Свържете се с нас

България

Българската Анджелина Джоли стигна до Еверест!

Красивата Айлин Василева, която от години е сравнявана с холивудската звезда Анджелина Джоли, изуми всички, след като се изкатери до подножието на Покрива на света. За 49-годишната бивша шефка на кабинета на спортния министър Красен Кралев това е първа експедиция в Хималаите. Айлин преминава през всички необходими инструктажи и обучения и с помощта на шерпи стигна до базовия лагер на Еверест.

„Козата си е коза“, похвали се хубавицата, която е в перфектна физическа форма. Василева признава, че не е предприела изкачване до върха заради солена  цена, която трябва да се плати на шерпите. За самото изкачвано са необходими и разрешителни, които излизат около 20 000 долара. С всички разходи за шерпи, застраховки и т.н. цената на изкачването на Еверест може да достигне 100 000 долара. „Ако намеря спонсори, няма проблем“, казва Василева.

Бившата кандидат-депутатка все пак успя да стигне до базовия лагер на Еверест на височина 5304 метра и да покори връх Калапатар (5545), откъдето се открива невероятна гледка към Покрива на света.

„Над 130 км, 3500 м денивелация, нечовешки условия на пребиваване, много студ, емоции, сълзи, смях, страх и всичко това за величествено гледка. Ами заслужаваше си!“, казва бившата шефка в спортното министерство.

По време на експедицията в Хималаите Айлин е принудена да спи в хижи с доста сурови условия, „Температурата в стаята е около 5 градуса, а сутринта е около нулата. Спим с бутилките вода в спалните чували, за да но замръзнат през нощта. Сутринта се събуждаш от „тропот“ на алпинисти, кашляне, хранене, пърдене… Това е действителността и Хималаите“, разказва Айлин.

Като част от подготовката си тя се среща с легендарния алпинист Методи Савов, които участва в двете национални експедиции до Еверест. Той качи за първи път върха след смъртта на Христо Проданов и оцеля по чудо след нощувка на 8750 м. Спасен е в последния момент, когато измръзването на краката му води до на ампутация на част от стъпалата. „Слушах разкази за великата експедиция до Еверест от първо лице – споделя Айлин. Запознанството ми с Методи Савов беше изключително вълнуващо. Почти всяка седмица пиехме чай в кабинета ми, а аз съпреживявах  всяка крачка към върха“.

Василева няма да спре до тук и вече се готви за изкачване на Арарат и Килиманджаро.

Даниел Каменов е с богато портфолио от статии, интервюта и анализи, той се утвърди като достоверен източник на информация и задълбочен коментатор на актуалните събития. Даниел работи неуморно, за да предоставя на читателите си най-актуалната и надеждна информация.

---

България

Синоптиците – бягайте от този град другата седмица!

Сериозно предупреждение за времето през другата седмица за голям наш град.

Не се вижда краят на горещото време. Това показва справка на Plovdiv24.bg в специализираните сайтове за синоптични прогнози.

Днес, утре и в петък очакваната максимална температура например в Пловдив е 38 градуса.

Събота, неделя, понеделник и вторник (13 – 16 юли) живакът ще достигне 39 градуса. След това – на 17, 18 и 19 юли градът под тепетата ще се пърже на 40 градуса. Ще е почти тихо или със слаб североизточен вятър.

---

България

Извънредно: Пловдив се размина с огромна трагедия

Дърво рухна върху пешеходна пътека в Пловдив, пише glasnews.bg, позовавайки се на съобщения на очевидци във Facebook.

Инцидентът е станал този следобед на кръстовището между улиците „Богомил“ и „Ралица“.

1720614129 sistemen bufer 2

„Няма вятър, буря или дъжд. Добре че няма пострадали!“, коментира Татяна Анчева.

Пътят е блокиран, като стъблото на дървото е върху цялата „зебра“.

---

България

Почина голям наш предприемач

Почина голям бизнесмен, носител на титлата „Бизнесмен на България“- 2004 година.

На 11.07.2024 г., на 82 години почина почетният гражданин на гр. Дупница, носител на множество държавни отличия и награди, Александър Иванов Кашукеев, съобщава БТА.

Александър Иванов Кашукеев е роден на 10 ноември 1941 г. в София. Завършва основно и средно образование в гр. Дупница в семейство на изтъкнати дупнишки учители.

Майката е заслужил учител в Базовото училище „Акад. Тодор Самодумов“ гр. Дупница и носител на орден „Кирил и Методий“.
Александър Кашукеев е почетен гражданин на Дупница от 2011 година. Награден е с орден „Червено знаме на труда“ 1988 г., „Златен орден на труда“ – 1982 г., почетния знак на Президента на Република България 2005 г. и е обявен за „Бизнесмен на България“- 2004 г.

През 2011 година, за изключително големите му заслуги за развитието, насърчаването и подпомагането на българската икономика и предприемачество, е награден с орден „Стара планина“- първа степен.

Александър Кашукеев присъства и сред избраните личности в книгите „Именити дупничани на ХХ век “ и „Кой кой е в България“.
Общинското ръководство поднася съболезнования към семейството и близките на Александър Кашукеев.

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com