Свържете се с нас

България

Цял Смолян говори за майката на новия патриарх, ето какво е направила

Целият Смолян е горд от избора на техния земляк Даниил за патриарх. С постове в социалните мрежи управници и редови миряни не спират да отправят благопожелания за голямата чест родопчанин да оглави Православната ни църква. 

Роденият в Смолян през 1972 г. със светското име Атанас Трендафилов Николов бъдещ Божи служител Даниил е поредният родопчанин сред висшия ни клир, след Екзарх Стефан и Видинския митрополит Дометиан.

„Посрещнахме с огромна радост новината за избора му начело на Българската патриаршия. Пожелаваме му здраве, дълголетие и благополучие. Вяра, любов и мъдрост да съпътстват духовните му дела за благото на светото Православие! На многая лета, Светейши Владико!“, му пожела и кметът на Смолян Николай Мелемов.

„Даниил е истински монах, млад човек, който е за пример на много духовници“, заяви отец Димитър Михайлов, който е и първият демократично избран кмет на Смолян. Той се е срещал с настоящия патриарх, когато той е бил Видински митрополит.

„Разговаряли сме с него на богословски теми и аз съм удовлетворен от това, че е много по-млад, но богословски подготвен, философски ориентиран, научно обоснован“, каза отец Димитър.

Той подчерта, че е бил впечатлен от смиреността на тогавашния митрополит Даниил, неговата подготвеност за висш духовник, милосърдие и желание да се отнася с любов и уважение към хората.

Под името Атанас Николов днешният патриарх завършва основно и средно образование в родния си град. Напуска Смолян, след като е приет да следва английска филология в Софийския университет. Във втори курс обаче решава, че призванието му е друго, и се мести в Богословския факултет.

Баща му Трендафил Николов е родом от смолянското село Кремене. „Той се пенсионира като полковник от милицията. После през 2006 г. написа книга за Кремене“, сподели отец Димитър.

През 2016 г.  от Община Смолян е публикуван документ от проверка на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, в който се обявява за установена принадлежност на Трендафил Николов към ДС.

В документа е публикувано, че Трендафил Тодоров Николов, с дата на раждане 23 март 1939 г. в с. Кремене, е работил в структурите на ОУ на МВР ​- Смолян – ДС като щатен служител, като със заповед от декември 1970 г. е назначен за инспектор IV степен.

Комисията разкрива данните във връзка с това, че Трендафил Николов е бил общински народен съветник до 28 август 1990 г.

Майката на новия патриарх – Златка, дълги години е учителка, преподавала е информатика в Икономическия техникум „Карл Маркс“ в Смолян, който сега е професионална гимназия по икономика.

Това обясни пред marica.bg Мария Горанова, счетоводител и роднина на семейството на Даниил.

„Трети братовчеди са с моите синове. Бащата и майката на Златка – дядо Атанас и баба Шина, бяха много трудолюбиви хора. Дядо Атанас се занимаваше със земеделие и горско стопанство, гледаше и животни.

Цялата фамилия са много точни и трудолюбиви хора. Здрав корен са, с много ценности. Майката на новия патриарх е изучила десетки смолянчани“, разказа още Мария Горанова.

Патриарх Даниил има един брат – Петър, който е семеен и живее в Смолян, казват техни познати от родопския град.

Даниел Каменов е с богато портфолио от статии, интервюта и анализи, той се утвърди като достоверен източник на информация и задълбочен коментатор на актуалните събития. Даниел работи неуморно, за да предоставя на читателите си най-актуалната и надеждна информация.

---

България

Синоптиците – бягайте от този град другата седмица!

Сериозно предупреждение за времето през другата седмица за голям наш град.

Не се вижда краят на горещото време. Това показва справка на Plovdiv24.bg в специализираните сайтове за синоптични прогнози.

Днес, утре и в петък очакваната максимална температура например в Пловдив е 38 градуса.

Събота, неделя, понеделник и вторник (13 – 16 юли) живакът ще достигне 39 градуса. След това – на 17, 18 и 19 юли градът под тепетата ще се пърже на 40 градуса. Ще е почти тихо или със слаб североизточен вятър.

---

България

Извънредно: Пловдив се размина с огромна трагедия

Дърво рухна върху пешеходна пътека в Пловдив, пише glasnews.bg, позовавайки се на съобщения на очевидци във Facebook.

Инцидентът е станал този следобед на кръстовището между улиците „Богомил“ и „Ралица“.

1720614129 sistemen bufer 2

„Няма вятър, буря или дъжд. Добре че няма пострадали!“, коментира Татяна Анчева.

Пътят е блокиран, като стъблото на дървото е върху цялата „зебра“.

---

България

Почина голям наш предприемач

Почина голям бизнесмен, носител на титлата „Бизнесмен на България“- 2004 година.

На 11.07.2024 г., на 82 години почина почетният гражданин на гр. Дупница, носител на множество държавни отличия и награди, Александър Иванов Кашукеев, съобщава БТА.

Александър Иванов Кашукеев е роден на 10 ноември 1941 г. в София. Завършва основно и средно образование в гр. Дупница в семейство на изтъкнати дупнишки учители.

Майката е заслужил учител в Базовото училище „Акад. Тодор Самодумов“ гр. Дупница и носител на орден „Кирил и Методий“.
Александър Кашукеев е почетен гражданин на Дупница от 2011 година. Награден е с орден „Червено знаме на труда“ 1988 г., „Златен орден на труда“ – 1982 г., почетния знак на Президента на Република България 2005 г. и е обявен за „Бизнесмен на България“- 2004 г.

През 2011 година, за изключително големите му заслуги за развитието, насърчаването и подпомагането на българската икономика и предприемачество, е награден с орден „Стара планина“- първа степен.

Александър Кашукеев присъства и сред избраните личности в книгите „Именити дупничани на ХХ век “ и „Кой кой е в България“.
Общинското ръководство поднася съболезнования към семейството и близките на Александър Кашукеев.

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com