Свържете се с нас

България

Ползите от витамин D3.

Известен също като „слънчевия витамин„, витамин D ( Д ) е мастно-разтворим хормон, който тялото ни може да произвежда по естествен път. Има различни форми на витамин D ( Д ), но двата най-важни за нас са витамин D2 ( Д2 ) и витамин D3 ( Д3 )Витамин D3 ( Д3 ), известен също като холекалциферол, се произвежда естествено от кожата ни. Нашето тяло се нуждае от витамин D3 ( Д3 ) за подпомагане на важни процеси, като например усвояването на калция и заздравяването на костите, като освен това допринася за цялостното ни здраве.

Симптоми на депресия

Някои проучвания показват, че приемането на витамин D3 ( Д3 ) като хранителна добавка може да подпомогне лечението на симптомите на сезонно депресивно разстройство. Тъй като витамин D3 ( Д3 ) се произвежда от тялото ни, когато е изложено на слънчева светлина, се смята, че добавки с витамин D3 ( Д3 ) могат да облекчат някои от симптомите, свързани с депресията от ниското излагане на слънце през по-студените месеци. Въпреки това, проучванията са категорични за това, че стандартното лечение на сезонно депресивно разстройство си остава светлинната терапия.

Поддържането на нормално ниво на калция

Витамин D3 ( Д3 ) помага на тялото да абсорбира калция, важен минерал за производството на здрави кости и зъби. Калцият е особено важен по време на ранното детство и юношество като бавното усвояване на калций може да доведе до недостиг в организма, а от там лошо здравословно състояние и развитие на костите. В продължение на дълги периоди от време, ниските нива на витамин D3 ( Д3 ) могат да доведат до остеопороза.

Лечение на рак

Някои лабораторни и демографски проучвания показват, че витамин D ( Д ) може да намали риска от някои видове рак. Въпреки това, тези изследвания не са окончателни, а според Международни Медицински центрове, заключенията са все още доста спекулативни. Но се смята, че витамин D3 ( Д3 ) може да помогне с намаляване възможността от поява на рак на кожата, рак на гърдата и рак на дебелото черво, както и някои други формации.

Отслабване

Колкото и невероятно да звучи, според проучване от 2009 г., нивата на витамин D ( Д ), измерени в началото на програма за отслабване, могат точно да прогнозират размера на загубата на тегло при участниците. Тридесет и осем мъже и жени с наднормено тегло са били поставени на диета, състояща се от 750 калории на ден- повече отколкото е необходимо, за да запазят сегашното си тегло в продължение на 11 седмици. Тези участници, с най-ниски нива на витамин D ( Д ) са загубили по-малко тегло и по-малко коремни мазнини, отколкото тези с по-високи нива на витамин D ( Д ). Тези резултати показват възможността добавянето на витамин D ( Д ) в нискокалоричен хранителен режим де доведе до по-добро и ефективно отслабване.

Източници на витамин D3 ( Д3 )

В допълнение към получаване на витамин D ( Д ) от излагането на слънце, можете да получите витамин D ( Д ) и от храната. Млечни продукти – като сирене, масло и мляко – всички съдържат витамин D ( Д ). Мазните риби и миди също са източник на витамин D ( Д ), както и обогатените зърнени закуски. Само не забравяйте, че получаването на дневната си доза витамин D ( Д ) само чрез излагане на слънце може да е трудна задача. В зависимост от цвета на кожата, местоживеенето и сезона, може да се наложи от 45 минути до 3 часа седмично излагане на слънце за достатъчно набавяне на витамин D ( Д ).

---

България

El País: Войските на НАТО вече са в Украйна, за да …

Войските на НАТО вече са в Украйна, за да наблюдават оръжията, доставени на украинските въоръжени сили, и да провеждат разузнавателни и тренировъчни операции. Това съобщи испанският El País.

Вестникът твърди, че военните уж не участват пряко във военни операции. Държавите от Северноатлантическия алианс обаче играят ролята на участник във военния конфликт в Украйна, като изпълняват определени бойни мисии по разузнаване, контрол на въоръженията и обучение на украинските въоръжени сили, пише El País.

Изданието припомня, че полският външен министър Радослав Сикорски говори за присъствието на военен персонал на алианса на 8 март на конференция във Варшава.

В същото време той заяви, че „за разлика от някои политици “ няма да назове кои са тези държави.

Според изданието тези думи на полския министър са станали критика към германския канцлер Олаф Шолц, който още през февруари обяви, че британски и френски войски има в Украйна.

Източници казаха на вестника, че страните от НАТО имат информатори на място, които предоставят информация за ситуацията на линията на съприкосновение, за да идентифицират ефективността на доставените оръжия, възможните проблеми с използването им и възможните случаи на корупция с предоставената помощ.

Някои информатори включват пенсионирани чуждестранни военни, които участват във военни действия в редиците на въоръжените сили на Украйна, както се твърди, на доброволни начала.

Още двама събеседници на El País казаха, че са особено активни в наблюдението на тяхната помощ от САЩ.

Авторът на материала посочва, че „тайната“ на военното присъствие на НАТО е разкрита и от неотдавнашно изявление на Еманюел Макрон: френският президент, говорейки за възможното изпращане на войски в Украйна, даде да се разбере, че западните военни вече действат в държавата.

Френският президент Еманюел Макрон не изключи възможността да изпрати войски на НАТО в Украйна. Той каза, че участници от 20 държави вече са комуникирали по този въпрос, но все още не са постигнали консенсус.

---

България

Дяволската комета приближава Земята, ще можем да я видим с просто око

За първи път от 71 години ще можем да наблюдаваме с просто око голямата Дяволска комета, докато преминава през Слънчевата ни система този месец.

Кометата е два пъти по-голяма от връх Еверест и избухванията, които се получават, докато пада, ѝ придават форма като на подкова или на две рогца. Оттам идва и прозвището ѝ „Дявол“, което получава лятото на 2023 година, предаде БТВ.

Иначе кометата се казва Понс-Брукс и е наблюдавана за последен път през 1954 г. преди завръщането ѝ миналото лято. Тя се води късопериодична комета, която преминава през Слънчевата ни система на всеки 70 години.

Късопериодичните комети обикалят около Слънцето за по-малко от 200 години, докато при дългопериодичните това може да отнеме хиляди или милиони

През юли месец миналото лято небесното тяло внезапно стана 100 пъти по-ярко заради внезапно избухване, което ѝ придаде дяволитата форма. Други изригвания са се случили на 5 октомври, 1 ноември, 14 ноември, 14 декември и 18 януари, според сайта за космически новини Space.com.

Как може да видим кометата

Към този момент кометата се вижда от Северното полукълбо по здрач близо до западния хоризонт. Засега ще ви е нужен бинокъл или телескоп, за да я видите.

До края на март тя може да бъде достатъчно ярка, за да се види с невъоръжено око от някои места. Ще продължи да се изсветлява до най-близкото си преминаване до Слънцето на 21 април.

Кометата ще остане видима от Северното полукълбо (и у нас) до началото на май, когато ще започне да избледнява, след това само от Южното полукълбо през юни, преди да изчезне до 2095 г.

Най-ясно ще може да видите кометата ще далеч от градските светлини при ясно небе.

---

България

Трагедия разтърси България! 10-г. дете издъхна в двора на училище

Десетгодишно момче е починало на спортна площадка в двора на училище в Казанлък. Сигнал на спешния телефон 112 е подаден малко след 16 часа.

Случката се е разиграла в двора на СУ „Екзарх Антим I“.

Към този момент не са известни точните причини за трагичния инцидент.

Според очевидци четвъртокласникът играел на двора, когато внезапно се свлякъл. Лекарят от пристигналата линейка само констатирал смъртта, уточнява Presstv.

На мястото е и полицейски патрул.

Пак според свидетели на трагичния случай, ученикът си глътнал езика, което станало причина за фаталния му край.

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com