Свържете се с нас

България

Финансова секира за милиарди: ЕК видя гигантски грешки в сметките на Василев

Европейската комисия (ЕК) очаква българската икономика да нарасне с 1.8% през следващата година – далеч под прогнозата на финансовия министър Асен Василев, заложена като част от проектобюджета за 2024 г.

В своята официална есенна прогноза Брюксел ревизира в посока надолу прогнозата си от пролетта, когато залагаше 2.4% растеж за следващата година. Българският финансов министър все още очаква 3.2% растеж.

В същото време Еврокомисията леко повиши очакванията си за икономическия ръст за тази година – от 1.5 на 2%. Според Брюксел през 2025 г. икономическият растеж ще се повиши до 2.6%, уточнява economic.bg.

Новият доклад на Европейската комисия се сблъсква с прогнозата на финансовото министерство и по още един показател – данъчните приходи. Брюксел очаква ръстът им да се забави догодина в унисон със забавянето на икономиката.

Припомняме, че в разчетите на Асен Василев обаче данъчните приходи догодина ще нараснат почти рекордно с около 7 млрд. лв.

Европейската комисия все пак посочва, че вероятно позитивен ефект върху приходите ще имат мерките за подпомагане на събираемостта, които финансовият министър предлага.

Брюксел очаква също така бюджетният дефицит през 2025 г. да достигне 3.2%, което е над допустимото за присъединяване към еврозоната. По-голямата от планираната „дупка“ в бюджета ще е заради няколко крупни военни поръчки.

ЕК прогнозира към края на 2023 и началото на 2024 г. разходите на домакинствата да стагнират, повлияни от прогнозираното увеличение на лихвите.

Според Еврокомисията догодина българският износ ще нарасне с 4%, а през 2025 г. – с 2.6%, като това ще отразява възстановяването на експортните пазари, а базовият ефект от рекордния експорт през 2022 г. ще изчезне.

Европейската комисия отчита, че един от основните рискове пред икономиката е по-бавното усвояване на европейски средства и прилагането на Плана за възстановяване и устойчивост, които биха довели до по-слаби перспективи на растеж.

Прогнозите на Еврокомисията за инфлацията в България са сходни с тези на финансовото министерство – забавяне до 8.8% тази година, до 4% догодина и до 2.9% през 2025 г.

Очакванията са забавянето на инфлацията да се отрази и на ръста на заплатите, което постепенно да намали натиска върху разходите за труд.

---

България

Синоптикът Янков: До часове иде тотален обрат с времето, ще ни се разкаже играта

От петък започва чувствително затопляне на Балканите, което ще продължи в събота и неделя. В почивните дни на места температурата ще достига 33 градуса, в Русе и Сандански в неделя дори 35-36 градуса.

Ще има превалявания и гръмотевици, но валежите ще бъдат по-слаби. Облаците бързо ще се разкъсват и ще намаляват в събота. Валежите в неделя ще бъдат повече, а по-силни валежи се очакват в северните част на страната и в Западна Тракия.

В неделя се засилват условията за гръмотевични бури, но температурите ще се задържат високи.

Това стана ясно от краткосрочната прогноза на синоптика Петър Янков пред Bulgaria ON AIR.

Той посочи още, че от понеделник започват чести валежи на Балканите и по-продължителен период със сравнително топло, но динамично време. Валежите ще бъдат главно в западната половина от страната. Около сряда-четвъртък валежите ще спират.

„18-19 градуса е температурата на морската вода по крайните ни южни плажове.

В Гърция валежите ще бъдат по-малко. Там водата е около 21 градуса, докато по турското крайбрежие водата е 22-23 градуса“, съобщи Янков.

Синоптикът прогнозира, че от 8 до 14-15 юни се очаква повече слънце с по-сухо време и по-малко валежи. Ще бъде сравнително топло. Около 25-26 юни също се очакват повече слънчеви часове.

Юни се очертава с повече валежи в първата десетдневка и в края на месеца.

Петър Янков подчерта, че през юли ни очаква много слънце. Валежи ще има главно в Югозападна България.

Август се очаква да бъде по-сух и топъл. Втората половина на лятото ще бъде много подходяща за почивка на нашето Черноморие.

---

България

Ужас в Слънчев бряг: Двама чужденци загинаха на място!

Двама туристи от Нидерландия загинаха трагично и нелепо в Слънчев бряг. Това съобщиха от полицията.

По първоначална информация се касае за инцидент.

44-годишна жена и 50-годишен мъж, постоянно живеещи в Несебър, са паднали от седмия етаж на наетата от тях стая в хотел.

Сигнал за случилото се е подаден около 5:30 часа сутринта днес, като на място са пратени екипи на спешна медицина и полиция.

Двамата загиват на място.

Телата им са откарани за аутопсия в отделение „Съдебна медицина” към УМБАЛ- Бургас. Тя ще бъде извършена утре.

Взета е трупна кръв за химичен анализ за наличие на алкохол или наркотици.

По случая е образувано досъдебно производство.

Семейството нидерланди са скочили от хотела в Слънчев бряг, твърди „Черноморски фар“, позовавайки се на източници. Двамата са дошли в сряда вечерта и са искали стая на последния етаж явно с тази цел, като са се самоубили рано тази сутрин.

Сигналът е подаден в 5.30, а телата са открити до тенискортовете.

---

България

Тя е абитуриентка номер 1 на България за 2024 година

Кадър Инстаграм

Дебора от Стара Загора, която се прочу печално покрай жестокия инцидент, при който бе нарязана с джобно ножче от бившия си приятел, наскоро завърши успешно училище, а преди броени дни бе и абитуриентка, предаде Блиц.

Брюнетката публикува в профила си в Инстаграм актуална снимка от един от най-специалните дни в живота си. А от кадъра си личи не само колко е красива в официалната си черна рокля, но и колко е щастлива да пристъпи към живота си оттук нататък.

Под фотоса на Дебора, която отскоро вече е част и от поп фолк гилдията, вече валят мнения и реакции от страна на последователите й. Разбира се, по-голямата част са свързани с пожелания за успех и щастие в живота й занапред, но има и такива, според които не е бил много удачен избора й на цвят и модел рокля.

„Попътен вятър, бъди все така усмихната и с високо вдигната глава, защото на принцесите короната е на главата а не на земята“, гласи един от многото коментари към Дебора.

„Роклята не ми харесва, има толкова по хубави дизайнерски изпълнения, и цветове, освен черното.. Но попътен вятър!“, се казва в друг.

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com