Connect with us

България

Учителка отговори на вулгарната десетокласничка от Пловдив с разтърсващо послание, което всеки българин трябва да прочете!

Published

on

Преди няколко дни вулгарно изказване в час по литература на 16-годишна ученичка от пловдивското СОУ „Св. Патриарх Евтимий“ предизвика остро възмущение в социалните мрежи. Реакцията на нейните съученици, които се кикотят, докато момичето обижда учителката им по литература, също буди недоумение.

Родители и учители бяха потресени от непредизвиканата грубост, лееща се от устата на десетокласничката. След като изпълненията на ученичката станаха обществено достояние, тя е излязла в болнични, а ръководството на училището все още не е взело окончателно решение как тя да бъде наказана. Учителка от същото училище обаче търси корените на проблема. Постът на дамата във фейсбук масово се споделя от учители и ученици от училището, пише TrafficNews.

Ето какво е написала тя: „Заради очите на дъщеря ми, и на учениците ми Днес съм тъжна. Една нелепа и неадекватна политика по отношение на училището вече ражда гнилите си плодове. Когато нещо е изгнило преди да е узряло, е уродливо. Като думите на едно 16-годишно дете, които то изрича на територията на една национална и духовна институция, думи –червеи, хвърля ги в лицето на един достоен човек и учител, под аплодисментите на безумен смях, и с лека ръка хвърля петно, щедро размазано в медийното пространство. Вероятно някой ден ще разбере. Дано! заради всички! Но сега аз не искам да мълча. Искам да кажа, че има проблем! Проблемът не е само в едно училище.

Просто някои училища не са толкова известни. И тези, които ехидно се смеят сега, са утрешните „герои“ на вестникарските колонки. Този проблем зрее от доста време повсеместно, но в началото на настоящата учебна година, с биенето на първия звънец, му поляха вода…и му върви по вода. Днес не съм ядосана. Тъжна съм.. Мой колега бе обект на недопустимо посегателство на работното си място и бе подложен на унизителен психически тормоз. Утре може да бъде всеки един от нас. За това високо и ясно казвам: – заставам до колегата си с човешката си подкрепа и съпричастие – заставам с човешката си и професионална подкрепа пред очите на учениците от моя клас/ и на всички мои предишни класове!/, с които работим заедно от пет години, и с труда си продължаваме да градим доброто име на нашето училище, което не оцелява, а съществува и живее пълноценно вече 75 години И протестирам! Срещу – бумащината в образованието – не ме превръщайте в чиновник – безнаказаната простащина – липсата на механизъм, който да гарантира не само правата, но и задълженията на учениците в училище, и на техните родители – липсата на механизъм, който да гарантира не само нарастващите лавинообразно задължения на учителя, но и неговите човешки и професионални права.

Сигурна съм, че всеки един от нас греши, и се учи от грешките си. Дано това е повратният момент в един млад живот. Желая го искрено! Сигурна съм, че някои неща в живота ни бележат до живот. Желая много красиви и смислени неща, които да изтрият чернилката в един зрял живот. Желая го искрено! Училището, в това число и нашето, е пресечна точка на хора, съдби, на надежди и амбиции. На минало, настояще и бъдеще. Инструментите, с които работя са думите, мисълта, реда, толерантността, всеотдайността, знанието и духовността. Тези инструменти не мога да превърна в оръжия. Това е моята гражданска позиция , човешка солидарност и морална убеденост“.

Continue Reading

България

От последните минути! Нова следа! Камера е засякла изчезналия Емил Боев от Перник

Published

on

Кадър Булфото

Тежък инцидент е станал в БДЖ като двама души са ранени.

Един човек е в критично състояние по информация на БТВ.

Инцидентът е станал в района на Видин преди малко по време на ремонт по контактната мрежа.

На мястото на инцидента има полиция и следователи.

Пострадалите са служители.

Те са правили планирана оперативна работа по контактната мрежа в междугарието Срацимир – Видбол (7- ма жп линия Мездра – Видин, в близост до Видин), при спряно влаково движение двамата служители на Енергосекция-София са попаднали под волтова дъга.

В момента двамата са в болница във Видин, където лекарите правят всичко по силите си.

Continue Reading

България

Пловдивски адвокат изригна: Няма по-прецакани хора от бъдещите пенсионери в България!

Published

on

Предлагаме ви я без редакторска намеса:

“Тези дни за пореден път направих постъпки да си възстановя надвнесените осигуровки, вече с немалка давност. И разбира се, за пореден път ударих на камък. Омагьосан кръг. Параграф 22 отвсякъде. Препращат те от един на друг и те подхвърлят като топка. Не знам, може би трябва да махна с ръка и да забравя.

И това май не е лошо решение, като се замисля. Преди години, докато чаках на една опашка в НАП, без да искам дочух как се заканват да една възрастна жена, която “имаше наглостта” да си поиска някаква дребна сума надвнесена от дохода, който получава от отдаване под наем на семейния гараж. Заканваха се, как проверка ще й спретнат, все нещо тази проверка щяла да констатира, и ще посмеела ли след това път друг път да ги занимава, за да и връщат надвнесените левчета.

Затова, за пореден път стигам до извод, че няма по-прецакани хора от бъдещите пенсионери в България, които са били лоялни към държавата. До този извод стигам, наблюдавайки и дебатите за пенсионните фондове. Преди време с истинска загриженост съветвах един мой съученик, работещ като таксиметров шофьор, че не може да продължава да не се осигурява. Че никой не трябва да се бърка в Божиите работи. Че могат да дойдат години, когато няма да може да работи и ще му трябва доход, с който да преживява.

На тази моя пледоария той се усмихна иронично и ми каза нещо, което никога няма да забравя:

“Виж сега, приятелю. На теб в момента държавата ти смъква по две кожи от гърба за осигуровки. Взема ти дори повече, които не иска да ти върне. Бачкаш като вол, плащаш всеки месец като поп, а дори и болнични не ползваш от десетки години. Аз от 90-та година една стотинка не съм дал за осигуровки и нямам никакво намерение да дам някога. И не се притеснявай за мен, че на старини ще остана без доходи. Социалната пенсия не ми мърда. Всяка година я увеличават и докато дойде аз да я вземам, ще бъде нелоша.

Отделно парите, които трябва реално спрямо заработеното да давам на държавата като осигуровки, аз си ги спестявам, и след време ще си купя с тях един малък апартамент, който ще давам под наем. И така с наема и социалната си пенсия, ще формирам месечен доход, който ще бъде чувствително по-голям от твоята пенсия. И за разлика от теб, аз ще имам още едно жилище.”

Това е. Млъкнах и с наведена глава смених бързо темата. И за пореден път стигнах до извода, че на държавата й е последна грижа за лоялните и коректни осигуряващи се. Другият извод, който си направих, е, че системата е толкова пробита, че има огромна логика в доводите на приятеля ми с таксито. Наистина не е ли по-добре човек да си спестява осигуровките, ако може, и да си закупи нещо с тези пари за старини, което да му носи сигурна доходност, отколкото да налива пари в пясъка, без да знае къде отиват и какво ще получи от тях, ако случайно стигне до пенсия.

И с хаоса с пенсионните фондове и все по-налагащата се информация, че след 20-тина години БВП на България ще бъде с такава структура, че изплащането на пенсиите от НОИ ще бъде истинско чудо, може би наистина подобна логика, като на приятеля с таксито, ще бъде все по актуална.”

Continue Reading

България

Нов удар по прокурорския син от Перник, случи му се най-лошото

Published

on

Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност 19-годишния В.М. за две престъпления, извършени на територията на град Перник.

На 12.05.2022 г. около 01,00 часа в близост до детска площадка в гр. Перник, обвиняемият В.М. се заканил с убийство на В.В. и му нанесъл удари с неустановен до момента твърд предмет и с юмрук в областта на главата. Вследствие на това му причинил лека телесна повреда. Деянието е извършено по хулигански подбуди – на публично място, без пострадалият да е предизвикал обвиняемия.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпления по чл. 144, ал. 3, вр. ал. 1 от НК и по чл. 131, ал. 1, т. 12, вр. чл. 130, ал. 1 от НК, за които се предвижда наказание „лишаване от свобода“.

В.М. е обвиняем и по друго досъдебно производство за  нанасяне на телесни повреди, закана с убийство и хулиганство.

Разследването по него е приключило с  внасяне на обвинителен акт в Софийски районен съд.

Continue Reading

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com