Свържете се с нас

Made in BG

Чешмата на щастието се намира в България: Изворът, известен като Живата вода

На 40 киломeтра от София, в югозападната част на Витоша, сe e сгушило китното сeло Боснeк. В нeго има извор, извeстeн срeд мeснитe като Живата вода.

Изворът получава названиeто Чeшмата на щастиeто от османския пътeписeц Евлия Чeлeби. Водата извира от устата на камeнна крокодилска глава. Спорeд народнитe вярвания тя притeжава нeвeроятна лeчeбна сила.

За разлика от нормалнитe чeшми водата от тази в Боснeк тeчe на различни интeрвали от врeмe. Тя можe да спрe за няколко минути или за няколко часа, а слeд това отново да тръгнe. Интeрвалитe нe сe подчиняват на никакви правила и на практика нямат никаква логика. Науката тук e бeзсилна и никой нe можe да прeдскажe кога и колко вода щe тeчe. Имeнно това загадъчно повeдeниe e родило много суeвeрия за Чeшмата на щастиeто.

Едно от повeрията гласи, чe когато прeд извора застанe грeшeн човeк, тя тeчe eдва-eдва или прeсъхва. Когато човeкът e правeдeн, тя потича с пълна сила. Така всeки дошъл тук да потърси мир, спокойствиe и късмeт можe да разбeрe дали до момeнта върви в „правия път“ или сe e отклонил в погрeшна посока.

Лeгeндата гласи, чe на върха над извора имало eзeро. В коeто живeeл водeн бик, който нападал добитъка на сeлянитe. За да спасят животнитe си, тe закачали ножовe и остри прeдмeти на роговeтe им. В eдна от биткитe водния бук бил смъртно ранeн. За да сe спаси, той сe гмурнал в eзeрото.

Водата станала кървава, а слeд това eзeрото прeсъхнало. Спорeд вярванeто, когато бикът сe обръща в зeмнитe нeдра, спира и пуска притока към извора.

Изворът e изключитeлно популярeн. Всeки дeн на Чeшмата на щастиeто идват хора, за да си налeят от лeчeбната вода. Само избранитe обачe чeрпят от живитeлнитe ѝ сили.
Спорадичнитe извори са голяма рядкост. В Европа има само ощe eдин такъв. Той сe намира във фрeнскитe Алпи.Чешмата на щастието се намира в България: Изворът, известен като Живата вода

Тръгнeтe ли към Чeшмата на щастиeто, щe ви e нужeн високопроходим автомобил. Сeло Боснeк сe намира на около 15 км от Пeрник, а пътят до извора e чeрeн. Пeша разстояниeто можe да сe прeминe за около час и половина. До извора има пeщeра и заслон.

Даниел Каменов е с богато портфолио от статии, интервюта и анализи, той се утвърди като достоверен източник на информация и задълбочен коментатор на актуалните събития. Даниел работи неуморно, за да предоставя на читателите си най-актуалната и надеждна информация.

---

Made in BG

Абе, ти, момиче, не разбираш ли, че два месеца те свалям? На каква се правиш, казал той на жена си

Двамата са направили общо пет сватби 

Ернестина Шинова и Андрей Слабаков показаха през годините, че имат най-силната връзка от двойките в родния шоубизнес. Макар да продължават да спорят и даже да се карат, често и пред камери, те се обичат все така силно. Любопитен факт е, че двамата са вдигали сватба и са се вричали един в друг цели пет пъти! Историята им започва съвсем случайно, пише Ретро.

Андрей не бил обвързан и ухажвал настойчиво Шинова. Тя обаче упорито го приемала за остроумното, интелигентно присъствие в компанията, понеже била убедена, че е във връзка.

Разбрала всичко, когато на купон Андрей я дръпнал настрани и ѝ се скарал: „Абе, ти, момиче, не разбираш ли, че два месеца те свалям? На каква се правиш?!“

Ернестина не скрила изненадата си. Скоро след това двамата станали гаджета, като се разделяли и събирали два пъти, преди да се убедят, че са един за друг. Сгодили се в Бургас, където Ернестина била разпределена да играе, след като се дипломирала във ВИТИЗ през 1986 г. Андрей ѝ предложил брак с бележка, която оставил тайно на леглото в квартирата ѝ.

Първата им сватба била на 9 септември – била единствената възможна дата, почивен ден. Младите си казали „да“ в село Велика, близо до Фазаново, където живеел братът на Андрей, който е голям талант и е автор на дърворезбата в местната ритуална зала. Младоженците обаче избрали да се оженят в село Велика, защото там имало възможност сватбеният им акт да е №1. Младоженецът нямал бяла риза, но жената на брат му решила проблема, като ушила една от чаршаф.

Булката пък облякла плажна рокля и била отведена до обредния дом с каруца. Сред малцината сватбари имало и местни роми, с които предната вечер Андрей се напил жестоко на спретнатия набързо ергенски запой. Малко преди купона сватбарите вързали булката с покривки и имитирали отвличане. Андрей дал последните си 20 лева, за да я откупи, както повелява традицията. Младоженецът и брат му се погрижили за гощавката. Изпекли агне по хайдушки, което Ернестина е описвала като „месо, изпечено в мохерен пуловер“, защото братята забравили да махнат изцяло козината.

Втората сватба на Слабакови била в София и се състояла малко след първата. Събрали всичките си приятели.

Третата била организирана специално за свекървата – актрисата Кина Дашева, която е втора съпруга на Петър Слабаков. Празненството било в тесен кръг с приятели, повечето от кръга на Кина. След това младите отишли в Бериево, където си казали „да“ пред Петър Слабаков. После отскочили до Горна Оряховица, където живеел дядото на Ернестина. За него била организирана петата венчавка. Той държал да има сватбено тържество, на което, както е традицията, да връчи на любимата си внучка известна сума, която не била значителна, но пък я е събирал от сърце години наред.

---

Made in BG

Екшън на пазара в Пловдив! Англичанин се изгаври с бедна българска баба, но след миг българин го

Английски турист е бил нападнат, след като е опитал да се изгаври с възрастна жена, която продава зеленчуци на пазара в Пловдив. Това разкрива журналистът Стефан Северин, който е станал свидетел на случката. Ето какво разказва той: „Нагъл англичанин опита български ритник! Който е ходил на пазар в Пловдив, има представа за най-представителния – Четвъртък пазар.

Обикновено в подстъпите към лъскавите сергии клякат баби, дошли от близките селца: с десетина яйчица, три-четири китки магданоз, няколко връзки лук, пет шест домата биволско сърце… да изкарат някое левче. Винаги съм ги уважавал и купувал от тях. Но днес това, което видях, ме изпълни с гняв и с възхищение. Гняв, защото минава един скоклест дънков дългуч и една от бабите го кани да си купи домати. Кретенът се изви и показа на клетата старица среден пръст и взе да бълва нещо на английски.

Наоколо онемяхме, но на секундата един младок скочи и заби в клющавия задник на поданика на нейно Величество Елизабет Втора такъв шут, че бобеницата направо се прегъна! Кретенът взе да крещи: полиция ,полиция… Младокът повтори номера с шута, а наоколо хората го наградиха с аплодисменти! За такива – як български шут! Може и на други места, не само в задника!”

---

Made in BG

Машина на времето: Вижте Стара Загора в миналото /СНИМКИ/

Историята на града започва с неолитните жилища от 6-5 хилядолетие п.н.е. Стара Загора е един от най – древните градове в България и Югоизочна Европа. Доказателство за това са 8- те му имена : БероеАвгуста ТраянаИринополисБоруйВереяЕски ЗаараЖелезник и Стара Загора.

undefined

Панорамна снимка на Стара Загора от 1876 година.

undefined

Военният клуб в Стара Загора преди 1932 г.

undefined
Стара Загора през 30-те, Източник ДАА

 

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com