Свържете се с нас

Здраве

Шокиращо е какво ще ви сполети, ако ядете само по 1 път на ден

Резултатите от ново проучване, публикувано в Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, показват, че на възраст над 40 години само едно хранене на ден увеличава риска от смъртност.

Ако пропуснете закуската, има по-голяма вероятност да умрете от сърдечни заболявания.

Скорошно научно изследване установи, че хората, които пропускат закуската, са по-голям риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания, водещи до смърт. Ако човек пропусне вечеря или обяд, тогава той има повишен риск от смърт по всякакви причини. Авторите на научната работа, въз основа на констатациите, препоръчват да се яде поне два до три пъти на ден.

В това проучване експертите са анализирали данни за повече от 24 000 американци на възраст над 40 години. Всички те участваха в Националното проучване на здравето и храненето (NHANES) през 1999-2014 г.

Учените са открили няколко общи характеристики при тези хора, които ядат по-малко от три пъти на ден.  В допълнение, тези участници са имали по-ниски нива на образование и доход на домакинството, пушели са, пият повече алкохол, ядат по-малко питателни и по-нездравословни храни, ядат повече закуски и консумират по-малко енергия като цяло (движат се по-малко)./Zdrave.to

---

България

Масло не купувам – вътре има Бог знае какво! От години си правя домашно – от 1 литър стават 700 гр. чисто масло

Ако не сте доволни от качеството на закупеното в магазина масло , можете лесно да го направите у дома, като използвате за целта само 1 продукт – заквасена сметана ! Домашното масло се приготвя бързо и лесно, а освен това може да сте сигурни на 100%, че е натурално, а не пълно с консерванти като купешкото.

За да направите масло у дома , най-добре е да използвате заквасена сметана от сигурен източник, която да е домашна. За да се получи вкусно масло е много важно не само качеството на оригиналния продукт, но и неговият вкус.

Заквасената сметана не трябва да е гранясала, но е разрешена киселостта. От заквасена сметана получаваме леко кисело масло, идеално както за сандвичи, така и за печива и готвене.

Ето една лесна рецепта за 100% домашно масло от сметана :

Домашно масло от сметана
Продукти:

1 кг домашна заквасена сметана

щипка сол

Процедура стъпка по стъпка:

Заквасената сметана трябва да е със стайна температура. За да разбиете маслото, ви е необходим кухненски робот с приставка за тесто или миксер с купа. Изсипете заквасената сметана в купата на кухненския робот. Облечете купата със заквасена сметана със стреч фолио, защото по време на приготвянето на маслото ще се отдели течност, която ще ви опръска.

Започнете да разбивате заквасената сметана на ниска скорост и постепенно увеличавайте до максимум. Отначало заквасената сметана ще стане пухкава, а след около 15 минути на повърхността й ще започнат да се появяват жълти зърна.

Продължете да разбивате, докато цялата течност, т.нар. суроватка, се отдели напълно от маслото. След това изключете кухненския робот и отцедете суроватката. Не я изхвърляйте! С нея можете да изпечете чудесен домашен хляб или палачинки.

Полученото масло прехвърлете в сито, покрито с марля. Изцедете леко маслото с тензуха.

След това маслото трябва да се изплакне. За целта го прехвърлете в дълбока купа и я напълнете със студена преварена вода.

Използвайте лъжица, за да бъркате маслото. Изцедете водата и повторете процедурата още два пъти.

След това, събирайки маслото с лъжица на бучка, изстисквайки го, отстранете останалата вода. Отцедете отделената вода.

Подправете със сол на вкус и разбъркайте. Солта ще помогне да запазите маслото по-дълго.

Съществува и друг, по-лесен метод да отделите течността от маслото след изплакване. Разделете го на части, колкото смятате да са големи калъпите, които ще използвате, и сложете една топка масло в голям буркан, предварително добре изстуден в хладилника. Покрийте гърлото на буркана и започнете интензивно да „друсате“ буркана във всички посоки, докато цялата течност се отдели от маслото и стане гладко.

Прехвърлете готовото масло в подходящ съд и го съхранявайте в хладилника за не повече от три дни.

Приятен апетит!

---

България

Росен Калпачки: Първите признаци на инсулт не се забелязват от пациента

Действително ли късната вечеря увеличава риска от инсулт, защо този риск расте допълнително зимно време, има ли как изкуственият интелект да повиши шансовете ни за оцеляване след неврологичен проблем и как лекарите гледат на идеята за чип в мозъка.

Сърдечносъдовите заболявания се проявяват по-често при хора, които ядат много късно. Добре е да има по-голям интервал между последното хранен и съня, поне два-три часа. Това коментира в студиото на „Събуди се” доцент доктор Росен Калпачки –  началник на Клиниката по неврология в УМБАЛ „Св. Анна“ в София.

По думите му зимата е рисков фактор за инсулт, защото студеното време, особено смяната на топло и студено време увеличава риска от нарушения на кръвообръщението на мозъка.

Той уточни, че първите признаци на инсулт обикновено не се забелязват от пациента. „Почти никой инсулт не води до болка, а тя е основното нещо, което ни алармира. Първите симптоми са леки. В началото нищо не се усеща, а това е най-благоприятното време за лечение. Всички стремежи на обществата са за добро образование на околните, на по-младите хора, които биха разпознали инсулт при свой близък. Веднага трябва да се потърси помощ в специализирано заведение”, добави Росен Калпачки.

Според него част от първоначалните симптоми са внезапно изкривяване на лицето, внезапна слабост в едната или другата ръка и внезапна промяна в говора.

„Тези три признака почти сигурно водят до диагнозата инсулт”, подчерта той.

Росен Калпачки каза, че три четвърти от всеки инсулт се проявяват при хора под 70- години. „Инсултът не е изключение за хора под 50-години”,  допълни още той.

Калпачки каза, че  изкуственият интелект в работата на медиците става все по-добър и спомага дейността на лекарите.

По отношение на случая на имплантиран чип в мозъка на човек той добави, че всички революция в медицината са благодарение на откритията на инженерите.

---

България

Дaфинoвият лиcт cбъдвa жeлaниятa и нocи уcпeх

Ако напишете желанието си на дафинов лист и после го хвърлите в огъня, ще се случи нещо прекрасно.

Древните римляни и гърци използвали дафиновия лист в своите ритуали и вярвали, че той носи победа, щастие и успех. Дафиновият лист сбъдва желанията и е символ на чистота, целеустременост, победа и безсмъртие. Той дава сила, успех и изпълнение на желанията.

Опитайте и вие да привлечете щастието към себе си с помощта на привидно обикновения дафинов лист.

Напишете желание на дафинов лист, после го хвърлете в огъня – и всичко, което сте си намислили, ще се сбъдне с времето.

Сложете по един дафинов лист във всеки ъгъл на стаята, където семейството ви прекарва най-много време – дафиновият лист ще отблъсне болестите от дома ви.

Ако постоянно носите със себе си дафинов лист, това ще ви спаси от неприятности и инциденти.

За да привлечете положителни промени, размачкайте дафинов лист с пръсти, вдишайте аромата и на висок глас отправете молбата си към висшите сили.

Поставете дафинов лист под възглавницата: това ще ви осигури добър сън.

Ароматът на дафинов лист ще ви помогне да си починете и ще ви зареди с нови сили, ако се занимавате със спорт.

Ако поставите четири листа под килимчето близо до прага, те ще ви донесат успех. Дафиновите листа трябва да оформят кръст. Веднъж месечно, на новолуние, сменете листата с нови.

За да имат младоженците щастлив семеен живот, преди сватбата, поставете дафинови листи в обувките на булката и младоженеца за цялата нощ, а на сутринта не забравяйте да ги махнете и да благодарите за помощта.

Сложете над входната врата пет дафинови листа, вързани с червен конец и късметът винаги ще бъде с тези, които живеят в къщата.

Дафиново клонче над леглото на детето ще го пази от лоши очи.

Ритуал за привличане на пари: вземете един дафинов лист, капнете етерично масло от портокал върху него и го поставете на мястото, където обикновено съхранявате спестяванията си – това ще привлече нови финанси, доходите ви ще се увеличат.

 

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com