Свържете се с нас

България

Голяма промяна с пенсиите и помощите от 31 март

Да отпадне необходимостта от представяне на удостоверение за наследници, когато трябва да получим помощи и пенсия на починал, предвиждат промени в Наредбата за паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване, качени за обществено обсъждане, пише pariteni.bg.

От 31 март 2024 г. влиза в сила промяна в Закона за електронното управление, съгласно която отпада възможността административните органи да изискват от лицата представянето на удостоверителни документи за доказване на факти и обстоятелства, които са налични в регистри и могат да бъдат набавени по служебен път.

В тази връзка се предлагат промени в наредбата, според които при подаване на заявление-декларация за изплащане на неполучено парично обезщетение и/или помощ от наследници на починал човек, отпада изискването за представяне на удостоверение за наследници. В този случай само административният орган – съответното териториално поделение на Националния осигурителен институт, се задължава служебно да набави необходимата информация относно наследодателя и кръга на неговите наследници.

С промени в Кодекса за социално осигуряване пък се променя наименованието на обезщетението за отглеждане на малко дете, като думите „малко дете“ са заменени с „дете до 2-годишна възраст“.

С друга промяна се регламентира ново право на бащата (осиновителя) на парично обезщетение за отглеждане на дете до 8-годишна възраст. Този вид обезщетение не е сред изрично в наредбата, затова в нея ще включено паричното обезщетение за отглеждане на дете до 8-годишна възраст от бащата (осиновителя), чието изплащане и към настоящия момент е възможно да бъде поискано от наследниците на починало правоимащо лице.

С други промени този път в Наредбата за отпускане и изплащане на гарантираните вземания при несъстоятелност на работодателя също отпада нуждата от представяне на редица документи. Те следва да се събират по служебен ред в рамките на административните производства, посочват от социалното министерство, което ги внася за обществено обсъждане.

Премахва се изискването към констативния протокол за извършена проверка от контролните органи на НОИ да се прилага копие от съдебното решение за откриване на производството по несъстоятелност. Отпада и   изискването към заявлението – декларация, което подава работникът към ТП на НОИ за изплащане на гарантирани вземания при несъстоятелност на работодателя, да се прилага справка за размера на начислените, но неизплатени трудови възнаграждения и парични обезщетения, дължими от работодателя, както и подаваните възражения до работодателя за определените суми в справката.

Ако служителят е починал, наследниците му пък няма нужда да представят  удостоверение за наследници. НОИ ще трябва да изисква служебно представянето на съответния документ от общината (кметството), тя пък трябва да го  изпрати в 14-дневен срок.

В заявлението-декларация вече няма да се пише обръщението „Моля“, а  то се заменя със „Заявявам желанието си“ да бъде отпуснато гарантирано вземане. Премахва се и изискването за представяне от правоимащото лице на експертно решение на ТЕЛК/НЕЛК за намалена работоспособност 50 и над 50 на сто.

Предлага се промените и по двете наредби да влязат в сила от 31 март 2024 г.

---

България

2 зодии до дни да проверят банковите си карти: Ще открият много, много пари, които не са очаквали!

Ето кои са двете зодии, които внезапно ще забогатея:

Лъв
Тези дни ще видите това, което преди е било скрито от вас. Можете да станете собственик на „ничии“ пари, вещи или имоти.

Все пак не забравяйте да се грижете за здравето си – то е по-важно от всяко богатство!

Не се преуморявайте в работата, почивайте повече. „Знайте, че дори да не влагате много усилия в офиса, то парите пак ще потекат по един или друг начин към вас.

Ще имате късмета да получите неочаквани оферти, отстъпки, бонуси, подаръци, добри материални благинки“ пояснява астроложката Наталия Коляда.

Водолей
Скоро проверете портфейла и картите си – те може да съдържат пари, за които не сте знаели и/или очаквали.

Дори и да не вярвате на баланса, то знайте че има и още – сякаш с магическа пръчица предишните ви задължения ще изчезнат.

Редом с това ценни неща ще ви бъдат предоставени безвъзмездно, а разни услугите ще ви бъдат предлагани безплатно.

И не само това – като в приказка към вас ще потекат потоци от пари. „Не си блъскайте главата да се чудите как джобовете ви ще се напълнят с пари – всичко ще се случи изведнъж и неочаквано“, казва астроложката Наталия Коляда.

---

България

Измама с „Капките“ обяви Рафи по Нова тв

Кадър Нова тв

В България няма нещо, с което някой не реши да мами и да печели от наивността на хората.

Това се случва и покрай билетите за „Като две капки вода“.

Който тепърва е решил да си купува билети за финала на сезона на „Като две капки вода” в Арена София, вероятно ще бъде разочарован, а може би и измамен. За това предупреди Рафи Бохосян, който е режисьор на предаването. Певецът и победител в няколко музикални формата каза в сутрешния блок на Нова телевизия в събота, че билетите за финалния концерт са свършили.

„Публиката да внимава, в момента има доста фалшиви билети в мрежата. Много хора злоупотребяват.

Не си купувайте билети от хора, които не познавате”, обясни Рафи пред Марина Цекова.

Тя пък сподели, че познати постоянно я питат може ли да им намери покани или билети за „Капките”. Естествено, Рафи като режисьор на предаването, е подложен на същия тормоз, но не само той.

---

България

Времето полудя в България и синоптиците не познаха: Проливен дъжд се изсипва в София

Кадър Уеб камера в София на Орлов мост

Абсолютна изненада за синоптиците.

Никой не прогнозира дъжд в София за днес.

А точно това се случва в момента.

На места в столицата дъждът е проливен.

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com