Свържете се с нас

България

Зловещи СНИМКИ от кървавото меле в София, отнело живота на ученик 

Появиха се смразяващи кръвта снимки от зловещия инцидент, станал в София, при който 15-годишно момче загина.

БЛИЦ припомня, че момчето издъхна след зловещ удар от кола, разиграл се на столичния булевард „Цар Борис III“. Сигналът за инцидента, който е станал край трамвайната спирка при кръстовището с улica „Нишава“, е подаден около 17.20 часа.

Ученикът е бил пометен от шофьор на лек автомобил „Ауди“, уточнява Dir.bg.

Според очевидци, ударът е бил толкова силен, че момчето е изхвърлено през оградата на трамвайната спирка.

На място има четири патрулни коли и линейка, но медиците само констатирали смъртта на младежа. Криминалисти извършват оглед на местопроизшествието.

БЛИЦ припомня, че заради смъртоносната катастрофа трамваите, които се движат в района са отклонени. Снимки: Димитър Христов, Dir.bg

---

Made in BG

Каква заплата в евро ще взимаме, ако сега получаваме 1000 лева

Какво ще се случи със заплатите ни и с цените в търговската мрежа? Това е основният въпрос, който българите си задават, когато стане въпрос за въвеждане на еврото у нас догодина.

От 27 държави в Европейския съюз, 20 са в еврозоната. Никоя страна обаче не е приемала общата валута с минимална заплата по-ниска от 500 евро, какъвто е случаят в България към момента. Според икономисти обаче няма риск заплатите на хората да бъдат намалени, защото те ще бъдат пресметнати според фиксирания сега курс на еврото.

В такъв случай, ако заплатата е 1000 лв, тя ще е равностойна на 512.82 евро.

Във фирмите у нас малко се говори за преизчисленията на заплатите и как ще бъдат променени те догодина.

„Не се обсъждат тези работи. Като му дойде времето и часът, тогава вече ще се разбере всичко за какво става въпрос“, коментира пред БНТ Здравко Кирилов.

Това води до много неясноти и въпроси.

„Как би била изравнена или както говорят „едно евро – един лев“, ама то всъщност не е така. То едно евро е два лева. Стандартът в България е твърде нисък за приемане на евро“, казва Николай Митов.

Икономистите обясняват – заплатите на служителите ще бъдат преизчислени по фиксирания във валутен борд курс на лева към еврото или 1.95 лева за 1 евро. Няма никакъв риск служителите да бъдат подведени и заплатите да паднат при превалутирането.

„Това не е възможно, защото те са резултат на облигационни взаимоотношения. Всеки, който е сключил трудов договор знае, че това е договор и той не може да бъде нарушен от едната страна. Няма повод за безпокойство“, поясни Доц. Елена Ставрова, икономист.

Но ако при заплатите всичко е фиксирано, то при преизчисляването на цените в търговските мрежи нещата не стоят точно така.

„В този случай бизнесът взима решения, бизнесът търси начини да ограничи рисковете и там закръгляването ще бъде направено негарантирано със закон. Разбира се, държавата би могла да се поучи от опита на тези, които вече го направиха, като Хърватия например, и да задължи за един не едномесечен, а едногодишен период бизнесът да поставя цените на продаваните стоки на рафтовете в двете изражения – левово и еврово“, каза доц. Елена Ставрова.

Димитър Бакалов дава пример с цените в пекарната му в Благоевград.

„Може да има малък проблем, но той ще е за нас. Защото де факто една баница, която при мен е 2,10 лева, аз трябва да я направя 1 евро и 1 евроцент, а този евроцент до два лева много трудно ще се връщат 99 евроцента. Може би там ще се получи разминаване, може би някъде ще има малко повече, но това са единични случаи“, каза той.

Правилата и контролът ще зависят от държавата.

---

България

Българче cпeчeли 1-вo мяcтo в Итaлия c тaзи нapoднa пeceн! Bижтe ĸoя e пeceнтa и изпълнeниeтo!

Maлĸият Дaниeл e eдин oт любимцитe нa бългapcĸaтa пyблиĸa. Toй oтнoвo ни oчapoвa и зapaдвa cъc cвoитe изяви. Toзи път, мaлĸият юнaĸ cпeчeли пъpвo мяcтo нa мeждyнapoдeн ĸoнĸypc. Taзи нoвинa бe cпoдeлeнa oт гopдaтa мaйĸa нa Дaни.

3-гoдишният тaлaнт дoĸaзa, чe Бългapия paждa yниĸaлни тaлaнти, ĸoитo c пoмoщтa нa cвoитe poдитeли мoгaт дa пocтигнaт мнoгo и дa пoĸopят мнoгo въpxoвe.

Maлĸият Дaниeл бyĸвaлнo ocтaвя бeз дyми жypитo и вcичĸи пpиcъcтвaщи нa ĸoнĸypca, ĸoгaтo зaпoчвa дa пee. Πeceнтa, ĸoятo изпълнявa e Xaйдe Kaлинo.

Heĸa вcичĸи видим изпълнeниeтo мy и ce нacлaдим нa тaлaнтa нa тoвa мoмчe. C pъĸa нa cъpцeтo мoжeм дa ĸaжeм, чe нeгoвият глac мoжe дa oмaгьoca вceĸи. Kaĸ дa нe cмe гopди c тaĸъв тaлaнт. Cмятaмe, чe и зaнaпpeд гo oчaĸвaт мнoгo ycпexи и ниe cъc cигypнocт щe гo пoдĸpeпямe и мy жeлaeм ĸъcмeт!

---

България

Младо семейство си направи приказен дом от два стари ЖП вагона (СНИМКИ)

Тяхното запознанство се се случи във влака. Оттогава те решиха, че железопътната линия трябва да им напомня любовта, разбра ТРГ.

Ето защо двойката реши да си построи къща като използва железопътни вагони.

Задачата не беше проста. В началото трябваше да се купят вагоните, но това е доста скъпо удоволствие, а след това да ги транспортират. Оказало се, че това ще им струва повече от самите вагони. Не беше никак лесно и получаването на разрешително за това откачено строителство. Но какво ли не прави човек заради истинската любов.

Два вагона производство 1974 и 1975 години бяха купени от влюбените, почистени, боядисани и доставени на строителната площадка.

Младо семейство си направи приказен дом от два стари жп вагона (СНИМКИ)

Според проекта, който мъжът обмислял и рисувал в главата си от дълго време, къщата трябвало да прилича на буквата „Н“, двата вагона гледат един към друг от дългата страна и се съединяват в средата от преход, обединяващ вътрешното пространство.

Младо семейство си направи приказен дом от два стари жп вагона (СНИМКИ)

Според плана, една баня, спалня и кабинет трябвало да бъдат разположени в единия вагон, в другия да са кухнята и трапезария, а свързващата ги стая – просторен хол.

Младо семейство си направи приказен дом от два стари жп вагона (СНИМКИ)

Изграждането на къщата глътнало доста пари и младото семейство взело кредит със срок на изплащане 16 години.

Така обаче те получили възможност да реализират мечтата си и завършили строителството доста бързо.

Младо семейство си направи приказен дом от два стари жп вагона (СНИМКИ)

Всичко замислено, въпреки трудностите, те успели да реализират.

Младо семейство си направи приказен дом от два стари жп вагона (СНИМКИ)

Сега двойката е просто щастлива, че може да живее в дом-вагон, който да им напомня за запознанството и медения им месец, по време на който те пътешествали също с влак.

Младо семейство си направи приказен дом от два стари жп вагона (СНИМКИ)

Не е ли всъщност това истинската романтика във всекидневния живот.

 

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com