Свържете се с нас

България

Асен Василев: Ако не се случи това – директно си отивам

маше две цели с прекратяването на дерогацията. Едната цел е максимално скоро да се прекрати, така че да не отиват средства при Путин. Другата цел беше да се прекрати плавно, така че да няма сътресения на вътрешния пазар, да не се увеличат цените на горивата за българските граждани.

Това заяви в ефира на bTV министърът на финансите Асен Василев.

„Оттам идваше донякъде конфликта. Намери се решение, което да постигне и двете цели“, каза той.

По думите му, няма връзка „сделка“ между партиите за дерогацията и бюджета.

Асен Василев потвърди информацията, че рафинерията „Лукойл“ се продава, но отказа да каже откъде е получил тази информация: „Да. Не мога да ви кажа, но тази информация е реална, тя е представена на парламентарните групи и държавното ръководство. Това не е нещо измислено“.

„Държавата не участва в продажбата на рафинерията. Тя е частна. Не бих казал, че държавата влияе на цената на рафинерията. Единственото, на което може да влияе, е нейните възможности за бъдещи печалби. Така или иначе дерогацията си отива. Новият собственик трябва да си подсигури неруски нефт“, изтъкна той.

Министърът заяви, че България изобщо не се е отказала от идеята да се наложат транзитни такси за съседните държави. Предстои на 25-о число да постъпят първите приходи от тях. „Колегите поискаха тази приходна част да бъде свалена, докато няма постъпления“, посочи той.

По думите му, прогнозата за приходите в бюджета не е оптимистична, а реалистична. Той припомни, че така са говорели за всички бюджети, съставяни от ПП.

Василев беше категоричен, че Брюксел е сгрешил в прогнозата си за растежа на българската икономика.

„Особено след Covid кризата Брюксел винаги подценява растежа на българската икономика“, подчерта той.

По думите му, голяма част от увеличенията на доходите са се случили през август и септември, но истинският им ефект ще се усети догодина. България прогнозира малко по-висока инфлация от Европейската комисия.

По отношение на запазването на по-ниското ДДС за ресторантьорите той посочи: „Сложили сме пакет за изсветляване и удължаване на временната мярка с една година. Тъй като политическа подкрепа за 20-те процента просто няма. Директно ви казвам“.

„Имаме един много голям бизнес, голямата част от който е на сиво“, отбеляза той.

Василев увери, че НАП си върши добре работата и данъчните приходи са нагоре с над 17%.

„Ако нямаме салдо 3% тази година и не постигнем салдо 3% до година, това означава една основните заявки на кабинета за еврозоната да бъде провалена. Такова нещо ако се случи – аз директно си отивам, но аз лично не вярвам, че ще се случи. Работим много усилено, за да не се случи“, изтъкна финансовият министър.

---

България

Доктор Пламен Крумов е намереният мъртъв мъж в Пловдив

Лекарят, който в неделя по обяд беше намерен мъртъв в дома си в Пловдив, е урологът от Пазарджик Пламен Крумов. Няма данни за насилие.

По информация на БЛИЦ 39-годишният лекар е предозирал наркотични вещества и от това си е отишъл. Няма данни мъжът да е бил семеен или да е имал деца. Не се касае и за самоубийство, казаха разследващи. Няма оставено предсмъртно писмо. Тялото е откарано в съдебна медицина за аутопсия.

Д-р Крумов е бил началник на Урологичното отделение в МБАЛ Пазарджик допреди няколко години. Понастоящем е работил и живеел в Пловдив. Бил е добър специалист.

През 2020 г. благодарен пациент – известният преподавател в НАСА доц. Д-р Койчо Златев, е избрал именно д-р Крумов да го лекува.

Ето какво казва той в благодарственото си писмо, изпратено до тогавашния здравен министър и до болницата в Пазарджик: След много срещи, консултации с приятели и специалисти в областта на урологията аз избрах да бъда лекуван и опериран от д-р Пламен Крумов, началник на Урологичното отделение на „МБАЛ-Пазарджик“ АД.

Операцията мина успешно, но по-важното е, че видях и усетих, че този млад човек е създал съвременна и иновативна методика и организация. Много знаещ и убедителен в своите действия специалист.

---

България

Заплаха за Путин? Самолетът му е ескортиран от 4 изтребителя за полета до Абу Даби

Самолетът на руския президент Владимир Путин е бил неотлъчно следван от четири изтребителя Су-35С по време на целия полет до Обединените арабски емирства, съобщи Кремъл.

„От излитането до кацането на президентския самолет на летището в Абу Даби държавният глава е бил ескортиран от четири самолета Су-35С на Военновъздушните сили“, информира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от агенция Интерфакс. Има сведения за подготвян атентат.

Без да разкрива много детайли, Песков единствено уточни, че въпросните изтребители са снабдени с „разнообразно въоръжение“.

За въздушния ескорт на президентския самолет бяха получени специални разрешения от държавите, през чиито територии мина маршрутът на президента. Благодарим им за съдействието, допълни Песков.

---

Made in BG

Спомени от СОЦА: Ядяхме само кучешка радост и русенско варено, защото другото беше само с връзки

Напоследък много чета и слушам колко хубаво било през социализма. Онзи ден един таксиметров шофьор ронеше сълзи за времето на Бай Тошо, когато си живеел много добре и тогава всеки можел да си позволи всичко в магазините.
Какво обаче имаше във въпросните магазини тогава, помните ли?

Да вземем супермаркета. Прах за пране 2 вида – „Алфа“ и „Гама“, сапун – два вида. На рафтовете с консерви – русенско варено, скумрия, копърка и „Ропотамо“. По-нататък – шипков мармалад, бисквити – обикновени и чаени „Чайка“. На щанда за салами – кучешка радост и кренвирши.

На рафта за парфюмерия и козметика имаше шампоан „Зелена ябълка“, крем за бръснене „Каро“, крем за ръце и яйчен шампоан. С дезодорант „Рексона” можеше да се сдобиеш само ако имаш дебели връзки с магазинерката.

В плод-зеленчука преобладаващите артикули бяха бутилките с нектари и бурканите с домати. За бананите за Нова година няма и да споменавам. В рибния магазин – скумрия, цаца и хамсия.

Речта на таксиметровия шофьор завърши с думите: „При Тодор Живков си беше много по-хубаво. Сега трябва много да се работи, от сутрин до вечер въртя волана.” Е, да, сега дойде време да се работи. Едно време никой не работеше, всеки се скатаваше и затова социализмът го докара до под кривата круша.

В. Паскалева, Русе

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com