Свържете се с нас

Made in BG

Турчин изплати жилищен кредит на младо семейство от Търново, спасили дъщеря му от удавяне

Заможно турско семейство доизплати жилищен кредит на млада двойка от Велико Търново.

По този начин чуждите благодетели се отплатили за спасения живот на дъщеричката им.

Те поискали анонимност, тъй като смятали, че добрите дела не трябва да бъдат изтъквани. Благодарните търновци обаче разказаха за огромния жест на своите благодетели пред в. “Борба”.

“Ако знаех, че случилото се ще ни донесе такава популярност, въобще нямаше да го споменем. В момента съм и на работа, а телефонът ми не спира да звъни и тук вече ме гледат накриво”, каза смутен пред “24 часа” ощастливеният Стоян Колев.

Историята на двамата млади започнала като в романтичен филм преди 8 г. Стоян и Ева следвали заедно, ходили на бригада в САЩ и отскоро вече са собственици на свой дом. 28-годишната жена разказва, че срещнала любовта на живота си на почивка в Турция

“Заедно със семейството ми отидохме на екскурзия в Истанбул. Бях очарована от този град, както и родителите ми.

Единия ден вечеряхме в луксозен ресторант на брега, когато погледът ми се спря на съседната маса, от която ме гледаше симпатичен мъж”, връща се назад тя.

Съдбата си знаела работата, защото търновката и мъжът, който я ухажвал с очи и ѝ хвърлял усмивки, се оказали в един и същи хотел.

“На следващата сутрин той ме заговори на български. Не очаквах да е българин. Оказа се от Стара Загора, дошъл на почивка заедно с приятели в Истанбул. Покани ме на разходка и аз се съгласих”, спомня си тя.

До края на лятната ваканция двамата излизали често, а накрая си разменили координатите.

Искрата между тях била толкова силна, че Стоян започнал да ходи до Велико Търново всяка седмица, за да се видят, докато не решил да запише висше образование в града.

“Бях пропуснал 3 г. след абитуриентския бал, защото исках да си почина от учене, но тогава вече имах повод да запиша висше тук – заради Ева”, казва Стоян.

Тя също била студентка по това време и след първата академична година на Стоян двамата заминали на бригада в САЩ.

Като се върнали във Велико Търново, решили да заживеят заедно. Година по-късно обмислили варианта да изтеглят жилищен кредит, защото не искали вече да бъдат по квартири.

Кандидатствали и банката им отпуснала 50 000 лв. за ново жилище, което превърнали в уютен дом. Вноските обаче били тежки и едва смогвали да ги покрият.

На следващата година родителите на Ева подарили на влюбените романтична екскурзия до мястото, на което се запознали. Стегнали куфарите и отпътували за Истанбул. Втората им екскурзия до южната ни съседка се оказала преломна точка в живота им.

“На третия ден от престоя там бяхме отишли на басейна в хотел, за да се радваме на последните слънчеви лъчи. Случайно забелязах, че едно малко момиченце, което бягаше след друго дете, падна в басейна точно пред мен. За секунда дори не се замислих и скочих във водата да го извадя.

Беше около 2 м дълбочина и щеше да се удави, ако не се бях намесил.

Извадих го, настана суматоха. Дойдоха родителите на детето, които бяха много изплашени”, разказва Стоян.

Майката на момиченцето се оказала българка от Велинград, женена за турчин. Двете семейства се сприятелили и след завръщането на Ева и Стоян продължили да поддържат връзка.

Това лято турското семейство било поканено на гости в дома на търновците и чужденците пристигнали. Останали около 10 дни, като през това време обиколили всички забележителности на града, а съпругата на турчина била като мост за приятелството между двете фамилии.

Един ден в случаен разговор Стоян се изпуснал, че този месец ще му е трудно да събере месечната вноска по ипотечния кредит.

Майката на спасеното от Стоян дете разказала чутото на мъжа си. Той помолил жена си да разпита Ева за общата сума по кредита. Търновката не подозирала намеренията на приятелите си и разказала всичко.

Турчинът помолил съпругата си да предаде на Ева и Стоян, че оттук нататък не трябва да се притесняват за жилищния заем.

“Турският ни приятел изрази готовност да поеме оставащата сума от кредита, но аз първоначално не повярвах”, казва Стоян.

Само дни след като отпътували от Търново, по сметката на Стоян и Ева били преведени обещаните пари.

На обаждането на Ева, която нямала думи да изрази благодарността си, съпругата на турчина отговорила, че животът на детето им е безценен и това е техният подарък за извършеното добро.

Стоян пък споделя, че не е търсил отплата и отново би се хвърлил да помогне на изпаднал в беда, дори и той да е последният бедняк.

Източник: 24 часа

---

Made in BG

Чудо в България! Кмет, който не краде, превърна едно село в истински рай

Колкото и да ви е трудно да повярвате, трябва да ви го кажем. Има кмет на българско село, който не краде!

Село ЧавдарДа, това не е лоша шега, а чиста истина – кметът на село Чавдар е превърнал мястото, където живеят около 1100 души, в истински рай.

Чудо в БългарияВ интернет, хиляди хора се възхищават на всеки детайл от чудното село. И има защо – когато не се краде, а парите по европейски проекти се усвоят правилно, това може да се случи навсякъде.

Ако се разходите ще видите, че има нови тротоари, детски площадки, ново еко осветление, пейки, фонтани. И това не е всичко – в село Чавдар навсякъде е зелено, чисто и поддържано.

На фона на всички останали населени места, Чавдар е просто като част от друга държава.

Село Чавдар за пример

В селището живеят както млади, така и стари и всички са доволни от европейския вид на селото. Браво и дано да има повече такива кметове!

Още за селата:

ДОБРОТО е около нас и може да предизвика добро! Това го доказа фейсбук групата Купи подарък от майка на дете с увреждане. В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, а който желае може да си закупи. Участват и социални предприятия и хора с увреждания. В подкрепа на групата ние създадохме рубриката „Радиомагазинче Надежда“. В нея всяка седмица ви срещаме с участник в групата, за да чуем историята му и да ви представим това, което изработва.

Днес ще ви разкажем за социално предприятие Творилница „Добрини“ от село „Челопек“, област Враца. То е създадено от сдружение „Книгини“ през тази година. В него работят жени в неравностойно положение, които влагат частица от себе си във всяко изделие. Тук се изработват картини и кашпи със скандинавски мъх, рециклирана хартия, глицеринови сапунчета, свещи и др.

„Името се роди спонтанно и е свързано с името на сдружението ни. След поредното дарение, което получихме, а освен книги ние получаваме и други дарения решихме, че всичко, което идва към нас ние трябва да му вдъхнем нов живот и да го върнем към хората! Така решихме да създадем социалното предприятие и го обявихме на 1 април, не на шега.

Всичко, което се създава и продава е с кауза. Средствата от продажбите се използват освен за заплащане на работещите в предприятието, но и за нови инициативи. Искаме да възродим стари български занаяти като книговезането например. Искаме човек като чуе името на селото да си представи едно хубаво село на книгата!“, това разказа Първолета Николова, председател на сдружение „Книгини“, създател на социалното предприятие.

Социалното предприятие участва във фейсбук групата „Купи подарък от майка на дете с увреждане“. В нея те представя нещата, които се изработват от жените в неравностойно положение.

„Тази група е уникална и много ни помагат! Ние срещаме безрезервна подкрепа и от администраторите, и от участниците, и от купувачите. Много обичаме да приемаме поръчки с предизвикателство към нас да измислим нещо интересно и красиво!“, посочи още Николова.

От социалното предприятие много се надяват, че ще получат подкрепа не само от гражданите, но и от фирми. В момента в Творилница „Добрини“ подготвят и коледна колекция с венци от скандинавски мъх и ароматни плочки, които след празниците, ще могат да ги поставят и като ароматизатори в гардеробите си.

---

Made in BG

България умира с бързи темпове заради чудо нечувано и невиждано

Печална е равносметката от близо трите десетилетия на днешната фалшива демокрация, която ни доведе до демографски срив. Най-тъжната, най-ужасната промяна е загиването на българското село. Стотици села са напълно мъртви, стотици други мъждукат с по няколко стари хора, градините буренясват и трънясват, вече не може да се влезе в тях.

Мъртвило обхваща цели райони на милата ни България. Повече от хиляда училища бяха закрити, угаснаха читалищата. Това пише в. Труд в свой анализ. И накрая откровено да си кажем, че България няма армия, няма как да се браним, ако се наложи. А имахме 200-хилядна войска с модерно въоръжение. Имахме 400 бойни самолета, а нашите авиатори удивляваха чуждестранните специалисти с летателното си майсторство.

Сега имаме войници и няколко самолета колкото за демонстрация при големи празници. И с години се пинкяме откъде да си доставим десетина модерни военни самолета. Зная, че ще бъда обвинен в черногледство, но това е истинското положение. Демографският срив дойде, защото народът ни тотално обедня. Пет милиона българи не разполагат със средства за нормален живот според института за социални и синдикални изследвания на КНСБ. Една трета от населението ни живее в тежки материални лишения. Ножицата между бедни и богати се разтваря все повече. Но в цялата истина влизат и 40 000 хиляди български граждани от държавната върхушка, които получават месечно възнаграждение над 5000 лева.

А начело са милионерите, които в последно време се увеличават доста бързо – с по един на всеки два-три дни. Но ето че с наближаване на зимата миналата есен започнаха да се увеличават цените на горивата, на редица хранителни продукти, данъците на старите коли. И хиляди хора из цялата страна се вдигнаха на спонтанни протести, в които правеше впечатление остротата на предупрежденията към властта. Отличителното на тези протести бе, че зад тях не стояха никакви партии, наистина бяха спонтанни. Но най-удивителното е, че премиерът Борисов продължава упорито да твърди,че държавата ни се развива отлично и сочи съответни показатели. Да, това, което той сочи, е вярно, постъпленията се увеличават, расте брутният вътрешен продукт, заплатите се увеличават. Тогава къде е истината? Истината е, че една значителна част от тези подобрения отива в корупцията, а не стига до народа. Що се отнася до заплатите, у нас те са 5 пъти по-ниски от средните в Европа – европейските са 27.4 евро на час, а нашите – 5.4 евро. Когато завършвах настоящата разработка, на 18 юли в печата се появи изследването на Стефан Кючуков, в което се сочи, че България е на последно място в Европа по производителност на труда. За капак на цялата тази ужасия научаваме, че българите умират най-рано сред всичките народи в Европа – с цели 6 години по-рано.

По смъртност на 1 000 души България е на второ място в света след Лесото. Но нашите управници избягват да коментират демографската и социалната картина на България, защото ще са принудени да си пишат една кръгла двойка. Освен всичко друго, ще трябва да признаят, че сме най-корумпираната държава в Европа, че голяма част от националното богатство буквално се краде, краде се най-безогледно и безпардонно. Съвсем неотдавна бе разкрита най-жестоката корупция – търговията с даването на българско гражданство.

Тя е най-жестока, защото е свързана директно с името на България. Оказва се, че даването на това българско гражданство се точи с години, но ако си платиш една значителна сума, веднага се урежда. Не зная как нашето държавно управление, нашата антикорупционна система ще излезе от този грандиозен скандал. Този скандал не може да бъде заметен, а точно това отговорни фактори се мъчат да направят в момента.

Всички си мълчат, не се вижда никакво разследване, а ако го има, се държи в тайна. Но народът ни иска тайната да бъде разкрита, защото не става дума за каква да е далавера, а за непростима злоупотреба с името и честта на милата ни родина. Един наш вицепремиер се прави, че нищо не знае, а цялата далавера се е вихрила под носа му. С тази далавера са свързани хиляди хора, доста от тях са заминали за чужбина, защото такава е била целта им. Но и някои са останали и могат да дадат показания. А и тези, които са заминали, може да бъдат намерени, защото няма как да не е останала съответната документация за тяхното житие и битие.

Никой да не си прави илюзия, че скандалът с продаването на българско гражданство като пазарна стока може да бъде заметен. Бодряческите изказвания за националния ни възход много скоро ще лъснат от неминуемия демографски срив, но тогава ще бъде късно да се изправим, пропадането ще бъде непоправимо. Чиновническият апарат в България е раздут както никъде по света. Съвсем неотдавна, когато министър-председателят заговори за увеличаване заплатите на държавните служители през настоящата година, по една от телевизиите изтече информация, че става дума за повече от 400 000 души. Очевидно се имат предвид всички служители, които се водят към държавния бюджет, имат се предвид и онези близо 200 комитети, агенции, институти и служби, с които е задръстено управлението на нашата държава. Стане ли дума, че нещо в нея не върви, веднага се открива нова институция. Ето ви и най-новия случай от края на миналата година. Съобщено бе, че ще се създава Държавна агенция по пътна безопасност – ДАПБ. За нея уж бройките щели да се вземат от регионалното министерство и МВР, но това е залъгване. Защото новото формирование ще се изгражда на два етапа и след втория етап ще наброява 100 служители.

И вижте какво обяснение ни се поднася – съществуващата сега държавно – обществена комисия по безопасност на движението, която има същите функции, ще продължи да работи, но заседанията є ще се ръководят не от министъра на вътрешните работи, а от бъдещия председател на ДАПБ. Представяте ли си какво завъртяно обяснение ни се поднася, толкова завъртяно, че чак свят да ти се завие. Още по-фрапиращо е положението с държавния фонд “Земеделие”, разкрития около който станаха съвсем неотдавна. Около 20 юли бе назначен нов шеф на този фонд – господин Васил Грудев.

Именно във връзка с това назначение се разкри, че фондът се управлява от 23 директори, от които само трима се оказват на работа в момента. Това е чудо нечувано и невиждано – в нашата малка държавица само в едно от направленията на Министерството на земеделието блаженно си съществуват 23 директори, които разпределят идващите европейски пари. Няма как да не се запитаме, какво правят тези началници след като разпределят парите? Сами си отговорете.

При това нечувано и невиждано разхищение с толкова много началници само в едно от направленията на земеделското министерство, как няма да не сме бедни и пропадащи? Няма защо да се чудим какво правят тези началници – те просто няма какво да правят, след като разпределят близо 3 милиарда европейски пари. Затова не са и на работа. Бедна ни е фантазията – казва народът. Само ако погледнете огромния списък на тези наши комитети, комисии и какви ли не държавни институции, ще си кажете, че става дума за управлението на някаква световна държава.

Една част от тях са предназначени не да управляват държавни дела, ами да дават оценки. Точно когато пиша тези редове, в печата се появява голямо интервю с председателя на Центъра за оценка на въздействието на законодателството. Каква нелепица – нищо да не правиш, а само да даваш височайши оценки. Защото другарите в нашите безброй институции не могат да си правят оценки и чакат друг да им ги направи. Това, драги читателю, не е само разхищение, то е височайшо престъпление спрямо бедния ни народ. На всичкото отгоре тези комитети, агенции, комисии и какви ли не институции са със свои счетоводства, със свои коли, със свои охранители и какво ли не още.

Ние сме една натруфена чиновническа държава и от това произлизат големите ни беди. Чиновническата ни армия е увиснала на шията на държавата и я задушава. Защото когато имаш толкова разгърната и тежка система от комитети, комисии и институти паралелно с министерствата, управлението се усложнява, отговорностите или се припокриват, или се размиват, проблемите не могат да се откроят, мисли се и се работи на парче. Бюрократизмът тържествува, бюрокрацията задръства и затапва истинската грижа за управлението на държавата.

---

Made in BG

Българин наби охраната на руския президент Владимир Путин

Александър Команов, е един от малкото хора, които могат да се похвалят, че са набили охраната на руския президент.

Пловдивчанинът среща един от гардовете на руския лидер – Сергей Осипов през 2012 година на състезание през 2012 година по киокушинкай карате, на което по правилник са позволени удари с лакти и юмруци в главата.

В момента Команов е един от водещите ММА бойци в България.

Повече за изключителното постижение на най-добрия български каратист може да научите от репортажа на Илия Чолаков за TrafficNews TV.

Още интересни статии:

Повечето от нас правят всичко погрешно и напразни опити да заспим само се довеждаме до безсъние.

Късно през нощта изведнъж отваряте очи и се събуждате. Тялото все още иска да спи, но това не е толкова просто. Позната ситуация? Опитайте се да следвате тези препоръки:

Не ходете до тоалетната

Разбира се, ако естествената нужда е твърде голяма, няма какво да се направи, трябва да отидете. Но да отидете до тоалетната, „тъй като все още не спя“ е голяма грешка и почти пълна гаранция, че заспиването отново няма да е лесно.

Дори само седенето на леглото вече е изпълнено с факта, че сърдечната ви честота ще се увеличи в сравнение с тази, която е била по време на сън (приблизително 60 удара в минута).

Когато станете и отидете в друга стая, ритъмът става още по-често, обяснява специалистът по сън д-р Майкъл Бреус.

За да възстановите безсъзнателно състояние, сърдечният пулс трябва отново да спадне до 60 в минута – и това не се случва веднага. Ето защо ви е толкова трудно да заспите отново.

Не проверявайте времето.

Друг съвет от д-р Бреус, колкото и да е труден, опитайте се да се отпуснете и да изключите ума. Не гледайте часовника, не проверявайте телефона – действията, които съвременният човек извършва инстинктивно, едва отваря очи.

Не бройте часовете преди ставане

Много хора страдат от ирационален страх да не получат достатъчно часове сън. Следователно, събуждайки се посред нощ, те започват да изчисляват оставащото време преди алармата да звъни – и в резултат на това те изобщо не могат да заспят.

Ето правилния модел на поведение за онези, които случайно са се събудили твърде рано: затворете очи, обърнете се на другата страна, изключете мислите си – и отново заспивайте до сутринта.

Още статии:

Можете ли да се наречете богат и проспериращ човек? Лесно ли успявате да поддържате стабилното си финансово състояние? Или може би едва свързвате двата края, а в същото време имате приятел, към когото парите буквално залепват?

На какво се дължи всичко това? Астролозите имат доста интересен отговор на този въпрос. А той е – „Всичко зависи от зодията!“

Оказва се, че някои зодиакални знаци работят като луди, но все не могат да забогатеят, докато други са истински финансови късметлии.

Преди време споделихме, че има пет зодии, които печелят пари като с магическа пръчица.

Но оказа се, че има и други четири късметлийски зодии, които са орисани вечно да имат пари.

Ето кои са четирите късметлийски зодии, орисани вечно да имат пари:

Козирог
Козирозите са много инициативни и активни хора, що се отнася до тяхното благополучие, кариера и постижения. Те не се нуждаят от външни стимули, тъй като самите те могат да се мотивират достатъчно успешно.

В случай, че откажете да сътрудничите с тях, Козирозите ще ви „сложат в черния им списък“, но въпреки това ще направят така, че пак да работите за тяхната цел.

Този знак знае как да стигне до целта и се движи към нея по методичен начин, тъй като има неизчерпаеми резерви на търпение.

Козирозите са отлични лидери във всеки бизнес и те знаят точно от какво могат и трябва да се правят пари.

Скорпион
Скорпионите знаят как да бъдат лидери и са в състояние да изложат мислите си пред всекиго, както и да ги очароват и да убедят в своята правота и изключителност. Скорпионите са взискателни и упорити, особено ако става въпрос за финансово благополучие.

Те се потапят в собствените си идеи, планове и проекти, вярват в работата си и постигат това, което искат – и точно това привлича парите към тях.

Дева
Този зодиакален знак не е толкова внаниачен от материалните постижения като Козирог или Скорпион, но има много вродени характеристики, които го водят до просперитет.

Девата е страхотен анализатор и стратег и обича да прави нещата от нулата, така че нейната идея да спечели пари и да започне да генерира доход.

Девата непрекъснато се усъвършенства и именно желанието за саморазвитие допринася за нейното благоденствие във финансов аспект.

Телец
Телецът има една цел – да живее в просперитет и комфорт и той използва всичките си ресурси и възможности за постигане на тази цел.

Има нужда от естетика, просперитет и комфорт: най-добрата храна, най-добрите дрехи, най-доброто обслужване и т.н.. Телецът не може да бъде ограничаван, тъй като искрено вярва във визията си за идеален живот. И той го постига! Понякога дори на всяка цена.

Основният проблем е, че препятствията могат да деморализират Телеца и той временно да загуби вяра в себе си и нещата около него, но въпреки това накрая успява да постигне всичко, което си е наумил първоначално. / jenata.blitz.bg

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com