Барети щурмуват 30-хилядното гето в Пазарджик. След легендарната акция в „Токайто“ 6 месеца нямало престъпност

Арлин Антонов ръководи операцията срещу разбеснелите се цигани. 70 български малолетни момичета, вързани и насилвани за проститутки, откриват ченгетата при...

България8 hours ago

Хампарцумян: Бъдете благодарни на ЕС, че децата ви берат портокали в Португалия, а не в Коми!

Левон Хампарцумян днес беше в Нова телевизия, за да говори по темата за парите, заплатите и безработицата. Банкерът обсъди очакванията...

България8 hours ago

Омъжих се в Турция и започна кошмарът

Така се случи, че останах вдовица много млада – бях на 32 години, когато съпругът ми почина, останах с момиче...

България8 hours ago

Мъж се появи жив четири месеца след погребението си

На гробище в Египет намериха жив мъж четири месеца след погребението му, съобщава портала Youm 7. Мохамед ел Гамал изчезнал...

България8 hours ago

Васил Божков бесен на Румен Радев: Пълен провал си, върни ми парите!

Bacил Бoжĸoв нeгoдyвa, чe Бoйĸo Бopиcoв вce oщe e нa влacт! Oлигapxът Bacил Бoжĸoв, ĸoйтo ce yĸpивa в Дyбaй oт...

България1 day ago

И Мая Манолова с тузарско имение край София – вижте снимки от имота в родния Бевърли Хилс (Снимки): –

Дрон засне тайно кадри от тузарската къща на омбудсмана Мая Манолова . Оказа се, че Манолова и съпругът ѝ, Ангел...

България1 day ago

Важно за здравето Ви! Веднага вижте квадратчето на пастата за зъби!

Повечето хора не забелязват нещо особено в опаковката от пастата за зъби , освен марката и проблемите със зъбите, при...

България1 day ago

Тийнейджър погреба 11-годишно момче живо, обвинен е в убийство и на друго дете

15-годишен преби и се опита да удуши 11-годишно момче в уския град Кандалакша. Когато детето загубило съзнание, тийнейджърът го заровил...

България1 day ago

Това е лечебната билката, която Ванга дава на хората с наднормено тегло! Помагала да отслабнат бързо

Най-добрата билка за отслабване – изпробван лек от баба Ванга. Най-добрата билка за отслабване според Ванга е омайничето. Без абсолютно...

България1 day ago

Ангелов си тръгва, сменя го Мутафчийски

Вчера ли беше последният брифинг на министър Костадин Ангелов? Поне в това правителство – да, ако професорът наистина се кандидатира...

България1 day ago

Ето как се правят най-вкусните гювечета. Идеално решение за вечеря с фантастичен вкус

Приготвяне: 30 мин Готвене: 60 мин Общо: 90 мин Хранителна стойност: 500 kcal Тези гювечета са толкова вкусни, че просто...

България1 day ago

Майка надникна под леглото на детето си на къмпинг в Царево и онемя СНИМКИ 18+

Много се говори за мерките, които правителството взима, за да защити родния туризъм, както и за претенциите на хотелиерите и...

България1 day ago

Астролог: Бойко няма да е премиер

Маргарита Паскалева има 24 години опит в астрологията. От 10 години е член на Българска астрологична асоциацията. Към момента е...

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com