Свържете се с нас

България

Установиха, че Арабаджиеви са врътнали 1 милиард и 200 мил. лева! Живеели като Абрамович на частен остров, яхта и вила в Сен Тропе (СНИМКИ)

Милиони в куфари, сейфове, шкафове и кутии за обувки. Пране на пари, укриване на ДДС и „пачки, изскачащи от всякъде“ в стил филма „Наркос“. Така прокуратурата описа тайния финансов живот на семейството на Ветко и Маринела Арабаджиеви, след като извърши спецакция в два от хотелите им – столичния „Маринела“ и пловдивския „Марица“, както и в домовете на фамилията.

Макар и засега последният, това е само поредният епизод от историята на семейство Арабаджиеви, който прилича на индийски сериал по неочакваните обрати и абсурдните случки. Ето само една от тях – тази за коня Ал Пачино 48. Той е бил собственост на „Захарен комбинат Пловдив“, който през 2011 го апортира в активите на фирмата „Еко фрут 1“ за стойността 1 116 000 лв. (един милион сто и шестнайсет хиляди лева). Преди да се стигне до кон с тази счетоводна оценка обаче, има над 20 години предистория.

Частен остров на Карибите в Доминиканската република притежават бегълците от родните власти Ветко и Маринела Арабаджиеви, пише ПИК. Уникалната имотна придобивка с огромно имение на нея е собственост на дъщеря им Александра Арабаджиева и е подарена от родителите й за сватбата й със сина на Миню Стайков – Стайко Стайков, издават присъствали на бляскавата церемония. На събитието родителите на булката й връчили нотариален акт за имота и ударили в земята сватя Миню, който се отчел с доста по-скромен милионерски подарък – частен самолет.

Припомняме, че с днешна дата и двете фамилии са обект на процесуално-следствените действия претърсвания и изземвания, обиски на лица и разпити на свидетели са в рамките на производства за организирана престъпна група, създадена с цел избягване на плащане на данъчни задължения в големи размери. За Арабаджиеви са събрани доказателства и за пране на пари в периода 2009 г. – 2018 г. Стайков е разследван и за участие в организирана престъпна група за незаконно производство и разпространение на акцизни стоки.

Именно в началото на разследвания период същите тези две фамилии вдигнаха сватба за чудо и приказ, на която се сродиха. Дъщерята на Ветко и Маринела, Александра Арабаджиева, и синът на Стайков – Стайко Стайков, сродиха официално милионите на родителите си. Според неофициалнни данни масрафът за сватбата е струвал 1 милион евро. Това обаче се оказва дребна сума за възможностите на фамилиите, чиито лъскави палати у нас, и в чужбина, яхти и автопаркове излязоха на светло. Припомняме, че само в столичния хотел на Арабаджиеви – Маринела, спецпрокуратурата намери над 10 млн. евро в брой!

Част от имотите на фамилията:

Свързано изображение

Резултат с изображение за dominican island private

Резултат с изображение за mega yacht monaco
Бизнес биографията на Ветко (рождено име Вълчо) и жена му Маринела е като синопсис на прехода. Тя започва с Указ 56, минава през „кредитен милионер“ преди 1996, приватизационни сделки, съдружие с Мултигруп и инвестиции в хотели.

Да почнем отзад напред – какво има Ветко Арабаджиев в момента освен европейска заповед за арест.

След серия рокади през 2016-2017 г. собствеността на основните компании, свързвани с него, най-често класически завършва в офшорни зони, като Сейшелите, Британските Вирджински острови и Белиз. Някои от тях са сред по-официалните владения на семейството, докато при други преките връзки са прекъснати, макар и да не се правят особени опити да се прикриват. Всички хотели са изредени на сайта на Victoria Group, вписванията на всички компании се правят от един адвокат и компаниите влизат като съдлъжници (например по 12 млн. евро заем от Д банк за „Виктория туристик“ са заложени няколко различни дружества заедно с хотелите).

Проверка на „Капитал“ показа, че ако се сумират активите на основните компании от плетеницата от дружества на семейство Арабаджиеви, се достига число около 880 млн. лв. Голяма част от тях обаче са вземания, вероятно между самите дружества. Освен това има и дългове към банки, така че вероятно реалното число е в пъти по-малко, но все пак внушителна сума.

По-различно изглежда картината по отношение на приходите – същите тези дружества за 2017 са генерирали под 60 млн. лв. Нещо повече – по-голяма част от компаниите са на минус, като общата картина показва загуба от близо 15 млн. лв. Единствено дружеството, управляващо хотел „Маринела“, е на печалба от над 30 хил. лв., а именно – 1.4 млн. лв. При тези декларирани резултати става любопитно как се обслужват кредити и се инвестира в нови придобивки.

Семейството обаче не дава вид да има финансови затруднения. Името на Ветко Арабаджиев и съпругата му Маринела излиза през интервали в медиите основно с мащабните тържества на семейството и лъскавите подаръци за четирите деца на двойката – автомобили, самолети, коне (не сте забравили за Ал Пачино 48), включително и стриптийзьорки (облечени като полицайки) за завършването през 2015 г. на най-малкия син Вълчо.

ДС, „Мултигруп“ и захар

Преди всичко това обаче е Мултигруп. Ветко е роден през 1956 г. в Асеновград под името Вълчо. През 2014 г. Комисията по досиетата съобщи, че малко преди промените през 1989 г. той е бил регистриран като агент на Държавна сигурност под псевдоним „Стефан“.

Промените го заварват като шофьор в месокомбината в Пловдив. Първата му компания е регистрирана през 1989 г. – буквално дни след падането на Тодор Живков. През ранната си кариера става и кредитен милионер към банка „Хеброс“ през компанията си „Шугър енд моласес“. Любопитна връзка още от ранните му години се появява покрай една от фирмите му, „Екофрут“, където съдружник е фирмата „Мила“ ЕООД, представлявана от съпругата на Георги Гергов – Величка. Тя, както и мъжът й заедно с Арабаджиев са сред учредителите на „Захарен комбинат Пловдив“, което е създадено с цел да приватизира „Кристал-91“ – наследник на пловдивския Захарен комбинат „Васил Коларов“.

През 1996 г. 55% от завода са продадени на дружеството срещу 720 млн. стари лева, от които половината могат да се платят с облигации по ЗУНК, като има ангажимент в следващите пет години да се инвестират още 764 млн. лв. и да се увеличат работните места от 1147 на 1217.

При сделката обаче вместо Гергов партньор на Арабаджиев се оказва империята на Илия Павлов Мултигруп и оттук започва възходът на пловдивския бизнесмен. Още от 1993 г. той има съвместна фирма . „Бул енд Шугар ко.“, с Петко Моравенов, който става директор на предприятието. Една от хипотезите е, че Арабаджиев заедно с Гергов не е имал нужните средства и затова се е обърнал към Мултигруп за финансиране.

В някакъв момент след 1998 г. се стига до конфликт, при който Павлов е смятал да смени управлението на завода и да се отърве от съдружника си – и двамата имат по малко над 49%. На общо събрание през март 2001 г. това дори се случва в негово отсъствие, гласувано от Павлов и Моравенов (с 1%), но Арабаджиев успява да блокира вписването през съда, а дни по-късно успява да пререгистрира дружеството в Габрово и на свой ред да смени борда му, като извади дружествата на Мултигруп и Моравенов от управлението му. Вместо тях в борда влизат синът на Ветко – Владимир, и бащата на съпругата му Лъчезар Танев. Това става чрез обезпечителни заповеди от (неясно защо) Бургаския окръжен съд, с които са отнети правата на глас на Мултигруп и Моравенов. Техните обжалвания са отхвърлени. След серия, включително и публични, спорове Ветко Арабаджиев затвърждава управлението си над захарната фабрика, която се връща юридически в Пловдив през 2015 г. чак след смъртта и на Илия Павлов.

Хотели, имоти и благотворителност

Най-популярната част от бизнеса на семейство Арабаджиеви обаче са хотелите. Те попадат под номер 2 сред хотелиерите по Черноморието на база брой стаи с над 3000 броя, изпреварени единствено от курорта „Албена“.

Началото на хотелиерския бизнес е поставено през 1996 г. в Пловдив с хотел „Марица“. Основните хотелски активи на Арабаджиев са концентрирани в черноморския комплекс „Елените“, като след неуспешен опит да го приватизира през 1998 г. и след обжалване в съда през 2002 г. той успява да се споразумее със спечелилото РМД „Елените инвест“ и да влезе в курорта. Там той има шест хотелски комплекса и вили „Елените“.

Междувременно през 1999 г. през дружеството си „Виктория инвестмънт“ Арабаджиев приватизира хотел „Чайка“ в Слънчев бряг. Сега комплексът „Чайка бийч резорт“ се състои от три хотела – „Чайка“, „Аркадия“ и „Метропол“. В Слънчев бряг Арабаджиев контролира още и петзвездния „Виктория палас“. Част от морския бизнес е и „Хасиенда бийч“ в Созопол. В ски курорта Пампорово, той притежава едноименния хотел.

Перлата в хотелиерския бизнес обаче е бившият столичен хотел Kempinski, който беше купен в края на 2014 г. и прекръстен на името на съпругата на Ветко – „Маринела“.

Чрез дружеството им „Красива Марица“ Арабаджиеви са съдружници в „Прайм ДС“ и с други емблематични за региона инвеститори – „Галакси пропърти груп“ на основателите на „Винпром Пещера“ Атанас Петров и Антон Щерев. Това дружество през 2007 г. купи терена на пловдивската Сточна гара за 14 млн. лв., а две години по-късно продаде по-голямата част за 50 млн. лв. Наскоро той бе купен от фонда от ЮАР NEPI Rockcastle за над 17 млн. лв., като планът е да построи най-големия мол в града.

Офшорки и загуби

Малко над половината от приходите на дружествата на фамилията за 2017 г. идват от бизнеса на „Виктория туристик“, което по всяка вероятност се занимава с менажирането на хотелите, като броят на осигурените лица, работещи в него, се променя сезонно от 150 до 1200 души. При приходи близо 32 млн. лв. компанията обаче е на скромната печалба от 29 хил. лв. Втората най-оборотна компания е „ВГ“, менажираща хотел „Маринела“ с приход 15.8 млн. лв. и най-сериозната печалба за фирмите на семейството – 1.4 млн. лв. На трето място по приходи е „Захарен комбинат – Пловдив“. Те са 6.2 млн. лв. при активи от 250.7 млн. лв., като дружеството регистрира и загуба 2.5 млн. лв.

Крайната собственост на бизнеса на Ветко и Маринела Арабаджиеви е концентрирана в офшорки. „ВГ е собственост на „Виктория груп ВМ“, което, както и „Виктория туристик“ е собственост на Okeanos Consultants. То пък е собственост на друга офшорна компания, Salama Delta. Аналогично при някои от другите дружества („Морска Виктория“, „Виктория тур“, „Холидей вилидж“) през различни офшорки собствеността опира до Sara Alpha. То, както и Salama Delta, фигурира в Panama Papers.

Подобно и на по-голямата част от основните компании, свързани със семейството и собствеността на комбината, се намира в офшорна компания, като производителят на захар и захарни изделия е собственост на 96.6% на регистрираното в Белиз Lavana, което се явява като собственик по веригата и на други компании на семейството.

При тази оплетена структура остават доста неясноти какво би се случило с империята на Арабаджиеви, ако ударите на прокуратурата продължат. Някои от хотелите са ипотекирани в полза на банки, но други може скоростно да потеглят към други „несвързани“ компании. Със сигурност преразпределянето би предизвикало апетити.

Според близки до семейството, фамилията е врътнала над 1 милиард и 200 милиона лева.

Перлата „Маринела“

В края на 2014 г. Ветко Арабаджиев стана собственик на бившия хотел Kempinski, като по различни източници цената е около 42 млн. евро. При сделката за столичния 5-звезден хотел продавачи бяха наследниците на първия собственик след приватизацията Иван Зографски, а сделката се случи, като бяха придобити 92.84% от капитала на „Частно акционерно дружество Зографски“. Сега то носи името името „ВГ“ и се представлява и управлява от съпругата Маринела Арабаджиева и Вълчо-младши, като в борда са и двете дъщери Александра и Златомира. „ВГ“, стопанисваща хотела, е собственост на „Виктория груп ВМ“, която е собственост на регистрираното на Сейшелите Okeanos Consultants.

Справка в Имотния регистър сега показва, че върху хотела има наложена ипотека в полза на БАКБ за заем, но само за 12 млн. лв. Как е осигурена останалата част от финансирането не може да се установи от публични източници. Отчетите на дружествата на Арабаджиев не показват, че от тях могат да се генерират подобни суми.

Освен скъпата покупка новите собственици влязоха и с мащабни планове за преобразяването на хотела, които включваха дори издигането на два нови небостъргача с апартаменти и хотелско обслужване, като отново не беше съобщено откъде ще дойдат средствата. Новият собственик реши да не продължава работата със световния бранд Kempinski и прекръсти хотела на името на жена си.

Източник: Капитал/ПИК

Даниел Каменов е с богато портфолио от статии, интервюта и анализи, той се утвърди като достоверен източник на информация и задълбочен коментатор на актуалните събития. Даниел работи неуморно, за да предоставя на читателите си най-актуалната и надеждна информация.

---

България

Жестоко убийство край Варна! Изрод ликвидира жена си, после няколко пъти мина през трупа й

Окръжна прокуратура-Варна внесе в съда обвинителен акт за убийство, извършено с особена жестокост, срещу 67-годишен мъж, който прегазил с автомобила си жената, с която съжителствал.

Първоначално К.Р. твърдял, че е допуснал фаталния инцидент без умисъл и разследването е започнато за пътнотранспортно произшествие със загинал. В хода на работата по случая станало категорично ясно, че обстоятелствата около смъртта на жената са различни и се касае за тежко умишлено престъпление.

Обвиняемият и жертвата живеели на семейни в град Суворово. На 16 януари 2024 година, жената посетила своята дъщеря, като за целта К.Р. я откарал до град Девня, а след това я прибрал.

Около 15:30 часа, мъжът се намирал в автомобила си, а жената била видимо разстроена и се намирала извън колата. Съсед чул суматохата и се насочил към мястото, за да разбере какво се случва.

Докато стигне до автомобила на К.Р. забелязал, че жената е на земята и се намира под колата, между предните и задните гуми. Незабавно мъжът подал сигнал до водача да спре и да не мърда, тъй като е блъснал човек. А той самият тръгнал към близкия магазин, за да доведе помощ.

Пристигналият на място екип на Спешна помощ констатирал смъртта на жената.

Ако бъде признат за виновен, обвиняемият може да бъде осъден с „лишаване от свобода“ за срок от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна. Предстои Окръжният съд да насрочи заседание по делото.

---

България

Брутален разгул на Слънчака: Ариа го направи със Супер Марио (СНИМКИ)

На истински разгул в дискотека на Слънчев бряг станаха свидетели очевидци. В разгара на купона се оказа скандалната певица Мария Цветкова, която се подвизава с артистичния псевдоним Ариа.

Тя буквално се хвърли да прави секс на сцената с гигантска кукла на… Супер Марио. Потресаващите гледки слисаха дори най-освободените присъстващи.

Хубавицата преди време обяви, че бившият й – бизнесменът Динко Динев, не й давал да стане фолкпевица. Е, сега Ариа вече няма никакви задръжки и е по-разюздана от всякога. Още повече че наскоро скъса с

Продуктите на първите мъже се изследвали от химико-бактериологична лаборатория, последното си гадже – друг богаташ на име Цветан Петков, познат като Цецо Харема.

В разгара на джамборето край морето изпълнителката става доста палава, като на дансинга танцува с героя от компютърните игри Супер Марио. Танците обаче стават доста еротични в даден момент. Ариа награбва мъжката кукла за пакета. След това го обяздва, докато той лежи на земята. През цялото време под оскъдното облекло на чалга фурията на показ изскачат сините й прашки. В друг кадър пък Ариа буквално сяда върху лицето на един от мускулестите голи танцьори, които са част от шоуто.

„България Днес“ научи, че в куклата на Супер Марио всъщност е скрит популярният като рапър Памеца, който има и своя звукозаписна компания. За него се знае, че е лежал в затвора за разпространение на наркотици. Сега обаче е в ролята на интимна половинка на Ариа на сцената.

Необвързаната в момента певица може да бъде забелязана по плажовете в района на Слънчев бряг само в компанията на приятелки. Преди време тя въртеше любов с футболиста Георги Йомов. След като той бе хванат с допинг и изхвърлен от терените за 4 години, играчът стана безинтересен за Ариа и тя му би шута. Сега Йомов се залюби със сексапилна македонка. Мадамата се подвизава като Нал Александра в социалните мрежи и има собствена марка за дрехи.

---

България

Майка продава креватчето на мъртвия син, купувачът се връща седмица по-късно и казва

Когато Валари Уотс роди мъртвородения си син през юли, тя беше с разбито сърце. Все още скърбяща, тя реши да се раздели с повечето от вещите, които беше купила в очакване да върне Ноа у дома.

Тя обаче не искаше да се откаже от бялото креватче и реши да го изключи от гаражната разпродажба, която проведе миналия месец. Въпреки това, когато пенсионерът Джералд Кумпула го видя, поиска да го купи.

28-годишната Уотс се поколеба, но накрая отстъпи, когато чу, че 75-годишният Джералд е майстор, който прави пейки от употребявани дъски и табли.

„Бях малко по-спокойна  с това, защото той щеше да направи нещо хубаво“, каза Уотс. Тя се раздели с него срещу 2 долара.

Уотс разговаря с Лорен, съпругата на Джералд, и тя сподели сърцераздирателната си история, след като Лорен видя дрехите за новородени на разпродажбата и попита Уотс на колко години е синът й.

На път за вкъщи Лорен сподели историята на Уотс с Джералд. Кумпулите, които имат 15 деца и десетки внуци, знаеха, че креватчето принадлежи на Уотс. Седмица по-късно двойката достави пейка на Уотс, направена от яслите.

Говорейки пред TODAY.com, Уотс каза: „Красиво е. Помислих си: „Все още има любезни хора.“

Тя постави пейката в хола си, където може да си спомни Ноа.

„Изпълнена съм с радост, че не просто стои някъде неизползвана“, каза тя. „Сега мога да седя в нея, да държа мечето му, да мисля за него.“

Уотс беше почувствала по-слабо движение на плода в последните дни от доносената си бременност и Ноа беше роден на 22 юли чрез цезарово сечение, само след часове,  Уотс и годеникът Джими Хамблин научиха, че няма сърдечен ритъм. Според лекарите пъпната връв се е притиснала, лишавайки Ноа от кислород.

Снимка: FOX 9 Минеаполис-Св. Пол  

Снимка:  FOX 9 Минеаполис-Св. Пол

Кумпулите, чиято първа внучка беше мъртвородена, разбираха болката на Уотс по-добре от повечето.

„Неизползваното креватче е тъжно напомняне“, каза Джералд. „Пейката е по-скоро паметник. Това е част от това тъжно събитие, но не е напомняне, както би било едно креватче, празно креватче.

Уотс предложи да му плати, но Джералд отказа.

„Просто е хубаво да можеш да направиш нещо за някого. Хубаво е да помагаш на хората“, каза той.

Уотс има 7-годишна дъщеря Nevaeh и ще се омъжи за Hamblin тази есен. Тя заяви, че пейката – която стои близо до ъглова библиотека, която съдържа снимките на Ноа, неговите отпечатъци от ръце, стъпки и пепел – й помага да се справи със скръбта.

„В известен смисъл, когато седя в него, се чувствам утешена от присъствието му, въпреки че той не е тук“, каза Уотс, . „Това е като усещане за мир, всичко е наред. Когато се почувствам потисната, мога да седна на пейката и се чувствам добре, всичко ще бъде наред.”

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com