Connect with us

България

Феномен! Защо в този български град няма протести, глад и безработица, а престъпленията за 2017 г. са само 22?

Само 22 престъпления са регистрирани в община Симитли за миналата година, цифрата е повече от любопитна на фона на ескалиращата престъпност в България. От тези 22 престъпления 7 са кражбите от черкви и търговски обекти, станали само за ден. Те са разкрити, като е установено, че крадците са външни бригади от Дупница и Благоевград. Има една телефонна измама на 700 лева, която също е разкрита, разкрити са и 80 % от останалите престъпления.

Няма тежки престъпления в Симитли, това съобщава кметът Апостол Апостолов, на въпрос на struma.com как си обяснява малкото престъпления на територията, която той управлява. „Тук се живее спокойно, няма престъпност, защото хората са различни, възпитават децата си от малки, работи се превантивно от страна на полицията и общината.

Един от факторите, които водят до липсата на престъпност е, че Симитли е сред малкото общини в страната, където няма безработица, хората ни са трудолюбиви, има достатъчно разкрити работни места, раждат се деца, млади семейства идват да живеят и работят на територията на община“, казва още кметът.

Оформи се самочувствие у жителите на общината, че работят в община, която непрекъснато се развива и е прекрасно място за живеене. Общината полага сериозни грижи за възпитанието на жителите си в толерантност и взаимно уважение.

Няма град в Пиринско, в който всеки празник да се почита като „национален“, хората са задружни, няма етническо напрежение. „Възпитаваме децата си от малки да почитат празниците, църквата, затова и тук амбицията ми като кмет бе наред с всичко останало да изградя във всяко село храм, всяко село да има собствен празник.

Възпитаваме поколението в уважение към традициите и църковните празници, разказва кметът Апостолов, за когото казват, че познава поименно всеки от жителите в града и общината.

Апостолов е сред малкото кметове в България, за които изборите не са проблем. Кмет пореден мандат, със заявка да е несменяем, защото за него хората в общината гласуват с удоволствие. Тук предизборната кампания не е онова стремглаво състезание и битка на политически опоненти, а просто месец, в очакване на датата, на която хората да се изправят пред урните. Затова Апостолов реализира и ударни изборни резултати.

„Мисля, че в Симитли е спокойно, защото тук хората са закърмени с вяра в бога, за последните 12 години изградихме множеството параклиси и храмове, над 50 са параклисите и няколко големите храмове. Симитли се събужда със звън на камбана, това е важно, защото поколения наред се се съхранявали благодарение на вярата, знаете, че на всеки църковен празник във всяко място на общината се правят курбани за здраве и общината помага.

Хубаво е да виждаш как жителите на общината са заедно на тези дни, а това също е начин за възпитание, казва още Апостолов. В Симитли миналата година са се родили 130 деца, хората не напускат родното гнездо, броят на младите расте с всеки изминал ден. „Имаме много амбициозни планове за новата 2018 година, работим по проекти, които ще допринесат за развитието на общината, мечтата ми е тук да бъде истински оазис, далеч от кризата, далеч от безработицата и бедността, място, за което хората да казват с гордост „Роден съм и живея в Симитли…..“ и съм на път на превърна мечтата си в реалност, защото жителите на общината много ми помагат с обичта си към родното място.

Тук има много млади и креативни хора, решени да отгледат и възпитат децата в Симитли, а това ме задължава като кмет да работя за тях и затова те да останат в България.

Истински феномен е Симитли. Градът, в който хората не само оцеляват, а живеят спокойно днес, когато държавата се тресе от проблеми, безработица, протести за хляб и заплати. Град, в който хората оцениха демокрацията като истинска свобода и не я превърнаха в Слободия – хаос, безделие, престъпност, злоба и брутална агресивност“, обяснява кметът.  Един малък град, който излъчи и депутат, потомствен политик, синът на кмета Апостол Апостолов, Стефан Апостолов.

Млад мъж, който направи истинско показно на човещина и грижа, Апостолов е единствения депутат в областта, който дарява заплата си в помощ на семейства с репродуктивни проблеми. И миналата година 9 семейства получиха заявената от депутата подкрепа. И отново се потвърждават думите на кмета: Децата тук се възпитават в уважение към ближния, вяра и доброта, пише в заключение struma.com.

Blitz.bg

Continue Reading

България

Голяма загуба за България! Почина един от най-добрите хирурзи в страната

На 53-годишна възраст днес ни напусна д-р Камен Узунов, съдов хирург в УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ“, съобщават от болницата.

Поклонението ще се състои на 22-ри септември 2023 г., петък, от 11:00 часа в храм „Света Троица“ в Русе, след което погребението ще бъде в Гробищен парк гр. Кубрат.

Д-р Камен Узунов е роден в гр. Кубрат през 1970 г. Завършва „Медицина“ през 1998 г. в гр. Варна.

Придобива две специалности по „Хирургия“ през 2006 г. и „Съдова хирургия“ през 2013 г., след което завършва следдипломна квалификация по „Ендоваскуларна съдова хирургия”.

Взема участие в редица национални и международни конференции

Д-р Узунов е удостоен с почетен знак и грамота „Отличен лекар на Районна лекарска колегия Русе 2021 г.“

Професионалния си път той започва през 1998 г., като лекар ординатор в хирургично отделение в МБАЛ гр. Кубрат.

От 1999 г. до 2004 г. работи в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ гр. Разград, а от 2005 г. до 2008 г. в УНСБАЛ „Св. Екатерина“ гр. София, а през 2009 г. в УМБАЛ Русе.

Д-р Узунов се присъединява към екипа на УМБАЛ „Медика Русе“ от самото създаване на болницата през 2013 г. като лекар в отделение по Съдова хирургия.

Д-р Камен Узунов бе отличен лекар, многоуважаван колега и добър приятел.

Поклон пред паметта му!

Continue Reading

България

МВР с нов хитър начин да глобява всички, пресвяткането с фарове вече няма да помага

С цел намаляване на пътните произшествия, както и установяване и санкциониране на нарушители в ОД МВР Сливен се въвежда нов метод за контрол. Екипи на пътна полиция ще бъдат подпомогнати от полицейски служители в небрандиран автомобил, които ще следят с видеокамера най-натоварените и опасни участъци в областта.

Заснетите нарушения ще се подават по радиостанция до най-близкия патрул и ще се санкциониран на място.

Нарушителите, които не са спрени на място, ще бъдат издирени и санкционирани впоследствие. Новият подход беше представен и коментиран на брифинг днес от комисар Димитър Кикьов, началник на отдел „Охранителна полиция“ към ОДМВР Сливен, и главен инспектор Илиян Николов, началник сектор „Пътна полиция“ Сливен.

Брифингът се състоя на път ІІ-53 (Сливен -Ямбол), на разклона за село Камен, който е участък с повишена концентрация на пътни произшествия.

„В рамките на час камерата е заснела 11-12 нарушения, а от началото на операцията в цялата страна – около 160“, посочи комисар Кикьов. По думите му, когато има полицейски автомобил, маркиран и с лампа, водачите си сигнализират с фарове и ефектът е краткотраен.

Според статистиката, представена от главен инспектор Николов, от началото на годината на територията на ОДМВР-Сливен са установени над 170 водачи да управляват след употреба на алкохол, 53 с наркотици и 60 са отказали да бъдат тествани.

Уустановени 17 водачи с алкохол, 3 с наркотици и към тази сутрин 4 неправоспособни. На автомагистрала „Тракия“ в района на Нова Загора е установен товарен автомобил, управляван от турски гражданин, който е управлявал с концентрация на алкохол 1,53 промила. Той е отведен и задържан в РУ-Нова Загора.

Сред другите мерки, предприети по разпореждане на старши комисар Димитър Величков, е поставянето на системните нарушители под превантивно полицейско наблюдение. Комисар Кикьов съобщи, че след анализ от началото на месец март 43 лица са поставени под наблюдение, като информация за тях ще има и в останалите дирекции в страната. Специализираната операция продължава.

Continue Reading

България

Панделиева: Докога близки на престъпници ще обясняват в ефир, че искат възмездие?

То кое ли не е сбъркано у нас? Национална телевизия интервюира ревящата майка на убития нападател на две момичета и на мол с думите, че момченцето й, което е отглеждала сама, е застреляно като куче. А дечицата бягали от полицията, защото едното от тях не носело лична карта. Видите ли! Хей така, от притеснение, посред нощите, след като са могли да убият нападнатото момиче, след като са опитали да проникнат в мол.

Майката малко пропуска да уточни, че „трите момченца“ не само са с предишни криминални регистрации, но и са считани за рецидивисти. Тя пропусна и да се извини на майките на момичетата, нападнати с желязна тръба, за да бъдат обрани. Нали всички сме наясно, че само един по-непремерен удар и едното момиче щеше да е в статистиката с убитите

Не знам и не разбирам докога национални медии ще считат за „друга гледна точка“ тази на престъпници и техните близки? Всички експерти досега обясниха, че полицейските действия са изпълнили всички законови изисквания:
– нареждане бягащият да спре на място (и този, дето няма лична карта);
– ако бягащият не спре, ще бъде произведен изстрел;
– произведени са два предупредителни изстрела във въздуха;
– полицаят стреля по бягащ индивид, който е получил всички възможни шансове да спре.

В задачата се пита: кого обслужва репортаж в който майката на многократен извършител на дребни престъпления изисква някой да бъде осъден „за убийство“?

Какво казва ЗАКОНЪТ: „Полицейските органи могат да използват оръжие само когато това е абсолютно необходимо… (3) след предупреждение при задържане на лице, извършващо или извършило престъпление от общ характер, ако то оказва съпротива или се опитва да избяга…“

Всички, които стръвно скочиха да обясняват какво НЯМА право полицейският служител са същите, които питат ЗАЩО полицията не се е намесила, когато изнасилват и убиват баби, пребиват дядовци за 20 лева.

А аз питам: докога близки на престъпници ще обясняват в национален ефир, че искат възмездие?

Continue Reading

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com