Свържете се с нас

Любопитно

37 000 армия от „извънземни“ превзема Земята, хората не могат да се справят с нашествието

Инвазивните видове, които масово унищожават култури и гори, разпространяват патогени и унищожават местообитанията на цели популации, се разпространяват с все по-бързи темпове по света. Уви, човечеството се оказа безсилно пред тази многохилядна армия от вредители и не можа да спре тази вълна, пише glasnews.bg

Според Междуправителствения научен консултативен панел (IPBES) на Конвенцията на ООН за биологичното разнообразие поражението в тази война струва на световната икономика 400 милиона долара годишно щети и пропуснати приходи. Освен това учените смятат, че в действителност тези плашещи цифри дори са „значително подценени“.

Изследователите публикуваха мащабен доклад, който очертава колко зле нашата планета страда от нашествието на инвазивни видове – общо докладът каталогизира повече от 37 000 така наречени „извънземни“ – видове, които са пуснали корени далеч от обичайните си местообитания, пише Science Alert. Те включват водния зюмбюл, който задуши езерото Виктория в Източна Африка, плъховете и кафявите змии, които унищожиха видовете птици в Тихия океан, и комарите, които излагат повече региони на Зика, жълта треска, денга и други болести.

Докладът също така отбелязва, че броят на инвазивните видове, които са се установили далеч от обичайните си домове, е в плашеща възходяща тенденция, като сметките за щети се учетворяват средно на десетилетие. Това продължава от 1970 г.

Авторите на изследването смятат, че икономическият растеж, нарастването на населението и рязката промяна на климата само ще доведат до увеличаване на честотата и мащаба на биологичните инвазии. В резултат на това въздействието на инвазивните видове само ще се увеличи и засили в бъдеще.

Статистиката показва, че в световен мащаб само 17% от страните имат закони и разпоредби за справяне с тази инвазия. Учените смятат, че разпространението на инвазивни видове е убедително доказателство, че „бързото разширяване на човешката дейност коренно променя природните системи“. Нещо повече, това се случва толкова бързо и неочаквано, че доведе нашата планета до нова геоложка епоха – Антропоцен.

Изследователите смятат, че водният зюмбюл, който някога е покривал 90% от езерото Виктория в Африка и буквално е задушил всичко живо в него, е бил пренесен в Руанда от белгийските колониални власти като декоративно градинско цвете. С течение на времето обаче той слезе по реката и буквално завладя нови територии.

Евърглейдс във Флорида гъмжи от опустошителни потомци на бивши домашни любимци и стайни растения, от петфутови бирмански питони и ходещи сомове до катерещи папрати от Стария свят и бразилски чушки.

По-често обаче инвазивните видове навлизат в нови територии съвсем случайно, като си проправят път в баластните води на товарни кораби, контейнери или дори куфари на туристи. Например учените смятат, че стършелите убийци, способни да унищожат цяло пчелно семейство с едно нападение, са пристигнали в САЩ от Азия в един от транспортните контейнери.

Докладът посочва, че днес инвазивните видове са отговорни за 60% от всички регистрирани изчезвания на растения и животни. Те също така се считат за една от първите 5 причини заедно със загубата на местообитания, глобалното затопляне и замърсяването. Още по-опасно, предупреждават изследователите, е, че всички тези фактори работят заедно, за да оставят вида буквално без шанс за оцеляване.

Учените смятат, че днес има само три основни линии на защита срещу тези „упорити извънземни“:

предотвратяване;
изкореняване;
задържане.

Уви, опитите за изкореняване обикновено са неуспешни във водни обекти и открити водни пътища, както и големи площи в околността.

---

България

Красавица От Молдова Захвърли Полицейската Униформа, За Да Пасе Овце В Българско Село

Чаровна блондинка, родом от Молдова, пасе овцете в село Скутаре. 31-годишната Наталия пристигнала у нас преди четири години заради съпруга си, разбра 365 Новини.

Любовта между двамата пламнала на киноложка изложба в родината на Наталия. Не след дълго красавицата, която е завършила право и работила като следовател в Кишинев, зарязва професията си и пристига в Скутаре.
При нас всичко започва и свършва с кучетата, разказва съпругът на Наталия Витко Христев. Той и жена му се грижат за близо 20 четириноги от изчезващата порода българско овчарско куче. Идеята за отглеждането на овцете също дошла покрай кучетата.

Мъжът ми каза, че започваме да отглеждаме овце, защото имаме българско овчарско куче, а неговата естествена среда е стадото, спомня си Наталия. Съобщил го по телефона, докато тя била на гости при родителите си в Кишинев. Когато разбрал за намерението на младите, бащата на Наталия се хванал за главата. Новината обаче не притеснила красивата дама. Казах си какво пък толкова. Гледаме 20 кучета, още толкова животинки няма да ни дойдат в повече, разказва тя.

Не крие, че преди да дойде в България, не е виждала овца на живо.

Нямам баба и дядо на село, бях чувала само как овчарите са възрастни хора, които водят огромни стада с животни и цял ден ходят из планините, разказва русата бивша полицайка. У нас тя няма право да работи по професията си и решава да хване гегата. Подари ми я свекъра с думите: „Ти сигурно си най-хубавата овчарка в България”, смее се Наталия. Обяснява, че овцете са като хората, всички имат свой характер. Има и по-буйни, и по-кротки, но ги обича всички.

В началото на стажа като чобанка не липсвали и смешни случки. Докато овладее „езика” на стадото, овцете се пръскали на различни посоки и тя се виждала в чудо как да ги събере.

Не съм губила овца, но най-тежкото е, когато някоя тръгне да се агни на полето. Стадото не чака, а не можеш да оставиш овцата с малкото, защото ще ги изгубиш, разказва Наталия. Обяснява, че харесва това, което прави. Сама го поисках и ми действа зареждащо. Смятам, че животните са по-добри от хората, а овчарските кучета разбират човешката душа, на тях можеш да се довериш и да бъдеш сигурен, че няма да те предадат, споделя Наталия. Така 4 години вече тя броди всеки ден из полетата около Скутаре.

На много хора им се струва странно, като ме видят – млада руса жена пасе стадо овце, а с нея няколко огромни кучета, размишлява Наталия. И допълва, че не съжалява за нищо. Хлопките на овцете, кучетата, всичко това ме кара да се чувствам, че живея, признава тя.

Смята, че на някои им се вижда странно, защото повечето млади момичета не могат да решат какво искат в този живот. Те не могат да се определят.

Аз реших, че искам животни и си ги гледам. Кучета, овце – това е моят избор. Предпочитам да общувам с животни. Цял живот съм с тях. Бях на 4-5 години и постоянно носех вкъщи котенца, кучета, лястовички, паднали от гнездата, врабчета, гълъбчета. Хората тук ни се смеят и ни обясняват, че трябва да отворим зоологическа градина, защото се грижим за 70 овце, 15-20 овчарски кучета, кон, магаре, кокошки, пилета, гълъби.

Когато ходя на гости при родителите ми в Молдова, полудявам от колите, от забързаните хора… А на село усещаш, че има един-естествен и спокоен живот. Цял живот моята мечта бе да имам много кучета, да ги развъждаме и гледаме и тя се сбъдна, казва Наталия. Мъжът от много години се занимава със съхраняването на породата кучета българска овчарка. Той е шефът, а тя отговорник по селекцията. Дори на сватбата им подкумовете били овчарски кучета.

Скоро русата овчарка ще яхне и кон. Наталия вече си го е избрала. Предстои да го обучи и смята да излиза с него, когато повежда стадото на паша.

Не съм яздила никога, ала не ме е страх. Както казваше баща ми, ти си мъжко момиче, и може би затова си избрах и мъжка професия – следовател. Работила съм само с мъже и знам, че винаги трябва да разчиташ само на себе си.

Разбира се, и нищо женско не е чуждо. Успява да намери време и за прическа, маникюр и педикюр, ала си ги прави сама вкъщи и през нощта, когато детето спи. Смята, че всяка истинска жена трябва да се грижи за външния си вид.

---

България

Момчил е победителят на зрителите! Вижте приятелката му – истинска красавица! (СНИМКИ)

Софтуерният инженер Момчил, който е един от най-обещаващите играчи в „Игри на волята“ тази година, се радва на голям интерес от зрителките. Той е силен, издръжлив, а от визитката му разбираме и че е много интелигентен – завършил е бакалавърска степен в Китай, при това трети по успех. А фактът, че редовно спортува и се занимава с жиу-жицу личи във всяка от битките, в които се включва със сърце.

Приятелката на Момчил В личния си живот Момчил също е много успешен, защото от дълго време си има сериозна приятелка, която е изумително красива. Тя се казва Боряна и със сигурност се вълнува за представянето в „Игри на волята“ на своя любим. От снимките им в социалните мрежи става ясно, че двамата обичат да пътуват и да посещават нови места, където да си създават спомени за цял живот. Дали обаче имат сериозни планове за общо бъдеще все още не е ясно.

Вижте снимки на Боряна и се убедете сами, че Момчил е истински късметлия с красавица като нея до себе си.

---

България

Скандал със Сузанита на границата, турците я разкостиха

В невероятен екшън се забърка Сузанита по време на пътешествие в Турция. Певицата и компанията й са проверявани с часове на границата, не може да си намерят винетка, попадат в торнадо, а кокошки и телета изскачат по пътя и плашат Сузанита.

Всичко започва още на границата, пише flagman.bg.

„Там беше страшен тараш“, сподели сексбомбата и шокира феновете си.

„Тарашиха ни багажа, свалиха абсолютно всяка една чанта… Ровиха, търсиха, но не откриха нищо“, оплака се блондинката от екшъна на турската граница.

Това забавило Сузи и нейните приятелки с часове, а на всичкото отгоре накрая се оказало, че мацките нямат винетка.

„Слизаме на една гумаджийница да попитаме откъде може да си купим винетка и гумата на един тир гръмва“, казва уплашената певица, която явно се е стреснал от силния гръм.

Сузанита и компанията вече са отчаяни от своето пътешествие и продължават да се въртят наляво-надясно за винетка въпреки хаоса около себе си.

„Взехме проклетата винетка и… то не беше вятър, то не беше торнадо, дъжд, виелици“.

По пътя към магистралата се оказва пълно с кокошки.

Затова певицата и компанията й се придвижват много бавно, защото се притесняват да не сгазят някое животно.

После докато похапвали се появило куче, след него две кози. Все пак след всички тези препятствия Сузанита и компания пристигат в хотела и се настаняват, но 7-8 часа по-късно.

„Надявам се приключенията да свършват дотук“, въздиша Сузанита.

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com