Свържете се с нас

България

Внезапна черна вест за всички добри трудещи се хора в България. Загина горкия

Снимка: konkurent.bg

Почина служителят на ЧЕЗ- Разпределение от Мездра, който падна от електрически стълб в началото на месец юли във врачанското село Синьо бърдо, съобщи сайтът medianews.bg.

46-годишният Калин Милчов е издъхнал в столичната клиника „Пирогов”, където повече от два месеца се бореше за живота си. Трагичният инцидент стана на 5 юли по обед при извършване на ремонтни дейности по електропреносната мрежа в района на село Синьо бърдо. Калин, който е родом от Типченица, но от години живее в Мездра, се качил на електрически стълб за високо напрежение, за да отстрани заедно със свои колеги авария, причинена от гръмотевичните бури.

Той обаче загубил равновесие и паднал от стълба от десетина метра височина. При падането получил множество застрашаващи живота наранявания – тежка черепно-мозъчна травма, вътрешни кръвоизливи, фрактури на крайници, счупени ребра и спукани гръбначни прешлени. Пострадалият беше транспортиран и настанен за лечение в неврохирургията на „Пирогов” в медикаментозна кома и с опасност за живота, където бяха му направени няколко животоспасяващи операции. Два месеца след трудовата злополука обаче, за съжаление, той загуби битката със смъртта.

---

България

Това е реалната цена на 500 грама козунак за Великден, обяви шеф Немигенчев

С наближаването на Великден се увеличават проверките за качеството и цената на козунаците. От Сдружението за достъпна и качествена храна алармират, че на пазара се предлагат козунаци без етикет и срок на годност.

„Ако козунакът от магазинната мрежа е без етикет, е притеснително, тъй като там говорим за масова продажба.

Когато купувате от квартална пекарна, надали някой на щанда отпред лепи етикети и слага дата на производство.

Най-вероятно козунакът е произведен в същия ден или поне изпечен, тъй като козунакът е едно дълго производство и само този, който не е правил козунак, не знае, че има доста търкания до направата на един хубав козунак“, каза готвачът Николай Немигенчев, който е от УС на Сдружението за достъпна и качествена храна, предаде Пловдив 24 и Фокус.

По негови думи препоръчителният период на годност на един козунак е в рамките на 2-3 дни, но не защото той ще се развали, а защото ще изгуби вкусовите си качества и ще изсъхне.

Немигенчев поясни за Bulgaria ON AIR, че причината козунаците да издържат повече време в хранителните вериги се дължи на факта, че в тях се съдържат множество добавки.

В последните дни и седмици много хора заговориха за цените на козунаците, като някои ги намират в ценовия диапазон от 2 лева, до впечатляващите 100 лева. Според Немигенчев производството на козунак е доста специфично и изисква добро познание, заради това е и по-високата цена.

„Цената е важна, тъй като не може да очаквате за 2 лева да си купите нещо и то да бъде уникално.

500 грама козунак е напълно нормално да струва между 20 и 30 лева“, каза още Немигенчев.

 

---

България

Бившата на Благо Джизъса го ЗАБРАВИ, залюби бизнесмен от Варна

Поли е влюбена във варненския бизнесмен Петър

Запознали се в сладоледаджийница и веднага се харесали

Бившата на Благой Георгиев – Поли, окончателно го загърби. Красавицата има нов приятел, който се казва Петър, а между двамата кипи бурна любов от около месец. Това разкри самата екссъпругата на Джизъса пред „България Днес“.

„С Петър се запознахме в Несебър, докато бях в една сладоледаджийница. Много обичам да ходя там и да хапвам сладолед. Съвсем случайно се видяхме, не се познавахме до този момент. Той направи първата крачка, всичко стана супер спонтанно. Бях в Несебър, тъй като имам апартамент там. Първата ни среща бе през втората седмица на месец март“, разказва Поли за пръв път за новия си любим и първата им среща.

Поли е в Несебър, когато се влюбва в Петър

Петър има култов бар в центъра на Варна

„Много ни е добре заедно, обикаляме из Варна, ходим по ресторанти, разбираме се супер. Дори обмислям да си празнувам рождения ден там, който е утре. До този момент съм ходила от София до Варна няколко пъти, за да съм с него, но смятам да се преместя да живея там. Той е много зает, защото има бар в центъра на морската ни столица“, разказва за плановете и чувствата си Поли. На въпрос какво е разликата между Петър и Благо, хубавицата бе доста сдържана в изказването си, въпреки че знаем как Благо я третираше, докато бяха заедно.

Благой Георгиев

„Петър и Благо са много различни“, изказва се меко красавицата за бившия си съпруг.

Благой и Поли се ожениха на 26 юни 2022 година във Велинград на пищна церемония. През април 2023 година обаче тунингованата мадама изненадващо поиска развод от Джизъса. По това време той бе на самотен остров в Карибско море, докато участва в култовото шоу „Сървайвър“. След завръщането си от предаването Полина и Благой се срещат няколко пъти, за да обсъдят развода, който иска красавицата. В крайна сметка подписаха развода си в Софийския районен съд, а на него Благой се появи с новата си изгора Ивана – щерката на Ванко 1.

Поли и Петър се срещат в сладоледаджийница, той прави първата стъпка

Красавицата получава букет от рози от новия си любим

„С Благо не се разбирахме още отпреди да замине за „Сървайвър“, никога не бяхме на едно мнение. Благо искаше едно, аз друго. Просто сме много различни и нещата не се получиха. Когато останах сама, вече ми стана ясно, че ще е по-добре да се разделим. Тогава си дадох ясна представа, че искам развод“ – казва Поли.

Преди да се разбере за развода, изглеждаше, че всичко между известната двойка е цветя и рози, но се оказа, че нещата не са точно такива. Дано този път Полина да е намерила истинската любов в лицето на Петър.

---

България

Радостни новини за всеки пенсионер: Неочакван подарък от държавата!

През 2011 година в българската пенсионна система беше въведена една добавка. От тогава тя не е актуализирана нито веднъж. Дойде и нейният ред и тя ще получи увеличение от 3.5%.

Става въпрос за вдовишките пенсии, които имат характера на добавки. Вместо 26.% от пенсията на починалия партньор, както е сега, от 1 юли 2024 г. добавката ще бъде в размер на 30%, предаде „Стандарт“ и „Марица“.

Тъй като тази добавка се определя от пенсията на покойния, тя също се актуализира с всички останали пенсии. Ако покойният не е взимал пенсия, сумата се определя от пенсията или сбора от пенсиите, на които е имал право по ред на наследствените пенсии.

Наследствени са пенсиите, които обикновено получават деца на покойни родители. При наследствените пенсии обаче не може да се взима добавка заедно със самата наследствена пенсия.

Съпругът или съпругата, които са преживели, имат право на наследствена пенсия 5 години преди да имат възрастта за пенсиониране

Хората с 50% или повече инвалидност могат да получат добавката преди този срок, тъй като са неработоспособни.

В момента малко над 679 хиляди души получават вдовишки добавки

Почти 600 хил. от вдовишките пенсии се отнасят към пенсии за възраст и стаж. Към инвалидни пенсии се отнасят почти 67 хил. вдовишки добавки. 2318 са тези вдовишки добавки, които са към кооператорски пенсии. Има и почти 5500 добавки върху пенсии, които НОИ изплаща на базата на стаж в чужбина или смесен стаж.

Бонус за пенсионерите дава държавата. Специална програма им покрива дигиталното обучение.

До септември догодина трябва да стартира виртуална платформа за обучение на дигитални умения за възрастни, става ясно от отговор на социалния министър Иванка Шалапатова на въпрос на депутата Деница Сачева.

Министърът уточнява, че проектът „Предоставяне на обучения за дигитални умения и създаване на платформа за обучение на възрастни” по Плана за възстановяване и устойчивост се изпълнява в два компонента – първият е насочен към разработването на национална виртуална платформа за електронно обучение, през която ще се обучават безработни и заети лица, а вторият е за предоставяне на обучения на работната сила за придобиване на базово или средно ниво на дигитални умения.

Засега процедурите по разработването на онлайн платформата се бавят заради обжалвания, става ясно от отговора на министъра. Съгласно графика крайният срок за стартиране на платформата е септември 2024 г., уточнява Шалапатова.

Вече са разработени и утвърдени програми за обучение на възрастни, извън образователната система, както е и утвърден сертификатът, който те ще получат. Приет е и правилник за реда, при който ще се отпускат ваучери за обучение.

Кой има право да провежда обучения с ваучери на заети и безработни лица

Предстои да се адаптира модул в електронната платформа на Агенцията по заетостта за регистриране на доставчици на обучения по дигитални умения и на електронни ваучери, пише още в отговора на министъра. Предвижда се това да приключи до 1 октомври тази година. веднага след това ще започне и регистрацията на доставчиците.

След публикуване на първите списъци на одобрените доставчици на обучение, ще стартира и процеса по набиране на електронни заявления от хората, които желаят да се обучават, се посочва в отговора.

От данните на Националният осигурителен институт за третото тримесечие на годината е видно, че близо 680 000 от пенсионерите получават вдовишка добавка от 26.5 на сто от пенсията на починалия съпруг или съпруга. От първи юли догодина този процент се увеличава на 30 на сто.

Осигурителният институт отчита, че 69 000 от пенсионерите с увреждания получават към пенсиите си добавка за чужда помощ от 207 лева, пише БНР. 114 са ветераните от войните, а тяхната добавка към пенсията е 276 лева. Все още 979-има възрастни имат и добавка за старост.

Този бонус бе отменен през 2000 година, но отпуснатите преди това все още се плащат.

За хора, навършили 75 години, се полагат 15 стотинки. За навършилите 80 – 23 стотинки. Това означава, че към края на септември приблизително 100 са били възрастните на около и малко над 100-годишна възраст.

По закона за политическата и гражданската реабилитация, НОИ плаща и добавки на 6352-ма репресирани, а размерът варира между 30 и 50 на сто от средната пенсия за предходната година, като от значение за точния процент е времето, в което тези хора са били в затвори, трудово-възпитателни общежития, или лагери.

Интернираните или изселваните също вземат между 10 и 20 на сто от средната пенсия като добавка.

Най-малко – 5 на сто от тях, е за репресираните висшисти, които са били заставяни да работят по строителни обекти, в чистотата или в селското стопанство.

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com