Свържете се с нас

България

Цените на колите втора ръка скочиха двойно, но…

„Ако харесате кола в автосалон, не се чудете дълго, а купувайте на момента. Утре може да я няма.“ Така говорят търговците на клиентите си и този път са абсолютно добронамерени, защото бързата сделка е от полза за двете страни, пише „Марица“.

Предлагането на коли втора ръка е ограничено, а цените са непредсказуеми. Има чувствително „отпушване“ на пазара в сравнение с 2020 година, когато ковид пандемията смрази света, но доставките са все още недостатъчни нито като количество, нито като качество. А цените? Въпреки че всичко поскъпна – всеки ден с малки стъпки, на автомобилния пазар увеличението на цените беше рязко и неочаквано. И няма никакъв шанс да спре.

За миналата година в България са продадени 198 050 употребявани и 33 573 нови автомобили. И двете цифри са далеч от предковидните пикове. Не че нямаше мераклии за покупки, просто предлагането беше доста обрано.

Докато си стояхме затворени вкъщи, поспестихме доста пари

Но после кризата с вируса се развихри, дойдоха засечки с доставките, с производството на части, инфлацията… и стигнахме до настоящия пазар, който търговците определят лаконично като „странен с недобри перспективи“.

И търсене има, и предлагане има, но определено желанията на продавачи и купувачи се разминават все повече, коментира собственик на автосалон за коли втора ръка от Пловдив. В момента най-оборотни се оказват автомобили на цени между 8 и 14 хиляди лева, обобщава той. За тези пари обаче могат да се купят возила на възраст между 7 и 15 години.

Например – най-общо казано, на долната граница може да се спазари „Фолксваген Поло“, произведен в далечната 2006 г. Любимият на перничани „Голф“, произведен 2011-2012 г., отива към 12 бона. „Дачия Дъстър“ на възраст 11-12 г. може да се спазари за 13-15 хиляди лева, в зависимост от конкретното й състояние.

По-новите автомобили (7-8-годишни) не се барат под 20 бона (виж таблицата)

Колите втора ръка поскъпнаха с 50%, избор няма

Бензиновите са масово предпочитани. Дизеловите обаче имат превес в по-ниския клас като предлагане. Това се обяснява с ограниченията за влизане в големите градове в Европа, или т.нар. зони с ниски емисии, на стари дизелаци. Заради новите правила част от засегнатите граждани се отърваха от трошките си, които по веригата стигнаха до нашия пазар.

За една година цените се промениха в посока нагоре с между 40 и 50 процента за едни и същи модели. В България пък като малък пазар започнаха да се внасят все по-малко и все по-вехти автомобили. Причината е проста – хората в западноевропейските държави през последните години искаха да си сменят колите с по-нови, но не можеха – просто защото нямаше с какво.

Чакаха за ново возило на опашка с месеци, пък и не беше сигурно на каква цена ще дойде финално заради непрекъснатото увеличаване на разходите.

Това пък отвори луфт на по-бедните пазари, за какъвто се счита и нашият. Отваряме скоба, за да споменем, че масово европейците сменят колите си средно на 5-6 години.

Отново за една година транспортът до България поскъпна също драстично, дава още един нюанс нашият събеседник. Колите за продажба от Белгия, Холандия и Франция сега пътуват за 1500 лева на брой, а преди разходът е бил под хилядарка. Дава за пример, че ако миналата година за вноса на една кола от Италия е заплащал 620-700 лева, в момента сумата е същата, но в евро, че даже и отгоре. Освен Германия

Ботуша е предпочитана дестинация за внос у нас,

защото заради топлия климат колите нямат ръжди. Колкото по на север отиваме, толкова по-осезателно се виждат следите на времето по колите, казват майсторите. Колите от Италия са предпочитани на нашия пазар и защото разполагат с много екстри от рода на система за отключване и заключване от разстояние (кeyless),  бутон за безключово стартиране и система против кражба (start stop), елстъкла и огледала, автоматични фарове и чистачки, подгряване на седалки и т.н. Напоследък митът, че италианците карат колите си много неразумно и ги амортизират бързо, издиша, посочват още търговците.

Забелязва се и още една тенденция – хората с повече възможности или по-големи спестявания се преориентират към „по-млади“ автомобили, но втора употреба – 3-, 4-, 5-, 6-годишни вместо инвестиция в чисто нов, разказват наблюденията си от друг пловдивски автосалон. Така получават сделка на мига, защото за кола от шоурума все още се чака с месеци.

Не колкото миналата година, но има такъв „празен период“. Другият им плюс е, че може да се спестят и част от разходите, като например задължителното каско, ако колата е взета на лизинг.

Без трошки с Евро 1 в центъра на София, после и в Пловдив

Колите втора ръка поскъпнаха с 50%, избор няма

В последната година има известно объркване у клиентите заради решението на ЕП за забрана на продажби на нови бензинови и дизелови автомобили от 2035 г., посочват автотърговците. Така след 12 години ще бъде забранена регистрацията на нови автомобили – както леки, така и търговски, чиито двигатели отделят въглероден диоксид по време на движение. Единствената масова алтернатива ще станат електрическите превозни средства.

Това обаче не означава, че всички коли с двигатели с вътрешно горене ще изчезнат на мига. Експертите смятат, че това ще се случва поетапно и ще продължи поне до 2050 година, докато се изчерпа „жизненият цикъл“ на возилата.

На местна почва у нас шофьорите с тревога очакват повсеместното въвеждане на зоните с ниски емисии в големите градове. Засега такава е планирано да има в София. С решение на Общинския съвет от 1.12.2023 г. в малкия ринг в центъра на столицата се забраняват колите с екологична категория 1, но само за зимните месеци – декември, януари и февруари. За Пловдив нещата са още по-назад – за такива зони само се говори.

На автоборсата посрещат с 1000 лева отстъпка за „добър ден“

Колите втора ръка поскъпнаха с 50%, избор няма

Автоборсите край Пловдив не изглеждат изпразнени, въпреки по-слабия внос на коли втора ръка, установи репортерска проверка. Търговците разбираемо са вдигнали цените, но обикновено още в началото на разговора успяват да намекнат, че са склонни на пазарлък, само и само да продадат харесаната от купувача кола. А понякога и в прав текст заявяват, че това, което пише на табелата, поставена на предното стъкло, може да се намали с 500 и дори 1000 лева.

Така например в един от автосалоните е обявен лъскав „Нисан Ноте“ на цена 11 990 лева. Колата е 10-годишна, но разполага с всички екстри на съвременните автомобили – климатроник, парктроник, навигация, хендсфрий, предни, задни и странични въздушни възглавници, GPS проследяване и още много други. Освен това колата е само на стотина хиляди километра и е 80 коня, което значи, че бъдещият – стопанин ще плаща малък данък.

Само че стои зад оградата от няколко седмици и продавачът – явно иска да я пласира по-бързо. Затова още докато обяснява хубостите на автомобила, небрежно подмята, че ще го даде само за 11 бона.

По същия начин друг търговец до Труд хвали джип „Пежо“, обявен на цена от 18 999 лева. Той е произведен през 2014 г., има 120 коня под капака си и е с пробег от 148 000 км. Автомобилът е „без забележки“, има всевъзможни екстри и глезотии и може да се пробва на място пред автосалона. И той обаче изглежда е залежал от близо месец, затова продавачът анонсира, че ще го даде с хилядарка по-евтино, стига купувачът да се навие.

Разбира се, среща се и обратният вариант, ако колата е от по-търсените модели. Така „Тойота Аурис“ от 2013 г., която е била обявена за „предстоящ внос“ на цена 18 500 лева, след пристигането – в България и козметичното почистване и пастиране изведнъж поскъпна на 20 бона. Трябва да си сложа и 1500 лева за превоза от Германия, обяснява търговецът.

Той обаче е спокоен, защото този модел японски возила изчезват от автосалона само за ден-два, след като бъдат пуснати за продан.

Даниел Каменов е с богато портфолио от статии, интервюта и анализи, той се утвърди като достоверен източник на информация и задълбочен коментатор на актуалните събития. Даниел работи неуморно, за да предоставя на читателите си най-актуалната и надеждна информация.

---

България

ИЗВЪНРЕДНО: Инцидент с бързия влак София-Варна!

Инцидент от изминалата нощ. Бързият влак София – Варна дерайлира в района на гара Своге, съобщава NOVA, позовавайки се на информация от Националния борд за разследване на произшествия.

Инцидентът се е случил минути след полунощ. Пътници разказаха, че първо са усетили силна вибрация и след това един от вагоните е излязъл от релси. В този момент композицията се е движела бавно, защото е близост до жп гарата. Няма пострадали хора.

Според информацията, получена на мястото на инцидента, късметът е бил на страната на пътуващите, тъй като събитието се е случило близо до гарата и влакът се е движил с бавна скорост. В момента композицията се движи с три часа закъснение към Варна. На пътниците са раздадени вода и вафли.

---

България

Лили Иванова дарява апартамента си: Огромното жилище в столицата е оценявано на над 1 милион евро

Примата на българската естрада Лили Иванова е решила да не остави апартамента си като наследство на внуците.

Огромното си жилище в столицата, оценявано на над 1 милион евро, певицата щяла да дари след смъртта си, споделила самата тя пред роднини. Очакваше се апартаментът да остане за децата на племенницата й Мария – дъщеря на сестрата на Лили Магда. Мария има малка дъщеричка и по-голямо момченце, които Лили обожава, и се смяташе, че именно те ще наследят милионите й.

Наскоро по неизвестни причини Лили решила да дари жилището си на дом за сираци.

Адвокатът на примата вече подготвял документите за дарението, което ще влязат в сила след смъртта й. Не е ясно какво решение е взела певицата за милионите си в банката. По последни данни в спестовните сметки на примата има над 10 милиона лева, като само за 2018 г. фирмата й декларирала 1,7 милиона лева.

Припомняме, че половин година преди двата концерта на Лили Иванова в НДК – на 8 и 9 декември,билетите ударно се разпродават, като отсега и за двете дати залата вече е наполовина пълна, показа проверка.

Желаещите да чуят 85-годишната певица трябва да платят между 50 и 180 лева – толкова е цената на най-евтиния и на най-скъпия билет. Общо за двете дати са пуснати над 9000 билета. Според различни изчисления приходите на мегазвездата на естрадата ще надхвърлят 1 милион лева.

Да разпродава всички билети за предстоящите си участия дълго преди самите събития да се състоят се превръща в традиция за изпълнителката на „Детелини“.

Броени дни след като изправи на крака жители и туристи в Слънчев бряг, естрадната прима може вече да се отчете и с препълнените си зали в оставащите й концерти част от тазгодишното й национално турне.

Макар да остава още много време до следващия й концерт – този в Пловдив – 17 септември, и за него билетите вече са кът. За ентусиастите, които все още не са се запасили с билет, единствените възможни опции да чуят любимката си на живо остават двата й спектакъла в НДК в края на годината.

По време на турнето си Лили Иванова ще изпълни последните си хитове „Дали“, „Обичай ме!“ и „Главна роля“.

---

България

Нашенец: На това място за хотдог, две фрапета, безплатна сянка и паркинг платихме само… СНИМКИ

Българин, който плажува в Гърция, се похвали с ниските цени на плажа. Мъжът е посетил небезизвестната за българите дестинация – Керамоти.

„Ammos beach bar в Керамоти. Безплатен паркинг на сянка в пояса до плажа.“, пише Божидар Димитров. Той е прикачил и снимки.

На една от тях се вижда и касова бележка. На нея виждаме маркирани две води, две, фрапета и хотдог като крайната сума е 15 евро.

Очевидно при консумация шезлонгът и чадърът се предоставят безплатно. Така абсолютно всичко – от паркинг до сянка, излиза 15 евро.

Веднага потребители коментираха, че това си е страхотна сделка. „Супер далавера…“, отбелязва Робер Д.

Учудващо под тази публикация не се появиха защитници народното Черноморие, както под всички останалите постове, които да разкритикуват автора, че е избрал южната ни съседка заради „фрапето с безплатния чадър“.

Както съобщихме, множество заведения в Северна Гърция промениха политиката си заради „тутистите с хладилните чанти и филиите“ и от този сезон поставиха цена на плажните принадлежности, а не са безплатни с минимална консумация както преди.

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com