Свържете се с нас

България

Установиха, че Арабаджиеви са врътнали 1 милиард и 200 мил. лева! Живеели като Абрамович на частен остров, яхта и вила в Сен Тропе (СНИМКИ)

Милиони в куфари, сейфове, шкафове и кутии за обувки. Пране на пари, укриване на ДДС и „пачки, изскачащи от всякъде“ в стил филма „Наркос“. Така прокуратурата описа тайния финансов живот на семейството на Ветко и Маринела Арабаджиеви, след като извърши спецакция в два от хотелите им – столичния „Маринела“ и пловдивския „Марица“, както и в домовете на фамилията.

Макар и засега последният, това е само поредният епизод от историята на семейство Арабаджиеви, който прилича на индийски сериал по неочакваните обрати и абсурдните случки. Ето само една от тях – тази за коня Ал Пачино 48. Той е бил собственост на „Захарен комбинат Пловдив“, който през 2011 го апортира в активите на фирмата „Еко фрут 1“ за стойността 1 116 000 лв. (един милион сто и шестнайсет хиляди лева). Преди да се стигне до кон с тази счетоводна оценка обаче, има над 20 години предистория.

Частен остров на Карибите в Доминиканската република притежават бегълците от родните власти Ветко и Маринела Арабаджиеви, пише ПИК. Уникалната имотна придобивка с огромно имение на нея е собственост на дъщеря им Александра Арабаджиева и е подарена от родителите й за сватбата й със сина на Миню Стайков – Стайко Стайков, издават присъствали на бляскавата церемония. На събитието родителите на булката й връчили нотариален акт за имота и ударили в земята сватя Миню, който се отчел с доста по-скромен милионерски подарък – частен самолет.

Припомняме, че с днешна дата и двете фамилии са обект на процесуално-следствените действия претърсвания и изземвания, обиски на лица и разпити на свидетели са в рамките на производства за организирана престъпна група, създадена с цел избягване на плащане на данъчни задължения в големи размери. За Арабаджиеви са събрани доказателства и за пране на пари в периода 2009 г. – 2018 г. Стайков е разследван и за участие в организирана престъпна група за незаконно производство и разпространение на акцизни стоки.

Именно в началото на разследвания период същите тези две фамилии вдигнаха сватба за чудо и приказ, на която се сродиха. Дъщерята на Ветко и Маринела, Александра Арабаджиева, и синът на Стайков – Стайко Стайков, сродиха официално милионите на родителите си. Според неофициалнни данни масрафът за сватбата е струвал 1 милион евро. Това обаче се оказва дребна сума за възможностите на фамилиите, чиито лъскави палати у нас, и в чужбина, яхти и автопаркове излязоха на светло. Припомняме, че само в столичния хотел на Арабаджиеви – Маринела, спецпрокуратурата намери над 10 млн. евро в брой!

Част от имотите на фамилията:

Свързано изображение

Резултат с изображение за dominican island private

Резултат с изображение за mega yacht monaco
Бизнес биографията на Ветко (рождено име Вълчо) и жена му Маринела е като синопсис на прехода. Тя започва с Указ 56, минава през „кредитен милионер“ преди 1996, приватизационни сделки, съдружие с Мултигруп и инвестиции в хотели.

Да почнем отзад напред – какво има Ветко Арабаджиев в момента освен европейска заповед за арест.

След серия рокади през 2016-2017 г. собствеността на основните компании, свързвани с него, най-често класически завършва в офшорни зони, като Сейшелите, Британските Вирджински острови и Белиз. Някои от тях са сред по-официалните владения на семейството, докато при други преките връзки са прекъснати, макар и да не се правят особени опити да се прикриват. Всички хотели са изредени на сайта на Victoria Group, вписванията на всички компании се правят от един адвокат и компаниите влизат като съдлъжници (например по 12 млн. евро заем от Д банк за „Виктория туристик“ са заложени няколко различни дружества заедно с хотелите).

Проверка на „Капитал“ показа, че ако се сумират активите на основните компании от плетеницата от дружества на семейство Арабаджиеви, се достига число около 880 млн. лв. Голяма част от тях обаче са вземания, вероятно между самите дружества. Освен това има и дългове към банки, така че вероятно реалното число е в пъти по-малко, но все пак внушителна сума.

По-различно изглежда картината по отношение на приходите – същите тези дружества за 2017 са генерирали под 60 млн. лв. Нещо повече – по-голяма част от компаниите са на минус, като общата картина показва загуба от близо 15 млн. лв. Единствено дружеството, управляващо хотел „Маринела“, е на печалба от над 30 хил. лв., а именно – 1.4 млн. лв. При тези декларирани резултати става любопитно как се обслужват кредити и се инвестира в нови придобивки.

Семейството обаче не дава вид да има финансови затруднения. Името на Ветко Арабаджиев и съпругата му Маринела излиза през интервали в медиите основно с мащабните тържества на семейството и лъскавите подаръци за четирите деца на двойката – автомобили, самолети, коне (не сте забравили за Ал Пачино 48), включително и стриптийзьорки (облечени като полицайки) за завършването през 2015 г. на най-малкия син Вълчо.

ДС, „Мултигруп“ и захар

Преди всичко това обаче е Мултигруп. Ветко е роден през 1956 г. в Асеновград под името Вълчо. През 2014 г. Комисията по досиетата съобщи, че малко преди промените през 1989 г. той е бил регистриран като агент на Държавна сигурност под псевдоним „Стефан“.

Промените го заварват като шофьор в месокомбината в Пловдив. Първата му компания е регистрирана през 1989 г. – буквално дни след падането на Тодор Живков. През ранната си кариера става и кредитен милионер към банка „Хеброс“ през компанията си „Шугър енд моласес“. Любопитна връзка още от ранните му години се появява покрай една от фирмите му, „Екофрут“, където съдружник е фирмата „Мила“ ЕООД, представлявана от съпругата на Георги Гергов – Величка. Тя, както и мъжът й заедно с Арабаджиев са сред учредителите на „Захарен комбинат Пловдив“, което е създадено с цел да приватизира „Кристал-91“ – наследник на пловдивския Захарен комбинат „Васил Коларов“.

През 1996 г. 55% от завода са продадени на дружеството срещу 720 млн. стари лева, от които половината могат да се платят с облигации по ЗУНК, като има ангажимент в следващите пет години да се инвестират още 764 млн. лв. и да се увеличат работните места от 1147 на 1217.

При сделката обаче вместо Гергов партньор на Арабаджиев се оказва империята на Илия Павлов Мултигруп и оттук започва възходът на пловдивския бизнесмен. Още от 1993 г. той има съвместна фирма . „Бул енд Шугар ко.“, с Петко Моравенов, който става директор на предприятието. Една от хипотезите е, че Арабаджиев заедно с Гергов не е имал нужните средства и затова се е обърнал към Мултигруп за финансиране.

В някакъв момент след 1998 г. се стига до конфликт, при който Павлов е смятал да смени управлението на завода и да се отърве от съдружника си – и двамата имат по малко над 49%. На общо събрание през март 2001 г. това дори се случва в негово отсъствие, гласувано от Павлов и Моравенов (с 1%), но Арабаджиев успява да блокира вписването през съда, а дни по-късно успява да пререгистрира дружеството в Габрово и на свой ред да смени борда му, като извади дружествата на Мултигруп и Моравенов от управлението му. Вместо тях в борда влизат синът на Ветко – Владимир, и бащата на съпругата му Лъчезар Танев. Това става чрез обезпечителни заповеди от (неясно защо) Бургаския окръжен съд, с които са отнети правата на глас на Мултигруп и Моравенов. Техните обжалвания са отхвърлени. След серия, включително и публични, спорове Ветко Арабаджиев затвърждава управлението си над захарната фабрика, която се връща юридически в Пловдив през 2015 г. чак след смъртта и на Илия Павлов.

Хотели, имоти и благотворителност

Най-популярната част от бизнеса на семейство Арабаджиеви обаче са хотелите. Те попадат под номер 2 сред хотелиерите по Черноморието на база брой стаи с над 3000 броя, изпреварени единствено от курорта „Албена“.

Началото на хотелиерския бизнес е поставено през 1996 г. в Пловдив с хотел „Марица“. Основните хотелски активи на Арабаджиев са концентрирани в черноморския комплекс „Елените“, като след неуспешен опит да го приватизира през 1998 г. и след обжалване в съда през 2002 г. той успява да се споразумее със спечелилото РМД „Елените инвест“ и да влезе в курорта. Там той има шест хотелски комплекса и вили „Елените“.

Междувременно през 1999 г. през дружеството си „Виктория инвестмънт“ Арабаджиев приватизира хотел „Чайка“ в Слънчев бряг. Сега комплексът „Чайка бийч резорт“ се състои от три хотела – „Чайка“, „Аркадия“ и „Метропол“. В Слънчев бряг Арабаджиев контролира още и петзвездния „Виктория палас“. Част от морския бизнес е и „Хасиенда бийч“ в Созопол. В ски курорта Пампорово, той притежава едноименния хотел.

Перлата в хотелиерския бизнес обаче е бившият столичен хотел Kempinski, който беше купен в края на 2014 г. и прекръстен на името на съпругата на Ветко – „Маринела“.

Чрез дружеството им „Красива Марица“ Арабаджиеви са съдружници в „Прайм ДС“ и с други емблематични за региона инвеститори – „Галакси пропърти груп“ на основателите на „Винпром Пещера“ Атанас Петров и Антон Щерев. Това дружество през 2007 г. купи терена на пловдивската Сточна гара за 14 млн. лв., а две години по-късно продаде по-голямата част за 50 млн. лв. Наскоро той бе купен от фонда от ЮАР NEPI Rockcastle за над 17 млн. лв., като планът е да построи най-големия мол в града.

Офшорки и загуби

Малко над половината от приходите на дружествата на фамилията за 2017 г. идват от бизнеса на „Виктория туристик“, което по всяка вероятност се занимава с менажирането на хотелите, като броят на осигурените лица, работещи в него, се променя сезонно от 150 до 1200 души. При приходи близо 32 млн. лв. компанията обаче е на скромната печалба от 29 хил. лв. Втората най-оборотна компания е „ВГ“, менажираща хотел „Маринела“ с приход 15.8 млн. лв. и най-сериозната печалба за фирмите на семейството – 1.4 млн. лв. На трето място по приходи е „Захарен комбинат – Пловдив“. Те са 6.2 млн. лв. при активи от 250.7 млн. лв., като дружеството регистрира и загуба 2.5 млн. лв.

Крайната собственост на бизнеса на Ветко и Маринела Арабаджиеви е концентрирана в офшорки. „ВГ е собственост на „Виктория груп ВМ“, което, както и „Виктория туристик“ е собственост на Okeanos Consultants. То пък е собственост на друга офшорна компания, Salama Delta. Аналогично при някои от другите дружества („Морска Виктория“, „Виктория тур“, „Холидей вилидж“) през различни офшорки собствеността опира до Sara Alpha. То, както и Salama Delta, фигурира в Panama Papers.

Подобно и на по-голямата част от основните компании, свързани със семейството и собствеността на комбината, се намира в офшорна компания, като производителят на захар и захарни изделия е собственост на 96.6% на регистрираното в Белиз Lavana, което се явява като собственик по веригата и на други компании на семейството.

При тази оплетена структура остават доста неясноти какво би се случило с империята на Арабаджиеви, ако ударите на прокуратурата продължат. Някои от хотелите са ипотекирани в полза на банки, но други може скоростно да потеглят към други „несвързани“ компании. Със сигурност преразпределянето би предизвикало апетити.

Според близки до семейството, фамилията е врътнала над 1 милиард и 200 милиона лева.

Перлата „Маринела“

В края на 2014 г. Ветко Арабаджиев стана собственик на бившия хотел Kempinski, като по различни източници цената е около 42 млн. евро. При сделката за столичния 5-звезден хотел продавачи бяха наследниците на първия собственик след приватизацията Иван Зографски, а сделката се случи, като бяха придобити 92.84% от капитала на „Частно акционерно дружество Зографски“. Сега то носи името името „ВГ“ и се представлява и управлява от съпругата Маринела Арабаджиева и Вълчо-младши, като в борда са и двете дъщери Александра и Златомира. „ВГ“, стопанисваща хотела, е собственост на „Виктория груп ВМ“, която е собственост на регистрираното на Сейшелите Okeanos Consultants.

Справка в Имотния регистър сега показва, че върху хотела има наложена ипотека в полза на БАКБ за заем, но само за 12 млн. лв. Как е осигурена останалата част от финансирането не може да се установи от публични източници. Отчетите на дружествата на Арабаджиев не показват, че от тях могат да се генерират подобни суми.

Освен скъпата покупка новите собственици влязоха и с мащабни планове за преобразяването на хотела, които включваха дори издигането на два нови небостъргача с апартаменти и хотелско обслужване, като отново не беше съобщено откъде ще дойдат средствата. Новият собственик реши да не продължава работата със световния бранд Kempinski и прекръсти хотела на името на жена си.

Източник: Капитал/ПИК

---

България

Русия заплаши България: Ако направите това, ще има невинни жертви!

Светкавична реакция на Руската Федерална служба по военнотехническото сътрудничество след дебатите в българския парламент и решението да бъде изпратено въоръжение на Украйна. 

Службата призовава България да не предава на Украйна ракети за зенитни ракетни системи С-300, за да не бъде допуснато нарушение на международното право.

Русия се позовава на член 4 от Споразумението между правителството на Руската федерация и правителството на Република България за военно-техническо сътрудничество от 5 септември 2002 г. Текстът гласи, че прехвърлянето на трета страна на оръжия и военна техника, получени като резултат от двустранно военно-техническо сътрудничество е неприемливо без получаване на предварително писмено съгласие на Русия.

„Това е поредният опит на управляващите в България грубо да нарушат международните си задължения в областта на контрола над въоръженията, въпреки многократните обяснения от руска страна. Прехвърлянето на оръжия в зоната на бойните действия в Украйна неизбежно ще доведе до допълнителен ескалация на конфликта и невинни жертви.

Призоваваме българската страна да преразгледа взетото решение, за да не се допускат нарушения на международното право в областта на военнотехническото сътрудничество“, заявиха от Руската Федерална служба по военнотехническото сътрудничество. blitz

---

България

Иконата, която чува нашите молитви

Чудотворната икона на Божията Майка „Чуваща молитвите“ се намира в Зографската обител. От копията, направени от нея като чудотворни се прославили две икони. Едната се намира в храма Св. Николай в село Фасово, Киевска област, другата в Св.Николаевския събор, град Ашхабад, Туркмения.

На Атон, в Зографската обител в края на 13 и началото на 14 век живял българският монах Козма. Заради неговото старание го назначили за презвитер, но светият Козма Зографски, продължавал да търси пътя на спасението и неуморно се обръщал с молитва към Божията Майка.

Веднъж станало чудо. По време на молитва той чул гласа на Богородица, Която питала Своя Син:“Как да се спаси Козма?“ , а Господ отговорил „Нека да се отдаде на безмълвие“.

Свети Козма Зографски разказал за случилото се на монасите. Като получил благословията на настоятелите, той се отдал на усамотение в пустинята и живял до края на дните си в пещера. Иконата, пред която се молел свети Козма Зографски била прославена като чудотворна. Иконата се намира в Зографския манастир и е една от най-важните светини там. В Атон наричат тази икона „Епакуса“ ,което означава отговаряща на молитвите.

А в първите монашески години на преподобни Козма Небесната Царица му позволила да види лично с очите си трогателната И грижа за обитателите на Атон. Това се случило в манастира „Ватопед“ на Благовещение – храмовия празник на манастира. Там той видял в църквата Жена с царствена красота и величие, Която сама се разпореждала с всичко, както в църквата на службата, така и в трапезарията. Виждайки с удивление сред множеството монаси жена и наблюдавайки как всичко се извършва под Нейно разпореждане, младият гост крайно се смутил. Като се върнал в „Зограф“, старецът му го попитал защо е толкова разстроен и Козма му разказал за видяното във „Ватопед“.

4_1

Икона на Божията Майка Услишителница в Ашхабад, Туркменистан

„Как изглеждаше тази жена? Какви бяха дрехите и? – попитал го старецът.

И след като Козма му описал видяната от него жена, старецът с въздишка отбелязал:

„И ти не си разпознал Жената, Която ти се е явила в манастир, посветен на Божествената Мария?Това е била Царицата на нашата Света Гора.“

Много от чудесата, свързани с иконата „Чуваща молитвите“ се отнасят към съвремието. Много изцеления са се случили с молитва пред светия образ. Млад човек, чийто гръбначен стълб бил увреден в автомобилна катастрофа станал на крака и проходил след молитви пред иконата. На бездетно семейство се родило детенце. Пред иконата се молят не само за здраве.

Една жена искала да отиде при дъщеря си – студентка в Москва, но нямала пари. Тя отишла в храма, помолила се, а когато излязла на улицата, към нея дошъл непознат човек, който и дал пакет, а в него имало необходимата сума за пътя до Москва.

Иконата на Божията Майка „Чуваща молитвите’ помогнала на момиче да срещне добър мъж, за който се омъжила впоследствие. Това се случило по време на пътешествие, на което я благословили с тази икона. Жена искрено се молела пре иконата „Чуваща молитвите“ за своя брат, който страдал от алкохолизъм. Скоро той се избавил от порока.

В село Фасово, където се намира храмът  Св.Николай по време на празника на иконата в един дом избухнал пожар. Докато пожарникарите работили всички, които били в храма се молели. За щастие пожарът бил овладян бързо. Човек, който бил в гаража на запалилата се къща оцелял по чудо. Той съжалил, че не отишъл в храма в този ден с майка си. От тогава той често започнал да посещава църквата за да благодари на Божията Майка за спасението.

С иконата, която била предадена в храма Св.Николай също се случило чудо. Тя била донесена от дома на жена, която я дарила на храма. Иконата била старинна – тъмна и покрита със сажди. Когато я донесли в църквата, образът се изменил. Той станал по-чист и цветовете по-ярки.

Източник: http://svetlinaiikoni.blogspot.bg/

---

България

Ето железния режим на Лепа Брена, с който успява да изглежда като момиченце и на 62 (Снимки)

Лепа Брена неслучайно носи прозвището „лепа“ (хубава). За всички е видно, че е красива и поддържана жена, дори на 62.

На възрастта, на която повечето й връстнички вече минават в графа „баби“, тя може да се похвали с изящна фигура, на която могат да й завидят много по-млади жени. Популярната сръбска певица се поддържа в младежки вид с много упражнения, разбра newsbp.com

Поп фолк изпълнителката най-накрая разкри каква е тайната за безупречната й визия. Освен, че залагана физическите натоварвания тя е избрала и здравословен хранителен режим. Денят й сутрин започва с йога, а вечер се храни винаги с една и съща храна.

Лепа Брена

Лепа Брена съветва тези, които искат да запазят за по-дълго младостта си, да ядат овесени ядки с ленено семе в комбинация с малини и къпини. Певицата не крие, че тази храна се е превърнала в нейна традиция, пише изданието „Хит Информер“.

Лепа Брена по бански

Брена е отхвърлила напълно всякакви млечни продукти и не ги включва в менюто си. Преди известно време за друго издание тя казва:

„Години наред се учих да водя живот на войник и да бъда строга към себе си. Отдавна съм отрекла житейските удоволствия.

Става ми смешно когато някои хора казват – ако не ям, не пия и не пуша, тогава за какво да живея? Има много причини, заради които да се живее. Научих се да бъда умерена в храната си и да избягвам много неща, които се смятат за балкански удоволствия“. Певицата добавя, че с напредването на възрастта яде все по-малко месо, предават от zenskimagazin.mk.

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com