Connect with us

България

Установиха, че Арабаджиеви са врътнали 1 милиард и 200 мил. лева! Живеели като Абрамович на частен остров, яхта и вила в Сен Тропе (СНИМКИ)

Published

on

Милиони в куфари, сейфове, шкафове и кутии за обувки. Пране на пари, укриване на ДДС и „пачки, изскачащи от всякъде“ в стил филма „Наркос“. Така прокуратурата описа тайния финансов живот на семейството на Ветко и Маринела Арабаджиеви, след като извърши спецакция в два от хотелите им – столичния „Маринела“ и пловдивския „Марица“, както и в домовете на фамилията.

Макар и засега последният, това е само поредният епизод от историята на семейство Арабаджиеви, който прилича на индийски сериал по неочакваните обрати и абсурдните случки. Ето само една от тях – тази за коня Ал Пачино 48. Той е бил собственост на „Захарен комбинат Пловдив“, който през 2011 го апортира в активите на фирмата „Еко фрут 1“ за стойността 1 116 000 лв. (един милион сто и шестнайсет хиляди лева). Преди да се стигне до кон с тази счетоводна оценка обаче, има над 20 години предистория.

Частен остров на Карибите в Доминиканската република притежават бегълците от родните власти Ветко и Маринела Арабаджиеви, пише ПИК. Уникалната имотна придобивка с огромно имение на нея е собственост на дъщеря им Александра Арабаджиева и е подарена от родителите й за сватбата й със сина на Миню Стайков – Стайко Стайков, издават присъствали на бляскавата церемония. На събитието родителите на булката й връчили нотариален акт за имота и ударили в земята сватя Миню, който се отчел с доста по-скромен милионерски подарък – частен самолет.

Припомняме, че с днешна дата и двете фамилии са обект на процесуално-следствените действия претърсвания и изземвания, обиски на лица и разпити на свидетели са в рамките на производства за организирана престъпна група, създадена с цел избягване на плащане на данъчни задължения в големи размери. За Арабаджиеви са събрани доказателства и за пране на пари в периода 2009 г. – 2018 г. Стайков е разследван и за участие в организирана престъпна група за незаконно производство и разпространение на акцизни стоки.

Именно в началото на разследвания период същите тези две фамилии вдигнаха сватба за чудо и приказ, на която се сродиха. Дъщерята на Ветко и Маринела, Александра Арабаджиева, и синът на Стайков – Стайко Стайков, сродиха официално милионите на родителите си. Според неофициалнни данни масрафът за сватбата е струвал 1 милион евро. Това обаче се оказва дребна сума за възможностите на фамилиите, чиито лъскави палати у нас, и в чужбина, яхти и автопаркове излязоха на светло. Припомняме, че само в столичния хотел на Арабаджиеви – Маринела, спецпрокуратурата намери над 10 млн. евро в брой!

Част от имотите на фамилията:

Свързано изображение

Резултат с изображение за dominican island private

Резултат с изображение за mega yacht monaco
Бизнес биографията на Ветко (рождено име Вълчо) и жена му Маринела е като синопсис на прехода. Тя започва с Указ 56, минава през „кредитен милионер“ преди 1996, приватизационни сделки, съдружие с Мултигруп и инвестиции в хотели.

Да почнем отзад напред – какво има Ветко Арабаджиев в момента освен европейска заповед за арест.

След серия рокади през 2016-2017 г. собствеността на основните компании, свързвани с него, най-често класически завършва в офшорни зони, като Сейшелите, Британските Вирджински острови и Белиз. Някои от тях са сред по-официалните владения на семейството, докато при други преките връзки са прекъснати, макар и да не се правят особени опити да се прикриват. Всички хотели са изредени на сайта на Victoria Group, вписванията на всички компании се правят от един адвокат и компаниите влизат като съдлъжници (например по 12 млн. евро заем от Д банк за „Виктория туристик“ са заложени няколко различни дружества заедно с хотелите).

Проверка на „Капитал“ показа, че ако се сумират активите на основните компании от плетеницата от дружества на семейство Арабаджиеви, се достига число около 880 млн. лв. Голяма част от тях обаче са вземания, вероятно между самите дружества. Освен това има и дългове към банки, така че вероятно реалното число е в пъти по-малко, но все пак внушителна сума.

По-различно изглежда картината по отношение на приходите – същите тези дружества за 2017 са генерирали под 60 млн. лв. Нещо повече – по-голяма част от компаниите са на минус, като общата картина показва загуба от близо 15 млн. лв. Единствено дружеството, управляващо хотел „Маринела“, е на печалба от над 30 хил. лв., а именно – 1.4 млн. лв. При тези декларирани резултати става любопитно как се обслужват кредити и се инвестира в нови придобивки.

Семейството обаче не дава вид да има финансови затруднения. Името на Ветко Арабаджиев и съпругата му Маринела излиза през интервали в медиите основно с мащабните тържества на семейството и лъскавите подаръци за четирите деца на двойката – автомобили, самолети, коне (не сте забравили за Ал Пачино 48), включително и стриптийзьорки (облечени като полицайки) за завършването през 2015 г. на най-малкия син Вълчо.

ДС, „Мултигруп“ и захар

Преди всичко това обаче е Мултигруп. Ветко е роден през 1956 г. в Асеновград под името Вълчо. През 2014 г. Комисията по досиетата съобщи, че малко преди промените през 1989 г. той е бил регистриран като агент на Държавна сигурност под псевдоним „Стефан“.

Промените го заварват като шофьор в месокомбината в Пловдив. Първата му компания е регистрирана през 1989 г. – буквално дни след падането на Тодор Живков. През ранната си кариера става и кредитен милионер към банка „Хеброс“ през компанията си „Шугър енд моласес“. Любопитна връзка още от ранните му години се появява покрай една от фирмите му, „Екофрут“, където съдружник е фирмата „Мила“ ЕООД, представлявана от съпругата на Георги Гергов – Величка. Тя, както и мъжът й заедно с Арабаджиев са сред учредителите на „Захарен комбинат Пловдив“, което е създадено с цел да приватизира „Кристал-91“ – наследник на пловдивския Захарен комбинат „Васил Коларов“.

През 1996 г. 55% от завода са продадени на дружеството срещу 720 млн. стари лева, от които половината могат да се платят с облигации по ЗУНК, като има ангажимент в следващите пет години да се инвестират още 764 млн. лв. и да се увеличат работните места от 1147 на 1217.

При сделката обаче вместо Гергов партньор на Арабаджиев се оказва империята на Илия Павлов Мултигруп и оттук започва възходът на пловдивския бизнесмен. Още от 1993 г. той има съвместна фирма . „Бул енд Шугар ко.“, с Петко Моравенов, който става директор на предприятието. Една от хипотезите е, че Арабаджиев заедно с Гергов не е имал нужните средства и затова се е обърнал към Мултигруп за финансиране.

В някакъв момент след 1998 г. се стига до конфликт, при който Павлов е смятал да смени управлението на завода и да се отърве от съдружника си – и двамата имат по малко над 49%. На общо събрание през март 2001 г. това дори се случва в негово отсъствие, гласувано от Павлов и Моравенов (с 1%), но Арабаджиев успява да блокира вписването през съда, а дни по-късно успява да пререгистрира дружеството в Габрово и на свой ред да смени борда му, като извади дружествата на Мултигруп и Моравенов от управлението му. Вместо тях в борда влизат синът на Ветко – Владимир, и бащата на съпругата му Лъчезар Танев. Това става чрез обезпечителни заповеди от (неясно защо) Бургаския окръжен съд, с които са отнети правата на глас на Мултигруп и Моравенов. Техните обжалвания са отхвърлени. След серия, включително и публични, спорове Ветко Арабаджиев затвърждава управлението си над захарната фабрика, която се връща юридически в Пловдив през 2015 г. чак след смъртта и на Илия Павлов.

Хотели, имоти и благотворителност

Най-популярната част от бизнеса на семейство Арабаджиеви обаче са хотелите. Те попадат под номер 2 сред хотелиерите по Черноморието на база брой стаи с над 3000 броя, изпреварени единствено от курорта „Албена“.

Началото на хотелиерския бизнес е поставено през 1996 г. в Пловдив с хотел „Марица“. Основните хотелски активи на Арабаджиев са концентрирани в черноморския комплекс „Елените“, като след неуспешен опит да го приватизира през 1998 г. и след обжалване в съда през 2002 г. той успява да се споразумее със спечелилото РМД „Елените инвест“ и да влезе в курорта. Там той има шест хотелски комплекса и вили „Елените“.

Междувременно през 1999 г. през дружеството си „Виктория инвестмънт“ Арабаджиев приватизира хотел „Чайка“ в Слънчев бряг. Сега комплексът „Чайка бийч резорт“ се състои от три хотела – „Чайка“, „Аркадия“ и „Метропол“. В Слънчев бряг Арабаджиев контролира още и петзвездния „Виктория палас“. Част от морския бизнес е и „Хасиенда бийч“ в Созопол. В ски курорта Пампорово, той притежава едноименния хотел.

Перлата в хотелиерския бизнес обаче е бившият столичен хотел Kempinski, който беше купен в края на 2014 г. и прекръстен на името на съпругата на Ветко – „Маринела“.

Чрез дружеството им „Красива Марица“ Арабаджиеви са съдружници в „Прайм ДС“ и с други емблематични за региона инвеститори – „Галакси пропърти груп“ на основателите на „Винпром Пещера“ Атанас Петров и Антон Щерев. Това дружество през 2007 г. купи терена на пловдивската Сточна гара за 14 млн. лв., а две години по-късно продаде по-голямата част за 50 млн. лв. Наскоро той бе купен от фонда от ЮАР NEPI Rockcastle за над 17 млн. лв., като планът е да построи най-големия мол в града.

Офшорки и загуби

Малко над половината от приходите на дружествата на фамилията за 2017 г. идват от бизнеса на „Виктория туристик“, което по всяка вероятност се занимава с менажирането на хотелите, като броят на осигурените лица, работещи в него, се променя сезонно от 150 до 1200 души. При приходи близо 32 млн. лв. компанията обаче е на скромната печалба от 29 хил. лв. Втората най-оборотна компания е „ВГ“, менажираща хотел „Маринела“ с приход 15.8 млн. лв. и най-сериозната печалба за фирмите на семейството – 1.4 млн. лв. На трето място по приходи е „Захарен комбинат – Пловдив“. Те са 6.2 млн. лв. при активи от 250.7 млн. лв., като дружеството регистрира и загуба 2.5 млн. лв.

Крайната собственост на бизнеса на Ветко и Маринела Арабаджиеви е концентрирана в офшорки. „ВГ е собственост на „Виктория груп ВМ“, което, както и „Виктория туристик“ е собственост на Okeanos Consultants. То пък е собственост на друга офшорна компания, Salama Delta. Аналогично при някои от другите дружества („Морска Виктория“, „Виктория тур“, „Холидей вилидж“) през различни офшорки собствеността опира до Sara Alpha. То, както и Salama Delta, фигурира в Panama Papers.

Подобно и на по-голямата част от основните компании, свързани със семейството и собствеността на комбината, се намира в офшорна компания, като производителят на захар и захарни изделия е собственост на 96.6% на регистрираното в Белиз Lavana, което се явява като собственик по веригата и на други компании на семейството.

При тази оплетена структура остават доста неясноти какво би се случило с империята на Арабаджиеви, ако ударите на прокуратурата продължат. Някои от хотелите са ипотекирани в полза на банки, но други може скоростно да потеглят към други „несвързани“ компании. Със сигурност преразпределянето би предизвикало апетити.

Според близки до семейството, фамилията е врътнала над 1 милиард и 200 милиона лева.

Перлата „Маринела“

В края на 2014 г. Ветко Арабаджиев стана собственик на бившия хотел Kempinski, като по различни източници цената е около 42 млн. евро. При сделката за столичния 5-звезден хотел продавачи бяха наследниците на първия собственик след приватизацията Иван Зографски, а сделката се случи, като бяха придобити 92.84% от капитала на „Частно акционерно дружество Зографски“. Сега то носи името името „ВГ“ и се представлява и управлява от съпругата Маринела Арабаджиева и Вълчо-младши, като в борда са и двете дъщери Александра и Златомира. „ВГ“, стопанисваща хотела, е собственост на „Виктория груп ВМ“, която е собственост на регистрираното на Сейшелите Okeanos Consultants.

Справка в Имотния регистър сега показва, че върху хотела има наложена ипотека в полза на БАКБ за заем, но само за 12 млн. лв. Как е осигурена останалата част от финансирането не може да се установи от публични източници. Отчетите на дружествата на Арабаджиев не показват, че от тях могат да се генерират подобни суми.

Освен скъпата покупка новите собственици влязоха и с мащабни планове за преобразяването на хотела, които включваха дори издигането на два нови небостъргача с апартаменти и хотелско обслужване, като отново не беше съобщено откъде ще дойдат средствата. Новият собственик реши да не продължава работата със световния бранд Kempinski и прекръсти хотела на името на жена си.

Източник: Капитал/ПИК

Continue Reading

България

Извънредно! България вдига Спартаните за Турция. Сгради падат и погребват хората вътре

Published

on

Над 900 са вече загиналите от земетресението в Турция, но броят им вероятно ще се увеличава.

Трусът от 7,8 по Рихтер е най-силният от последните сто години.

Кадри в мрежата показват опустошенията и как сгради се сриват пред очите на хората и вътре загиват още и още хора.

България изпраща спасителни екипи в Турция след опустошителното земетресение тази нощ:

Два самолета „Спартан” ще излетят днес от „Враждебна“, за да превозят аварийно-спасителни екипи на Пожарна безопасност и защита на населението и Столична община към Турция, съобщават от Министерството на отбраната.

Поредица силни трусове удариха Централна Турция през нощта.

Първият е най-силен и смъртоносен в 3,17 часа.

По данни на Европейския средиземноморски сеизмологичен център магнитудът на най-силния трус в 3.17 часа българско време е бил 7.8 по скалата на Рихтер, докато турските сеизмолози са отчели 7.4.

Земетресението е усетено в столицата Анкара, както и в много други градове на страната. Освен в Турция, трусовете бяха усетени в Ливан, Сирия и Кипър, България, Румъния и дори Албания.

Българското МВнР съобщава, че към момента няма данни за пострадали в България.

Последни данни:

Поредица силни земетресения удариха Централна Турция през нощта.

По данни на Европейския средиземноморски сеизмологичен център магнитудът на най-силния трус в 3.17 часа българско време е бил 7.8 по скалата на Рихтер, докато турските сеизмолози са отчели 7.4.

Земетресението е усетено в столицата Анкара, както и в много други градове на страната. Освен в Турция, трусовете бяха усетени в Ливан, Сирия и Кипър, България, Румъния и дори Албания.

Опустошителното земетресение в Турция, което взе жертви в две държави в снимки

Над 600 души са загинали по последни данни в Сирия и Турция в резултат на мощното земетресение близо до южния турски град Газиантеп рано тази сутрин, предаде ДПА. Очаква се броят на жертвите да продължи да нараства

Continue Reading

България

Кошмар: 7-г момиченце броди през нощта по Околовръстното на София, плаче и разказва страхотии

Published

on

Малко уплашено момиченце на около 6-7 годинки е било забелязано около 2 часа през нощта на Околовръстото шосе на София. Този сигнал се появи във фейсбук групата „Забелязано в София“.

Детето е било забелязано от потребител, наречен Пресиян Лозанов. Мъжът е опитал да осъществи контакт с детето, но то избягало.

„На Околовръстното на резиденцията посока Горнобански път, кара колело малко момиченце, около 6-7 годишно, облечено в розово, без никакви светлоотразителни елементи по нея.

Подаден е сигнал към 112, опитах да осъществя контакт с нея, но не ми позволи и избяга. Момичето изглежда силно уплашено, не мога да преценя дали знаеше къде отива“, написа мъжът във фейсбук групата.

Малко по-късно детето е видяно и от таксиметров шофьор на улиците „Братя Бъкстон“ с „Пушкин“. Мъжът е успял да разговаря с момиченцето. То споделило, че бяга от родителите си, защото постоянно я биели.

Разплакала се и казала, че отива при приятелка.„Видях момичето между „Братя Бъкстон“ и „Пушкин“, аз съм таксиметров шофьор, бях с клиент, след „Пушкин“ спрях и изчаках малката кукла, облякох ѝ светлоотразителна жилетка, беше много уплашена, каза, че бяга от родителите си, защото постоянно я биели, разплака се и каза, че отива при нейна приятелка след което тръгна.

Веднага се обадих на 112. Карах след нея, а тя сви посока „Княжево“ по „Борис. Дано е добре, а родителите да получат наказанието си,“ съобщи в социалните мрежи Svetoslav Strahilov.

 

 

Continue Reading

Made in BG

Отец Иван с изповед след два преживени инсулта: 5 дни бях в кома, нямам нито лев

Published

on

„Пет дни бях в кома! Когато се събудих, не помнех близките си хора. Говореха ми, но не познавах никого, сякаш ги виждах за първи път. Аз самият не можех да говоря.“

Това заяви в откровена изповед пред „България днес“ отец Иван, който преди няколко седмици преживява два инсулта един след друг.

Първоначално състоянието на добрия отец е тежко и в продължение на дни лежи в безсъзнание в болницата в Монтана, но успява частично да се възстанови.

В момента дядо Иван се намира в приюта си в монтанското село Якимово и се опитва да се върне към нормалния начин на живот.

„Трудно ми е да ходя. След катастрофата преди години имах болки в десния крак, които сега се усилиха. Затова и повече лежа.

Когато ставам и опитвам да се раздвижвам, куцукам с патерица. Знам, че никога повече няма да бъда същият човек, който бях преди“, откровен е пред вестника духовникът, който е на 77 години.

Заради влошеното си здравословно състояние отчето не може пълноценно да се грижи за приютите си в Якимово, Нови хан (Софийско) и Коняво (Кюстендилско).

„Положението е трагично, този пък наистина сериозно закъсахме! Нямаме пари дори да си купим хляб. В сметката в банката няма и 5 лева.

Не сме си плащали тока от 3 месеца и няма да е изненада, ако по средата на зимата го спрат. Наскоро ни откраднаха и печките, така че става все по-трудно да се отопляваме.

Хранителните ни запаси привършват, а само в Якимово живеят около 250 души. Преди дни дойдоха още хора, но се наложи да ги върнем, защото не можем да се грижим за тях.

Положението е толкова зле, че дори нямам пари да отида до София за профилактичен преглед след инсултите“, разкри духовникът.

През последните години на отец Иван му се струпаха много проблеми. Един от най-тежките моменти беше през 2014 г., когато катастрофира между пловдивското село Цалапица и град Съединение.

След инцидента свещеникът беше с травма на главата, гръдния кош, счупена на две места бедрена кост на десния крак и тежък проблем на меките тъкани на подбедрицата.

Месеци отне, докато духовникът се възстанови и да може да ходи самостоятелно. След това на няколко пъти влизаше в болница, откриха му диабет.

Отчето припадна по време на летен лагер, както и му се появиха усложнения с кръвното налягане. Стресът също сериозно тормози отец Иван, тъй като постоянно мисли за финансовото състояние на приютите си.

„Лекарите все ми казват, че трябва да ходя на прегледи, но отлагам. Докторите ми споделят и че сърцето ми е отслабнало. Забраниха ми да пътувам и ми казаха да не се претоварвам.

Като цяло слушам докторите и вярвам, че скоро ще се почувствам по-добре“, призна преди време отчето. Отец Иван всяка година ходи до Божи гроб, за да търси изцеление.

През 2019 г. добрия отец беше нападнат в приюта си в Нови хан. Срещу него се нахвърли 26-годишният Милен, който искаше да вземе 2-годишното си детенце.

Малчуганът живее в приюта заедно с майка си Павлина, която дълго време търпи лошото отношение на мъжа и преживява тежки сцени на домашно насилие. Дядо Иван тогава се размина без сериозни наранявания.

Въпреки поредното житейско изпитание отчето не губи присъствие на духа. Макар и да му е трудно, опитва се да говори нормално и да бъде общественополезен.

„Цял живот е така – първо падаме, а после се изправяме. Не знам колко дълго ще съм на тази земя, колкото Господ ми е отредил. Много битки, много изпитания, но трябва да намираме начин да се справим.

Искам да благодаря на вестника, че никога не ме забравяте и помагате в трудни моменти“, добави емоционално дядо Иван.

Пожелаваме бързо да се възстанови след поредното здравословно изпитание и още дълги години да е добротворец.

Continue Reading

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com