Connect with us

Здраве

Дългите разговори по мобилния повишават кръвното

Published

on

Ново изследване на учени от Китай проучвало влиянието на разговорите по мобилния телефон по отношение рисковете от повишаване на артериалното налягане.

Резултатите от тяхната разработка са публикувани в популярен медицински журнал.

Според получените данни, ако човек говори по мобилния телефон повече от половин час в седмицата, рискът от повишаване на артериалното налягане нараства с 12% в сравнение с хората, които говорят по-малко.

При по-детайлно проучване станало ясно, че основна роля в това отношение играе времетраенето, проведено в социалните мрежи през мобилното устройство.

При хората, разговарящи 1 до 3 часа седмично, рискът от повишаване на кръвното е с 13% по-висок. Разговарящите 4 до 6 часа са с още по-висок риск – 16%.

Ако пък разговаряте повече от 6 часа седмично по мобилния телефон, рискувате с 25% повече да повишите кръвното си налягане.

Специалистите съветват, че за здраво сърце е благоразумно да се сведат разговорите по мобилния до минимум.

Continue Reading

Здраве

Голяма опасност дебне в сънищата ни, ето защо да спите на затворени прозорци

Published

on

Зрението и слухът са неразделна част от човешкото тяло, предоставяйки ни уникална възможност да възприемаме и разбираме света около нас. През деня те работят заедно, предавайки много информация на мозъка. Но какво се случва с тялото ни, когато падне нощта и зрението ни се „изключи“?

Учени от университета Йоханес Гутенберг решиха да проучат този въпрос и откриха необичайна връзка между слуха, шума и нашето сърдечно-съдово здраве.

В резултат на цялостни изследвания, проведени от учени, беше установено, че нощният шум има сериозно въздействие върху човешкото тяло. По време на сън, когато зрението си почива, слухът поема голяма „отговорност“.

Шумовете, които чуваме през нощта, имат много по-силен ефект върху тялото ни, отколкото през деня. Това се дължи на факта, че през нощта мозъкът става по-податлив на външни влияния, а шумът стимулира неговата дейност.

Това обаче не са всички последствия от нощния шум. Учените са установили, че повишените нива на шум през нощта водят до увеличаване на производството на хормони на стреса в човешкото тяло. Това явление става особено важно, когато вземем предвид връзката между стреса и сърдечно-съдовите заболявания. Високите нива на стрес могат да повишат нивата на холестерола и да причинят сериозни проблеми със сърцето и кръвоносните съдове.

В светлината на тези резултати учените препоръчват да се вземат мерки за намаляване на излагането на тялото ни на шум и по този начин да се намали рискът от сърдечно-съдови заболявания. Една от основните препоръки е да затворите прозорците преди лягане. Затворените прозорци могат значително да намалят външния шум в градския апартамент и да създадат по-спокойна среда за сън.

Освен това учените също така предлагат използването на звукопоглъщащи материали или специални устройства, които могат да създадат благоприятна звукова среда в спалнята. Това може да бъде например звуков генератор, който издава приятни и успокояващи звуци, като звука на прибоя или птичи песни. Такива звуци могат да смекчат нежеланите шумове и да насърчат по-добър и по-спокоен сън.

Решаването на проблема с нощния шум обаче е полезно не само за сърцето ни, но и за общото благосъстояние. Шумната среда може да причини раздразнение, лоша концентрация и нарушен сън. Затова създаването на тиха и спокойна атмосфера в спалнята ще ни помогне не само да намалим риска от сърдечни заболявания, но и да подобрим качеството си на живот като цяло./Zdrave.to

Continue Reading

Здраве

Това се случва с тялото веднага щом спрете цигарите

Published

on

Често ли пушите по много? Помислете каква вреда причинявате на тялото си и какво може да се случи, ако се откажете от лошия си навик. Известно е, че тютюневите листа съдържат голямо количество никотин, който влиза в белите дробове от дима. Поради това пушачите постоянно вдишват голямо разнообразие от вредни химикали – газове, свободни радикали, никотин, метали и дори радиоактивни елементи. В допълнение, те често са много пристрастяващи, така че спирането на цигарите е изключително трудно за много хора.

Подобрява се дишането

Когато пушите, вдишвате дим, така че всички вещества се изпращат директно в белите дробове. Постепенно започвате да изпитвате затруднено дишане, защото всички токсични вещества продължават да се натрупват в тялото ви.

Веднага след като се откажете от цигарите, белите дробове постепенно ще започнат да елиминират вредните компоненти, така че токсичните ефекти просто изчезват. Между другото, в първите етапи на пречистване може да изглежда, че ще ви бъде много по-трудно да дишате, но това е така, защото белите дробове са свикнали с такъв разрушителен режим.

Увеличаване на енергията

Затрудненото дишане също причинява умора. И когато постоянно се чувствате уморени, става много трудно да се ангажирате с редовни ежедневни дейности. Така постепенно тялото започва да отслабва. Рядко пушачите са активно ангажирани в различни спортове като бягане или дори ходене. Обаче, когато белите дробове ви станат чисти, умората ви постепенно ще изчезне и ще върнете загубената енергия. Ще станете по-силни и по-активни.

Подобряване на здравето на тялото

Здравото тяло е едно от най-важните ползи от отказване от тютюнопушенето. Тялото ви постепенно ще се промени и ще се почувствате по-здрави, когато дихателната система започне да работи оптимално. Вашият мозък ще започне да получава повече кислород и ще можете да мислите много по-бързо, като оптимизирате всички налични когнитивни функции.

Парични спестявания

Цигарите непрекъснато се покачват в цената, така че като теглите чертата излиза една стабилна седмична сума. Така отказването от тютюнопушенето ще ви позволи да използвате парите си за други, по-продуктивни и здравословни нужди./ zdrave.to

Continue Reading

Здраве

Този елементарен трик ще ви спаси от кърлежите и комарите през лятото

Published

on

В горещите летни и пролетни дни има само един минус насекомите и паяците. Кърлежите са особено опасни. Ако обичате да прекарвате много време на открито, или в почивните дни ще отидете на пикник със семейството си, тогава има шанс да се върнете с тези насекоми по тялото си.

Както вече може да предположите, да предотвратите този проблем е много лесно.

Ефективно средство за отстраняване на кърлежи

  1. Всичко, което трябва да имате, е обикновена почистваща ролка и етерично масло.
  2. Добавете малко количество етерично масло към ролката. Просто го правете равномерно и внимателно.
  3. Преди да отидете на разходка в парка или да отидете в природата, прекарайте валяка няколко пъти върху нещата, които ще носите.

 

Просто не забравяйте, че не всяко етерично масло е подходящо. Представяме на вашето внимание 5-те най-ефективни масла за борба с акари.

Подходящи етерични масла

  • евкалипт

Евкалиптовото масло може да се използва самостоятелно или в комбинация с масло Schisandra, за да отблъсне всички насекоми.

  • лимон

Това масло се счита за особено ефективно за борба с акари, бълхи и дори въшки.

  • мента

Това етерично масло е токсично за насекомите и е ефективен естествен репелент.

  • лавандула

Най-удивителното нещо е, че хората обожават миризмата на лавандула, но червеите не могат да го издържат.

  • Китайска магнолия – славно масло

То има ярък аромат на цитрусови плодове и е естествено средство за защита от бълхи и кърлежи./ Zdrave.to

Continue Reading

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com