Свържете се с нас

Любопитно

Чудо в храма на Преподобна Стойна!

Когато ковчегът с тялото на нейното първо дете се затваря, животът на майката Захаринка се превръща в безкраен кошмар.

„Родих Никола, когато бях едва на 18 години – започва своята покъртителна изповед пред „България Днес“ Захаринка Чампоева, пенсионирана детска учителка от Русе. – След това със съпруга ми Здравко минахме през много трудности и лишения. Никола завърши две висши образования, има две деца, но не успя да пребори рака… През месец май си отиде. Мъката беше непоносима.

Вече бях преживяла един инсулт, но ме удари още един. Това ме направи напълно неподвижна. Лявата ми страна беше парализирана. Лежах вкъщи, а за да направя само няколко болезнени крачки, ми бяха нужни две патерици. Но някак трябваше да продължа живота си. Имам още две деца и четирима внуци. Научих за храма на Преподобна Стойна в Златолист от предаване по телевизията. По-късно намерих и подробна информация във фейсбук страницата „Преподобна Стойна – Prepodobna Stoyna“.

Изображение на Преподобна Стойна в храма "Свети Георги" в Златолист. Там светицата е прекарала голяма част от живота си
Изображение на Преподобна Стойна в храма „Свети Георги“ в Златолист. Там светицата е прекарала голяма част от живота си

И реших, че трябва да отида там, въпреки че се намира на другия край на България. Моят мъж е атеист, абсолютно невярващ. Въпреки това се съгласи да направим това тежко пътуване. Беше трудно, защото той не шофира на дълъг път, налагаше се често да правим почивки. Преспахме в Сандански и на другия ден потеглихме към Златолист.

През цялото време имах усещането, че нещо ни води напред в правилната посока. В центъра на селото срещнахме възрастен мъж. Оказа се, че това е бай Коста, живата история на Златолист. Като дете той също е бил спасен с чудо от Преподобна Стойна. Бай Коста ни упъти към храма, защото в този момент джипиесът ни беше отказал. Беше ранна сутрин, когато колата ни спря пред църквата „Свети Георги“, където е живяла светицата. Влизайки в двора, не знам какво ми стана, но се разтреперих се и оставих патериците.

Стаичката, в която е живяла Преподобна Стойна
Стаичката, в която е живяла Преподобна Стойна

София прайд срещу „Спрете Содом и Гомор“

Прекрачих сама входа на църквата и застанах боса на камъка пред олтара.

Казвах молитвите си, когато главата ми се завъртя и имах чувството, че нещо ме отнесе за момент в друго измерение. Усещането е сякаш те вдигат във въздуха и после те връщат пак на земята. След това съвсем сама, без чужда помощ, изкачих стълбите към стаичката, в които е живяла Преподобна Стойна. Помолих се, а от очите ми започнаха да текат сълзи. Нещо пак ме грабна, усещах чисто физическо докосване, въпреки че бях сама.

Изображението на свети Георги на входа на църквата в Златолист
Изображението на свети Георги на входа на църквата в Златолист

Върнах се обратно по стълбите към църквата и олтара. Чух мъжа ми, заклет атеист, да казва:

„Става някакво чудо, ти вървиш…“. После обиколихме всички места, заредени с енергия край храма. Отидох до гроба на Преподобна, до люлката в двора. Прегърнахме вековното дърво. Не ми се тръгваше от там. Интересното е, че дори мъжът ми, в когото нямаше и зрънце вяра, усети силата на това място. Каза ми: „Може да си тръгваме направо за Русе, няма да спираме никъде. Имам чувството, че мога да карам и хиляда километра“. Така и стана. След това посещение в Златолист животът ми се промени и отново доби смисъл. Наскоро със съпруга ми празнувахме 50 години от нашата сватба. В дома си имаме икона на Преподобна Стойна. Светицата, която отново ме върна към живота.“

Светицата предсказва смъртта си

Последната българска светица Преподобна Стойна си отива от този свят на 22 декември 1933 г. Утре се навършват 86 години от края на нейния земен път. Любопитното е, че приживе тя сама предсказва смъртта си.

„Знам, че ще живея точно 50 години и 100 дена“, казва Стойна. Преподобна общува духовно със свети Георги, който й дава силата да предсказва бъдещето и да лекува.

Младата майка Светослава:

Благодаря на Преподобна за рожбата си

„Няма никакъв начин да имате дете по естествен път.“

Това е диагнозата, която научават от лекарите Светослава и Георги и решават да опитат инвитро. Но и да потърсят помощ от Преподобна Стойна.

Светослава и Георги с малката Валерия
Светослава и Георги с малката Валерия

„Връщахме се от Гърция и решихме да минем през Златолист – разказва Светослава. – Беше спокоен делничен ден. Влязох в църквата, застанах в средата и започнах да се моля. Усетих сякаш някой влезе и застана зад мен. Присъствието беше толкова силно, че се обърнах да видя кой е. Нямаше никой… После се качих в стаичката на Преподобна, погледнах нагоре и заплаках. Тежестта и мъката започнаха да се изливат в сълзи. Но почуствах, че всичко ще бъде наред.

Бебето Валерия с икона на Преподобна Стойна
Бебето Валерия с икона на Преподобна Стойна

Направихме процедурите и още от първия път забременях. Днес моето прекрасно момиченце Валерия вече е на четири месеца.“

---

България

Миската Анджелина мечтае да спи с Милко Калайджиев

Участничката в конкурса „Мис Плюс Сайз“, Анджелина, имала мечта за среща с Милко Калайджиев. Тази пълнокръвна участничка влезла в предаването с ясна цел – да срещне своя идол, мъжът, към когото изпитва възхищение.

Още от дете имам несбъдната си сексуална мечта – не просто с когото и да е, а с таткото на пиленцата Милко Калайджиев. Той е толкова секси, че е мечтата на всяка жена„, споделя Анджелина при представянето си в конкурса. Въпреки това, при срещата си с идола си, атрактивната млада дама изгуби думите и се изказа с уважение към Милко.

Вместо да изрази желание за близък контакт, Анджелина се задържа и само изпраща сигнали, че според нея той е най-сексапилен мъж в страната. „Той е уникален„, коментира Анджелина след срещата си с него.

Междувременно друга участничка, Алисия, има шанс да сбъдне мечтата на друга плюс сайз участничка. Светлана, представила се като голям фен на певицата, работи като сервитьорка, но истинската й мечта е да стане попфолк изпълнителка. Докато обслужва клиентите си, Светлана звучно пее най-големите хитове на Алисия.

Нейният любим песен е част от репертоара на певицата. След редица обаждания от страна на организаторите, световната звезда най-накрая се свърза лично с конкурса и обеща да се срещне със Светлана. „Мечтая за дует с нея“, разкрила Светлана.

Попфолкът оказва влияние върху повечето дами в предаването, като Емануела се превръща в мотивиращ фактор за Виктория Зайкова. „Мис Плюс Сайз“ е риалити конкурс, който привлича стотици хиляди гледания и коментари в интернет, информира „Телеграф“.

---

България

Мъж от Добрич почисти с багера си снега в неговия район

Снимката е илюстративна

Мъж от Добрич почисти със собствена техника един от кварталите на града, след като снегопочистващата техника така и не се появила. Ивайло Тодоров сам запалил багера и започнал да чисти.

Той тръгва с идеята да изчисти улицата, на която живее, и площада пред училището.

„Трети ден вече нямаме ток на работното място. Там сме пет-шест фирми, които сме под наем, и поради липсата на ток нямаме възможност да работим. Доста сняг се беше насъбрал, нямаше как да влезе и снегорин. Аз съм с по-малък багер, имах притеснения обаче да не ударя някоя кола“, коментира Ивайло Тодоров.

„Реших, че мога да помогна безвъзмездно, с лични средства, не исках да ставам известен“, казва още той пред bTV.

Стела Костадинова благодари на съседа си в социалните мрежи.

„Преди това просто не излизахме, почистихме пред домовете си, но колата буксуваше и нямах възможност да изляза.

Бяхме в капана на зимата вкъщи. Не очаквах да видя Ивайло с багера.

Аз го снимах и го разпространих в групите, за да покажа, че който иска, може“, посочва Стела Костадинова.

Кметът на Добрич Йордан Йорданов коментира, че общината спазва всички процедури по Закона за обществените поръчки и има договор за почистването.

Той благодари на Ивайло за личния принос в почистването, защото никоя община в света не знае кога и колко сняг ще падне. Йордан Йорданов обясни, че първо се почистват големите улици и след това се преминава към малките, пише 24 часа.

---

България

Родители внимавайте! Изрод примамва деца в бус с кученце и бонбони!

Странен мъж обикаля и примамва деца в тъмен бус. Казвал им, че могат да погалят кученце ако влязат и им предлагал бонбони.

Този слух за отвличане на деца, предизвикал масова психоза в социалните мрежи, когато притеснена майка от Варна споделя за случилото се във Фейсбук група.

„Предупредете децата си!

Онзи ден пред ОУ “Захари Стоянов”/ Математическата гимназия е имало тъчем бус и човек, който е приканвал деца да влязат вътре ако искат да погалят някакво кученце и бонбони са предлагани! Моят син, въпреки че е едва на 10г. веднага е реагирал и се е върнал в двора и е казал на първата госпожа, която е срещнал.

Тя е изгонила хората и от дирекцията са взели мерки, но моля всеки да предупреди детето си независимо къде учи и ходи да не се поддава на такава измама, защото това за мен е с идея отвличане!

Моля, споделете и с приятели.

За съжаление много варненски групи не публикуваха поста (защото не е по темите им) и се надявам тук да се публикува и да опазим децата си!“, пише притеснената майка.

Николай П. споделя, че е попадал на подобна публикация за потенциално отвличане на деца.

„Някъде бях чел, че подобен бус са виждали и в района на други училища. Полицията знаела, но нищо не можела да направи, тъй като към момента нямало сигнали за отвличания“, написа мъжът.

Подобни ситуации вероятно не се случват само около училищата, като друга майка споделя своя история.

„Моето дете е на 6 години и в ДГ „Калина Малина“, която е в същият квартал. Сподели ми, че миналата седмица някакви батковци са я извикали до оградата. Предлагали са сладолед и са й казали, че могат да помогнат да прескочи отвън, ако иска“, твърди Мария Р.

Снимката е илюстративна

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com