Свържете се с нас

България

Хотелиер в Слънчев бряг: Нещата от 1996 г. се повтарят – има чували с пари, но…

Приходите от нощувки през юни в България надхвърлиха предпандемичните равнища от 2019 г., както това се случи и през май, сочи справка в Националния статистически институт. 

Приходите през юни 2023 г. достигат 229,2 млн. лв., или с 28,2 на сто повече в сравнение с юни 2022 година. Отчетено е увеличение на приходите както от чужди граждани – с 41,1 на сто, така и от български – с 5,2 на сто, съобщи днес НСИ. Справка в НСИ показва, че приходите от нощувки през юни 2019 г. са били 205,4 млн. лв., или с 2,6 на сто повече в сравнение с юни 2018 година.

През май 2023 г. приходите от нощувки достигнаха 87,7 млн. лв., докато през същия месец на 2019 г. те бяха 76,2 млн. лв.

Въпреки рекордните приходи хотелиери казват, че са на загуба и не знаят дали ще успеят да преживеят зимата.

„Тези отчетени приходи са заради инфлацията, ние работим на загуба. Има чували с пари, но няма покупателна стойност. Нещата от 1996 г. се повтарят“, каза пред Economic.bg Румен Мончев, собственик на хотел в Слънчев бряг.

Той твърди, че въпреки препълнения си хотел и повечето приходи, които са отчетени както от него, така и от негови колеги, те не знаят дали ще успеят да преживеят зимните месеци.

„Приходи има, но те са хартии, с които нищо не може да се купи сега. Високата инфлация, която има спрямо еврозоната, много лошо се отразява. При нас идват чужденци, които плащат с евро, когато обърнем парите, не остава почти нищо. Покупателната ни стойност е много ниска. Храната, която купуваме, е много скъпа вече“, казва още той.

Мончев, както и много негови колеги, казва, че има масова атака срещу сектора в страната и всички медийни публикации за замърсена вода, войната и др. са се отразили.

„Трябва ни по-компетентно управление на финансите. Туризмът е златното яйце на България. Нищо друго не ни остана. За да имаме развит туризъм, трябва спокойствие. Ние бяхме зверски атакувани по всички параграфи от конкурентните ни държави. Налагаше се да пием вода от морето. На нас никой не помогна, управляващите гледаха другите държави“, казва още Румен Мончев.

Същевременно отчетената от НСИ годишна инфлация за юни 2023 г. беше 8,7 на сто, докато през юни 2019 г. – 2,8 на сто. Годишната инфлация за май 2023 г. беше 10,1 на сто, а за май 2019 г. – 3,5 на сто.

Общата заетост на леглата през юни 2023 г. е 36,8 на сто, като се увеличава с 4,4 процентни пункта в сравнение с година по-рано, сочат последните данни на НСИ. Най-висока е заетостта на леглата в местата за настаняване с 4 и 5 звезди – 48,8 на сто, следват тези с 3 звезди – 29,9 на сто, и с 1 и 2 звезди – 20,4 на сто.

Броят на пренощувалите в местата за настаняване се увеличава с 16,4 на сто в сравнение със същия месец на 2022 г. и достига 975,5 хил., като е отчетено увеличение както при чуждите граждани – с 33,5 на сто, така и при българските – с 2,5 на сто. Нощувалите български граждани са 474,0 хил. и са имали средно по 2,4 нощувки.

 

Чуждите граждани са 501,5 хил., със средно по 4,4 нощувки, като 75,6 на сто от тях са пребивавали в хотели с 4 и 5 звезди.

През юни 2023 г. в страната са работили 3232 обекта с 10 или повече легла. В сравнение с юни 2022 г. местата за настаняване се увеличават с 4,6 на сто, а броят на леглата в тях – с 5,1 на сто.

Даниел Каменов е с богато портфолио от статии, интервюта и анализи, той се утвърди като достоверен източник на информация и задълбочен коментатор на актуалните събития. Даниел работи неуморно, за да предоставя на читателите си най-актуалната и надеждна информация.

---

България

Пламна Беклемето

Нов пожар е възникнал в дере до старопланинския проход Беклемето. Най-вероятно огънят е причинен от мълния. Горят сухи треви и храсти в ниската част от южната страна на прохода, предава Plovdiv24.bg.

Към мястото са изпратени голяма част от пожарникарите, които гасиха огъня в село Отец Паисиево. Там е и директорът на пловдивската пожарна старши комисар Васил Димов. С механизирана техника се правят просеки, за да не се допусне разпространението на огъня към Балкана.

Екипи на пожарната начело с началника на сектор „Пожарогасителна и спасителна дейност“ Димитър Бришимов остават в село Отец Паисиево. Днес ще се обхожда периметъра и се очаква ситуацията да бъде напълно овладяна, уточниха от РДПБЗН.

---

България

Проф. Попов тревожно: Имате ли тези симптоми, пипнал ви е летният COVID

„Изчерпа се имунитетът на хората след ваксинацията срещу COVID -19 и след боледуването. Вирусът непрекъснато мутира“.

Така проф. Георги Попов, началник на клиника по Инфекциозни болести обясни появата на COVID -19 през лятото.

„Симптомите на летния COVID -19 са лека температура – 37-38 градуса, болки в гърлото и лека кашлица. Може да има и стомашни проблеми. Все по-рядко се среща и онзи симптом за промяна на обонянието“, обясни инфекционистът.

„Ковид пак се появи, но това не е нещо изненадващо. След онези големи вълни в началото на пандемията този вирус придоби нов маниер на разпространение. Освен през есенно-зимния период, вече има втори пик и през лятото“, поясни проф. Георги Попов.

Експертът допълни, че това се дължи на два основни фактора: изчерпването на имунитета на ваксиниране и преболедуване, и на постоянната му мутация в шипчестия протеин.

За да поддържаме в оптимално ниво имунната ни система, инфекционистът сподели, че за целта трябва да се избягва стресът, повече да си почиваме, да консумираме здравословна храна и да водим здравословен начин на живот.

В заключение проф. Попов предупреди, че рано или късно вариантите на COVID-19 – „Флирт“ и „Флюке“, които в момента върлуват в САЩ и Западна Европа, ще дойдат и у нас.

---

България

ЧЕТИРИ зодии няма да знаят къде да си дянат парите! Голямата печалба е само въпрос на време:

Телец

За Телците цялата тази година ще бъде в знак на просперитет и изобилие.

Това се отнася особено за онези представители на знака, които се занимават с ИТ и социални мрежи. Портфейлите им ще са най-дебели през юни, а периодът на изобилие ще започне малко по-рано, около 25 май.

Скорпион

Скорпионите вече са владетели на финансовия сектор. През юни те могат да получат по-голяма сума пари, а през декември ви очаква наистина голяма сума. Тогава ви очакват нови бизнес възможности, които ще знаете как да инвестирате много добре

Овен

Най-богатият период за Овните ще започне в края на май. Но вие ще почувствате това влияние още през април, когато вашите планети и други влияния просто ще се изравнят. През летните месеци ще ви уважават още повече, което ще се отрази и на джоба ви.

Водолей

Водолеите са късметлиите тази година, защото това наистина е тяхната година. Справяте се добре от януари и ще продължите да го правите през цялата година. Пътят е широко отворен за всички ваши проекти, така че не се страхувайте.

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com