Свържете се с нас

България

Супер скандал! Гърмят нови разкрития за българските затвори

След като БЛИЦ разкри нова схема на криминален „октопод за ликвидиране на бизнеси в България, редакцията успя да се добере до интересни данни, уличаващи шефката на държавното предприятие „Фонд Затворно дело“ Нина Димитрова в жестоки корупционни схеми.

Същата е източвала държавното предприятие още през периода 2008 – 2010 г. като главен счетоводител на дружеството. Тогава на територията на остров Персин към затвора в Белене, са сключени съмнителни процедури за строителни и ремонтни дейности на съществуващата кравеферма на стойност над 830 000 лв. без ДДС.

Години по-късно вътрешен одит установява, че актуване на строителни дейности за подобен обект не са извършени и са констатирани плащания от страна на главния счетоводител без яснота за извършените дейности. Озадачаващи са и констатациите през периода 2008 – 2011 по отношение на натрупани задължения от фирми, изкупували млякото от кравефермата. Общият размер на неизплатените суми от фирмите надхвърля 800 000 лева.

Няколко години по-късно Димитрова става началник на ФЗД. Тогава вътрешен одит установява нарушенията, които тя е извършвала като главен счетоводител и незабавно уволнява вътрешния си одитор, а за да прикрие измамата кара директора на затвора в Белене, който е нейн приближен да внесе докладна, че тази кравеферма е на загуба и следва да бъде закрита. Целта е по този начин всички документи да изчезнат.

По-късно вече като началник отдел „Финансово-ресурсно осигуряване“ в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ същата прави разплащания и за съмнителни подобрения за над 1 милион лева, предоставени от норвежкия финансов механизъм в затворническото общежитие „Строител“ в град Бургас.

През периода 2018-2019 г. скандалната Димитрова прави разплащания към фирми, доставчици на хранителни продукти в затворите, при изтекли договори. Пак тогава Димитрова манипулира обществената поръчка за доставка на храни в затворите, която е на стойност 34 милиона лева и нагласява така изискванията към кандидатите, че конкурсът да бъде спечелен от конкретни фирми.

Скрит за обществеността остава факта какви са действителните причини за освобождаване на Димитрова през юли 2019 като началник на отдел „ФРО‘.

Тази корупционна схема на г-жа Димитрова най-безцеремонно продължава и днес. Началникът на ФЗД отново манипулира поръчката за доставка на храна и напитки в лавките на затворите. Госпожата раздава 43 милиона лева на свои фирми чрез пряко договаряне, т.е. без конкурс и неспазване на принципите на конкурентност. Димитрова не се е съобразила и с решението на Комисията за защита на конкуренцията, която обявява действията й за незаконни на 10 юли 2023 г.

Директорката на ФЗД стига до прякото договаряне, защото не може да намери законни механизми, с които да уреди приближените си фирми. Те са с редица несъответствия в ценовите оферти и изисквания за технически спецификации, не са изпълнявали предишните си договори и съответно са били прекратени. Но, най- фрапантното е, че е прикрила документите им с невярно съдържание, с които участват в прекратената вече процедура.

Дружествата „Мира Фууд“, „Нове холд“ и „Стелит 1“ са използвали фалшиви удостоверения за добро изпълнение от предишни договори, за да получат 43-те милиона лева.

За въпросния конкурс „Мира Фууд“ се позовава на референции, издадени от частни юридически лица. Това буди съмнение относно достоверността на информацията, предвид облекчения режим на комуникация и осъществяване на сделките в частния сектор. Нещо повече, по наша информация участникът декларира осъществяване на покупко-продажба с юридическо лице ‚Тракия Комерс – 90“ АД в редица обществени поръчки.

При поискана проверка от един от Възложителите от НАП е констатирано, че Изпълнителят „Мира фууд“ ЕООД не се намира на посочения данъчен адрес и не са представени исканите от НАП документи. В резултат на предприетите процесуални действия в хода на производството пред НАП не са събрани доказателства, въз основа, на които да се формират изводи и да се потвърди информацията за осъществяването на декларираната сделка между „Мира Фууд“ ЕООД и „Тракия Комерс – 90“ АД.

Това означава, че декларираната сделка не е доказана и съответно не може да се приеме, че е реализирана, но същата е използвана за доказване на поставения критерий за подбор, което означава, че е използван документ с невярно съдържание и са декларирани неверни данни. За 2023 г. дружеството е сключило 61 договора на стойност 5 705 872,38 лв. без ДДС, в които може да са използвани неверни данни.

Дружеството „Нове холд“ е регистрирано на 02.09. 2022 и е правоприемник на „Нове инженеринг“ ЕООД. За доказване на критерии за подбор и по-специално за реализиран минимален оборот в сферата, попадаща в обхвата на обществената поръчка за затворите ‚Нове холд“ може да се позове на изпълнения оборот на „Нове инженеринг“ ЕООД за три години назад. За този период „Нове инженеринг“ ЕООД няма изпълнени такива обороти. Това обстоятелство е обективирано в протокол 4 в поръчката за лавките на затворите.

Участникът е излъгал и с друга референция. За доказване на опит се е позовал на удостоверение за добро изпълнение № 26-00-1062/07.11.2021, издадено от община Свищов, което по наша информация и проверено от един от Възложителите дава основание да се направи предположение за осъществено престъпление, а именно – представен е и е използван официален документ с невярно съдържание.

Община Свищов не е издавала такъв документ. Въз основа на това престъпно деяние „Нове холд“ се е облагодетелствал по незаконен начин и от началото на 2023 г. е сключил 38 договори за почти 10 милиона лева, в които може да е използвал документи с невярно съдържание. Дружеството е и пряко поканен в процедурата на договаряне без предврително обявление за доставка на храни и напитки в затворите в София, Бобов дол, Белене, Враца, Ловеч и Плевен.

Третият герой в схемата „Стелит1“ към референции от Възложители прилага счетоводни справки от собствената си фирма, като манипулира (увеличава) извършените доставки, чрез тази справка.  Основание за серизно съмнение буди факта, че референция на ‚Стелит 1“ с № 4585-1656 от 01.09.2022, издадена от ЦСПП по ПБЗН гр. Варна съдържа данни за изпълнен договор за доставка на захарни и шоколадови изделия, зърнени храни и храни на зърнена основа, а в приложената към нея счетоводна справка фигурират продукти, които са извън тези два договора – безалкохолни напитки, минерална и изворна вода.

Това означава, че липсват реални доказателства на изпълнения обем по приложената референция и би следвало да се направи проверки за съответствие на всички референции , към които е приложена счетоводната справка, заверена само от „Стелит 1“ЕООД. За 2023 г. компанията е сключила 73 договора за 7 187045,64 лв без ДДС.

И трите компании са едни от най-изявените противници да присъстват лабораторни изпитвания и становища на представители на БАБХ в конкурсните процедури за доставка на храни и напитки, което е в абсолютен противовес с всякакви национални и европейски изисквания. Още по-страшното, че тези компанни снабяват с храна детски градини, училища и университети. Всички тези закононарушения застрашават живота и здравето на хората. И не на последно място използването на документи с невярно съдържание е наказуемо по член 316 от Наказателния кодекс.

Абсурдното е, че Нина Димитрова толерира този порочен модел, най-вероятно, заради обещани облаги от удобните фирми. Човешко е да сгрешиш, лошо е да излъжеш, но да прикриеш и двете вече е престъпление.

Всички тези изнесени факти, показват наличието на сериозна корупционна схема в обществените поръчки. Липсата на контрол и допустимостта на подобни престъпни деяния поставя България на едно от последните места по финансиране от Европейския съюз.

Медията ни разполага с всички документи, които подкрепят разследването ни и сме готови да ги предоставим на прокуратурата и контролните органи.

БЛИЦ!

---

България

Синоптикът Янков: До часове иде тотален обрат с времето, ще ни се разкаже играта

От петък започва чувствително затопляне на Балканите, което ще продължи в събота и неделя. В почивните дни на места температурата ще достига 33 градуса, в Русе и Сандански в неделя дори 35-36 градуса.

Ще има превалявания и гръмотевици, но валежите ще бъдат по-слаби. Облаците бързо ще се разкъсват и ще намаляват в събота. Валежите в неделя ще бъдат повече, а по-силни валежи се очакват в северните част на страната и в Западна Тракия.

В неделя се засилват условията за гръмотевични бури, но температурите ще се задържат високи.

Това стана ясно от краткосрочната прогноза на синоптика Петър Янков пред Bulgaria ON AIR.

Той посочи още, че от понеделник започват чести валежи на Балканите и по-продължителен период със сравнително топло, но динамично време. Валежите ще бъдат главно в западната половина от страната. Около сряда-четвъртък валежите ще спират.

„18-19 градуса е температурата на морската вода по крайните ни южни плажове.

В Гърция валежите ще бъдат по-малко. Там водата е около 21 градуса, докато по турското крайбрежие водата е 22-23 градуса“, съобщи Янков.

Синоптикът прогнозира, че от 8 до 14-15 юни се очаква повече слънце с по-сухо време и по-малко валежи. Ще бъде сравнително топло. Около 25-26 юни също се очакват повече слънчеви часове.

Юни се очертава с повече валежи в първата десетдневка и в края на месеца.

Петър Янков подчерта, че през юли ни очаква много слънце. Валежи ще има главно в Югозападна България.

Август се очаква да бъде по-сух и топъл. Втората половина на лятото ще бъде много подходяща за почивка на нашето Черноморие.

---

България

Ужас в Слънчев бряг: Двама чужденци загинаха на място!

Двама туристи от Нидерландия загинаха трагично и нелепо в Слънчев бряг. Това съобщиха от полицията.

По първоначална информация се касае за инцидент.

44-годишна жена и 50-годишен мъж, постоянно живеещи в Несебър, са паднали от седмия етаж на наетата от тях стая в хотел.

Сигнал за случилото се е подаден около 5:30 часа сутринта днес, като на място са пратени екипи на спешна медицина и полиция.

Двамата загиват на място.

Телата им са откарани за аутопсия в отделение „Съдебна медицина” към УМБАЛ- Бургас. Тя ще бъде извършена утре.

Взета е трупна кръв за химичен анализ за наличие на алкохол или наркотици.

По случая е образувано досъдебно производство.

Семейството нидерланди са скочили от хотела в Слънчев бряг, твърди „Черноморски фар“, позовавайки се на източници. Двамата са дошли в сряда вечерта и са искали стая на последния етаж явно с тази цел, като са се самоубили рано тази сутрин.

Сигналът е подаден в 5.30, а телата са открити до тенискортовете.

---

България

Тя е абитуриентка номер 1 на България за 2024 година

Кадър Инстаграм

Дебора от Стара Загора, която се прочу печално покрай жестокия инцидент, при който бе нарязана с джобно ножче от бившия си приятел, наскоро завърши успешно училище, а преди броени дни бе и абитуриентка, предаде Блиц.

Брюнетката публикува в профила си в Инстаграм актуална снимка от един от най-специалните дни в живота си. А от кадъра си личи не само колко е красива в официалната си черна рокля, но и колко е щастлива да пристъпи към живота си оттук нататък.

Под фотоса на Дебора, която отскоро вече е част и от поп фолк гилдията, вече валят мнения и реакции от страна на последователите й. Разбира се, по-голямата част са свързани с пожелания за успех и щастие в живота й занапред, но има и такива, според които не е бил много удачен избора й на цвят и модел рокля.

„Попътен вятър, бъди все така усмихната и с високо вдигната глава, защото на принцесите короната е на главата а не на земята“, гласи един от многото коментари към Дебора.

„Роклята не ми харесва, има толкова по хубави дизайнерски изпълнения, и цветове, освен черното.. Но попътен вятър!“, се казва в друг.

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com