Свържете се с нас

България

Днес, 3 юли имен ден празнуват красиви български имена

На 3 юли всяка година празнуват
мъже с имена: Анатоли и Анатолий по повод деня на Свети Анатолий патриарх Константинополски

Значението на името Анатоли идва в български от гръцко име “anatole“, което означава “зора” или “който идва от изток“.

Св. Анатолий Костантинополски

Анатолий първоначално е бил дякон и апокрисиарий на Алек¬сандрийския архиепископ Диоскор. В 449 г. бил избран за Константинополски архиепископ. С писмо се обърнал към папа Лъв да одобри из¬бора му. Евтихианите се надявали, че той ще застане на тяхна страна. Но в 450 г. на поместен събор в Константинопол Анатолий одобрил из-ложението на вярата (томоса) на папа Лъв и произнесъл анатема над Евтихий. На Халкидонския (IV вселенски) събор в 451’г., които бил пред¬седателствуван от архиепископ Анатолий, единодушно били осъдени Евтихий и неговият упорит защитник Диоскор Александрийски. След събора архиепископ Анатолий с послание съобщил на папа Лъв решения¬та и го молил да ги одобри, особено 28 правило, с което на архиепископа на Константинопол —новия Рим, се признават права и предимства „рав¬ни на древния царствен Рим“.
Понеже папа Лъв не признал това правило, архиепископ Анатолий с ново послание в 454 г. го уведомява, че то е прие¬то от всички участвували на събора 150 епископи. В 455 г. архиепископ Анатолий отново осъдил Евтихия и Диоскора, а също и Тимотей Елур. В древния гръцки синаксар се говори, че Анатолий „управлявал Цър¬квата православно“ близо 9 години. Починал в 458 г.
Освен споменатите послания до папа Лъв от архиепископ Анатолий е запазено в латински превод и послание до император Лъв. Но предимно той е известен със своите богослужебни стихири на Господски и Богородични празници, а също и на дни на мъченици и светци, които сти¬хири са известни под името Анатолиеви1.

Даниел Каменов е с богато портфолио от статии, интервюта и анализи, той се утвърди като достоверен източник на информация и задълбочен коментатор на актуалните събития. Даниел работи неуморно, за да предоставя на читателите си най-актуалната и надеждна информация.

---

България

Извънредно: Адска катастрофа, хвърчат линейки и полиция

При катастрофа между два автомобила по пътя Ботевград – село Литаково е загинал един от водачите, другият е откаран в лечебно заведение.

Това съобщиха за БТА от Областната дирекция на МВР – София.

Пътят е затворен, а движението се осъществява през село Новачене. Сигналът за катастрофата е подаден в 15:10 часа.

---

България

Извънредно! Огромен взрив край София, има много ранени

Взрив в складове за фойерверки между Елин Пелин и село Гара Елин Пелин. В района се чуват взривове. Складовете горят.

Според предварителната информация има пострадали, по инфрмация на Спешна помощ. Двама са тежко ранени.

Изпратено е искане за повече линейки. На място има спасителни екипи. Медиците обаче не могат да влязат в периметъра на взривовете.

Сигналът за взрива е получен в 18.30 часа, съобщиха за Novini.bg от пресцентъра на МВР. Към мястото на инцидента са насочени екипи на пожарната и полицията. Предприети са действия за гасене на възникналия вследствие на взрива пожар. Огънят е обхванал и близкото поле.

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов и главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев пътува към мястото на инцидента. 

Кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов заяви пред БНТ, че жителите трябва да са спокойни, защото в складовете няма бойни боеприпаси. Периметърът е отцепен. Хората трябва да са предпазливи, защото може да има осколки.“Най-голям е рискът от пожар, но има огнеборци в района. Имало е първоначален взрив, след който са последвали още. Камерите са спрели след взрива“. 

---

България

Набутват Натали Трифонова при Гала с 10 бона заплата! Момичето на Къци бясно

Натали Трифонова е почти сигурното ново лице в „На кафе“ през тази есен. Противно на логиката, предаването все още има необходимия рейтинг да остане на екран, а и бюджет за нови попълнения.

Синоптичката в момента води преговори с хора от началните етажи на ръководството в Нова телевизия. Идеята е тя да замести напусналата в посока „Съдебен спор“ Ромина Тасевска и да стане панелист.

За да измени на Би Ти Ви, която направи толкова много за нея, от Нова са приготвили значително увеличение на заплатата й. Тя ще прибира по 10 000 лв. на месец, като ще работи не само в „На кафе“, но ще води и прогнозата на времето.

За горе-долу същата работа в БТВ Трифонова прибира по 7 бона на месец. Там тя е водеща на „Култ“ и синоптичка.

Като допълнителен стимул за предателство спрямо Би Ти Ви от Нова са подготвили за блондинката и чек от 30 000 лв. Това е еднократна сума, която тя ще получи, ако се осъществи трансфера.

Единственият проблем, който може да развали трансфера, е Гала. Водещата никак не харесвала Натали Трифонова, защото смятала, че може да й отнеме славата.

Гала приближава 60-те и чувствала всяка млада колежка като заплаха. Разбира се, сред панелистите досега е имало млади и красиви жени. Ева Веселинова и Ромина Тасевска например, но те са някак по-скромни, докато Натали винаги иска прожектора да бъде насочен към нея, което може да е проблем във взаимоотношенията й с Гала.

Някогашното момиче на късмета от „Супершоу Невада“ с водещ Къци Вапцаров на първо четене отказало да приеме русокосата синоптичка в състава си.

Източник: Newsbp.com

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com