Свържете се с нас

Made in BG

Чудо! Мощен бизнесмен от Израел строи малък град край Варна

Бизнесмен от Израел влиза във Варненско и ще строи малко градче с еднофамилни къщи.

Комплекс от десетки еднофамилни жилищни сгради предстои да бъдат изградени в с. Бенковски, Община Аврен, Област Варна. Инвестиционното предложение е на компания на гражданин на Израел и е входирано в РИОСВ-Варна, видя Economic.bg.

Компанията, която иска да изгради комплекса, е регистрирана през 2010 г. във Варна. Едноличен собственик на капитала и управител на компанията е Шай Гениш от Израел, според Търговския регистър.

Уведомлението за инвестиционно предложение подлежи на обществено обсъждане в срок от 14 дни, считано от 9 април 2024 г., става ясно от информация на сайта на Регионалната инспекция по околна среда и водите – Варна.

Предстои да бъде направена и екологична оценка на инвестиционния проект.

Бъдещият комплекс ще бъде с размер 19000 кв. м, а селото, където ще бъде изграден комплекса, се намира на около 3 км от главния път Бургас – Варна.

Шай Гениш участва в управлението на още няколко фирми, занимаващи се с недвижими имоти. Той е бил съдружник във варненска компания, която е учредена през 2011 г. и се занимава с покупка, строеж и обзавеждане на недвижими имоти. През 2014 г. обаче Гениш е заличен като съдружник и управител и компанията се поема от Йосеф Бахар, който става едноличен собственик на дружеството.

Шай Гениш участва като съдружник с дял от 1200 лв. и в друга фирма която също се занимава с покупка, строеж и обзавеждане на недвижими имоти.

---

Made in BG

Урок по история: Загадките на самотната кула в Сакар, където цар Калоян разбива кръстоносците

По южните склонове на планината Сакар се плъзга граничната бразда с Република Турция и свършва днешна България. Малките селца са почти обезлюдени, а с годините природата постепенно превзема разрушените къщи. Един почти забравен край на родината, изпъстрен с древна история.

Ако някога се озовете в село Маточина, погледът ви задължително ще попадне на самотна кула, извисяваща се североизточно от центъра. Възвишението е достъпно само откъм селото и стратегическата му позиция е използвана по римско време. Там е била изградена военната крепост Букелон. Очертанията на укреплението личат и днес, но най-запазена е кулата.

През 1205 г. в района се води една от най-славните битки в нашата история. Цар Калоян разгромява кръстоносците и пленява император Балдуин Фландърски. По-късно, по турско време, Букелон постепенно замира, съхранил спомена за славните сражения край Одрин, припомня Нова тв.

Само на километър югозападно от Маточина, по полегатия склон на Сакар, се е скрила загадъчна скална църква. Трудно се открива, тъй като е вкопана в скали, пропадащи надолу в иначе равното поле, а входът ѝ гледа на запад.

Знае се, че храмът „Свети дух” е бил издълбан от монаси-отшелници още през 10 век, но се е използвал до началото на 20 век. Днес се почита от хората в района и от случайни туристи, търсачи на приключения в дълбокия Югоизток.

През 10 век е издълбана и другата популярна скална църква в района – откриваме я в скалите край близкото село Михалич. Още с влизането усещаме, че храм „Свети Панталеймон” е уникален.Няма друг скален у нас с такава форма и просторен интериор. Височината в централна част е почти 6 метра. Който и да го е изкопал, се е опитал вътрешността да наподобява съвсем нормална градена църква с три ниши. Местните разказват, че пространството е било използвано и в най-новата ни история, като военен склад в годините преди 1989 г.

За църквата няма много писана история. За сметка на това легенда разказва как там  живеят две змии-пазителки. Те се появяват само, когато влезе човек с лоши намерения.

Южните склонове на Сакар са най-приветливи напролет. Докъдето ти стигне погледът се простират полегати възвишения, обрасли в зеленина. Разходката обаче изисква време – човек трябва да предвиди поне един ден, за да намери и обходи крепостта Букелон и двете емблематични за района скални църкви.

---

Made in BG

Двойна реколта от домати, краставици и без вредители: Изсипете това домашно чудо в градината

Можете да използвате мляко в градината като тор, като пестицид или за почистване на инструменти. То е богато на основни витамини и минерали.

Като тор

Благодарение на високото си съдържание на калций, млякото може да се използва като естествен тор.

Предназначено е специално за растения, които са склонни да гният като: тиквички, домати и чушки.

Най-добре е да използвате студено пълномаслено мляко, защото е по-питателно.

За да направите млечен тор, използвайте бутилка и смесете равни части мляко и вода.

Разклатете, след това, пробийте горната част на бутилката и я използвайте за поливане на вашите растения.

Според някои експерти, млякото е отличен листен тор.

Чудотворен тор за краставици, чушки и домати

Ще се изненадате какъв вкус имат и колко нови плодове ще имате благодарение на това средство.

Необходими са ви:

1/2 литър мляко
10 л вода
10 капки йод

Начин на приготвяне:

Всичко се разбърква и се изсипва в корените.

Ще ви трябват около 200 мл на растение.

За растителна защита

Млякото може да се използва и като спрей, особено срещу акари, листни въшки и други дребни паразити.

Според някои изследвания, тези насекоми не могат да “смилат” огромното количество захар, съдържащо се в млякото, така че то ги убива.

Това е особено вярно, когато използвате пълномаслено мляко, разредено с 50% вода.

Срещу гъбички и мухъл

Много често, въпреки усилията ни, растенията могат да увехнат и да не са толкова свежи, колкото ни се иска.

Пригответе спрей с разредено мляко и напръскайте листата.

Това може да помогне за предотвратяване на появата на гъбички и мухъл по растенията.

Възможно е също да се използва като добавка към други естествени пестициди, за да се улесни усвояването му.

Млякото като убиец на мухъл

С разредено с вода мляко можете да лекувате гъбични заболявания по растенията.

Пригответе млечния разтвор, както следва: 1 част мляко и 3 части вода.

Напълнете пръскачката с този разтвор и пръскайте с него болните листа на всеки 10 дни.

Можете да започнете да използвате този метод веднага след засаждането, защото работи и като превенция срещу болести.

По-добро качество на почвата

Ако полеете с мляко почвата около растенията, тя ще бъде много по-качествена, защото ще поеме витамините и минералите, които млякото съдържа.

Много градинари поръсват почвата със сухо мляко, но можете да използвате и мляко, разредено с вода.

За градински инструменти

Инструментите също трябва да се съхраняват и използват правилно.

Много често използваме химикали и токсини, за да ги дезинфекцираме, без да знаем, че можем да постигнем абсолютно същото с млякото.

Това не само предотвратява ръждясването на инструментите, но и ги дезинфекцира естествено.

Млякото предпазва доматите

За да предпазите доматите от мухъл и други болести, пригответе натурален спрей, за който ще ви трябват 1 част мляко и 9 части вода.

Пръскайте растенията веднъж месечно.

По този начин ще ги предпазите от болести и растенията ще растат здрави.

Млякото отблъсква някои вредители

Разтвор от вода и мляко отблъсква някои насекоми, които могат да навредят на растенията.

Мляко и меласа

Ако смесите мляко с меласа, можете да постигнете още по-добри резултати в растителната защита.

Този разтвор е богат на въглехидрати, така че растенията ще бъдат по-силни и по-устойчиви.

Ако неприятната миризма на този разтвор ви притеснява, можете да го разредите с вода.

Не забравяйте, че е изключително важно да използвате мляко от време на време като естествен продукт за поддържане на градината.

Прекомерната употреба може да доведе до обратното: лош растеж на растенията, заедно с неприятни миризми.

Както при всичко, и тук полезното мляко в градината трябва да се дозира правилно и да се използва пестеливо.

---

Made in BG

Всички знаят за Ванга и Дънов, но ТОВА е най-силната българска ясновидка – отива си забравена в мизерия

България познава не един и двама ясновидци. Сред най-известните на първо място познаваме името на Ванга, но не по-малко известен от нея е Дядо Влайчо, например.

Дали обаче знаете, коя е най-силната българска ясновидка? Днес ще ви разкажем за феномена  Константина Стефанова–Кортеза, която често наричат Сливенската Ванга. Кортеза е българската ясновидка №1 за всички времена. Наскоро се навършиха век и половина от нейното рождение. Детството й е не само бедно, но и тягостно, тъй като е белязано от тежък инцидент, досущ като участта на Ванга. След него момичето дълго боледува, но успява да се възстанови.

Кортеза ясновидка

На младини Кортеза отказвала да се омъжи, защото предвиждала, че бракът й нямало да просъществува. В крайна сметка се сгодила, но младоженецът починал пред олтара от сърдечен удар. Животът на Кортеза поел в нова посока след срещата й с изтъкнатия възрожденец д-р Георги Миркович. Той е известен като първия лекар в България, който прилага методите на хомеопатията.

Освен това е сред първите трима ученици на Петър Дънов. Д-р Миркович наема младото полуграмотно момиче като прислужница в дома си. Той създава спиритически кръжоци в Сливен и Бургас. Свръхсетивните дарби на Константина Стефанова се проявяват именно на тези спиритически сбирки в Сливен. Там тя започва да показва дарбата си на ясновидка – чува гласове и получава пророчески видения. И тогава участниците в сеансите на клуба, които се провеждали в представителния дом на Миркович, забелязали, че всичко казано от слугинята Кортеза се сбъдвало.

Славата й стига своя връх през 1908 г., когато бива удостоена с почетната титла „Светата пророчица Кортеза”.

Из цяла България се носят легенди за точността на предсказанията й, а почитта към нея е вероятно първата проява на звездомания по нашите географски ширини – нейни снимки се продавали като топъл хляб подобно на тези на холивудските кинозвезди и рокгрупите няколко десетилетия по-късно.

За разлика от повечето ясновидци, Кортеза не била в конфликт с църквата. Нещо повече – тя е била уважавана от много свещеници. Преданието твърди, че по това време е била по-известна и почитана от самия цар Фердинанд. Самата тя била убедена, че говори с ангели, със Света Богородица, със самия Христос и с всички светии. Този дар ясновидката използвала, за да открива лечебни извори, да напътства живите и да контактува с мъртвите.

Кортеза често пътувала из цяла България. Допускали я да проповядва даже и в дворовете на църквите, където събирала стотици вярващи. Имало случаи, в които на нейните проповеди са се събирали до 12 000 души.

Къщата й в Сливен била превърната в нещо като светилище. Прозорците били със спуснати пердета денонощно. Вътре пред иконите постоянно горели свещи и мирисът на тамян омайвал посетителите. А в преддверието на дома имало делва, в която тя събирала пари и помагала с тях на бедните.

За съдбата й след 1914 г. няма много сведения. Твърди се, че Кортеза живяла дълго, но нейните ясновидски способности постепенно отслабнали. Животът й завършил като самотна старица, която издъхнала в мизерия, изоставена и забравена от всички, пише За жената.

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com