Свържете се с нас

България

ЕС забранява ракията, шкембе чорбата и дюнерите – поредните евромитове и измишльотини

ЕС забранява ракията, а също и шкембе чорбата…Даже и дюнерите…Че и традиционните български розови домати. Въобще ще бъде сложен кръст на всичко „традиционно“ и „изконно“ за българския народ, традиции и обичаи.

Всеки от нас е попадал на заглавия, претендиращи за сензационност, придружена от стремеж към защита на обществения интерес. В последните години дезинформацията ни залива отвсякъде и част от нея са т.нар. евромитове – измишльотини, изцяло или примесени с частица истина, които са или откровени шеги, или преследват някакви други цели.

Заплахите“, че митичните брюкселски чиновници ще ни отнемат този или онзи жизнено важен продукт предхождат членството ни в Евросъюза от 1 януари 2007 г. Например през 2005 г. на правителствено заседание тогавашният външен министър Соломон Паси предупреждава, че с членството ни в ЕС „няма да пострада нито ракията, нито шкембе чорбата“, припомня БНР.

Впоследствие на интерес и възмущение в социалните мрежи се радва и „новината“, че „ЕС забранява снежните човеци, били „расизъм“.

Тази публикация е христоматиен (вече) пример за това как твърдение в сатиричен сайт с измислени новини и коментари се повтаря от други сайтове, понякога и от политици или обществени фигури, и по този начин се „изпира“ и уж добива истинност. Въпреки че с няколко клика можеш да стигнеш до първоизточника на дезинформацията – архивиран.

„Новината“, че „ЕС забранява кръщенетата“ получава сериозна популярност. Впоследствие журналистът Явор Дачков разяснява, че се „подвел“ от италиански медии и публикувал „новината“ за забраната за кръщавките, тъй като му се видял истинска.

През последните години най-мащабно медийно отразяване получи „новината“, че ЕС забранява дюнера. Всъщност, както се оказа, Брюксел посегнал не конкретно на дюнера, а на фосфата в замразеното месо. Но готвената промяна не събира нужните гласове и, както пишат българските медии „Европарламентът изгуби битката срещу дюнера“. В тогавашните заглавия присъстват ракията и шкембе чорбата, но от статиите не става ясно каква за заплахата за тях. При положение, че ямболската ракия например е със защитено географско обозначение от Еврокомисията.

Популярен мит е и че България внася в бюджета на ЕС повече, отколкото получава. За периода 2007 – 2015 г. България е получила от ЕС около 13,5 млрд. евро, а внесла в бюджета на общността около 3,5 млрд. евро, посочват в свое видео и от Европейския парламент във видеото по-долу от 2017 г. с най-популярните митове за общността и членството на България в нея.

„Проверявайте източниците на информация, внимавайте какво четете и НЕ вярвайте на фалшиви новини!“, съветват в заключение от ЕП.

Даниел Каменов е с богато портфолио от статии, интервюта и анализи, той се утвърди като достоверен източник на информация и задълбочен коментатор на актуалните събития. Даниел работи неуморно, за да предоставя на читателите си най-актуалната и надеждна информация.

България

Всичко побеля, градушка като орех помля всичко в тази част от България

Градушка с големината на орех се изсипа в карловското село Горни Домлян. Стихията унищожи посевите на хората в селото. Няма данни за други щети, съобщи кметът на селото Тошо Томанов.

Градушката е била предшествана от буря и силен вятър. Продължила е около 30 минути.

„Всичко побеля. Лозята и земеделската продукция е унищожена. Има наводнени етажи от къщи, защото хората са оставили отворени прозорците на домовете си. Никой не очакваше, че ще ни удари толкова продължителна градушка“, посочи Томанов пред БНТ.

Заради лошите метеорологични условия проявите, посветени за Апостола, се отменят, предаде новини.бг.

Градушка е паднала в село Горни Домлян, става ясно от постове на хора, живущи там, пише „Подбалкански новинар“.

От снимките е видно, че ситна градушка с размери от грахово зърно до лешник е съсипала посевите в градините на горнодомлянци.

vsdfvdbfdbdfngfngnmfghm

 

1721402935 451697182 1015908393872114 2847961240746178361 n

1721402935 451765710 1015908380538782 647674902279641113 n

От картата в сайта на Агенцията за борба с градушките става ясно, че градоносният облак се е сформирал югоизточно от Карлово и се е насочил в посока Брезово, като по пътя му са били селата Ведраре, Куртово и Горни Домлян.

До края на деня се очакват още валежи, предупреждават от НИМХ в сайта си meteo.bg .

---

България

Пламна Беклемето

Нов пожар е възникнал в дере до старопланинския проход Беклемето. Най-вероятно огънят е причинен от мълния. Горят сухи треви и храсти в ниската част от южната страна на прохода, предава Plovdiv24.bg.

Към мястото са изпратени голяма част от пожарникарите, които гасиха огъня в село Отец Паисиево. Там е и директорът на пловдивската пожарна старши комисар Васил Димов. С механизирана техника се правят просеки, за да не се допусне разпространението на огъня към Балкана.

Екипи на пожарната начело с началника на сектор „Пожарогасителна и спасителна дейност“ Димитър Бришимов остават в село Отец Паисиево. Днес ще се обхожда периметъра и се очаква ситуацията да бъде напълно овладяна, уточниха от РДПБЗН.

---

България

Проф. Попов тревожно: Имате ли тези симптоми, пипнал ви е летният COVID

„Изчерпа се имунитетът на хората след ваксинацията срещу COVID -19 и след боледуването. Вирусът непрекъснато мутира“.

Така проф. Георги Попов, началник на клиника по Инфекциозни болести обясни появата на COVID -19 през лятото.

„Симптомите на летния COVID -19 са лека температура – 37-38 градуса, болки в гърлото и лека кашлица. Може да има и стомашни проблеми. Все по-рядко се среща и онзи симптом за промяна на обонянието“, обясни инфекционистът.

„Ковид пак се появи, но това не е нещо изненадващо. След онези големи вълни в началото на пандемията този вирус придоби нов маниер на разпространение. Освен през есенно-зимния период, вече има втори пик и през лятото“, поясни проф. Георги Попов.

Експертът допълни, че това се дължи на два основни фактора: изчерпването на имунитета на ваксиниране и преболедуване, и на постоянната му мутация в шипчестия протеин.

За да поддържаме в оптимално ниво имунната ни система, инфекционистът сподели, че за целта трябва да се избягва стресът, повече да си почиваме, да консумираме здравословна храна и да водим здравословен начин на живот.

В заключение проф. Попов предупреди, че рано или късно вариантите на COVID-19 – „Флирт“ и „Флюке“, които в момента върлуват в САЩ и Западна Европа, ще дойдат и у нас.

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com