Свържете се с нас

България

Ще повръщат власт: Райчев посочи единствените 3 варианта пред ПП след грозните им думи

„Асен Василев е детонаторът. Той не е победителят. Записът много шокира, но повече шокира с форма, а не съдържание.

Преди време Цветанов бе записал едни лекари, и ние настръхнахме. Властта така изглежда отвътре. Така ще изглежда лекаря по време на операция, така ще изглежда генерала, който праща полка да гине.

Нали си представите, ако чуем, че тия ще загинат, но ние ще бием. Властта така изглежда – гадно„, това заяви в ефира на БНТ социологът Андрей Райчев, коментирайки записите от Националния съвет на „Продължаваме промяната“ (ПП), изнесени от Радостин Василев.

„Ужасна неопитност това да изтече в интернет. Не е проблем как говорят, проблем е какво говорят. Това плаши.

Първо, те не разбират отношенията си с Борисов. Те си мислят, че той е смъртно уплашен, от посолствата, от Магнитски. Те не схващат, че той печели със самия факт на преговорите, той не се стремеше да влиза във властта, а да преговаря.

Той си взе каквото можеше. Той си реши въпроса, излезе от изолацията“, категоричен бе Райчев.

По думите му ГЕРБ имаше проблеми и Борисов ги реши.

„И той ги реши не с това какво ще стане, а че става. Това им е грешка.

Втората грешка на ПП е, че те искат да увеличат властта си непропорционално на своите депутати. Спомнете си как паднаха. Пак Василев бе в корена на нещата. Нападнаха малката партия на Трифонов разцепиха я на две, за да увеличат властта си. Груба грешка.

Те не биват да взимат повече власт непропорционална на подкрепата си. Който го прави, ще повръща власт„, категоричен бе социологът.

„Много хора си задават въпроса, той предполага, че има някакво чекмедже, което като отворим, ще видим какво ще стане. Борисов в момента няма никаква цел, той се е отпуснал в креслото и чака да види какво ще стане.

Те са на ход, те трябва да направят нещо. Те са в цунг цванг. Без всякакво съмнение те нямат полезен ход.

До няколко дни президента Румен Радев трябва да даде втория мандат. Не разбирам къде бързат да го получават“, добави той.

Според Райчев пред „Продължаваме промяната“ има три варианта за действие оттук нататък.

Първо връщат мандата при връчването. Второ завеждат акад. Денков. Тогава той ще има седмица да състави някакъв кабинет. Тогава ще е въпросът дали да има експертно правителство или първоначалният вариант на Денков.

Третият вариант – завеждат някой друг.

Най-вероятен е втория вариант. Тогава ще тръгнат към експертното правителство на Иванов. Дали ще мине, зависи от Борисов, а той дори не си е задал този въпрос.

Той ги изчаква и като види, ще мисли. На този етап обира дивидентите“, обясни Райчев.

Социологът коментира и думите на Асен Василев, че трябва да се назначат шефове на службите, които вече са одобрени от посолствата.

Най-грозното са посолствата, посолството. Самия факт, че така се изказва показва една конспиративност на мисленето на анализатора.

Нормално е един човек, като гледа телевизизора, да казва, че всичко е наредено от американците. Когато един политик мисли така, това е фатално. Да, България е член на НАТО, но това не трябва да означава, че трябва да ни командорат“, обясни той.

„Ако сложиш неадекватен човек на службите, той става дупка в натовската сигурност. Проблема е не как говорят, а какво мислят.

А те мислят, че ние сме марионетъчна държава. Това е стара грешка на Кирил Петков.

Част от българите избиват по посока Орбан, да се ежим на Запада, а Петков го играе Зеленски, който българите не искат да видят. Любимец на Запада, това е принципна грешка. Той не е разбрал народа си и какво народа иска и това наистина подхранва един ръст на Костадинов. Това е сигурния и най-вероятния резултат“, коментира Райчев.

Според експерта по този начин се подхранва една дългосрочна тенденция, към антиевропейско, антинатовско, а това е опасно за България.

„Не виждам нещо особено прорускао, виждам антиамериканско. Тези, които ратуват за интересите на Америка, са контрапродуктивни от гледна точка на САЩ. Техните хора правят всичко възможно да им влошат положението. Защото това са едни заклинания. С такива приятели не им трябват врагове, правят им мечешка услуга.

Българския народ знае какво е голяма страна да те командва, много лесно привижда във всяка намеса такова командване. Никакъв Путин не действа тук, те сами си го причиняват. Това , че ти се развалил хладилника у дома, не означава, че Путин е виновен.

Петков ли е човек на Путин? Дават му да бият дуспа и той фантастично вкарва автогол. Това гледаме. И после казваш Путин е виновен.

Никакъв съдия няма тука, ти просто уникално слабо играеш. Ако бяха друга партия, подава оставка. Но това е края.

Ако все пак мислят нещо разумно, те трябва да помислят за единството си. Не съм сигурен, че те ще преживеят това и то не заради записа. Те не успяха в ключов момент да направят една политика.

Ту ние ще се бием срещу Бойко, а след това ние ще сме с Бойко. Ту налево, ту наседно, знаете как свършва поговорката“, обясни Райчев.

Райчев посочи, че Асен Василев и Кирил Петков продължават да се държат като харвардски момчета, които градят кариера във фирма, а не са начело на държавата.

Това е отвратително. Ала-бала с президента истински ме отврати. Това показва, че самото им присъствие в политиката не е като на представители, а на хора , които маркетират. Няма политика без задкулисие, това са детски мечти. Но представата, че тука малко ала бала е отвратително.

Те не могат да схванат нещо елементарно, това не е фирма, те представляват един народ. Ти представляваш тези хора, те имат определени интереси, виждане. Ти трябва да мислиш две неща – ти представляваш само тях, има още милон и половина и не може да искаш цялата власт. Не им идват в главата“, обясни социологът.

Според него, ако ПП направят ротационното правителство, за всичко трябва да питат Борисов. Много по-лесно е това, което предлага Иванов.

„Може би все пак спасително за тях е варианта с експертното правителство. Има все пак и трети мандат.

Действително е по-добре България да избегне изборите. Има и една огромна неизвестна, която ще разберем след 20-тина дена. Какво става с техниия електорат? В какво ще се превърнат те – във вино ли, в оцет ли, в коняк ли?“, зададе въпрос Райчев.

Райчев коментира и идеята на ДПС за Велико народно събрание.

„Борисов, за да влезе в този преговорен процес и да излезе от изолация, което постигна, плати две много високи цени. Едната е разрива на съюза с Гешев. Сега са рпеки противници.

Втората е ДПС. Винаги е имал блестяшщи отношеняи с ДПС. След този ход, той да преговаря с ДПС, да им покаже Габриел като техен възможен премиер, след това той изведнъж да покаже, че план Б го прави заради план А…

Това не може да не удари по отношенията им. Доган е голям политически шахматист, а не някакъв хитрец. Той гледа партията във величина. Курсът който ще поеме, е към сближаване с ДБ. Те са перспективния играч. Не може баче Иванов да си позволи ГЕРБ, ДПС и ДБ. Той няма да оцелее.

Второ, предстоят местни избори. колкото и да е разнебитена тази коалиция, тя е голямото нещо в страната и в София. максимумът на което ДБ може да отиде, е техническо правителство за една година. Това е консистентно поведение“, обясни Рачев.

Даниел Каменов е с богато портфолио от статии, интервюта и анализи, той се утвърди като достоверен източник на информация и задълбочен коментатор на актуалните събития. Даниел работи неуморно, за да предоставя на читателите си най-актуалната и надеждна информация.

---

България

Лили Иванова дарява апартамента си: Огромното жилище в столицата е оценявано на над 1 милион евро

Примата на българската естрада Лили Иванова е решила да не остави апартамента си като наследство на внуците.

Огромното си жилище в столицата, оценявано на над 1 милион евро, певицата щяла да дари след смъртта си, споделила самата тя пред роднини. Очакваше се апартаментът да остане за децата на племенницата й Мария – дъщеря на сестрата на Лили Магда. Мария има малка дъщеричка и по-голямо момченце, които Лили обожава, и се смяташе, че именно те ще наследят милионите й.

Наскоро по неизвестни причини Лили решила да дари жилището си на дом за сираци.

Адвокатът на примата вече подготвял документите за дарението, което ще влязат в сила след смъртта й. Не е ясно какво решение е взела певицата за милионите си в банката. По последни данни в спестовните сметки на примата има над 10 милиона лева, като само за 2018 г. фирмата й декларирала 1,7 милиона лева.

Припомняме, че половин година преди двата концерта на Лили Иванова в НДК – на 8 и 9 декември,билетите ударно се разпродават, като отсега и за двете дати залата вече е наполовина пълна, показа проверка.

Желаещите да чуят 85-годишната певица трябва да платят между 50 и 180 лева – толкова е цената на най-евтиния и на най-скъпия билет. Общо за двете дати са пуснати над 9000 билета. Според различни изчисления приходите на мегазвездата на естрадата ще надхвърлят 1 милион лева.

Да разпродава всички билети за предстоящите си участия дълго преди самите събития да се състоят се превръща в традиция за изпълнителката на „Детелини“.

Броени дни след като изправи на крака жители и туристи в Слънчев бряг, естрадната прима може вече да се отчете и с препълнените си зали в оставащите й концерти част от тазгодишното й национално турне.

Макар да остава още много време до следващия й концерт – този в Пловдив – 17 септември, и за него билетите вече са кът. За ентусиастите, които все още не са се запасили с билет, единствените възможни опции да чуят любимката си на живо остават двата й спектакъла в НДК в края на годината.

По време на турнето си Лили Иванова ще изпълни последните си хитове „Дали“, „Обичай ме!“ и „Главна роля“.

---

България

Нашенец: На това място за хотдог, две фрапета, безплатна сянка и паркинг платихме само… СНИМКИ

Българин, който плажува в Гърция, се похвали с ниските цени на плажа. Мъжът е посетил небезизвестната за българите дестинация – Керамоти.

„Ammos beach bar в Керамоти. Безплатен паркинг на сянка в пояса до плажа.“, пише Божидар Димитров. Той е прикачил и снимки.

На една от тях се вижда и касова бележка. На нея виждаме маркирани две води, две, фрапета и хотдог като крайната сума е 15 евро.

Очевидно при консумация шезлонгът и чадърът се предоставят безплатно. Така абсолютно всичко – от паркинг до сянка, излиза 15 евро.

Веднага потребители коментираха, че това си е страхотна сделка. „Супер далавера…“, отбелязва Робер Д.

Учудващо под тази публикация не се появиха защитници народното Черноморие, както под всички останалите постове, които да разкритикуват автора, че е избрал южната ни съседка заради „фрапето с безплатния чадър“.

Както съобщихме, множество заведения в Северна Гърция промениха политиката си заради „тутистите с хладилните чанти и филиите“ и от този сезон поставиха цена на плажните принадлежности, а не са безплатни с минимална консумация както преди.

---

България

НАП хвана цял фестивал, работил без нито един касов апарат

Цял фестивал на морето без нито един касов апарат пипнаха инспекторите от Националната агенция за приходите в началото на лятото.

От НАП отказаха да заявят за кое музикално събитие точно става въпрос, тъй като това е данъчно-осигурителна тайна. Според източници на „Телеграф“ става въпрос за фестивал, провел се през юни на плаж в Созопол.

Служителите на НАП установили, че в нито един от обектите там, в които се продават храна и напитки, няма касов апарат. От събраните предварително данни станало ясно, че неотчетената сума възлиза на около 600 000 лева, навъртени за 3 дни. За нарушението са издадени актове и са предприети действия за запечатване на четири обекта.

Липсата на касов апарат е един от похватите за криене на оборот, добре известни на фискалните инспектори. Другите са неиздаване на фискален бон и даване на фалшива касова бележка.

Наблюденията на Главна дирекция „Фискален контрол“ показват, че все повече търговци по морето избират да са изрядни и отчитат коректно приходите от продажби. Голяма роля за промяна на поведението на бизнеса играят и контролните действия на НАП. Данъчните действат по два основни метода – таен клиент и наблюдение на място дали оборотът се отчита коректно.

При първия похват един или двама фискални инспектори купуват стока или сядат в заведение, където консумират нещо. За подобни контролни покупки НАП има специален бюджет. Когато платят сметката и не им се издаде фискален бон, инспекторите се легитимират. Следва писане на протокол и съставяне на акт. За подобно нарушение също така обектът може да се запечата за срок до 30 дни. Данъчните освен това сравняват касовата наличност с отчетения на апарата оборот.

При наблюдението на място данъчните седят край касовия апарат и гледат дали всяка продажба се отчита. Често това води до доста голям ръст в оборотите в съответния търговски обект. След това данъчните сравняват дали отчетения пред очите им оборот се различава много спрямо този преди седмица или месец, когато е нямало наблюдение от НАП.

Напоследък обаче все по-често път си проправя нова схема, особено разпространена по морето, разказаха пред „Телеграф“ данъчни експерти. Всеки сезон едни и също собственици чрез подставени лица регистрират нова фирма. Тя може да прави всякакъв тип бизнес – да отваря баничарници, капанчета, дори сладоледени колички. Въпросната фирма няма никакви активи, всичко е под наем, включително посудата. Така данъчните нищо не могат да ѝ вземат освен оборота в касата.

Фирмата-еднодневка коректно отчита всяка продажба и издава на клиентите касов бон, така че всичко на повърхността да изглежда тип-топ. Това обаче е привидно, защото нищо не внася в хазната – нито ДДС, нито осигуровки, нито данък печалба. Накрая, като свърши лятото, собствениците й, които остават в сянка, я изоставят и следващата година откриват нова фирма, която повтаря същата схема през новия сезон. Задълженията на старата компания обаче продължават да висят. По тази схема се натрупват десетки, а понякога и стотици хиляди левове задължения. Единственото, което от НАП могат да направят, е да пратят публичен изпълнител, подпомогнат от служител по фискален контрол, който в продължение на няколко дни да стои до касовия апарат и в края на деня да прибира оборота. Ако пък сумите се плащат по банков път, се блокира банковата сметка. И при двата случая обаче НАП обикновено може да си прибере само няколко хиляди лева на фона на дълг от десетки хиляди.

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com