Свържете се с нас

България

Извънредно! Спешни мерки заради заразата, върлуваща у нас предприе Държавата

Министерството на здравеопазването е решило да позволи първата имунизация срещу коклюш да се прилага по-рано, само месец и половина след раждането, вместо след втория месец на бебето, както е предвидено в Имунизационния календар.

Това решение бе взето на среща между премиера Димитър Главчев, министъра на здравеопазването д-р Галя Кондева, заместник-министъра на образованието и науката Емилия Лазарова и главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Причината за новата мярка е, че към момента най-много регистрираните случаи на коклюш сред деца са до една година, като усложненията при новородените са по-чести.

Министър Кондева посочи, че ситуацията се следи непрекъснато, а увеличението на заболяемостта не е изненада за експертите. Такива пикове се наблюдават обичайно между 3 и 5 години.

Доц. Кунчев потвърди, че ръстът на случаите се наблюдава от средата на миналата година в различни държави в Европа и по света.

В България регистрираните до момента заболели са 314, спрямо 4 за същия период през 2023 г.

По време на срещата в МС беше обсъдена и организацията в детските градини и училищата, където не трябва да бъдат допускани деца със симптоми на коклюш. Властите призовават родителите също да бъдат отговорни и при най-малки съмнения да спират децата си от училище и да търсят лекарска помощ.

Емилия Лазарова от МОН коментира, че внимателно следят положението и ежедневно събират информация за броя карантинирани класове от Регионалните управления на образованието.

От МОН са готови да реагират при увеличение на заболеваемостта и при необходимост ще бъде въведено обучение от разстояние в електронна среда за отделни класове.

Премиерът Главчев бе уверен, че държавните зрелостни изпити и Националното външно оценяване ще бъдат проведени нормално и няма да има деца, които да бъдат ощетени.

Министър-председателят заяви, че е доволен от предприетите мерки и смята, че институциите са подготвени. „Може да успокоим обществото, имаме готовност да се справим“, завърши Главчев.

---

България

Натали Трифонова предизвика сърцебиене с тези СНИМКИ от Италия

Натали Трифонова е на почивка в Италия.

Чаровната водеща на прогнозата на времето и предаването CoolT по bTV сподели моменти от отпуската си в Инстаграм.

Кадрите са от Соренто.

Крайбрежен град в южната част на Италия, намиращ се малко под Неапол.

„Животът няма инструкция за използване, но има дървета, залези, усмивки и смях, така че взимайте най-доброто от него„, пише тя под тази снимка.

---

България

Съседка на Ицо Бозавия разкри защо се стигна до фаталното меле с Кирил Петков!

Техническа експертиза ще доказва с каква скорост се е движел автомобилът на НСО, който катастрофира в Аксаково. Припомняме, че в колата пътуваха съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков и още трима души.

При сблъсъка загина шофьорът на другата кола, чийто прякор е Ицо Бозавия. Животът на пострадалата 58-годишна жена вече е извън опасност.

Въпреки това обаче състоянието ѝ остава сериозно. Лекарите в болница „Св. Анна“ са извършили няколко тежки операции през изминалата нощ и се надяват състоянието ѝ да продължи да се подобрява през следващите дни.

Съседите на семейството в Аксаково са в шок от случилото се.

„От малък го познавам. Момчето порасна пред очите ми. Трудолюбиви родители, трудолюбиви деца, възпитани. Нямам думи“, споделя през сълзи съседката на семейството Дора Николова пред NOVA.

Местните само предполагат защо се е стигнало до катастрофата.

„Не знам. Момчето не пие, не кусва алкохол. Според мен е станало от невнимание, няма друга причина“, допълва Николова.

---

България

Страшна трагедия с младеж на АМ „Тракия“! СНИМКА

Тежка катастрофа на магистрала „Тракия“. Кола излетя от аутобана и се обърна в полето, научи БЛИЦ.  

Инцидентът е станал около 9:30 часа тази сутрин на 74-ия км в платното в посока Бургас.

Загинал е водачът на автомобила „Фолксваген“ – млад мъж. Той е бил сам във возилото.

Мъжът вероятно е изгубил контрол над него, то е преминало през мантинелата, през оградата, отстрани на магистралата и се преобърнало.

Наложило се е аварийно-спасителния екип на пожарната да използва режещи инструменти, за да извади тялото на мъжа от силно деформирания автомобил.

На мястото се извършва оглед от дежурна група на РПУ – Септември. Има и екип на Пътна полиция, който регулира движението. Магистралата е отворена за движение.

 

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com